Рак на белия дроб - тема 11

• 114 238
  • 1 323
  •   2
Отговори
# 225
Здравейте, свекърва ми направи изследвания в Онкологията за състоянието на костите, но не е имало лекар, който да й разясни и аз не мога да разчета резултатите. Може ли да ги погледнете?

# 226
  • Пловдив
В заключението ясно е написано: Метастаза в десен фемур(бедрената кост ) с висок риск от фрактура. Останалите промени по скелета са дегенеративни.

Dima5,
"Такси"-принудителни, няма никъде другаде освен в двете Турски болници.

Последна редакция: чт, 09 фев 2023, 21:33 от whitefang

# 227
  • София
Аз хубаво се “похвалих”, че баща ми започва терапия от сряда, обаче снощи по спешност го приеха в болница заради тахикардия (досега не е имал) . Овладяха положението, но сега ново 20 - каза, че е получил обрив след приема на Неофолик… Кажете какво да правим? Проблем след проблем… Друга фолиева киселина да вземе?

# 228
  • Пловдив
Тахикардия ,като алергична реакция от B9 е изключена. От Тиреотоксикозата е.
Обриви,сърбеж ,подуване , и да смените B9  с на друга фирма разлика няма да има. Може би някакъв анхистамин да приема за кратко. Б9,Б12 суплементацията е задължителна при лечение с Пеметрексед.
https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/pemet … nformation_bg.pdf

# 229
  • София
Тахикардията беше няколко часа след инжекцията Б12, но не я свързвам с нея. За първи път се случва, иначе имаше само екстрасистоли. След неофолика получи обрив, поне така си мислим, нищо друго не е приемал. Възможно ли е? Иначе - да, не искам да спира приема и вече се моля да не стане друга беля до сряда. Надявам се в онкодиспансера в Младост да правят добра премедикация. Някой има ли отзиви?

Допълвам се с въпрос - има ли някой в темата специално с рак на белия дроб, който е в онкодиспансера в Младост? Моля  да каже какво са предимствата и недостатъците спрямо другите възможности? Дали не съм сгрешила с избора???

Последна редакция: пт, 10 фев 2023, 16:19 от magia

# 230
  • Пловдив
Премедикацията /постмедикацията е стандартна навсякъде(по протокол)
-дексаметазон - 4/8 мг преди -като антихистамин  - Платина ,
и пак 4/8 мг след,евентуално и на ден 2 сутринта още една доза.

-алергозан/антиалергезин  -преди - Платина/Чекпоинт инхибитор.
(ако не прави алергични реакции може да се спре след 2-3 вливка)

- антиеметици - след - зофран,деган ...

И пак инжекция B12 и в къщи таблетен прием на Б9 ,за да ограничат хематотксичността от Пеметрексед-а.

Вие се молите да не стане до сряда, а голямата опасност е по  време на/след терапията... От ХТ до 2-3 дни,от ИТ ако не е директна алергична реация ,на имунните, апогея им е след седмица-10 дни.

# 231
  • София
Избор обаче няма… Молим се всичко да мине добре. Какви са най-големите рискове?

# 232
  • Пловдив
Избор обаче няма… Молим се всичко да мине добре. Какви са най-големите рискове?
В листовките са описани , с честоти на проява.
От ИТ-Треска, болки в мускули и стави, кожни раздразнения,промени в кръвно налягане и сърдечна дейстост. Имуномедиирани- пневмонит, колит,  гастрит, хепатит,холангит, панктреатит, миокардит,перикардит,васкулити, Хипо/Хипертириодизъм.
Неврологични - миестения гравис синдром, енцефалити,асептичен менингит , демиелинизация,включително и в ЦНС.
Деминерализация на зъби и скелет ,заради засилена активност на един прекурсор на остеокластите (при продължителна употреба ,към 9-10 са наблюдават първите видими на образни изследвания дегенративни промени (липсват костни метастази)при пациенти на МД Андерсон ,пратени в ревматологията от онкологията с фрактури основно в прешлени с различни диагнози - ренални карциноми,недребноклетъчен белодробен,малигнен меланом,пикочен мехур),лекувани с
ICI-та.
Неврологичните и остеопоротичните не ги пише в листовката.Но вече се натрупа достатъчно време клинична практика и се описват нови вкл. и такива проявяващи се дълго след прекратяване  на терапията. Неврологични има още ,не ми се рови . Те са много редки(под 1%), но са трудни към невъзможни за овладяване. И ако попаднеш в 1% за теб е 100%.
На една дама в Темата "Малко Трудна Тема..." баща и с малигнен меланом ,почина към 6-тия месец от лечението без видими на образни/нуклеарни изследвания лезии  ,най-верояно от неврологични странични реакции .Първоначално миестенен сидром,после енцефалити ,може би и демиенилизация в ЦНС. 
Аз имам остепорични промени,първата микрофрактура в Th8 видима на скенер от 30.10.219 ,на лечение съм от началото на Януари 2019.Сега са със снишени тела на TH8,9,10,11,L2,L4 . И деминерализация на зъбите,отстрани в основата,където е най-тънък емайла ,а не е дъвкателна плоскост.Всичко ми е наред,Калции,фосфор,магезии, Вит.Д(беше нисък ,но е коригиран отдавна,началото на 2020) ,ЩЗ,Пара-тхормон(то от него ще са разбутани калции и магнезии,ако не беше),Б12,... И съм сравнително млад .за да е от възрастта.

От ХТ - може би висок риск при баща ви -от тромбози ,щом не му е наред d-Димер-а.Информирайте  онколога , и с кардиолог-а обсъдете антикоагуланта.

Поне пъртвите 2 терапии задължително да си стой там до края на хоспитализацията.Ако си тръгва не трябва да викате СМП или да ходи в друго ЛЗ ,а щом не е София ,не знам как ще стигне достатъчно бързо до онкологията.

Последна редакция: пт, 10 фев 2023, 19:13 от whitefang

# 233
  • София
Whitefang, това е ужасяващо! Излиза, че опитваме да преборим една гад, която убива човека, а причиняваме много нови, които го убиват???? Т.е. битката е загубена при всички случаи? Загубих всякаква надежда…

# 234
  • Пловдив
Просто ги имайте предвид,не са чести(Доста по-редки и нискоспенни от тези от ХТ). Чести са артритни възпаления и пневмонити ,тъкани къде нормално се експресира PD-L1 . лиганда.Както и хипо/хипертироидизъм(По протокол се изледва ф-цията преди започване на лечението ,и ако е наред на всеки 2-3 терапии,защото може да се развие по всяко време).
Гастроинтестиналните имуномеиирани са в реда в който съм ги посочил с намаляваща честота-Колит,Гастрит ,.... последен Панкреатит под половин %. На друга дама в тази тема ,пък баща и с имуномедииран и Колит и Пневмонит(но му e правена ЛТ на Б.Д ,а вероятността за развитие е по висока при ЛТ+ICI ,отоколкото за лъчев пневмонит без ICI,или медииран от ICI-то пневмонит без ЛТ).
Никой не твърди ,че лечението е абсолютно безопасно. FDA,EMA дават одобрение след доказани с клинични проучвания Полза/Риск . И ИТ е общо взето с най-високо съотношение. Това са Медикаменти за смъртоносни заболявания ,а не аспирин (то й той има НЛР), И лечеието с тях е запазено/одобрено  за високите стадии ,макар ,че има одобрения за адювантна и неадювантна терапия с ICI-та и за нискостепенните ,резектируеми Белодробни Ка. 
Има показания за прилагането им ,който преполагат висока вероятност за отговор на онкологичния процес на лечение с тях - например висока PD-L1 експресия при белодробни,гастроезофагеални , Микросателитна нестабилност(MSI-H), повреда в механизма за ДНК поправка (dMMR) ,висок туморен мутационен товар(TMB) - При Колоректални Ка.
Както и противопоказания за прилагането им (Висока вероятност от проява на нежелани реакции ,високостепенnи и с   потенциал за летален край) - Автоимунии и/или Ендокринни са
такива за ICI-тата,като изключения се правят за добре контролирани (контрокирани без кортикостероиди -те са противопокзание за добър отговор на лечението с ICI-та) , заболявания ,при стриктно следене и прекратяване на лечението при обостряне на състоянието.
Затова и от самото начало ви "намилам" да установите и намерите решение за коригиране на проблема със СЩ.    Ако всичко трябва да е по-протокол със минимум риск ,трябва да му са наред
изследвания за да започне терапия с ICI-то ,и да са такива преди всяка терапия ,като минимум,а най-добре и в периода в ,който е апогея на имуномедиираните реакции . С увеличаването на терапиите и съответно концетрацията на PD-1 антитела ,той става по-близо до преминалата теапия ,и към 4-тата ,дефакто е по всяко врема достатъчно висока тази концетрация. Антитела има около 8 седмици , Полуживот 27-28 дни,терапиите са - 200мг на 21 дни (3 седмици) /400мг на 42 дни (6 седмици) - одобрените за реимбурсиране в БГ,има схема пак на 3/6 седмици по 2мг/4мг/м2 ,която е одобрена от FDA/EMA ,но не се заплаща все още от НЗОК(поне не е посочена в списъка за раимбурсиране).Последната обаче не е от значение за проявата на имуномедиирани реакции ,защото при PD-L1 ICI-тата те НЕ СА дозозависими,за разлика от CTLA-4 инхибитора Yervoy , който се ползва самостоятелно или в комбинация с Pd-1 ICI  (Opdivo) ,при меланом и недребноклетъчен Б.К.

Последна редакция: пт, 10 фев 2023, 20:23 от whitefang

# 235
  • София
Благодаря за отговора! Признавам, не разбирам част от нещата, които пишеш (по-медицинските), но за ЩЖ те разбрах. Вчера ходихме при ендокринолог (някоя Добрева, в 17-а поликлиника). Голям малшанс - пипна с ръце, погледна изследванията и каза - добре е… Няма ехо, няма нищо. Каза да продължава терапията с тирозол, щом фт3 и фт4, както и тат и мат са му ок, няма страшно! Дадох и да чете епикризи, пет разчитане - едва ли разбра нещо… Освен да му пусна едно ТСХ в понеделник/вторник? В болницата, където му овладяха тахикардията, казали, че магнезият му бил много нисък, да пие магнерич. А той до преди 10 дни за месец пи магнерот заради екстрасистоли. Какво да правя? Да отложим хт+ит?
ЯМР още не сме правили, може ли след първото вливане?

# 236
Може.
Сменете фолиевата киселина с фолат - усвоява се по-добре. Също сменете магнерич с магнезий хелатиран с аминокиселини (магнезиев глицинат или бисглицинат). Магнезиевите оксиди и цитрати - каквито присъстват в повечето добавки - се усвоят по-трудно.

# 237
  • Пловдив
Пара-Т-Хормон изследван ли е? Усвояването на Магензии се регулира от пара-тироидните  жлези .И този преглед дори без ехогафия ..Много е тънък момента с представянето на онкологичната диагноза,така,че да ви обърнат внимание ,иначе набедяват нея за виновник за всичко ,поне повечето . Добрите Ендокринолози ,са рядкост. Хоуп препоръча по напред в темата.
Само TSH не върши работа , TSH+FT3 ,хубаво е и FT4 .
Ако онколога не знае за проблема ,го информирайте .Той ще прецени дали да  пускат и Кейтрудата или първия път само Платина и Пеметрексед. А и би трябвало да му пуснат TSH,FT3/4,преди започване  на лечението - по протокол:
Извадка от листовката:

При пациенти, получаващипембролизумаб, са съобщени нарушения на щитовидната жлеза,
включително хипотиреоидизъм, хипертиреоидизъм и тиреоидит, като те могат да възникнат по
всяко време на лечението
. Хипотиреоидизмът е съобщаван по-често при пациенти с HNSCC, на които е приложена предходна лъчетерапия.

Пациентите трябва да бъдат проследявани за
промени във функцията на щитовидната жлеза (в началото на лечението, периодично по време
на лечението и както е показано въз основа на клиничната оценка) и клинични признаци и
симптоми на нарушения на щитовидната жлеза.

Хипотиреоидизмът може да се овладее със
заместителна терапия, без прекъсване на лечението и без кортикостероиди.
Хипертиреоидизмът
може да се овладее чрез лечение на симптомите. Приложението на пембролизумаб трябва да сеотложи при степен≥3 до възстановяване до хипертиреоидизъм степен≤1.

Функцията нащитовидната жлеза и нивата на хормоните
трябва да бъдат наблюдавани за да се осигури
подходяща хормонозаместителна терапия.

Последна редакция: сб, 11 фев 2023, 01:35 от whitefang

# 238
  • София
Не, пара т хормон не е изследван. Само тсх (нисък) и фт3, фт4, тат и мат, които са в норма. Калций (общ) и алкална фосфатаза - в норма. Вит. Д не сме изследвали. Обърнах изрично внимание и на проф. Тимчева и на д-р Мангалджиев за тсх, споделих какво ми казаха.
Обривът на ръката, който се появи след приема на Неофолик, се увеличава…

Допълвам се- през септември м.г. ТСХ му е бил в норма (0,662 при реф. 0,4-4). Декември началото, когато  беше с ковид - 0,031… И от тогава е на лечение.

Последна редакция: сб, 11 фев 2023, 09:02 от magia

# 239
Здравейте,при нас ново 200 . Малко вдигна кръвното 92/62 беше днес,пак ниско,но по-добре от 70/35. Хапва малко,ама пак не е без хич. Обаче....започна да бърка имена и да говори негови си неща,като това стана от понеделник.Това не е постоянно.Става си сам,нестабилен е,ама той е скелет,така че няма какво да се очаква друго. Удобно ли ще бъде да ми споделите дали след химия е нормално да е на моменти? Днес го боли ,утре не,днес е замаян,утре не,днес става,утре не и тн? Да, метастазите в главата работят,но теоретично дали е възможно и да е от химията и късен страничен ефект от лъчетерапията например? Тимчева ми обясни,че има хора,които се възстановяват по -дълго от такова облъчване,ама това е нов "ефект" . Това стана малко след като започна отново да пие Дексаметазон. Тя каза ,че ме е трябвало да се спира и да се пие по-дълго. Е,не е трябвало,ама стана. Лекуващия лекар казва само от главата, нищо друго. Но усещам ,че има нещо и на психологическа основа. Няма да стане до другата стая,но снощи бях забравила една блуза на радиотора и той специално станал да я вземе и казва,че няма задух,само един път му се е подкосил кракът и щял да клекне. Обаче сам да стане да отиде да се разтъпче,не. Било го страх. Абе много объркано обяснява. А и другото,след химия ту има малко наченки да му се появи гласа,ту шепне до степен,че едва се чува. А онколога казва,че болките са намалели не бил сигурен дали не е притъпено усещане от мозъка.А задуха ,че е намалял,пак ли е от мозъка?  Ми май не е притъпено ,защото днес  каза,че кракът го заболял много,пи хапче след около час каза,че му мина. Ей такива ми ти работи. Та..ако споделите вашите наблюдения ще съм изключително благодарна(не,че ако не го направите не съм де 😃🤗) Ииии нещо последно не иска помощ.Бях помолила комшиика да му дава хапчета,той я е изгонил. Той си е тежък характер де,ама все пак ...
Изобщо какви промени сте забелязали след платина и имунотерапия?

Последна редакция: сб, 11 фев 2023, 20:45 от Lilkata_d

Общи условия

Активация на акаунт