Паническо разстройство - 56

• 36 448
  • 763
  •   1
Отговори
# 480
Това с рака е само за 2 вида АД, но те не са на БГ пазара, не се предлагат. Наследствения фактор е добър въпрос. Доколкото дебелите книги са описали наследствения фактор - шанса при хора с невроза да имат деца с невроза е по-голям. Но това не е и изследвано толкова, няма нужда. Все пак не е опасна смъртоносна болест, обричаща човека.

Относно флуанксола - не е 100% да предизвиква ИР, просто при двойните слепи проучвания голям процент от групата, приемаща флуанксола, а не плацебо, е развила ИР/диабет след 12 месеца. Около 68% мисля, че бяха.

# 481
Е това си е голям процент...определено ще се опитам да убедя баща си  за изследвания...и ще си пусна и гликиран хемоглобин...ако и той е в норма ще се успокоя,че невъзможността ми да сваля кг-те качени от флуанксола не е заради ИР

# 482
Хора от екстрасистоли може ли да тупти между гърдите или е от тревожност и вълнение? На някой да му тупти между гърдите като трептене?

# 483
  • Варна
..............
А има ли генетична предопределеност в тези психични проблеми?. Ако майка/ баща са били така ? Моят психиатър май каза, че не....но аз си мисля, че да.
Както е казал и Георги тези неща не са изследвани толкова. По мое мнение, не само в невротичната категория, ами и в психотичната. Огромен процент относителност и субективното има в психиатрията и психологията.
Генетично унаследяване от родител дори и да има, то НЕ е определящо/решаващо.
Но по сериозното унаследяване от родител е емоционолното/ биографичното.
Ако дете/човек е израснал и живее в невротична среда, много вероятно е да е депресивен или тревожно, без значение какъв му е гена по този въпрос.

Мнение на популярен психиатър:
"Човек се ражда почти изцяло вътрешно свободен. Само около една четвърт от него е запълнена от атавизми, наследственост, расова памет и най-различни физически и психически характеристики. Ако се абстрахираме от тях, за интелекта и чувствата остават цели три четвърти. Това пространство им е предостатъчно, за да се разгърнат напълно, стига да им разрешим.
Но как да им разрешим?"

# 484
Enyo преди 2 години един гастро беше ми изписал пулсет по 1т. Сутрин половин час преди храна и тези гелчета гастропротект рафт 3х1 след храна...трябваше да ги пия месец...много ми помогнаха....аз имах болки в корема и дразнене.. без киселини...А наскоро пих Мастиха,за която съм много благодарна,че ми я препоръча the demon по 1т сутрин разтворена във вода изпих 2 опаковки...те са по 20 в опаковка...
Георги защо толкова много не харесваш флуанксола? Аз го пих година и половина по 1т вечер..вече от 1 година не го пия и нямам проблеми със кръвната захар...пусках и инсулин и Хома индекса ми е супер...само гликиран хемоглобин не съм пускала още...Имам приятелка го пие 2 години и тя няма оплаквания...баща ми го пи година и половина,но той не иска да ходи на никакви изследвания...така,че за него немога да кажа нищо със сигурност...
Единственото гадно е че много се пълнее от него...незнам от него ли е...от серопрам ли е и от двете ли е...а клонарекс си пих 1 година от 0.5 по половин сутрин и следобед и по 1 вечер...също си го спрях без проблеми..

Надежда, при теб серопрама забавя ли пулса ? Аз го пия от 2 месеца и пулса много ми пада, под 60.

# 485
  • София
Как сте, хора? Дано някой да се похвали поне с малко подобрение!
Аз все още вървя в посока надолу, странно, че доскоро си мислих, че съм зле, забравила съм, че и по-зле може да стане. Загубих апетит, не мога да ям, вода не мога да пия, сигурно и от това ми е още по-гадно. Започнах да си приемам леглото за безопасната зона (така беше и преди години), нямам желание за абсолютно нищо, отделно физически си ми е постоянно зле и от време на време ми доприлошава. Ако сте толкова зле с апетита, храните ли се насила и пиете ли вода насила?
Зачетох се за антидепресантите и срещнах нещо, което не знаех - SSRI препаратите намалявали допаминовите нива,а пък допамина бил отговорен за мотивация и т.н.
Георги, сподели моля така ли е и какво се прави в случая? Има ли някой препарат, който влияе и на двете?
Аз още от преди съм си така - нямам особена мотивация, мога да правя нещата механично, колкото да отметна някое задължение, рядко ме радва нещо, а сега и механично нищо не мога да направя.

# 486
  • София
Повечето АД във високите си дози вдигат и допамина. А при сертралина дори и ниските дози влияят на допамина. Той затова се води и по-широкоспектърен, защото влияе върху повече рецептори. Мисля, че в strahbg пишеше кои АД как влияят. Разгледай табличката примерно: https://strahbg.com/?p=320#%D0%A1%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B5% … D0%B2%D0%B8%D0%B4
Ти в момента на 1 хапче ли си? Успокоителни пиеш ли?

# 487
  • София
Повечето АД във високите си дози вдигат и допамина. А при сертралина дори и ниските дози влияят на допамина. Той затова се води и по-широкоспектърен, защото влияе върху повече рецептори. Мисля, че в strahbg пишеше кои АД как влияят. Разгледай табличката примерно: https://strahbg.com/?p=320#%D0%A1%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B5% … D0%B2%D0%B8%D0%B4
Ти в момента на 1 хапче ли си? Успокоителни пиеш ли?
Интересно, мерси, Enyo
Познай какво видях в таблицата първо при сертралина ... страничния ефект от страна на стомаха.
Сега съм на 1 т в следващите три дни и после трябва да мина на 1 т сутрин и 1/2 на обяд за две седмици.
Ксанакс пих днес 1/2 от 0 .5
Има ли смисъл да пия както пси ми каза три пъти на ден кса по 1/4 от 0.5?

# 488
  • София
Аз съм на 3 пъти на ден клонарекс, определено ме държи по-балансиран през целия ден и спя по-добре вечер. Ако чувстваш повишена нервност и тревожност, пробвай както ти е казал и виж дали ще ти е по-добре. То затова се изписва на няколко приема през деня, за да покрие целия ден. Пробвай. Пък ако не усетиш разлика, се върни както сега го взимаш.

Това с апетита е много гадно. И аз имах такъв период и се хранех насила. Трябва да се яде, дори и насила по малко.

# 489
Всичко хубаво се случва с редовно трениране. С препарати само не стават резултати. Терапия, спорт и препарати. В тази комбинация успеха е гарантиран. За мен лично без спорт няма никакви шансове за оправяне. Особено при мъжете.

# 490
  • София
Георги, съгласна съм, въпросът е как човек се събира да тренира като е физически зле. Аз не мога да си стоя нормално на краката в момента, не мога да се изкъпя нормално...
Или ти имаш предвид като се закрепи човек да започне и физически тренировки?

# 491
Всичко хубаво се случва с редовно трениране. С препарати само не стават резултати. Терапия, спорт и препарати. В тази комбинация успеха е гарантиран. За мен лично без спорт няма никакви шансове за оправяне. Особено при мъжете.

Не съм мъж, но се оправих без да спортувам. Не, защото не искам, а просто физически не мога.
Въпреки, че не отричам спорта, дори напротив, и аз много добре знам, че помага.
Но аз се справих и без него, и го за доста кратък период смея да твърдя.
Но при мен влизането в клиника беше ключово, и цял живот ще съм благодарна на семейството ми, че обърна света, за да намери най-добрия доктор за мен, и на него, че прие тежкия ми случай изключително присърце.

Стискам палци на всички тук скоро да спрат да пишат в тая гадна тема!🍀🍀🍀

# 492
  • София
Ах, Венчо, скоро да усетиш подобрение.  За апетита - да, позната работа.  И аз в криза тотално спирам да мога да се храня. Никакъв апетит, а ако хапна ми се гади. Гледам на храната с отвращение и яденето ми причинява повече мъка. И така само все повече затъвам, губя килограми, решавам, че имам страшна болест. Опитвам се поне да пия. Аз обожавам чай, общо взето оцелявам на чай, кефир, плодове.
Спортът сигурно помага, но наистина трябва поне малко да имаш тонус, да не си в безпомощност. Аз много обичам движението, но нямам спортен режим. Помагат ми разходките. Щом започнах да мога да излизам една релаксирана разходка ме ободрява. Също добре ми действа да направя нещо полезно- може да е съвсем малко, каквито сили имам( да проветря, да сложа пране, да прочета нещо ценно) ,насилвам се да го върша, за да вляза в живота.  Защото иначе се захлупвам с одеалото и все повече нямам желание за нищо, бях стигнала до там, че не исках да идва новия ден, само в леглото се чувствах уютно.

# 493
  • София
Мигла, все едно описа голяма част от състоянието ми в момента...

Sunflower29 , ти как усети, че е добре да посетиш клиника или лекар ти препоръча, какво в състоянието ти го наложи? Не отговаряй, ако не искаш да се връщаш към този момент

Пожелавам и аз на всички да се връщаме все по-рядко към тази тема, но съм и благодарна, че ви има, защото е хубаво човек да усеща, че има с кого да се посъветва, който е минал или минава по подобен път

# 494
Мигла, все едно описа голяма част от състоянието ми в момента...

Sunflower29 , ти как усети, че е добре да посетиш клиника или лекар ти препоръча, какво в състоянието ти го наложи? Не отговаряй, ако не искаш да се връщаш към този момент

Пожелавам и аз на всички да се връщаме все по-рядко към тази тема, но съм и благодарна, че ви има, защото е хубаво човек да усеща, че има с кого да се посъветва, който е минал или минава по подобен път

Моята история е много дълга, и много тежка. Не съм усетила аз, че е време да лежа в клиника. Наложи се спешно да бъда приета. Заради високи дози ксанакс, и рязкото му спиране изпаднах в психотична депресия, положението ескалира за много кратък период, и за щастие нашите успяха да открият добър лекар, който се зае с моя случай, и ме прие по спешност в клиниката, която завежда в Плевен. Лежах 35 дни там, без абсолютно каквато и да е било надежда, че ще се оправя, но не би…
Той ми каза, че колкото по-тежка е клиничната картина, толкова по-бързо човек се възстановява.
В продължение на половин година вярвах, че завинаги ще остана в тези ужасни състояния, а той сега при последната ни среща през декември ми каза - аз никога не съм се съмнявал, че ще се оправиш.
Преди 10 месеца влязох, лежах 35 дни.
Сега, 9 месеца по-късно развивам собствен бизнес, имам нов човек до себеси, планирам сватба, и живея в нов дом и град.
Вярвайте! Чудеса се случват, всеки ден навсякъде! Има изход! ❤

Общи условия

Активация на акаунт