Обсъждане на имотни обяви-30

• 37 081
  • 776
  •   1
Отговори
# 405
  • София
Не е точно така.
В новото строителство, площообразуването е коренно различно в сравнение със старото.
По нормативна уредба, имам предвид.

1400 Е/м2 , но плащате и квадратура в стени, тераси и общи части на толкова.
Ако извадите светлата площ по проекта и сравните тогава, сметката ще излезе различна.

Отделно- в единия случай купувате надценен имот с крайно съмнителна потенциална ликвидност, предвид локацията - в евтин, индустриален район със съответната работническа жилищна част плюс цигани. Приблизителната вероятност районът да се облагороди и трансформира в приятен, заможен жилищен квартал не е нулева, но би отнела минимум 15-20 години - докато се застрои онази част зад Кауфланд надолу. Там имаше проект за небостъргач, не знам какво стана с него, трябва да проверя. А през това време, този тип евтино строителство, което има чудесен вид единствено, докато е чисто ново, след което започват едни течове по фасадите, едни проблеми с таксите и управлението /ако е 600 апартамента даже гарантирам/ , които неминуемо водят до признаци на занемаряване, поевтиняване и прочее реквизити, съответно и ликвидността и цената на въпросния имот.

Във втория случай имате подценен имот в скъп квартал, нищо, ама нищо общо с първия и абсолютно сигурна ликвидност. Цената в района - това е на кръстовището на Прага и Пенчо Славейков е около 3000 Е/ м2 и предлагането е ограничено. Да не коментирам типа на строителството - високи тавани и френски прозорци, буквално пред Медицинска академия и пеша до НДК в едната посока  и до пешеходната част на Витошка не надвишава 10 минути, дори ако съм с ток. В едната и в другата посока вече на около 2 минути има разкошни градинки- едната е Мадарската, другата е Сухото езеро- градинката зад Хепи на Славейков. За училища, магазини, аптеки, ресторанти, транспорт и прочее няма смисъл да говоря. С две думи, цената ще поскъпва, защото са налични всички реквизити за скъп имот.
С малко усилия ще го превърна в тристаен или в двустаен с голяма луксозна баня и разточителна спалня с огромен гардероб и при всички положения с един замах ще му се взимат онези легендарни наеми, типични за района, които биха покривали даже и вноската за ипотека за себе си и частично на нещо друго.

Ето още едно в Хиподрума- демек от другата страна на Борис, до Билата и Ритуалната зала. Също с потенциал, ако бюджетът е по-свит. Тук също бих могла да анализирам, но в общи линии отново бих го предпочела като вложение, пред онова в Сердика.
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1b166324549460330&sl … 8ukze4&f1=1&fe7=1

Да не ме разберете погрешно само, нямам нищо против всеки да си закупи каквото иска и където иска, аз просто се аргументирам какво бих избрала аз и защо, в някаква форма на сравнителна характеристика и анализ. Дано да ви е полезно.

Последна редакция: нд, 22 яну 2023, 14:35 от Azzy

# 406
  • Sofia
Огледах го, според мен е абсурд наем 750 евро, освен ако не се промени на тристаен. В затворения комплекс до Парадайз мол не са по толкова наемите за двустайни, а все пак е луксозен с охрана и се води на топ-място, поне по съвременните представи. За същата цена в новия комплекс може да се вземе тристаен с две бани (ако схемите и цените по сайтовете са точни де). Да, вярно, ще чакаш 4 години, но пък е ново строителство, а не тухла от 55г.
Пак да кажа, че не споря, а само си разсъждавам, понеже оглеждам сериозно за инвестиция и отново благодаря за мненията, разчитам на тях! Няма как всички да имаме една гледна точка и приоритети, затова ми е много полезно да чувам такива мнения, различни от моето, понеже така изникват въпроси, за които не съм се замисляла Simple Smile

# 407
  • София
750 евро за тази локация не е толкова нереалистичен наем, ако апартаментът е след ремонт и е обзаведен. Живея в района на Медицинска академия в близост до апартамента, който се продава. Всичко което се отдава под наем в моя блок или в съседните се наема много бързо от чуждестранни студенти по медицина или стоматология.

# 408
1500 лв наем за двустаен в този комплекс и локация ми се струва доста. Луксозно, луксозно, колко да е луксозно? Стандартно ново строителство според мен. Всичко ново е хубаво (стига да е направено качествено), но има разлика от луксозно. Артекс строят по-луксозно, например.

# 409
  • Sofia
Малко смесихме темите.
750 евро ставаше дума за двустайния тухлен старо строителство.
Цената, която аз коментирам, е продажната. Мисля 167 000 евро е този двустаен тухлен, за точно същата в комплекса може да се вземе тристаен 113кв.м с две спални две бани.
Не казвам, че едното е по-добре от другото, само сравнявам цени. Иначе правилна е забележката, че в старото строителство по друг начин се смятат кв.м

# 410
  • Sofia
Защото се коментираше транспорта - ами зле е в Сердика, обаче също толкова зле е и в Лагера, но това не се прави на въпрос за Лагера.
Може би защото разликата е огромна? Едно е един човек да напише нещо лошо за даден квартал, защото е имал лош опит, лош апартамент или микролокация и съвсем друго е когато много хора имат сходен, лош опит.

Ето, аз съм живял на много места в София, като последните 15 години са били в Красна Поляна, Възраждане, Б5 и сега накрая в Лагера.

С други думи съм свикнал с лилавите и имам някаква изградена толерантност, защото ти се налага да живееш и движиш сред тях, но за сметка на това ми прави силно впечатление отсъствието или липсата им, когато си на друго място.

Циганите в Лагера (или поне там където живея или се придвижвам) клони към нула, сравнено с Б5 (в Красна Поляна са още повече, разбира се). Нямам представа къде ги срещате, но ако обикаляте примерно центъра ще забележите много повече от тях под всякаква форма от бъркащи по кофите до джебджии (това включва и Лозенец и Оборище и т.н.т).

Грешно според мен да се разделя един квартал на такива в които има цигани и на такива в които няма - защото ако критерия е такъв, то няма квартал в София, в който да няма цигани. Всичко опира до брой и честота. Както дали има голям брой населени /гето/ или само минаващи. С минаващите нищо не можеш да направиш - там където има нови комплекси с много на брой кофи и непрекъснато изхвърляни, потенциално ценни вещи е така.

За транспорта - аз лично съм супер доволен. На 8 мин ми е метростанция Красно Село (по тази линия имаш страхотен достъп до Медицинска академия, НДК, Софийски университет и съответните връзки с другите линии ако имаш нужда). На 2мин спирка на 5-цата. С нея стигам до работа (витошка/съдебната палата) за точно 10мин. Самата линия е успоредна на Борис III и трамвая не се конкурира с колите, т.е. линията е много бърза.
Вътре, по тези линии има точно толкова цигани, колкото във всяка друга нормална линия на ГТ, която не е на пътя на циганите. Т.е. на практика няма такива. Това, сравнено примерно с 22-ката, където на Красна поляна се качват повече цигани отколкото други хора.

За Б5 може да не е като Красна поляна, но цитираната линия 60 идва от Красна поляна и там се качват също цигани, макар и не толкова, колкото в 83 или 22. Малко по-надолу ти е Стамболийски, който спокойно може да се кръсти Циганийски.
От въпросната локация имаш еднакъв достъп до метро на Величков, където минаваш покрай 2 броя гета (минавал съм не един и два пъти и винаги са ме побивало тръпки от атмосферата там) и ще са ти нужни едно 15+мин, като друга станция до Мол София може би ще е по-далеч, но поне е по-приятен пътя.

Последна редакция: нд, 22 яну 2023, 14:31 от julian

# 411
  • София
Огледах го, според мен е абсурд наем 750 евро, освен ако не се промени на тристаен. В затворения комплекс до Парадайз мол не са по толкова наемите за двустайни, а все пак е луксозен с охрана и се води на топ-място, поне по съвременните представи. За същата цена в новия комплекс може да се вземе тристаен с две бани (ако схемите и цените по сайтовете са точни де). Да, вярно, ще чакаш 4 години, но пък е ново строителство, а не тухла от 55г.
Пак да кажа, че не споря, а само си разсъждавам, понеже оглеждам сериозно за инвестиция и отново благодаря за мненията, разчитам на тях! Няма как всички да имаме една гледна точка и приоритети, затова ми е много полезно да чувам такива мнения, различни от моето, понеже така изникват въпроси, за които не съм се замисляла Simple Smile

Никакви спорове по този въпрос няма да водя. Районът ми е роден и в момента има поне пет апартамента отдадени мои и на мои близки на тази и по-висока цена.

Последна редакция: нд, 22 яну 2023, 21:49 от Azzy

# 412
  • Sofia
Е, ако информацията е лична, значи е вярна, благодаря!
Което води до интересни размисли за търсенето в района, щом подобен двустаен се дава за 750 евро.
Определено мисля да паля коллата и да отида да огледам Simple Smile

# 413
  • София
Е, ако информацията е лична, значи е вярна, благодаря!
Което води до интересни размисли за търсенето в района, щом подобен двустаен се дава за 750 евро.
Определено мисля да паля коллата и да отида да огледам Simple Smile

С удоволствие. А и особено като прочетох изчакване 4 години за другото, за 4 години този ще го ремонтирам, ще го отдам под наем, ще го ипотекирам и ще взема още един минимум, може и два.

При огледа с рулетка- проблемната стая е кухнята - внимателно се измерва, за да се предвиди дали става за детска стая за едно дете. Дневната спокойно може да понесе изнасянето на кухненски бокс на стената на банята.
Ако кухнята става за стая /в новото строителство са по 8-10 кв.м/ има възможност да се трансформира в тристаен и независимо, че сградата е на булеварда, двете потенциални спални ще са от вътрешната страна, което е чудесно и ще бъде и потенциално интересен за продажба за семейство с дете, което държи на локацията. Включително и за под наем.
ДРугата опция е да се разшири банята с онази част от коридора, където е входа за кухнята, кухнята да се добави към спалнята, да се отвори един френски прозорец и да се направи луксозна баня, гардероб и кът за работа - елегантно бюро, примерно.
ДРугото, специфично за наемите е кампанията, която е есента. За да се вземе хубав наем, трябва освен вложение в интериор /много, много важно/  и планиране на сроковете- имотът да излезе на пазара септември- октомври. Тази година кампанията беше октомври, но за догодина не знам дали ще е така. Тогава имате и опция да подбирате, заради конкуренцията.

# 414
За обявата в Хиподрума - е брокерите ме убиха, да не са сбъркали името на метростанцията, тя Витоша не е ли в съвсем друг квартал. Аз съм фенка на Хиподрума, на СС (включително в този квартал) - също.

Обявата срещу баня Мадара - за под наем става, за студенти, след съответния ремонт, за живеене - няма асансьор, май, шумничко е от трафика (ако е на първа линия), иначе навътре в квартала няма такъв проблем с шума. Иначе локацията е супер откъм достъпност и инфраструктура.

# 415
Azzy, респект към това, което правиш с жилищата, но не мисля, че всеки би постигнал този наем. Първо, ти познаваш микрорайоните, плюсовете и минусите на най-доходоносните локации.
Второ, знаеш кога да отдадеш - ами ако напуснат предсрочно, пак ли ще се намери такъв кандидат?
Трето - имаш връзки в платежоспособни наемателски среди.
Четвърто - рискуваш с обзавеждането да е красиво и да изглежда дизайнерско, вместо да е практично. Аз например не бих взела неразтегателен диван и съответно моят изглежда евтино, а не луксозно като при теб. Също не бих взела отворена секция, за да не се виждат натуриите и да не прашасват.
Също съм склонна на компромиси и "мека Мара".  Така че според мен високите наеми до голяма степен се дължат на съпътстващи фактори, а не само на жилището. Разбира се, локацията е водеща, но аз наистина не мога да повярвам, че има толкова кандидат-наематели, че да плащат такива суми. Специално чужденците при мен са се пазарели яко и имаха изисквания за посуда, адреси, зона, да се махне леглото, че имали друго и т.н.

# 416
  • София
Права си, разбира се. Имотите са бизнес и са необходими познания, за да се извади най-доброто.
Има условности и в частност познаване на пазара. Разбира се, че някой може да напусне - в моите договори има клауза за предсрочно прекратяване - с двата задължителни депозита вече не ми се случава. И да се случи- разбира се, че ще се намери нов наемател, идеята е дългосрочно да се разчита на тази цена, дори и ако се случи извън наемния сезон, дори с малка разлика, пак да се вземе такава цена.
Иначе преди се изхитряваха и наемаха за учебния сезон- октомври и юни напускат и по родните места и наново търсят от октомври.

Пак повтарям - няма да споря има ли няма ли наематели за такива наеми, аз не теоретизирам, а говоря от личен опит и реални имоти, достатъчно на брой, закупени, ремонтирани, декорирани и отдадени на такива наеми.

За практичността не съм съгласна - в апартамента има чудовищно количество място за съхранение, което, обаче не се вижда, защото е скрито във вградени гардероби и прочее. Включително има шкаф за обувки в коридора като за някой като мен, побира около 40 чифта.  Гардеробът - те са два, единият в спалнята също е огромен на две нива и побира много, под легото има място за съхранение, в надстройките още, в кухнята още, изобщо много е мястото за съхранение, достатъчно, за да сложа отворена мебел, за да има въздух и пространство.
Диванът е от Юск за 500 лв. Коментирахме го в една съседна тема. Има и опция за разтегателен такъв, но не се наложи да го сменям и този остана.
Всичките ми интериори са на първо място практични - аз съм жена с много богат гардероб, плюс много богата библиотека, обичам книги и навсякъде правя вградени гардероби до тавана и шкафове и прочее, обичайно не се виждат, защото са бели и помещенията изглеждат просторни и имат въздух.
Но това са вече интериорни въпроси, които в дълбочина ако коментираме, трябва да се пренесем в интериорната тема, където се надявам да се е разделила в такава за начинаещи и напреднали, даже съм писала насоки и съвети за това, ако ви е интересно, ще ги намеря и пусна.

В резюме - да, изискват се познания, но и има откъде да се набавят. Само в този форум е достатъчно да четеш където трябва и ще получиш компетентни съвети и контакти и изобщо всичко, което трябва.

Последна редакция: нд, 22 яну 2023, 18:55 от Azzy

# 417
Скрит текст:
Интериорната тема отново замря - "напредналите" доста активно се опитаха да ограничат мненията на "начинаещите". В един момент и "напредналите" спряха да обсъждат последните писъци на модата и да дават линкове към чуждестранни скъпарски сайтове. И "начинаещите" спряха да питат - явно ги досрамя да се бутат сред "професионалистите". А пишещите/даващи съвети простосмъртни просто оставиха темата на по-активните.

# 418
По никакъв начин цените в затворените комплекси до Парадайс са на цените на двустаен до медицинска академия. В Амая тристаен с 2 бани в момента върви около 270хил. евро.

# 419
  • София
Скрит текст:
Интериорната тема отново замря - "напредналите" доста активно се опитаха да ограничат мненията на "начинаещите". В един момент и "напредналите" спряха да обсъждат последните писъци на модата и да дават линкове към чуждестранни скъпарски сайтове. И "начинаещите" спряха да питат - явно ги досрамя да се бутат сред "професионалистите". А пишещите/даващи съвети простосмъртни просто оставиха темата на по-активните.

Добре, пускам тук линковете със съвети, единия за малки пространства, другия за гардеробните. И двата съм писала по молби на съфорумки и понеже бяха доста, направих нещо като резюме.

Малки пространства:
http://marandecor.blogspot.com/2018/01/decor.html

Гардеробните:
http://marandecor.blogspot.com/2018/01/blog-post_18.html

Общи условия

Активация на акаунт