Работа, CV-та, HR-и, съвети - 83

• 49 875
  • 1 063
  •   1
Отговори
# 105
За друга фирма...

# 106
Едва ли става въпрос за вътрешно кандидатстване.

# 107
  • Сф
Ясно ми е, че не става въпрос за вътрешно, просто споделих, но не оформих правилно отговора.

Аз друго съм скандализирана, преглътнах го, че не ми се занимава да ровя и търся законова основа.
В сегашната ми фирма (голяма международна), като почвах, искаха телефонни номера на предишни работодатели, за да направят бекграунд чек за опита. Казах им, че всичко е в трудовата книжка и тр. характеристика, но надтояха, че е задължително и няма кал да откажа. В добри отношения съм с предишните фирми, но не съм съгласна да звънят. То не че от ЧР ще се сетят точно за мен, при положение, че сме над 1000 човека.
В крайна сметка дадох номерата на колеги, не знам дали са се обаждали.

# 108
Малко са предобрили с телефоните, не могат да те задължат да им даваш.

Последна редакция: пт, 06 яну 2023, 09:36 от DayInMay

# 109
Е, това пък защо точно?!?!? Трудовата книжка е доказателство за работния опит. Все едно да им занесеш свидетелство за съдимост, но те да продължат да се съмняват в истиността му....

# 110
Това вече е стандартно, и аз събирах телефони. Даже имам позната, която работи в такава фирма за бекграунд чек, каза, че нерядко е попадала на фалшиви биографии и даже дипломи.

# 111
Как ли пък няма да давам телефони?!!?!? Да не кандидатствам за достъп до класифицирана информация, че чак такова проучване. И, не, понеже лъжа нещо, а защото е леко обидно. И как точно се очаква да получат обективна информация от някого си? Ако съм била приятел с въпросния, ще каже само суперлативи и обратното, ако не съм била в добри отношения. И да не говорим, че за работа от преди 10 години не може да се правят кой знае какви изводи, все пак хората се развиват, не стоят на едно място...

# 112
Здравейте, тъй като четох и стари теми, доста хора са в моята ситуация. С малко детенце съм (на 2 години), след майчинство, от около месец си търся работа. От три фирми ми звъннаха, ходих на две интервюта, още по телефона казвам за детето. На първото интервю,  дамата привидно ме хареса, но до там, повече не се обади, във втората фирма аз отказах, защото условията бяха безумни, третата фирма, когато казах за детето,  отговориха, че ще се обадят за интервю и нищо. Когато ходих на двете интервюта, ме питаха има ли кой да гледа детето. Нима тези хора са нямали малки деца? Разбирам и гледната точка на работодателя,но все пак трябва да се работи. Лошото при мен е,че имам образование, но реалният стаж по специалността ми е около три месеца и като чуят след майчинство и нещата са до там, вече се отчайва...

# 113
За съжаление е точно така. При нас дойде една жена след майчинство. Не, че имам против, но всяка седмица почти отсъства. Добре, че моята работа не е пряко свързана с нейната, иначе бих се подразнила много. И да, и аз имам дете, и той е бил малък, и е боледувал, но сме се съчетавали някак и със сигурност не съм отсъствала всяка седмица.

Последна редакция: пт, 06 яну 2023, 17:32 от Soul Free

# 114
Аз започна ли работа съм напълно наясно с факта,че не е удачно да ме няма постоянно,  има на кого да разчитам за детето, но някак си по презумпция работодателите си мислят,че постоянно ще отсъстваш.

# 115
А ти по обяви свързани със специалността ли кандидатстваш? Питам, защото може да мислиш, че детето е пречката, а всъщност да е липсата на опит.

При нас (в предишна фирма) дойде една жена с подходящо образование и без опит. Ами не я одобрихме. Не знам дали е имала деца, защото не разпитваме лични въпроси. Със сигурност не е била причината наличието на дете. По-скоро ми изглежда несериозно да е с икономическо образование и да няма ден трудов стаж.

Аз също нямам опит по бакалавъра си и ще е много странно да кандидатствам сега за позиция с такава насока. Учила съм го преди години, поех по друг път и опитът ми няма нищо общо.

# 116
Майките с деца също искат да работят,това че масово не искат възприемат реалноста такава каквато е това е техен проблем. Все едно те не са хора!

# 117
Ами по-скоро е проблем на майките с деца...
Иначе дамата бих я посъветвала да не споменава за детето още по телефона, аз бих останала с впечатление, че го казва, за да е ясно, че и е приоритет намирането на работа подходяща за майка с малко дете.

# 118
Аз съм на 26 години, няма как да имам голям опит по специалността,  иначе кандидатствам по обяви, в които е посочено, че не изискват опит(т.е. подходящи за хора с малък или без опит), а за детето казвам, защото по документи стажът ми изглежда повече, но реалният е доста по-малък, казвам от гледна точка да съм коректна колко точно опит имам. Подбирам обявите, не пускам на места, където изискват опит ,например минимум 3 години, защото реално го нямам.

# 119
Реалността е такава, че си на 26 години с малко дете, голяма вероятност да пожелаеш второ, без стаж. Трудно ще е..... Ако имаш познати, да те уредят, където и да било, иначе ще търсиш доста. Какво си работила преди майчинството?

Общи условия

Активация на акаунт