С какво ви дразнят свекървите? - 141

• 39 114
  • 760
  •   1
Отговори
# 435
Миленака, аз не  знам кой как е плащал  за грижите. Нито съм питала, нито ще питам. Знам, че тази жена има още един син  и е възможно и той да е поемал дял от издръжката.Но наистина  не знам.

Може би,защото съм изживяла много трудни моменти със загуби на  най- близките ми хора,за мен най-ценна е емоционалната подкрепа.

Ма ко,да. Такава ми е  логиката.  Пред несгодите, двамата заедно си помагат във всяко отношение.Иначе  е  полуподкрепа.

И аз съм тук,  по същите причини така е при родителите и дядото на моята снаха. Това вече са съвместни грижи.

# 436
КАГ, как я разбираш емоционалната подкрепа?

# 437
  • София
И на мен това ми стана интересно.

# 438
  • при късмета
И аз именно моралната подкрепа визирах. Как така миленака уж помогнала на мъжа си, ама само логистично и с друго разтоварване, ама не помогнала морално. Беше глупаво изказване и нелогично. Има противоречие даже.
КАГ, и последния ти пост е объркан. Емоционалната, моралната или някаква друга подкрепа е най-важна? В една двойка това не се мери според мен. В една ситуация има нужда от морална, в друга от емоционална, в трета от чисто логистична, в четвърта материална и т.н. Подкрепа е когато се дава на партньора нужната в момента. Ако вземем примера на миленака, твоето мнение - "помогнала си като си го освободила от ежедневни задължения, ама не си помогнала емоционално" е оксиморон само по себе си.

# 439
Ма ко, всички знаем колко ти си умна.   Аз не претендирам да съм .Но не ми е чужда емпатията и човешкото отношение.
Слава Богу, че съм ги  получавала   и знам цената им. Аз също съм била до тях ,когато моите близки хора са имали нужда.  
Когато  родителите НИ си отидоха,  утехата ми беше, че съм направила всичко, което е било по силите ми и в това отношение  имам чиста съвест.
Толкова  по темата  с теб и Миленака.

Последна редакция: чт, 19 яну 2023, 19:37 от K.A.G.

# 440
  • при късмета
Не е до това колко си умен. Ти твърдеше, че тя не е помогнала на мъжа си, защото не говорела със свекъра. Наистина ли не разбираш? Тя не помага на свекъра и никога не е твърдяла такова нещо. Твърди, че помага на мъжа си, а това изобщо не е свързано с метани към свекъра, а именно с подкрепа за мъжа ѝ. На свекър си нищо не дължи. А това, че не го посещава, вижда и не комуникира с него, не е отказване на подкрепа на мъжа ѝ. Толкова нелепо звучи такова твърдение, че не вярвам да не се усещаш

# 441
Всичко в отношенията се мери в това, какво единият очаква от другия. Дори неизказано. Ти може да си спокойна и доволна, че има какво да яде, той да е разочарован, защото очаква (и) друго. Ти да не усещаш нищо, защото той е приел, че не искаш и не можеш повече. Ти да смяташ, че всичко ви е наред. Той да си таи преживяванията, докато не избият нанякъде. И така.

# 442
Ами аз бих казала тогава, че отношенията се измерват с честността между хората. Ако предварително са обсъдени очакванията и възможностите, няма да има разочаровани.
Когато аз започна да очаквам нещо, което не получавам сядаме с ММ и обсъждаме. Всеки си има гледната точка, но с разговор намираме центъра с малки компромиси от всяка страна.
КАГ, не е емпатия това да ходим двама и да вършим една работа - по мои разбирания. Ако задачите са разпределени, се свършват по-бързо. Не ме притеснява коя съседка ще каже, че съм кофти снаха, защото 6 месеца само сина й ходи у тях, а на мен крака ми не е стъпал там. Защото и тя като теб обяснява, как сина й купил еди какво си, сякаш не са от общия бюджет. Сигурно и дрехите, които й носи той е купил, а аз съм студен човек. Както иска така да мисли, аз съм с чиста съвест, защото се прави нужното за нея, че и повече отколкото трябва.

# 443
  • при късмета
Ако има неизказано, ще има и нереални очаквания. Няма неизказано, няма нереални очаквания

# 444
Дори не искам да си представя как се живее с човек, който мрази родителите ми и го демонстрира....

# 445
Аз не помня на брачна церемония да се питат и уточняват кой какво ще дава за другия и родителите му.
Не бих била с човек, който ме вика на оперативка по въпроса с очакванията. Няма нужда от много говорене. Семейната динамика невинаги е предвидима, по-важното е да се реагира екипно.

# 446
Замислих се като ви чета. Нямам готово решение как трябва да се постъпва. Ако имах зла свекърва и трябва да се гледа... вероятно пак бих, зла или не, човешко същество е. Ще помагам. Но ще мърморя, ще се оплаквам и ще пиша тук Simple Smile
   При мен няма такава дилема. С мъжа ми преди много години си изговорихме тези неща и решихме, че родителите ни са общи, не ги делим на мои и твои.
   Свекърите ми са свестни хора, бих се грижила и за двамата, ако дойде такова време. Макар да не ги наричам "майко" и "татко", точно като родители ги чувствам, защото и тяхното отношение към мен е като към дъщеря. Но и лоши да бяха, пак щях да помагам. Не толкова на тях, колкото на сина им, с когото аз съм си избрала да живея и да го подкрепям във всичко.

Последна редакция: чт, 19 яну 2023, 20:36 от Clotilde

# 447
Динчо, може да не е омраза, а липса на каквито и да е чувства. Трябва ли да обичаме родителите на половинката? На всяка цена ли? Не мисля.
Дренка, защо го възприемаш като оперативка?
Клотилд, нали виждаш, не може така да помагаш само на мъжа ти. Трябва и при родителите да ходиш. Емпатия казаха, емоционална подкрепа и т.н.

# 448
  • при късмета
Аз не помня на брачна церемония да се питат и уточняват кой какво ще дава за другия и родителите му.
Не бих била с човек, който ме вика на оперативка по въпроса с очакванията. Няма нужда от много говорене. Семейната динамика невинаги е предвидима, по-важното е да се реагира екипно.
О напротив, очаквания се коментират много преди да стигнеш до брачната церемония. Всички очаквания. За да няма после неразбрали и мислещи "ама той/тя трябва да прави това и това, защото аз го очаквам и така си представям нещата". Ако и това приемаш за оперативка, изобщо всичко е безсмислено, камо ли брачна церемония.
Аз пък не бих била с човек, който не споделя очакванията и вижданията си по семейния/съвместния живот. Да не съм някакъв робот и каквато настройка му включиш, той изпълнява?

# 449
Deskata, разбира се не да ги обичаш, но да не демонстрираш неприязън. Примерно - заявяването  "Аз този човек няма да го виждам никога през живота си".

Общи условия

Активация на акаунт