Бързи здравословни въпроси и отговори – 38

• 37 382
  • 744
  •   1
Отговори
# 525
Да, има  пуснат седимент. Иначе защо се хабя да обяснявам. В седимента имаше 1-2 левкоцита. Нищо друго.

# 526
Бихте ли обяснили разликата между обикновена урина, стерилна урина и седимент?

# 527
3 различни видове изследвания на урина.
В обикновената или т.нар. общо химическо изследване с тест лентички за 10-ина показатели - наличие на кетони, белтък, левкоцити и други ала-бала.
В седимента, или утайката се гледат отново наличие на левкоцити, еритроцити, епителни клетки, слуз, бактерии (наличието им не винаги е показателно, защото може да е от замърсяване, инфекция от влагалището или дори да попаднат лактобацили от влагалището), както и песъчинки.
Стерилната урина - това е микробиологично изследване, с което се гледа дали има растеж на бактерии.
Общо взето 3-те неща допълват диагностиката, особено при съмнения за инфекция на пикочните пътища.
Но при мен например - често в седимента се откриват бактерии, без левкоцити, стерилната урина е без растеж. Микробиоложката ми обясни, че хващат лактобацилите ми и затова става така. Тъй че на база само обикновена урина не е точно.

# 528
Mila1331, благодаря за обяснението. От така написаното оставам с впечатление, че е добре винаги (или почти винаги) да се комбинират тези изследвания, защото иначе резултатите могат да бъдат неточни или непълни.

Последна редакция: сб, 04 фев 2023, 20:12 от Sasha Fierce

# 529
Да, точно така, Sasha Fierce, нефроложката навремето ми беше обяснила, че като имам симптоми - да не губя време, а да пускам и двете изследвания, именно, защото се допълват.

# 530
С лентички само на профилактични прегледи ни изследват урина.
С направление от лекар е обикновената урина, със съответните показатели - захар, белтък, кетони, седимент, pH,  отн. тегло и др. И стерилна, в стерилна чаша от аптеката, след тоалет, която се поставя в хранителна среда и се следи за растеж на микроорганизми. Ако в стерилната се открият бактерии, се пуска допълнително антибиограма.

# 531
Ако в седимент са открили 1-2 еритроцита, 1-2 левкоцита и слуз е много вероятно да има бактериална инфекция нали?

# 532
Възможно е. Особено щом и еритроцити има. Моята първа криза беше с видима кръв в урината.

# 533
Не.
При остър цистит левкоцитите трябва да са над 5. 1-2 еритроцита нищо кой знае какво не значи, а слуз може да има от овулация например.
Пусни стерилна урина, за да се види има ли бактерия или не.

# 534
За да се избегнат примеси с вагинален секрет, добре е да слагате тампон преди вземането на проба за стерилна урина.

# 535
1-2 левкоцита не са проблем.

# 536
Благодаря за отговорите, слуз няма как да е било от овулация иначе Flushed

# 537
Цистоскопия в никакъв случай. Като няма доказана инфекция, явно е неврогенно. После ще реве как я боли уретрата.
То цистоскопия показва не е инфекции, а други неща, например, папилом, полип и много други неща. На мен ми е правена в старото време, без упойки, без разни такива. Процедурата е съвсем безболезнена. Но тя ще прецени.

# 538
Моята беше с упойка и имах болки в уретрата доста време след това. Съжалявам, че се съгласих. Защото при мен ставаше дума за банална инфекция, но наличието на кръв ме заблуди. Не знаех, че от бактерии може да има кървава урина. А и попаднах на един шарлатанин, който се възползва от притеснението ми, за да вземе парите от пътеката. Уж видял нещо на ехографа, в болницата веднага излезе Ешерихия.
Обеца на ухото ми е вече.

# 539

Здравейте,това на ухапване от какво изглежда?Някой може ли да се включи с мнение?В областта на гърба се намират...

Общи условия

Активация на акаунт