С какво ви дразнят свекървите? - 141

• 39 122
  • 760
  •   1
Отговори
# 420
  • София
Скрит текст:
Миленака,изобщо не  искам да споря.Обикновено ти четеш и тълкуваш мои примери негативно. Твое мнение.
Аз съм била от двете  страни на барикадата, както казва Динчо.Дори близо10 г.бях едновременно и снаха, и свекърва. Та позволи ми да имам повече  наблюдения.
Казваш,че си отменила мъжа ти в домакинските ви задължения,за да има време за баща си.Помощ е, не го отричам.Но не си го подкрепила в емоционален план. В такива моменти емоционалната  подкрепа е не  по-малко важна.  Абсолютно сигурна съм, че мъжа ти го е забелязал  и едва ли  му е било приятно, че си сготвила една манджа или проснала едно пране вместо него, а да  не му  съдействаш и  чисто човешки  да се отнесеш към баща му.

Това къде го прочете?

И пак ще повторя – да спестиш всякакви домашни грижи на някого е огромна помощ. И съдействие.

Какво повече (конкретни примери, ако може) трябваше да направя?

И отново да попитам, понеже не ми стана ясно от примера ти, а ти явно явно не си видяла въпросите!
Жената, която обвини, че не се е грижила за свекърва си, участвала ли е в плащането на старческия дом? Защото е много трудно сам човек да плаща тези такси и ако някой ти помага в плащането, за мен това е доста сериозна помощ.

# 421
А ако свекърът не се е отнесъл чисто човешки към milenaka? Или тя трябва да му се кланя само защото той е по-възрастен?

# 422
  • при късмета
За да подкрепи мъжа си емоционално, изобщо не е нужно да се мазни на свекъра.
КАГ, опита на един не е задължително да е валиден за другиго. Ама никак. Твоя опит и като снаха и като свекърва е от твоите собствени ценности, мироглед и прочие. Твоето правилно, не е правилно за друг. Не може да мислиш, че всички трябва да се въртят около твоята логика. Тя си остава твоя, а не общовалидна

# 423
  • София
K.A.G, ако не бъркам, Миленака изобщо не контактуваше със свекъра, някакъв сериозен разрив имаше там.
Емоционална подкрепа? Едва ли не е изслушвала или утешавала мъжа си при нужда. Но не се забравят току-така лоши отношения.
Това, че някой е остарял или си отива, не заличава автоматично простотиите, които е вършил в добро здраве.

# 424
Питам принципно, ако сега свекърва ми легне на легло. Емоционално бих съжалила ММ, ама ние също имаме дете и много ангажименти покрай нея. Та как точно да му бъда от помощ? На първо място ще гледам всичко покрай детето да върви добре. След това къщната работа, накрая ММ - да му е спокойно у дома и да няма ангажименти. За свекървата няма да имам време, защото ще поема всичко у дома. Това включва сигурно и повече разходи за храна, защото покрай това, което ще поема, няма да имам време да осигурявам всеки ден домашна храна и ще ядем готова. Та къде тук има място за емоции, освен за добро планиране. И да седна да се "тюхкам" полза няма.

# 425
Стига сте ни "гледали" в кавички ,щото е  предварително, нероден Петко ,че ми се прииска да ме няма. То голяма тежест се оказа.

# 426
Стига сте ни "гледали" в кавички ,щото е  предварително, нероден Петко ,че ми се прииска да ме няма. То голяма тежест се оказа.

Боряна, ти се сърдиш, но аз наистина предпочитам да ме няма, ако съм с деменция и на легло. То какъв живот е това. Цяла мъка. Да не изпитваш никаква радост от живота и само да се сърдиш и да се тръшкаш. И за внуците ако не те е грижа... Пък какво остава да не знаеш кой си и къде си.

Баба ми преди около 10 години падна и беше с временна амнезия. Това е най-страшното, което съм виждала. Не помнеше нито мен, нито сестра ми. Не знаеше, че родителите й и дядо са починали. И безброй пъти на ден преживяваше отново и отново смъртта на близките си...
Ми мерси съм.

# 427
Присъединявам се към мнението, че това, че не можеш вече да се справяш сам, не е индулгенция, ако преди това си се държал лошо с човека. Значи, като си в силата си, ще обиждаш и нараняваш, обаче това трябва да се забрави, като клекнеш и да ти бършат ... с уважение и усмивка. Няма как, съжалявам.
Боряна, за друго е спорът тук. Ако са едни човешки и цивилизовани отношения е едно да търсиш отношение. Ама ако са били лоши, не можеш да очакваш да ти правят сърмички на момента.

# 428
Кой ви каза ,че се сърдя. Вие се сърдите, не знам на кого ,но  е сърдита дискусия, тежка, сива , тегава. Една кавга е сочна и разтърсваща, това е тъжно.

напълно съзнавам и съм писала какво  е, сега се женят късно , деца малки, пенсии няма,  при нас в миналото бе различно. Нито си представям ,нито искам да си напуснат работа и променят живота заради мен. Нито пък си представям снаха ми да ме "гледа", ще е мор и за двете ни.
Дайте някоя свекърва, рибата по тази тема  е в морето. Много се заричат и  гледат ,много се канят и пет пари не дават.  Дори има свекървите да надживеят снахите. Живот.

# 429
Помощта, дадена на съпруга, за да има време и сили да окаже помощ на родителите си, за мен е абсолютно достатъчна, когато преди това съпругата и свекървата са били в лоши отношения. Би било странно мъжът да очаква да сменяш памперсите и да си говориш сладки приказки с човек, с който цял живот не сте се понасяли. Аз не бих очаквала подобно нещо от съпруга ми, ако бяха в лоши отношения с майка ми. Да прехапе езика си, да потъпче достойнството си и да помага на човек, който е бил ужасен към него, ми не.
Напълно съм съгласна с milenaka - да отделиш финанси, време, грижи за всички битовизми, е абсолютно достатъчна подкрепа - и емоционална, и материална, и морална.

# 430
Майка ми и баба ми ( нейната свекърва) никога не са се разбирали. Поздравяваха се с усмивка, ама по-фалшива и от на Благо Джийзъса връзките + зъбите. Не са се обиждали никога, но определено таяха ненавист една към друга - имало е причини.
Познайте, кой най-много обгрижваше майка ми, когато се разболя от инсулт? Нейната свекърва. Кой сменяше памперсите , готвеше й, беше до нея - свекървата. На милион процента съм сигурна, че майка ми би направила същото за нея. То е до човек, разбирания и усещане.
Никой не я караше насила тогава - много е важно да го уточня..

# 431
Хубави са тези прояви на човечност. В живота протегнатата ръка понякога идва от човек, който най-малко очакваш - "шегичките" на съдбата. Но не е задължително и не може да съдим хората, които не са готови да го направят.

# 432
Аз пък разбрах Бор_яна по друг начин: докато не ти дойде до главата такова нещо, не знаеш, как ще постъпиш. Затова да не се заричаме, какво ще правим.

# 433
То, че е така, така е, ама и не е работа на странични хора да цъкат с език колко е неблагодарна снахата.

# 434
В момента баща ми гледа дядо/неговият баща/. Не е на легло, но не може без човек при него. Диабетик е, на инсулин, не вижда и не чува добре. Нито може да си вземе лекарствата, нито да си сложи да яде, а за преобличане и къпане да не говорим. Майка ми живее в близкия град, а те са на село. Тя не е пенсионер, а в селото работа няма. Почивните дни е при тях. Да сготви, да изчисти основно, в градината помага, консерви прави и т.н. Ако беше пенсионерка, сигурно щеше и тя да е там. Но не е. С толкова може да помогне и го прави.

Общи условия

Активация на акаунт