Новите условия за градски транспорт в София

• 172 762
  • 4 044
  •   3
Отговори
# 3 810
  • софия
Беше даден текст от действащата Наредба. Никъде в него не пише това, което продължавате пламенно да отстоявате. Понеже няма глоба. Това доказва, че правилата се спазват, само ако на българина му бръкнат в джоба. Няма ли санкция, за него няма задължение.

# 3 811
Ама какви правила? Говорим за нередовен пътник, не просто неспазване на правила.

# 3 812
  • софия
Говорим за това дали трябва или не да се валидира картата. Не знам ти за какво говориш.
Единственият документ
Цитат
3. без допълнително валидиране (валидира се в момента на отпечатването му) за превозен документ "билет за еднократно пътуване", продаван от водача, на хартиен носител - фискален документ.
https://sofia.obshtini.bg/doc/3526687
От темата става ясно, че всеки сам си преценЯ какво и как да прави, но вземете прочетете най-накрая и не давайте невярна информация дали трябва или не да се валидира картата, каквато и да било тя.

# 3 813
  • Ланкър, планините Овнерог
Невалидирането не те прави нередовен, няма глоба. Но, ако се случи нещо, докато си в превозното средтство, нямаш опция да търсиш застраховка, тъй като не можеш да докажеш, че си бил там. Валидираш = имаш застраховка, не валидираш = нямаш.

# 3 814
Аз говоря какво е нередовен пътник. За застраховката е така и това е съображението за валидиране на наличен документ, но този документ вече го има. Не знам защо се внушава, че го няма.

# 3 815
https://sofia.obshtini.bg/doc/3526687

Скрит текст:
Чл. 11. (1) (Изм. - Решение № 539 по Протокол № 60 от 21.07.2022 г., изм. - Решение № 118 по Протокол № 71 от 23.02.2023 г.) Краткосрочният превозен документ по т. 1.1 от Приложение № 1, както и този по т.1.2 на хартиен носител - ценен образец и на PAYG носител, е редовен:

1. след валидация от пътника в наземно превозно средство, веднага след качване, на най-близко разположените валидатори, или по метод, въведен и одобрен от "Център за градска мобилност" ЕАД;

2. след валидация от пътника на валидаторите, разположени на бариерите за вход към платената зона на метростанцията;

3. без допълнително валидиране (валидира се в момента на отпечатването му) за превозен документ "билет за еднократно пътуване", продаван от водача, на хартиен носител - фискален документ.

(2) (Изм. - Решение № 539 по Протокол № 60 от 21.07.2022 г.) Всички превозни документи са редовни, ако отговарят на изискванията на ал. 1 и/или са в срока си на използване, както и ако отговарят на условията според вида на превозния документ съгласно наредбата.

# 3 816
От темата стават ясно две неща - както каза @zvanche, всеки сам си преценЯ какво и как да прави, а другото е, че липсва контрол от страна на компетентните органи относно спазването на Наредбата.

Също така, валидирането на всеки един може да спомогне за това градския транспорт да стане по-добър и удобен за хората. И не, броенето на пътниците чрез камерите не е работещо решение, както предложиха някои потребители.

И малко да разведрим темата Simple Smile
https://www.facebook.com/HahaBulgaria/videos/707531374465202/?rd … =osGHDtVrM6TyjVYi

# 3 817
Е как ще броят пътниците по камерите? Кой ще седи и ще гледа не знам колко дни записи колко хора се качват през целия ден, като сигурно с един бутон могат да цъкнат репорт за валидирането на валидаторите по дни, часове и тн.

# 3 818
Записите няма нужда да ги гледат хора...
И "цъкването на един репорт" ще даде неточни данни, именно защото не всички се валидират, а както стана ясно от текстовете,  не е и задължително...

# 3 819
То може да стане задължително, но самият довод с броенето в сегашните условия няма логика. Какво значи да броят? Те 100 години не са се сетили да прегледат човекопотока, изведнъж спешно от днес за утре искат доклад колко човека се возят.

# 3 820
Е аз говоря по принцип. Нали затова беше идеята хората да се чекират, за да са верни данните. Аз по принцип пътувам с банкова карта, но все пак докато чакам на спирката си я подготвям, като вляза в превозното средство така и така минавам покрай валидатора, чекирам се за 2 секунди и продължавам, после си мушвам картата в чантата, не съм си мислила, че е някаква сложна процедура.

# 3 821
  • София
Когато човек пътува с карта на градския транспорт, която е за определен период, а не за брой пътувания, НЕ Е задължително да се чекира. Имам годишна карта и не я валидирам. Миналата година се опитаха д а направят валидирането задължително за всички и впоследствие беше отменено. Толкова! ....
За последен път ще го напиша, че ми е обидно вече : Задължително е.

# 3 822
То може да стане задължително, но самият довод с броенето в сегашните условия няма логика. Какво значи да броят? Те 100 години не са се сетили да прегледат човекопотока, изведнъж спешно от днес за утре искат доклад колко човека се возят.

Все от някъде трябва да се започне. И да, в броенето на пътниците чрез валидаторите има мнооого голяма логика.  До момента слушаме само причини валидирането да НЕ се прави.

# 3 823
Когато човек пътува с карта на градския транспорт, която е за определен период, а не за брой пътувания, НЕ Е задължително да се чекира. Имам годишна карта и не я валидирам. Миналата година се опитаха д а направят валидирането задължително за всички и впоследствие беше отменено. Толкова! ....
За последен път ще го напиша, че ми е обидно вече : Задължително е.
И аз за последен път - не е.
Ако искаш да стане - нормотворците в СОС да си оправят наредбата...

# 3 824
  • София
Да речем, че е задължително, но няма санкции и проблеми, ако не се валидираш. Simple Smile

Разбирам идеята за следене на натовареността на линиите, но да измислят друг начин. Аз също съм с годишна карта и много рядко я "цъкам", защото предпочитам да намеря място за сядане, докато превозното средство е още спряло, а не да се лашкам с торбите впоследствие. Случвало ми се е да падна в рейса при рязък завой, не се държах добре, защото се размествахме да направим място на желаеща да слиза на следващата спирка.
Някои шофьори карат все едно са на блъскащи се колички -газ, спирачка, и отново.

Общи условия

Активация на акаунт