Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 58

• 28 694
  • 757
  •   2
Отговори
# 120
teddybearm, браво за решението и браво че караш само на вода! Hands Clap
natka,  уф днес съм решила само сутрешното кафе и после само вода ... а следващите фастове, които ще правя ще опитам само на вода. Изцяло си права всичко е до нагласа!!!
Yellow Heart
Много кофти за Миоки .... Cryно я разбирам напълно...ядосвам се, групата тук губи.

# 121
Аз вчера бях на моя си кратък фаст. От 15 декември някъде не съм. И се бях отпуснала.
Иначе иде имения ми ден и мц, но не мисля много да се излагам. Мъничкооо.
Та другата седмица като свърши мц до следващия ще вкарам два фаста на седмица.
Иначе благодарение на интервалната гимнастика нямам качени кила. Може 1-1,5 и вода сигурно е било.
Смятайте каква е разликата м/у обикновена и интервална.
Космическа.

# 122
  • РУСЕ/ПЛОВДИВ
Здравейте, момичета! От 3 седмици чета темите във форума и допълнителната информация, която намеря. Съпругът ми е диагностициран с ИР (резултати: КЗ на гладно: 5,60mmol/l, след 60 мин: 8,42 mmol/l, на 120мин: 3.88ммол/л; Инсулин на гладно: 11,02 mIU/ml; това, което ме втрещи беше инсулин на 60та минута 300mIU/ml; на 120 мин: 31,50mIU/ml; триглицериди: 2,70mmol/l (реф. 0,41-1,88). Докторката кава няма нужда от други изследвсния и да пие Глюкофаж, което му е невъзможно предвид страничните ефекти и липсата на адекватна тоалетна на раб. му място.
След дълги разговори решихме да започнем режим НВВМХ (аз се включвам като подкрепа). Информацията е доста и на моменти се колебая дали вървим в правилната посока.
Моля за съвет дали посочените по-долу "менюта" са добри за начало на борбата с ИР и новият ни начин на живот:
- изключихме всичко тестено и съдържащо захар (влючително почти всички плодове, освен половин ябълка, когато има проблеми със стомаха) и олио, масло; ориз, картофи; други скорбялни зеленчуци;
- започнахме да ядем много салати във всякакви комбинации като наблягаме на магданоз, спанак, Айсберг, чери домати, моркови с бяла ряпа, поляти щедро със зехтин и лимонов сок;
 - сутрините ни вместо обичайното кафе с мляко започват с ментов чай с джинджифил и лимон изцеден; аз понякога пия и домашен ябълков оцет, но на него никак не му допада;
 - в комбинация със салатите ядем и месо (засега малко, понеже не ни се яде). За днес съм планирала пилешки кюфтенца в сос със заквасена сметана и босилек; утре мусака от тиквички и кайма; телешко варено; (имаме 4ри деца и се яде по многоооо);
  -? колебая се дали трябва да включвам повече мазнини? Засега сме на зехтин, кокосово олио, заквасена сметана, рядко топено сирене (към броколи на фурна), течна сметана?
 - ядките - орехи, бадеми и кашу препоръчителни ли са за началната фаза?
 - ядем по 2 бразилски ореха от днес
 - опитваме се да пием много вода (поне аз със сигурност я увеличих драстично)
 - ММ пиеше всекидневно вино, бира - спря ги, но му е трудно и сме се разбрали един ден седмично да си позволяваме по 1 чаша.
- ядем: тиквички, броколи, патладжани, целина, червени чушки много; яйца умерено; извара; люти чушки; кисело зеле с гърди; гъби; чиа; киноа; булгур (спрях го), лук зелен и стар, чесън; моркови;
- какъв е статуса на овесените ядки? Информацията е противоречива и ме обърква.
- какъв е статуса на сиренето и кашквала?
 - витамини и добавки - досега пиехме вит. Б12 и фолиева киселина и Омега 3 на капсули, витамин Д (Джеймисън) . Смятам да включа магнезий тази формула - МагКомбо (четох статия от лекар за нея и ми се струва надеждна) тя включва Б12, вит. С; така ще изключа фолиевата и б12; омега 3 капсули искам да ги заменя с течна формула, но не знам коя на бг пазара е ок; витамин Д ще го заменя с Вигантол. Желязото - спрей ли е добре или друга формула?
 - включихме спорт тези три седмици (предвид празниците) вкъщи уикендите активно кардио табата, но от другата седмица той тръгва на фитнес и ще наблегне на силовите упражнения. Тичането след вечеря е в плана, но да стане малко по-светло, че е много кално в гората покрай нас.
- за мен забелязвам, че гладът е намалял и издържам по-дълги периоди без храна (160см, 49кг, много енергична), при него (185см, 91 кг, талия ще мерим довечера) - става по-лесно сутрин, умората през деня почти я няма, друго засега не споделя, много му е трудно да приеме новите неща в живота ни Simple Smile.
Благодаря предварително на всички, които ще се включат и явно ще се виждаме Simple Smile

# 123
Олиото е хубаво да го изключите.
Зехтин, масло, мас, патешка, кокосово масло. Има с мирис има и обезмирисено.
Гледайте достатъчно мазнини да има към всяко ядене.
Не знам колко използвате, но при мен в началото това ми беше проблем. Не ги включвах много и се оказа проблем.
Кафе с мляко не е нещо страшно. Стига млякото да е малко.
Аз вече предпочитам чисто кафе.
Ядките. Сурови да са и да не са много.
Кашуто към момента в началото не е препоръчително. Не че 5 броя сурово кашу ще събори някого.
Да, вода си трябва. Отдавна съм изградила навика по цял ден да пия по-малко и да ми се събере поне 2 литра за деня.
Мъжът ти с тая бира седмично просто ще си стопира резултатите.
Това може да го направи след месеци, като нормализира кз, инсулин и килата на корема.
Овесените ядки не са за хора с ИР.
Ползвам ги ако правя някой сладкиш или хляб. Но това е рядко.
Сирене и кашкавал, да са качествени и да не се прекалява. Е, ако не толерира нечий организъм сирене, просто не се яде. Извара също може. Тя е много полезна. Но не забравяйте, че има лактоза и трябва да я съчетавате с достатъчно мазнина. Изварата я използвам като правя огретен от зеленчуци с яйца и сирене.
Аз в омлетите си слагам сиренце.
Сорбифер е най-доброто желязо за мен.
Но това ако имате нужда, а не просто защото сте решили така. Точно с желязото шега не бива.
Да, умората изчезва като по чудо. Човек се буди сутрин по-рано и жизнен.
Включете интервална гимнастика, която влияе върху хормоните. Особено инсулин. Хем няма да отнема време.
Вместо 50 минути да бягате или кростренажор. Вкъщи една 20-25 минутна интервална е по-добре и  ще свърши чудеса.
Моята интервална е от кардио упражнения на тае бо, силови упражнения - клекове / стандартен и сумо клек/, лицеви, планински катерач, лицеви, глутеус мост, гири. Лицевите ги правя на колене. Който може иначе, още по-добре.
Та прочети за интервалната. Тоест примерно 1 упражнения го правя 45-50 секунди, после 20 секунди почивка. Като в почивката може да правя стречинг лек. И така докато си изредувате упражненията. Може да ги редувате 2 или 3 пъти.
https://www.youtube.com/watch?v=_BZR-0IAt8k&t=523s
Скрит текст:
2,50
3,33
4,42
5,21
7,04
8,12
Изгледай и клипове.Може да си изберете нещо, което ви пасва на вас.
Аз съм избрала тези, защото най-натоварват + са упражнения полезни за ИР.
Вкарайте фастове. Почнете първо с 1 ден да пропускате вечерята. Закусвате, обядвате, след обяда почвате само вода и така до другата сутрин.
След 2 месеца, може да вкарате цял ден фаст, единствено на вода. Достатъчно вода.
След месеци като се нормализира, може да опита да вкара 1 бира седмично, но ако види, че нещо не е ок, значи има още работа.
Същото важи и за останалите уж полезни въглехидрати. Като грах, леща, боб.

# 124
Включете и Инозитол след като няма да пие Метформин. При клинични проучвания, има близък ефект до този на метформина.

# 125
  • РУСЕ/ПЛОВДИВ
Благодаря на Елора и Cygnus_i! Значи се движим добре засега. Бира абсолютно сме си забранили,но ММ много иска червено вино, ще се разтъся и за него и ще се опитам да го откажа.
Табатата се доближава до интервалните упражнения, но от пълно обездвижване засега сме на 20 минути само и разгрявка преди това.
Фастове - откакто съм по-сита, вечер яд най-късно в 20ч, а на другия ден ям чак в 12:30 и пия доста вода, на ММ засега приготвям закуска (мляко+чиа+конопено нещо си+ленено семе счукано; или варени яйца рохки 2 броя със скир, заквасена сметана, червени чушки и люти чушки и черита), но другата седмица ще му я спра да видим дали ще издържи.

# 126
Браво, много грамотно начало.
Успех и споделяйте добри новини.
Считам, че резултатите няма да закъснеят

# 127
Елора, тя е написала, че са изключили олиото.
valnuvashta, стискам палци да спазвате режима и всичко да се оправи възможно по-бързо.
За витамин Д, не го сменяйте с Вигантол, от него почти никакъв ефект. Аз препоръчвам на Better you спрея.
Поздравления  и за четирите ти дечица, ти си герой! Purple Heart

# 128
valnuvashta, добре започвате, с времето и с още четене и питане ще си донагласите режима и още за да ви пасва на вас. И за хранене, и за движение. Така се прави - информира се човек, навива се и почва, а не началото да е кършене на ръце Ми аз ко ши ям сега?! Важното е че сте решили и започвате, не е нужно всичко да е перфектно от раз, пак сте подобрили много.
Алкохол не че се правя на светица и не че не пускам лига като видя бира и на снимка Grinning обаче след тия изследвания да настоява за него е детинско, приоритетът трябва да му е да свикне с изчистен режим поне известно време, щом сте се запретнали да четете ви е ясно че този висок инсулин тихичко и подмолно прави поразии, ако и да не боли нещо конкретно от него. Има време и за глезотии, но по възможност изкарайте известно време по-стриктно да нормализира показателите. То съобразяване ще трябва и занапред, естествено, но чаша вино или бира по повод е едно при нормални стойности и съвсем друго при сегашните.

Това МагКомбо съм леко скептична като гледам че не посочват в какви форми са и магнезият, и Б витамините в него... Може и хубави да са, ама тогава обикновено гледат да се похвалят, не че нещо. Поне аз като си избирам, обикновено разглеждам в кое какви съединения са, а не само милиграмите. Което е кофти форма - у лево. На което не казват каква форма е - също. Има достатъчно други, искам да знам за какво си давам парите.
Витамин Д не е задължително да го сменяте, ако сегашният ви върши работа. То и от Вигантол има доволни, има и не, няма кой да каже вие от кои ще сте. Шарпи, тия спрейове не са ли сладки? Така и не пробвах някакъв такъв, Вигантол вземах а в момента съм на голям буркан капсули и доста време ще имам от тях (360 бройки са, много обичам така -  купувам и забравям).
Като сте започнали да ровите и четете за добавки, вижте там кое с кое да не се взема заедно и ги разпределете през деня или поне сутрин/вечер. Желязо споменаваш, не видях него по какъв повод го вземате но то също иска съобразяване с други добавки и дори с кафе кога да се взема.

Овесът - за конете Grinning С тях можем да споделяме тревици само, не такъв фураж.

Дори и това което сте променили до сега, никак не е малко. А в домакинство с 4 деца наистина звучи като геройство...
Ще помагаме и ние с каквото можем.

# 129
Дааа, На Better You са страхотни нещата.
Докарах си Вит. D до почти 100, непостижимо с Вигантола.

# 130
valnuvashta, уау, сериозно сте се захванали с режима и съм сигурна, че промяната няма да закъснее!

Освен написаното от останалите, мога да добавя само да прекратите междинните похапвания (ако имате такива). Най-добре е да имате 2-3 основни хранения през деня и нищо повече от това.

На betteryou са им сладки спрейовете наистина, но от едно впръскване особено покрай хранене едва ли ще се вдигне инсулина и КЗ. За мен по-удобна форма на добавки няма, особено сега покрай гаденето чист вит. Д не бих могла да приемам. Казвала съм и друг път, но да припомня - аз си поръчвам от английския амазон през доставчик и излизат дооооста по-евтино отколкото тук. С една доставка за 3 лв. си поръчвам 5-6 спрейчета, особено ако има и на промоция 3 за 2 примерно, излиза много на сметка. Също и омега 3 поръчвам от там, но моите са на огромни таблетки и не бих препоръчала (особено след опита на sharpy с големите таблетки). Поръчала съм си огромна кутия от 250 таблетки и ще си ги пия сигурно цяла година.

# 131
  • Варна
Ако можеш си намери книгите на Фънг. Много са хубави.
В момента чета "Код затлъстяване". Много полезна!!! Научих толкова много неща! След тази книга, коя ми препоръчвате да прочета?
Не свързах кафето с билките, затова попитах. Иначе си права, че гладът е най-добре да е само на вода.
Аз смятам да направя няколко дни глад след 16ти. Преди това имам някои събития, а и на 13ти съм на козметични процедури, тъкмо да ги засиля с малко глад (последното не знам дали е вярно, но след такива процедури трябва да се пие много вода и може би ще е полезно за да се разгърне ефекта, ама са си мои предположения).

# 132
Ако можеш си намери книгите на Фънг. Много са хубави.
В момента чета "Код затлъстяване". Много полезна!!! Научих толкова много неща! След тази книга, коя ми препоръчвате да прочета?
Не свързах кафето с билките, затова попитах. Иначе си права, че гладът е най-добре да е само на вода.
Аз смятам да направя няколко дни глад след 16ти. Преди това имам някои събития, а и на 13ти съм на козметични процедури, тъкмо да ги засиля с малко глад (последното не знам дали е вярно, но след такива процедури трябва да се пие много вода и може би ще е полезно за да се разгърне ефекта, ама са си мои предположения).

И код диабет. Повтарят се нещата, но и там има интересни неща.
Какви процедури ще правиш?
Иначе колко опит имаш с фастове? Смисъл да не се нахвърляш веднага на много дни, ако нямаш тренинг.

Елора, тя е написала, че са изключили олиото.

А добре, не съм прочела както трябва Joy

За маг комбо съм скептична. Може да е хубаво, но не чак така както го изкарва рекламата.
Магнезиев цитрат е най-добре. Хелатът също е хубава форма.

# 133
Баш реклама си е, ей сега го намерих въпросното "интервю". Те направо са си и написали че е платена публикация де. Големи хвалби, голямо нещо, ама накрая пак никъде не пише в какви форми са магнезият и Б витамините. Ама много били добри иначе де.
Прекаляват с глупостите, само и само да привлича внимание рекламата. И после хората отиват и на гишето повтарят като папагали каквото са чули там по телевизора, насреща им пригласят (ако тая фирма ги е стимулирала най-много де, иначе може и да похвалят нещо друго още повече). Цирк.
Докато работех в аптека съм се задавяла не един път като чуя лафа "чист магнезий", че такова искали. Мда, да се пробва някой да лапне чист магнезий... поне едно време всички учехме по химия какво става. Не че такова се продава в аптеките де, ама те пък искат хората.

# 134
  • Варна
Иначе колко опит имаш с фастове? Смисъл да не се нахвърляш веднага на много дни, ако нямаш тренинг.
От 1995 г. правя гладувания на плод и чай с д-р Емилова няколко пъти годишно. Стигала съм до 20 дни глад + 10 дни захранване. Само на вода повече от 24 часа не съм правила. От около 10 години не съм правила по-дълги гладувания от 2 дни. Знам какво е да се гладува и не очаквам изненади. В момента правя по 2-3 24 часови фаста на седмица. Идеята ми е след 16ти да направя 3 дни и ако успея да продължа до 5. Също така ми се иска всеки месец да правя по 3 дни. Приемам го като разтоварване, защото ако гоня пречистване на тялото трябват повече дни.

За процедурите - рутинно Ботокс и малко филъри, които правя на 6-7 месеца. Те не са по темата, но са важни за самочувствието. А доброто състояние на духа е важно за здравето Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт