Рак на белия дроб - тема 11

 • 58 951
 • 1 051
 •   1
Отговори
# 705
 • Мнения: 10
Здравейте и от мен, колкото и да не ми се иска да съм тук.
Преди 20 дни баща ми отиде на лекар за затруднено дишане и ... нещата тръгнаха.
Плеврален излив - в местната болница източиха част от него, след което пренасочиха към Токуда за гръден хирург и там два последователни дни по 3 л. Деня преди биопсията установиха Ковид и го изписаха да се лекувал и след това да дойде за продължение. (Смятам продължението да не е в Токуда )
В момента го лекуват в Св.Анна.
Междувременно на база скенера от Токуда, моля за мнение.

Последна редакция: пт, 22 сеп 2023, 20:08 от m131415

# 706
 • Мнения: 114
Моля за помощ при разчитането на мой близък е.

# 707
 • Мнения: 10
Здравейте, опитвайки се да се ориентирам в рака на белия дроб изчетох всички теми тук и извадих важните неща лично за мен за да ми се изясни картинката. Стана своеобразно указание за по важни термини, стъпки, ориентиране в разчитане на стадия и т.н. Ако някой по-вещ от мен има желание да го погледне и евентуално допълни - ще може да се качи в началото за да не се задават поне елементарните въпроси ( както направих и аз признавам си)

# 708
 • Мнения: 882
[
Здравейте ! Мина още една контрола на мъжа ми . Не успявам да прикача заключението от КТ , но ще цитирам част от последното изречение съвсем коректно : “За щастие при …. картината на пълна ремисия продължава да е очевидна без данни за прояви на торакоабдоминален тумор . “ Признавам , стана ни топло на душите от това отношение .
Следващата  контрола е март месец . Успокоиха ни , че три години след имунотерапията , вероятността да се върне ракът е минимален .
Практическа полза от моите писания тук няма , мога да помогна само с добрите новини за кураж . Успех на всички !

# 709
 • Мнения: 10 437
Браво, Таня!!! Много се радвам!
Има голяма полза да пишеш именно, защото даваш надежда и кураж на хората, които вървят по вашия път!

# 710
 • Мнения: 509
Чудесни новини, Таня! Дано да е все така занапред и благодаря, че минаваш да споделиш тук!

# 711
 • Мнения: 517
Браво Таня!!! Чудесни новини!!! Толкова е хубаво човек да  прочете нещо позитивно тук! Смело напред, прекрасен живот и дай Боже още не 3,а поне 33 по 3 без без наличие на тази гад.

# 712
 • Мнения: 517
Здравейте.
Според мен трябва да е завършено изследването с Имунохистохимия и Таргетируеми мутации, за да се изясни повече.
whitefang и Hope4C ще кажат най-точно!

Моля за помощ при разчитането на мой близък е.

# 713
 • Мнения: 12
Здравейте отново искам да ви питам имали някой да е 4стадий с еденичен метастаз на мозъка и да му предложат операця на белия дроб да махат огнището защото ние имеме такаво предложение за лечение .

# 714
 • Мнения: 4 677
Здравейте отново искам да ви питам имали някой да е 4стадий с еденичен метастаз на мозъка и да му предложат операця на белия дроб да махат огнището защото ние имеме такаво предложение за лечение .

Това предложение не отговаря на гайдлайните за лечение на белодробен карцином в IVти стадий (метастатичен). Метастатичната болест е системно, а не локално, заболяване и като такова се лекува с химиотерапия, имунотерапия, таргетна терапия. Операциите в този случай са с палиативна цел - например, да се отстрани метастаза, която застрашава критични структури. Ако ще и двата бели дроба да махнат - фактът, че има метастази в главен мозък и надбъбреци, значи, че заболяването отдавна се разпространява хемато/лимфогенно. С операции няма как да ограничат бъдеща дисеминация.

С две думи - бих подходил доста недоверчиво към подобно предложение. Ще искам обяснение с каква цел ще се прави тази операция. След това ще търся второ мнение от независим онколог в друга клиника и чак тогава ще реша какво да правя.

# 715
 • Пловдив
 • Мнения: 2 043
Здравейте.
Според мен трябва да е завършено изследването с Имунохистохимия и Таргетируеми мутации, за да се изясни повече.
whitefang и Hope4C ще кажат най-точно!

Моля за помощ при разчитането на мой близък е.

Отговорил съм и малко по-напред ,както и в темата МАлко трудна тема....
Има направена ИХХ ,заключението от нея е че е Дребноклетъчен,следователно няма нужда от допълнително
изследване за наличие на таргетируеми мутации - стадия е ES(Extended stage),защото има множество вторични лезии в двата бели дроба.

Последна редакция: вт, 03 окт 2023, 14:37 от whitefang

# 716
 • Мнения: 1
Здравейте, имам спешна нужда от съвет. На баща ми трябва да му се направи биопсия на бял дроб. Знам, че не всеки е добър в това. Моля препоръчайте ми болници/лекари от София и Плевен. Благодаря и успех на всички. 🍀

# 717
 • Пловдив
 • Мнения: 2 043
доц.Минчев - Токуда
Като занесете диска от CT-то ще прецени дали може с бронхоскопия да се вземе материал или ще се наложи VATS,ако не е зад гръдната стена,в противен сл. ще трябва торакотомия. Ако е зад гръдната стена по-добре направете скенер и на коремни органи и малък таз ,и ако се видят метастази и са подходящи за тънкоиглена биопсия ,ще си спестите торакотомията .

# 718
 • Мнения: 517
Привет на всички!
Когато темата затихне - винаги е добре....Дано всички вие и вашите близки са добре.
Напоследък доста често ми попадат статии за Ивермектин-а - но подминавах, като си мислех,че е поредната "алтернативна" заблуда. Попаднах обаче на медицинско изследване и ми е интересно whitefang и Hope4C какво биха споделили?
Бъдете здрави

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37741955/

# 719
 • Пловдив
 • Мнения: 2 043
Възможно е  да блокира този протеин който се споменава в статията най-вероятно. Проблема му е ,че е силно невротоксичен и не може да се приема в големи дози или продължително . Изчерпва наличния pGp ,чрез които се изхвърля извън кръвно-мозъчната бариера и може да стане опасен за ЦНС.То това му е и принципа на действие срещу паразитите -парализира ги (при тях няма ЦНС защитена с кръвно-мозъчна бариера).
Така ,че по-скоро съм скептичен към употребата му за други цели освен антипаразитологични. Това не е първия опит за "Repurposing" на Авермектините ,но и той като останалите мисля ,че ще е неуспешен.
BTW - Авермектините се получават от естествени компоненти - Вид дрожди , за което откривателя им и още един учен , получват Нобелелова награда за Биохимия.
На моя "Мунчо" от аватара ми ,му правя профилактика срещу дирофилария имитис с абамектин (една от изо-формите на авермектините).

Последна редакция: чт, 26 окт 2023, 09:57 от whitefang

Общи условия

Активация на акаунт