С какво ви дразнят свекървите? - 141

• 39 108
  • 760
  •   1
Отговори
# 465
  • София
П.П. Просто давам  пример. Наблюденията са ми, че доста възрастни са с такава нагласа – изборите и решенията на младите да се въртят около тях.
milenaka, не твърдя, че когато съм била млада, изобщо е нямало егоисти. Може би моето семейство е било прекалено съобразяващо се.
Но сега собствените усещания и реакции се издигат в култ, а съобразяването с останалите остава на заден план.
Южняшката традиция (не само у нас, и при гърци, италианци) е родАта да е важна и не може да не се поддържат отношения, било то и лицемерни. Да не говорим за азиатските народи... При твоя свекър очакванията са точно от този южняшки и ориенталски манталитет - на старите се оказва уважение и се съобразяваш с тях.
Сблъскат ли се тези манталитети, и то при жени - мазалото е налице. И двете се считат за пъпа на света, а младостта е дръзка все пак.
Ще зачакате да поизмре моето поколение Simple Smile

# 466
  • София
Не, не, не твърдя, че егоизмът тогава е бил изключение. Беше традиция. Просто посоката беше от възрастни към млади. Възрастните (обикновено свекъри) определят къде ще живеят младите, за да може младите да гледат възрастните. И сега го има, но ми се струва, че е по-рядко.

# 467
  • София
Пропускаш, че повечето случаи свекърите се чувстваха длъжни да осигурят жилище или младите да живеят при тях, поне в началото.
Дали беше егоизъм свекървата над 55 да гледа внуци, защото е пенсионерка и няма друга работа?

# 468
  • София
Пропускаш, че повечето случаи свекърите се чувстваха длъжни да осигурят жилище или младите да живеят при тях, поне в началото.
Това е така, да. Но това е следствие от едни егоистични очаквания и традиции.
Дали беше егоизъм свекървата над 55 да гледа внуци, защото е пенсионерка и няма друга работа?
Това също е егоизъм.

Точно за това говоря. Егоизъм имаше и преди, егоизъм има и сега, просто проявленията му са различни.
По същество традицията "Ние ще ви осигурим дом, вие ще ни гледате и нямате право на отказ" е доста егоистична.
"Ти ще ни гледаш детето и нямаш право на отказ" е същият егоизъм.
И двете са проявление на "светът е длъжен да се съобразява с мен".

# 469
Куку, въобще нищо вярно няма в разбиарнето ти за мен.
 Не  е нещо красиво за споделяне ,но накратко - аз съм в такава фаза ,че никого не искам наоколо, не от инат и злоба,  а  защото ми е трудно да общувам.Аз съм трудната.Не другите,  ако ме разбра.За момента се грижа за себе си с малко финансова помощ за едри неща.И не понасям хора в никакъв вид. Скоро четох една книга, добре че ми попадна, описва ме в голяма степен .Човек ,загубил сетива .Никак не е лесно и има психически изменения освен физически ,та не се упражнявай върху мен, изключение съм.

# 470
  • при късмета
Изобщо не е било традиция свекървите да гледат внуци. И двете баби гледаха еднакво. А покрай мен (може би е случайност) повечето ми връстници ги гледаха тъщите. Виж, за имената свекърите си бяха с нагласата, че са по-важните баба и дядо и първо на тях се кръщава. Ама и това не е свързано с гледането.
А това да живеят у свекърите, вървеше по-скоро с тяхното гледане, а не те да гледат внуци. Обикновенно остава най-малкия брат, ако са повече момчета.

# 471
  • София
Ех, тези свекъри, бъхтат се само за да има кой да ги гледа...
А защо тогава женските родители не го правеха? Приемаше се, че жената отива при мъжа си, не обратното.
Тогава за тъстовете може да се каже, че са гледали да се отърват...

То това си го има и днес в тукашните теми - върти се, суче се, ама мъжът бил длъжен да осигурява семейството си.
Ако мъж се оплаче, че жена му само харчи - го питат той какъв мъж е

Последна редакция: пт, 20 яну 2023, 14:58 от Cuckoo

# 472
  • София
Традиция. Защото свекърите са по-важните родители. Внуците се кръщават първо на тях, грижите се полагат първо на тях...

Не съм съгласна с това, само отговарям на въпроса.

# 473
  • София
Да, това беше традицията, потвърждавам. Да цитирам Уиш - свеки е Главната баба.
Той и ММ държеше само момчето да е на някой от техните... А и майка ми е кръщавала брат ми на свекър си, колкото и иначе да беше опърничава.

# 474
  • при късмета

То това си го има и днес в тукашните теми - върти се, суче се, ама мъжът бил длъжен да осигурява семейството си.
Ако се зачетеш доооста назад, това само ти го твърдиш. Не знам от къде у теб това убеждение, но ако някой го споменава си само ти. Не, не е това общата нагласа.
Хората са казали "мъжа прави къща, жената я прави дом". И това има много различен смисъл.

А в традициите ако се замислиш, да, свекърите са искали да вържат собствените си гащи, а не да помагат на младите и егоизма е от тяхна страна. Просто вече не минава. Не защото младите са егоисти, а защото отричат остарели разбирания

# 475
Скрит текст:

Ако се зачетеш доооста назад, това само ти го твърдиш. Не знам от къде у теб това убеждение, но ако някой го споменава си само ти. Не, не е това общата нагласа.
Хората са казали "мъжа прави къща, жената я прави дом". И това има много различен смисъл.

А
Скрит текст:
в традициите ако се замислиш, да, свекърите са искали да вържат собствените си гащи, а не да помагат на младите и егоизма е от тяхна страна. Просто вече не минава. Не защото младите са егоисти, а защото отричат остарели разбирания

Какъв различен смисъл има? На мен ми звучи като мъжът да носи кинтите.

# 476
  • при късмета
Смисъла е, че без жена и семейство, мъжа няма дом, а 4 стени. И това, което жената осигурява в едно семейство, мъжа не може да осигури и с/у всичките пари на света

# 477
Айде, айде, клишета. А жената ако си седи сама в четирите си стени има дом, така ли? Само мъжът няма?

Любов и семеен уют и топлина не могат да се купят с пари. Помощ за пране, готвене, чистене може. Срещу пари дори бих казала в общия случай доста по-на ниво от това, което предлага средностатистическата домакиня. Също помощ за декорация и по-естестическо обзавеждане на жилището, макар че аз познавам мъже с вкус и жени без, но да речем, че повечето мъже не се интересуват от това.

# 478
Пропускате , че очакванията са били такива , защото старческите домове бяха малко,в едни по-далечни времена не ги е и имало, грижата в тях символична , а хора за гледане в дома по соц.време нямаше как да наемеш. И какво остава на човек като стане в безпомощно състояние - да разчита на семейството си. Грижата може да бъде двупосочна, защото има и е имало  млади хора, които се разболяват и също разчитат на семейството си.  Сега времената са други. Развива се тази услуга с гледането на възрастните. И е някак по-лесно да мислят младите, че не трябва да се посвещават на тях, когато остареят и се разболеят . Има хосписи , има фирми за обслужване на възрастни. Допреди 20 г. хосписи не съществуваха. А какво да правиш възрастен човек, дори нехаресван , когато се залежи. Трябва някак да се храни, да ходи до тоалетна. Друг въпрос е, че много хора докато са млади и здрави , когато трябва да са обгрижващи говорят едно, а когато опре до тях , започват да си променят възгледите. Наблюдавам го при доста хора. Имам близка, която се кълнеше как ще отиде в дом като остарее и не може сама да се грижи за себе си, да не тежи на децата си. Ами не е в дом , а разчита сега на внуците си да я гледат.  Така, че за себе си се моля да си запазя здравия разум и да не се пречкам на деца и внуци , когато му дойде времето.

# 479
И любовта, и топлината се дават и от двамата във връзката. За създаване на поколение също са нужни двама. За приятелство и да не си самотен пак са нужни двама. За секс са нужни двама. По-изгодно финансово е да живеете двама. Две глави мислят по-добре от една, както се казва. Та няма нужда от разделение кой какво давал.
Да не говорим, че без пари и осигурен дом не знам жената какъв уют и топлина ще даде. Чисто женските привички - да направиш засуканата манджа, да наредиш сервиза, да сложиш коледната украса, да пуснеш арома лампата, да сложиш свежи цветя, да изгладиш покривката - всичко това струва пари. А чисто любов и подкрепа и мъжете дават... или би трябвало.

Общи условия

Активация на акаунт