Работа, CV-та, HR-и, съвети - 83

• 49 404
  • 1 063
  •   1
Отговори
# 960
Много от хората в чужбина симулират работа, защото виждат, че са напълно заменими. Работех основно с Испания преди, то е чудо страшно там. Работа нямат, голяма част е трансферирана тук. Някои ги държат, за да дойде време за пенсия или търсят удобен момент да ги махат. Ако решат, че искат митинг за нещо, букват 30 минути, закъсняват 10 минути и после откарват един час! Губене на време, но те доста говорят като цяло и са си такива.

Някои от тези хора си мислеха, че са несменяеми, държат се нарочно зле. Разбира се, има и печени, но рядко с охота някой си предава работата, когато знае, че го махат. Макар обезщетенията им да са отлични.

# 961
Повечето служители и в чужбина, и тук са напълно заменими.

# 962
  • София
Разбира се, има и печени, но рядко с охота някой си предава работата, когато знае, че го махат. Макар обезщетенията им да са отлични.

Аз пък ги разбирам, защото работата се предава на група идиоти, които рядко я вършат адекватно. Просто няма санкции, защото работата на аутсорсинга е да доизбутв и да изглежда, че има резултати, а не да има такива реално. Всичко се върши през куп за грош и виси или се препраща през 100 човека, докато на хората им омръзне да те занимават. И..потъва в небитието. Замита се под килима.

Говорих с един човек, сдаващ си работата, имаше много опит и се оплака, че хората, които му пращат може да цъкат заявки, но нямат бизнес мислене и не разбират как работи бизнесът. Разбирам го, не съм го приела лично, аз за себе си знам какво мога и защо, но те не знаят кои хора са изключенията, а те са точно това- изключения.

# 963
Ами зависи, Кечър. Повечето, от които съм взимала работа, не само, че не са колаборативни, а нарочно не предават всичко, защото са ядосани, че губят работата си. В Испания, повечето такива служители работят 15-20 години. На мен са ми предавали работата с 4 часа митинг. Това е, после се оправяш сам. Нито ти отговарят на въпросите, нито ти помагат. А уж има някакво време, примерно 2 месеца,в които трябва да работите заедно и да се обучаваш. Да, ама моята си спираше чата и толкова Бяха добре обезщетени, защото случайно едно писъмце попадна при нас и го видяхме. Те се ядосват, че си губят работата, защото знаят, че не могат пак да намерят такава. Много от тях дори не са някакви специалисти в областта.

Изключения винаги има, помня един американец, с който мм работеше. Беше пенсионер с много години стаж в американския клон на фирмата. Той беше бог на една от технологиите и го викаха като консултант, на час в извънредни случаи. Този наистина беше незаменим, макар и пенсиониран. Останалите са напълно заменими, както и ние разбира се. Но и зор не са си давали, понеже екипът ни постигна по-добри резултати, отколкото испанците в рамките на няколко месеца.

# 964
Малко глупав въпрос от мен (т.е. от мой приятел, но зададен през мен), понеже мисля, че отговорът е ясен по пътя на логиката. Моля да не ме цитирате, по-късно ще редактирам.

Работи на трудов договор вече дълги години (малко над десет, на едно и също място). Не съм му виждала договора, но знам, че има клауза за конфиденциалност, която го задължава да не споделя с какво точно се занимава фирмата, в която работи (длъжността му е формулирана така, че може да значи почти всичко).

В кризата обаче има реална опасност фирмата да спре работа и хората да бъдат освободени. Прекратяването на трудовия договор и отношенията с тях го освобождава и от тази клауза за конфиденциалност, нали? И може директно да си плесне в CV-то какво точно е работил, на каква позиция, колко време и за коя фирма?

Защото има много позиции в момента точно за длъжността, на която е той, обаче явно в момента не може да го напише в CV-то, а ако не го пише там, то ще замине в кошчето директно и няма да стигне до интервю в нито една от фирмите, за които е идеален (като опит в сферата, чужди езици и прочее). Ясно, че докато е обвързан с настоящата си фирма тази клауза важи, човекът не търси начин да я заобикаля (лоялен е към тях и поне засега и те към него, но може да се стигне и до съкращения).

# 965
Тя тази клауза не е да не казва в коя фирма работи или на каква позиция, а да не издава подробности относто дейността на фирмата. Доколкото знам, тези клаузи падат в съда като несъществени, но не е нужно да се стига до там, де.... Спокойно може да си пише длъжността и фирмата в СВто, но при въпроси на интервюто, може да отклонява темата.

# 966
Аз имам в договора си клауза за конфиденциалност, но е със срок. Но тя е да не споделям специфична информация, а не да не описвам какво съм работила.

# 967
Той стигне ли до интервю, няма проблем и да си каже какво-що, понеже нали идеята е да го наемат, а и това ще значи, че е прекратил отношенията си с предишната фирма. А и интервютата не се записват, предполагам - кой какво казал, докато някак в CV-то много черно на бяло. Иначе да, то името на фирмата се знае, длъжността му е ясна, просто всичко е много общо формулирано и може да значи почти всичко само по себе си.
За да стигне до интервю, ще трябва да напише релевантния опит, а тая клауза не му дава. Затова се чудехме (но пак да кажа - в условията на прекратен трудов договор, а не докато още работи там).

# 968
За да предявят претенции по тази клауза от фирмата трябва да докажат конкретни загуби или пропуснати ползи от разгласената информация. Иначе най-много могат да го уволнят. Ако много го е страх да си плати консултация с адвокат и да му покаже конкретния договор.
Ама това "отговорете ми, пък аз ще си редактирам поста после" никак не е ОК.

А при аутсорсинга е нормално да се размотават много, там все пак ценообразуването е на човекочас.

Последна редакция: ср, 15 фев 2023, 15:16 от bboiko

# 969
Клаузите за конфиденциалност ти забраняват да споделяш неща, които не би знаел, ако не работеше точно в тази фирма. Т.е. всичко общовалидно може да се коментира.
Не знам с какво се занимава, но например, ако се занимава с лекарства, не може да каже "сключих договор да зареждам с лекарство Х ВМА за пет години." Но може да каже "успях да договоря ексклузивни права за доставки на скъпо лекарство с голямо болнично заведение."

# 970
За да стигне до интервю, ще трябва да напише релевантния опит, а тая клауза не му дава. Затова се чудехме (но пак да кажа - в условията на прекратен трудов договор, а не докато още работи там).

Без някой от нас да е чел договора няма как да вземем отношение. 99% е клауза от типа "плашене на гаргите", а  и вероятно визира друго нещо - ценови листи, технологии, клиентски списъци и прочее, а не да не казва какво работи.

# 971
Ясно, благодаря на всички, включили се.

bboiko, няма да трия, уважавам времето ви и че си направихте труда да отговорите. Ще съкратя и редактирам, понеже въпросът по същество не е мой и понеже никога не съм си имала работа с подобни клаузи, не искам да рискувам да навлека проблеми на човека.

Отново благодаря, не съм имала за цел да ви губя времето.

# 972
Кънтри, мисля, че без да сме чели договора е трудно да се каже. Иначе бих посъветвала консултация с юрист. Много от тия клаузи са просто плашене. Аз имах клауза да не работя две години след напускането си в друга ит компания. Ами не съм го спазвала, но и те не могат да го изискват. Стигнем ли до съд, ще падне.

# 973
Здравейте. Търся си работа в момента за гр. Варна. Колко време ви отне докато получите предложение? С икономическо образование съм.

# 974
  • На морето!
Клаузата не изисква чак такава тайнственост, освен ако не е агент под прикритие или военен от секретна мисия, но ако толкова се притеснява да напише какво работи в СВ-то си, то нека напише длъжността, но не и името на фирмата.
В разговор с ХР на интревю може да сподели всичко. Тези разговори са напълно конфиденциални и няма да засегнат клаузите в договора му.

Общи условия

Активация на акаунт