Рак на белия дроб - тема 11

• 114 065
  • 1 323
  •   1
Отговори
# 1 320
Шест опции за ПЕТ/КТ има в София - УСБАЛО, Токуда, Сити, Александровска, Софиямед и Пета градска. В Сити и УСБАЛО се чака най-много, в Александровска и Токуда умерено, в Софиямед и Пета градска най-малко. Вариант е да направите изследването на място с малко чакане, а после да занесете диска с образите за второ разчитане при някое от имената в областта - проф. Пиперкова, доц. Бочев, проф. Цоневска, проф. Костадинова.

# 1 321
Моля някой да пусне нова тема.

Преди да заключа тази.

# 1 322
Моля някой да пусне нова тема.

Преди да заключа тази.

Така и така тематично чакам да ме приемат за имунотерапия и броя мухите във ВМА. 🙂

Заповядайте в новата тема, дано да има  по-малко поводи за писане. 🤞

https://m.bg-mamma.com/?topic=1701723.new#new

Малко по-късно ще оправя скрития текст, през телефона не става.

# 1 323
  • Пловдив
Хора, влизам с истерия пак - след месеци убеждаване и молби, баща ми днес е на ПЕТ скенер. И познайте - станал сутринта и си пил кафе със захар! Сега разбрах! Хиляда пъти му казах изрично, хиляда! Но - не! Напук пак си прави неговото! Отчаяна съм, отчаяна! Ще им кажа в болницата да знаят, че е компроментирано изследването. Не знам вече какво да направя, нямам сила и нерви…

Здравейте. Надявам се изследването на вашия баща не е било компрометирано. Аз бих искал да попитам къде правите ПЕТ скан? Моят баща беше включен на химиотерапия след това което ми изглежда не много задълбочено изследване с КТ скенер и биопсия, предвид факта, че няма окончантелна диагноза (дадени са 3 варианта на тумора) и не можело да се определи дали тумора е първичен или метастаза. Бих искал и моят баща да мине на ПЕТ скенер, но лекуващият лекар засега не предписва такъв, а баща ми не смее да пита много много.
Не ми е ясно как точно с PET/CT ще се постави точна хистологична диагноза.....
В интерес на истината CT с контраст е анатомически и морфологично по-прецизното изследване - По-висока резолюция-субмелимерична(от порядъка до 0.2мм) ,докато най-прецизния в момента PET/CT е с резолюция около 5мм. Трябва ви добър патолог. А дали е метастаза или първично огнището, от което е взет материала за настоящата хистология няма почти никакво значение. Според мен е по-добре ако ще се правят генетични изследвания ,материяла  да е от метастаза - в процеса на метастазиране е възможно да се появят и допълнителни движещи мутации.
По формата ,очертания и наличието/липсата на спикули с CT може да се определи с висока достоверност дали
дадена находка е първична или метастаза - първичните обикновено са с неправилна форма,неравни очертания и спикули,докато метастазите са със сравнително правилна форма,гладки очертания без спикули.
Мен лично първоначлно и в следващите почти 3 години са ме стадирали/рестадирали само с CT с контраст на цяло тяло и MRI на главен мозък(пак с контраст).

Общи условия

Активация на акаунт