Обсъждане на имотни обяви-30

• 37 043
  • 776
  •   1
Отговори
# 480
  • София
И да имам парите пак не бих взела този апарт. - изложението ми се струва северо - запад. Може би има и 1 южен прозорец.

# 481
Междудругото не знам дали точно там вървят апартаментите на такива цени. Ние преди 2 години щяхме да купуваме в близък блок(по-далеч от Цариградско) 100 кв, светъл, само беше висок първи, а не 2ри етаж и банката го оцени на 165к. В същият блок на 3ти етаж, трудно се продаде за основен ремонт с офертна цена 165к.
За 2 години се вдигнаха цените, но не чак с толкова според мен.

# 482
  • София
Вдигнаха се драстично за две години.

# 483
Вдигнаха се в очите на продавачите. То и банката да го оцени на 250, какъв доход трябва да имаш, че да го изплатиш.
Относно сравнението с Лозенец - не е нужно да е на 200 метра от центъра, за да е еквивалентен при избора. Не всеки живее и ходи всеки ден пеш в центъра, че да е топ фактор. А дори и да държиш да си точно на 200 метра от центъра, то бюджета от 250к евро не е задължително таван. Според мен доста от хората, които търсят до 250к, биха имали възможността да платят и 300,350к, но да си заслужава. Това е съществената разлика с купувачите за по-евтини жилища - ако банката ти сложи таван 150 к, вари го, печи го - каквото намериш за тези пари ще е.

# 484
  • София
Не, около 30% е инфлацията само, натрупана от Ковид и войната.
Отделно има онова бавно и плавно повишение, типично за имотите.

Последна редакция: ср, 01 фев 2023, 13:01 от Azzy

# 485
  • София
Апартаментът е на втора линия от Цариградско, доколкото се ориентирам е с изложение изток-юг-запад.
За мен всичко по него е лесно преодеолимо- паркет, кухня, дори и банята.
Балконите отвън са трагедия (стрийт вю), но при санирането на апартамента и това ще се оправи.
За мен и семейството ми виждам следните неудобства, свързани с микролокацията- на близката спирка на Полиграфическия спират само няколко тролея, подлезът не е приятен, пеша не е супер близо Орлов мост- това ми притеснение е свързано с подрастващи деца, които тепърва започват да щъкат напред- назад и зимно време, в тъмното, на мен би ми било некомфортно да ги чакам.
Друг  проблем е пазаруването- относително големи магазини няма в близост. Била е отвъд Орлов мост, Лидл е срещу Консерваторията, Фантастико на Оборище. Със сигурност се свиква, но сега ми се струва неудобно.
И третият е хвърчащите мотори и коли по Цариградско, които лятото ще смущават тишината през нощта и на отворени прозорци.
Иначе мястото е чудесно за живеене, според мен. Зелено, тихо, спокойно, няма трафик точно там. Не се сещам къде в Лозенец има такова спокойствие и зеленина, поне не и в долната му част. На мен ми прилича повече като атмосфера на старата част на Хиподрума.
А, още нещо- блокът, според обявата, е '75 година, не е от 50-те.
Днес ще се опитам да се разходя до него и да го разгледам отблизо, евентуално ще пиша после.

# 486
Не, около 30% е инфлацията само, натрупана от Ковид и войната.
Отделно има онова бавно и плавно повишение, типично за имотите.
Да не казвам, че един имот, който е закупен в района на Докторска градина от мен за мои близки за цена 150 000Е с включен двоен комисион 6% /имаше още поне десет души, които го искаха/ и таксите по прехвърляне, ремонтиран и обзаведен от мен, стойността на ремонта е 60 000 Е, с днешна дата е остойностен на 380 000. Под "остойностен", имам предвид, че имам реални купувачи двама на брой, готови за сделка.
Наемната му цена ще бъде около 1200 Е, ако тропна с краче, мога и повече. Има значение, защото купувачите /потенциалните/ са заможни семейства с относително малки деца и просто си влагат парите в нещо готово, което ще бъде под наем, докато децата им не станат на възраст, в която евентуално биха преразгледали жилищните въпроси, спрямо ситуацията. Но продажбата на този имот би била грандиозна глупост, това се прави за оценка на ликвидностите, собственикът е мъж с бизнес в няколко направления и държи да знае.

Да, разбира се, имотът беше подценен, да не се лъжем. Силно подценен. Цената му в онзи момент гравитираше към 200 000 Е.

Тогава, имам купен още един на Парчевич 65 м2 по стара нормативна уредба, за точно 109 000 Е, без нотариалните такси и без комисион от страна на купувача. Сега би струвал 200 000 Е.

Ти сметни колко са поскъпнали.
Честно казано поскъпване има, но и покупките са ти са на нереално ниски цени. Все пак 1670 евро/м2 за идеален център е супер ниска цена дори ако имотът е до Христо Ботев.

# 487
На спирката на БТА спират към 5 транспорта и реално не се чака много, а за 1 спирка си на Орлов, където има всякакъв транспорт. Подлезът е един от по-хубавите, но няма удобна рампа за колички. Фантастикото на Оборище не е голямо, ама никак. Вечер до Орлов мост по Иван Асен е приятно пеша.

# 488
В Лозенец частта около Журналист е тиха и зелена, около Резиденцията са малки блокчета с големи отстояния и вътрешни дворове. Пак е зелена зона, но поне калните дворове са прилежащи. За градски транспорт със сигурност няма 5 вида от 1 спирка обаче.

# 489
  • София

За пазаруване от верига- в МОЛ Сердика има Била. Долу винаги се паркира буквално до входа за Билата, химическото и прочее битови задачи. А и на мен ми е по-удобно да спра там, да занеса/взема дрехите от химическо, да напазарувам хубаво, защото тежа 50 кг и нито мога, нито обичам да нося тежко, а там с количката ги свалям с ескаватора до колата или на два пъти, както е удобно за момента и за отрицателно време съм готова.

Иначе никак не обичам веригите.

В квартала има по Иван Асен II малки магазинчета поне няколко, тип плод и зеленчук, пекарни няколко броя, месарница /една я затвориха/, деликатесен магазин  разкошен, био магазин, химическо, магазин за домашни любимци, сладкарници, на практика всичко.

За децата е фантастичен квартал. Има едно тунелче, което излиза отреща в Борисовата и всички яворовски дечурлига, особено момчетата с колела и всякакви такива вилнеят в Борисовата. Отделно в междублоковите има градинки и катерушки, парка на Военна академия е близо също.

# 490
^^ Ау, разпадащ се балкон Open Mouth

Това си е пенсионерски квартал като цяло, колкото и да е престижен
Смяташ че е много по-добре в "младежки" квартал където съседите над теб са си заменили паркета с плочки и денонощно слушаш как модерната млада мама клопа с токчета?

# 491
Модерната млада дама сигурно ще ходи на работа и ще има социален живот, няма да пуска БНТ на макс по цял ден Grinning

# 492
Модерната млада дама сигурно ще ходи на работа и ще има социален живот, няма да пуска БНТ на макс по цял ден Grinning
Е да, ама пенсионерката си ляга в девет и заспива, пък младата дама прави купони до зори. Няма пълно щастие....

# 493
Точно от любимия Лозенец имах колежка, която горката не й се прибираше у дома. Съседите стари и глухи, всички съпътстващи проблеми, капризи и миризми, но нея най-я дразнеше, че надуват телевизора на макс и заспиват и тя по цяла нощ слуша повторения на предавания, реклами и всевъзможни глупости. Момичето не можеше да си използва стаите в жилището и реално тя от тях се оплакваше, а не те от нея че е млада и им пречи, та не всички пенсионери заспиват в 21, някои са активни и си гледат телевизия Simple Smile

# 494
То като няма добра звукоизолация никъде не е добре. Например цяла нощ плаче бебе. И това разделение на кварталите на младежки и пенсионерски ми е много изкуствено. Да не би като застареем да се налага да сменяме квартала, че да сме в тон с възрастовата структура там?

Общи условия

Активация на акаунт