Рак на белия дроб - тема 11

• 114 229
  • 1 323
  •   1
Отговори
# 270
  • София
Така…. на база на ЯМР промениха лечението на баща ми. Стадий ||| (B или С, не разбрах). Махнаха Кейтруда от терапията, остава само на химио. Дано е за добро!

# 271
Така…. на база на ЯМР промениха лечението на баща ми. Стадий ||| (B или С, не разбрах). Махнаха Кейтруда от терапията, остава само на химио. Дано е за добро!

Стискам палци всичко да се нареди по най-добрия начин ! Hug
Убеди ли го да остане в болницата?

# 272
  • София
Докторът го убеди! Мангалжиев - много добро впечатление ми направи!
Кажете - какво губим от изключването на Кейтруда?

# 273
  • Пловдив
Настоявайте за лечение по протокол-а от кличнот проучване Пасифик - съчетана ХТ+ЛТ  и прилипса на прогресия се продължава с PD-L1 чекпоинт инхибитора Durvalumab. Tова е единствения вариант за приложение на ИТ при III-ти неоперабилен стадии.
ХТ и да има отговор към нея ,няма да особено продължителен.

От ЯМР на мозъка - Има измениня в бялото мозъчно вещество - Най-вероятно от мозъчно съдова болест.Трябва да вземете мерки за да не прогресират бързо.
За гръбнака Хоуп е писал.

# 274
  • София
А лъче на кой етап? Д-р Мангалджиев каза - започваме с ХТ, не спомена за лъче за момента, въпреки че е включено в решението на онкокомисията. Но каза, че имуно се включва след 4 химии, в зависимост от отговора. Така разбрах. Whitefang, ще проследим и за съдовите промени. Но всеки ден изниква нещо, а както писах - водя борба с него да ходим по доктори, да се лекува…

Допълвам се - на Карбо и Алимта е. Утре ще говоря с доктора за Пасифик (благодаря whitefang!). Сега стискам палци всичко да е наред и да понесе химията. Днес ще ходя и при Арабаджиев в Токуда за съпруга ми.

Хора, пак ще се допълня и отново с молба да се включите Hands Pray

Бях при Арабаджиев, той също каза, че Пасифик е най-удачното, което може да се направи и трябва да има късмет да има отговор към химиото. И трябва да се направи лъче успоредно (Мангалджиев не ми спомена…). Но! Пак ново 20 - доцента се усъмни в описаните в пет скенера надключечни лимфни възли, че са метастазни. Каза, че при този размер (11 мм) и suv 1,8 допуска, че може и да не са. Прати ме при проф. Цоневска за становище. Тя обеща утре сутрин да е готова. Това би ли променило терапията?

Последна редакция: чт, 16 фев 2023, 15:05 от magia

# 275
При нас мина втората химиотерапия,но от днес са почнали нещо да му "свирят" гърдите.Вече само лежи защото постоянно пада казва,че му се вие свят и не може да пази равновесие.Когато говори трудно му се  разбира.Утре щял да ходи при личния заради това"свирене" на гърдите,аз им казах да звъннат на лекуващия онколог ама не решил е на личния и това мислех аз да звънна но те не ми казват всичко за да мога да обесня на лекарката.

# 276
При нас мина втората химиотерапия,но от днес са почнали нещо да му "свирят" гърдите.Вече само лежи защото постоянно пада казва,че му се вие свят и не може да пази равновесие.Когато говори трудно му се  разбира.Утре щял да ходи при личния заради това"свирене" на гърдите,аз им казах да звъннат на лекуващия онколог ама не решил е на личния и това мислех аз да звънна но те не ми казват всичко за да мога да обесня на лекарката.
При вас нямаше ли метастази в мозъка? Баща ми също започна да лежи главно( има метастази в мозъка),липса на апетит и замайване. Онколога каза,че слабостта и замайването не било от химията ,а от метите в мозъка,но това е само предположение,защото не пожела да направи ЯМР преди 4 вливка. Иначе и при него се засили кашлицата след първата вливка,изписаха му хапчета и сега е малко по-добре. Надявам се при вас е да е страничен ефект от лечението, а не прогресия в мозъка. Hands Pray
Започна да пие медицинска храна,може да пробвате с нея,за да се закрепи малко

# 277
Да има метастази в мозъка.Апетит няма но яде на сила по-малко.Има желание да става но пада трябва като ходи някой да го придържа,но пак някак е трудно,защото докато го придържаш и залита.На тях също са им казали 4 химиотерапии и тогава скенер.Дано да е страничен ефект,но ме съмнява.

# 278
Да има метастази в мозъка.Апетит няма но яде на сила по-малко.Има желание да става но пада трябва като ходи някой да го придържа,но пак някак е трудно,защото докато го придържаш и залита.На тях също са им казали 4 химиотерапии и тогава скенер.Дано да е страничен ефект,но ме съмнява.
По съвет на Уайт и Хоуп настоявах за скенер,но уви отказаха категорично. Може да опитате вие . Пие ли дексаметазон за оток? Баща ми пие, ама все си е слаб и няма сила. При него се влошиха нещата след лъчетерапивта на глава. Буквално влезе на собствен ход на първото облъчване и на последното пето излезе с количка, защото нямаше сила . Надявам се да се оправят нещата. Това,което ми казаха да гледам като симптом на влошаване е: болка в главата,виене на свят,ако стане неадекватен изведнъж,ако започне да се изпуска ,задух,припадъци  и май това. Как му е кръвното? При баща ми пада много

# 279
Дексаметазон спря да пие преди първата химиотерапия.Доколкото знам лекуващата лекарка е казала,че трябва да ги пие до влизането за първата химиотерапия.Жена му каза,че няколко пъти се е оплаквал от болки в главата и гърдите,но той е един инат и нищо не казва ако случайно сподели нещо на жена си оттам получавам информация.Единственото което е казвал е че постоянно му се вие свят,а оная вечер през ноща гонил котка дали е сънувал или е халюцинирал незнам.Незнам как му е кръвното то в тяхното село няма хора да не говорим за лекар.

Последна редакция: чт, 16 фев 2023, 21:59 от Ooop

# 280
Здравейте мили хора ❤️ Не съм чела назад, но ще се върна да прочета. Влизам да дам отчет за ПЕТ на тате. Може да се каже, че резултата е добър. Стои си основното образувание в същите размери от последното сканиране и с ниска фонова активност. Няма прогресия,няма разсейки. Измененията от лъчетерапията са изчезнали. Той се чувства добре, работи,живее, не се пази изобщо. Другата седмица е на ЯМР. От юни 2022 е без лечение.
Зиги, Уайт,Хоуп и всички останали мисля и се моля за вас и близките ви!
Сега ще се върна назад да видя какво се случва тук. Съжалявам за новодошлите и техните близки 💔

# 281
  • София
Здравейте, надявам се всички да са добре и да има много хубави новини в темата! Аз не успях да се видя с нашия доктор, за да го питам кога и дали баща ми ще прави лъче успоредно с карбоплатината  и Пеметрекседа. Първата химия мина и понеже нашия не почувствал никакви странични ефекти, си сипал едно малко уиски снощи. Полудях! Не мога да изляза с него на глава и това е!
Взех обаче вчера разчитането на пет скенера от проф. Цоневска. Според нея, надключечните лв не са метастатични, но полипът в дебелото черво е описан почти на 100% като втори тумор… Пратих резултатите на онкохирург, той пък не беше толкова краен, каза да изчакаме за колоноскопия и вероятно е полип. Хемоглобинът му е 150, но като цяло е отпаднал.
Не знам дали следваме правилния път досега. Дали при |||В това е най-добрия протокол? Видях преди време сте коментирали някакво изследване Maintrac за чувствителност към химията - кога и къде се прави, колко струва и струва ли си?  Има ли други подобни? И има ли неинвазивно изследване, което можем да направим за полипа в дебелото черво?
И още нещо се сетих - следващата химия му е на 8 март. Той обаче не разбрал дали седмица преди това трябва да слага пак инжекция с Б12?

Последна редакция: сб, 18 фев 2023, 11:33 от magia

# 282
  • Пловдив
Няма неинвазиван дачин да се вземе материал за хистолгичен анализ. Трябва колоноскопия.
Докато е на Пеметрексед ,трябва да се слага B12 инжекционно и фолиева киселина перорално.
Maintrac, не става за белодробните , при тях избора не е между 100 ХТ схеми в първа линия.
За Несквамозните - Пеметрексед
За Сквамозните - Таксан - Паклитаксел/Доцетаксел/Гемцитабин.
За Несквамозните може и таксан ,но те не могат да се прилагат дълго ,защото страничните ефекти са кумулативни. Пеметрексед-а може да се прилага продължително,той е по-добрия вариант за аденокарциномите.
И като за капак в повечето случай греши,защото едно е в лабораторни условия,а съвсем друго в реална среда.
На Зиги на майка и беше показал чувстителнострт за нещо ,резултата от лечението с нещото-прогресия.

Последна редакция: сб, 18 фев 2023, 16:28 от whitefang

# 283
  • София
Whitefang, благодаря, че се включи! Не знам дали си даваш сметка колко много помагате в темата ти, Hope4C, zigi, а и всеки,  който се включи с личен опит! Сърдечно ви благодаря на всички  Flowers Four Leaf Clover
А за лъчетерапията кога да питам доктора? В нашия случай къде евентуално би се облъчвало? Използвам случая да кача за сравнение двете разчитания на пет скенера
Допълвам още един въпрос - кога е удачно да се използва гама нож?

Последна редакция: сб, 18 фев 2023, 16:39 от magia

# 284
  • Пловдив
Гама Нож се използва за стереотактична радио хирургия(SRS), На подвижни органи с наличните модели Гама и Кибер Нож в БГ ,не може да се прави SRS .Вместо това се прави SBRT. За радиохирургия има изисквания към макимален обем на лезията ,която ще се облъчва. Например сфера с диаметър по-малък от 3 см ,като над определен обем доза трябва да се понижи (около 1,5 см) и ефекта е съмнителен.
Прави се на единични лезии, наличието на метастази в Л.В обезмисля  SBRT на основния тумор в Б.Д. за момента.
В БГ се ползват двата "нож"а основно за мозъчни метастази/първични мозъчни тумори с малки размери.Прави се и SBRT на адренални жлези,пикочен мехур,проста.

Последна редакция: сб, 18 фев 2023, 16:59 от whitefang

Общи условия

Активация на акаунт