Новите условия за градски транспорт в София

• 173 106
  • 4 052
  •   1
Отговори
# 3 795
Да ви питам, картите за градски могат ли да се добавят в wallet и да се чекираш с телефона?

# 3 796
Да ви питам, картите за градски могат ли да се добавят в wallet и да се чекираш с телефона?
Не.

# 3 797
За мен е неудибство да си валидирам картата - пътувам с годишна карта, не обичам да си ровя в чантата по спирки или в пълен автобус. Обирана съм няколко пъти в автобус, затова избягвам всякакво блъскане с други хора, за да се добера до валидатор.
От ГМ могат да използват данните от валидаторите като повод да спрат някоя линия, но, реално, много добре могат да видят на камерите каква е натовареност на дадена линия.
С това ясно съзнавам, че нарушавам правилата, но съм склонна да си платя глобата от 3 лв., вместо да мисля постоянно за валидирането.

Няма глоба за невалидирана карта.
.....
ЦГМ да не се правят на ощипани, защото могат да ползват и камерите да си броят пътниците...

# 3 798
  • София
Като пътувате ще си слагате картите така, че да може да ги чекирате. Поставено е изискване кога и как може да порлзвате градския транспорт и от там нататък всяко философстване е просто излишно.

Никой не е длъжен да ви знае  ивмате или не превозен документ. Чекирането доказва, че сте редовен пътник.

Утре ще поискате ако полицай ви спре за проверка, да не ви иска лична карта, щото се я забутали някъде в чантата и трябва да ровите.

# 3 799
Чекирането ме прави редовен пътник, ако пътувам с банкова карта или с билети...Самото притежаване на годишна персонализирана карта, която е в джоба ми, също ме прави редовен пътник.

# 3 800
Самият факт, че при качване в превозното средство се казва картите да се чекират на  валидаторите, говори достатъчно. В метрото пак ли ви е трудно да си извадите картите?

В Лондон картите се чекират на влизане и на излизане в метрото и влаковете. В автобусите се качва само от първата врата и чекирането е задължително. И на тях им е трудно, ама сигурно са по-глупави и затова се чекират.

# 3 801
В метрото никой не се блъска в мен докато си валидирам картата, нито трябва да си я валидирам в движение, докато държа за ръка 3 годишно и две раници… има разлика не мислите ли? Ако ме чакат да се чекирам и тогава тръгват, добре, но да кара с 80 и аз да се чудя как да крепя себе си и детето и да трябва да чекирам годишна карта - не, мерси

# 3 802
  • софия
Никой не ги кара да се чекират на излизане. Просто си плащат солено, че не са го направили. В автобуса не могат да се качат, ако не го направят. Ходят пеша. 🙃
Тук явно разреждат возилата по линиите, по които е трудно да се чекираш, защото...

# 3 803
Примера с Лондон е много точен и на място. Интересно е друго - как хората, които негодуват тук, че трябва да се чекират в градския транспорт в София, никога не пропускат да го правят в Лондон, както в метрото, така и в автобусите.

# 3 804
Някои хора са нежни и чувствителни души, бъдете снизходителни... Когато искат нещо тропат с краче и спират движението в София за дни. Когато трябва да се спазват правилата не важи за тях.

# 3 805
Чекирането ме прави редовен пътник, ако пътувам с банкова карта или с билети...Самото притежаване на годишна персонализирана карта, която е в джоба ми, също ме прави редовен пътник.
Именно. Даже на сайта им е обяснено, че нередовен пътник е 1, 2, 3, но нито едно от тях не се отнася за човек с годишна карта, която му е в джоба (това е важно условие). Не смятам, че заради неспособността да се справят с гратисчии трябва да се усложнява животът на редовните пътници.
Сравненията с Лондон са малко неуместни. Там чекирането и таксуването е на друг принцип. И пътниците им, независимо от цвета си, не са си забравили масово усещането вкъщи.

# 3 806
Когато човек пътува с карта на градския транспорт, която е за определен период, а не за брой пътувания, НЕ Е задължително да се чекира. Имам годишна карта и не я валидирам. Миналата година се опитаха д а направят валидирането задължително за всички и впоследствие беше отменено. Толкова! А вие щом искате се чекирайте, но недейте да изкарвате Ганьовци хората, които не го правят, защото не са длъжни.

Колкото до сравнението с протеста - не знам как успяхте да си го изсмучете от пръстите. Нерде неполучена, но заплатена услуга, нерде валидиране в ГТ по желание.

# 3 807
Когато пътувах само с една линия преди 5-6 години, и за тях беше задължително валидирането май. За годишна карта поне от 15 години не е задължително валидирането. Изключение беше ковидското безпаричие, когато ударно им се свиха приходите и въведоха за кратко задължителното валидиране и глоба.

# 3 808

С това ясно съзнавам, че нарушавам правилата, но съм склонна да си платя глобата от 3 лв., вместо да мисля постоянно за валидирането.

Глобата беше въведена през м.януари 2023 и беше отменена през м.февруари 2023 г.
Изкара един месец и един гербаджия да не повярваш внесе доклад да я махнат.

# 3 809
Няма глоба от 2+ години

Общи условия

Активация на акаунт