Фурна и плот за вграждане - избор на марка и модел. Тема 6

• 50 968
  • 875
  •   1
Отговори
# 600
Предстои ми закупуване на фурна и плот. За плота съм се насочила да е двойка - индукция. Колебанията ми са между АЕГ и Електролукс. Не харесвам Бош. Ползваме в момента електроуреди на Бош и не съм впечатлена от това завидно качество, за което всички говорят. Ще съм благодарна за всякакви съвети относно двете марки. Правих си бюджет и разликата не е голяма, гаранцията и на двете марки в момента е 5 години.
Двете марки са едно и също-собственост са на Електролукс. АЕГ се води по-висок клас. Добри са при перални и сушилни, в другата домакинска техника-не особено. Зависи и от моделите, които сте харесала.
Приказките са Бош са си приказки и митовете и легендите за немското качество да си митове и легенди.
Съветът ми е, освен АЕГ, да погледнете Тека и Нефф също, нищо, че Нефф са от групата на Бош.
Вижте на предната страница дадох линк към плот Тека.

# 601
  • София
Предстои ми закупуване на фурна и плот. За плота съм се насочила да е двойка - индукция. Колебанията ми са между АЕГ и Електролукс. Не харесвам Бош. Ползваме в момента електроуреди на Бош и не съм впечатлена от това завидно качество, за което всички говорят. Ще съм благодарна за всякакви съвети относно двете марки. Правих си бюджет и разликата не е голяма, гаранцията и на двете марки в момента е 5 години.

АЕГ и Електролукс са марки на един и същи производител и разликата между плотовете им не е голяма. Можете да избирате по функции, по цена или по външен вид, останалото е едно и също.

При фурните разликите са по-големи и в по-ниските ценови сегменти има повече модели Електролукс, а в по-високите - АЕГ. Според мен, АЕГ повече си заслужават.

Бих препоръчала да търсите модел с пиролиза, защото едно от слабите места на фурните Електролукс и АЕГ е  вътрешното им покритие, което по-лесно се износва при чистене, а това често води до ръжда и дупки по дъното.

Фирмата има относително малко модели с каталитични панели, но тях също не препоръчвам, защото тези панели не са много издръжливи и често ръждясват още след 6-7 години работа, съкращавайки живота на цялата фурна. Разбира се, това колко време ще издържат зависи от начина на употреба и условията, в които работи фурната.

Затова, ако ще купувате фурна Електролукс или АЕГ, по-добре е да изберете модел с пиролиза и да си я включвате редовно, за да не рискувате емайлът да се повреди от препарати или търкане.

Топ моделите от двете марки се произвеждат в Германия и са с чувствително по-високо качество от останалите им модели, които се произвеждат в Полша и Италия. Ако бюджетът ви позволява, насочете се към такъв модел:

https://veto.bg/category/furni-za-vgrazhdane?s=PRODUCTS_ORDER_BY_CREATE_TIMESTAMP_DESC&f={"Произведено+в"%3A["Германия"]%2C"Марка"%3A["AEG"%2C"ELECTROLUX"]%2C"Почистване"%3A["Пиролиза"]}

Последна редакция: сб, 28 окт 2023, 04:53 от Vilemina

# 602
  • София
Каква е разликата между двата плота, освен че единият е 2, а другият 4та серия.

https://veto.bg/products/kotlon-bosch-puc611aa5e
https://veto.bg/products/kotlon-bosch-puj61rbb5e

# 603
На пръв поглед - разликата е в разширяемата зона. В размерите и мощността на нагревателните зони:

-4 серия- Задна лява зона за готвене: 280 мм, 2.6 KW (макс. мощност 3.7 KW)
Задна дясна зона за готвене: 145 мм , 1.4 KW (макс. мощност 2.2 KW)
Предна дясна зона за готвене: 210 мм, 2.2 KW (макс. мощност 3.7 KW)
17 степени на мощност: прецизно регулирайте топлината с 17 нива на мощност (9 основни и 8 междинни нива).

2- серия- Задна лява зона за готвене: 240 мм, 2.2 KW (макс. мощност 3.1 KW)
Зона за готвене отзад вдясно: 145 мм , 1.4 KW
Зона за готвене отпред вдясно: 180 мм, 1.8 KW
9 степени на мощност: прецизно адаптира топлината с 9 нива на мощност.
Единият има автоматичен рестарт.

# 604
  • София
На пръв поглед - разликата е в разширяемата зона. В размерите и мощността на нагревателните зони:

-4 серия- Задна лява зона за готвене: 280 мм, 2.6 KW (макс. мощност 3.7 KW)
Задна дясна зона за готвене: 145 мм , 1.4 KW (макс. мощност 2.2 KW)
Предна дясна зона за готвене: 210 мм, 2.2 KW (макс. мощност 3.7 KW)
17 степени на мощност: прецизно регулирайте топлината с 17 нива на мощност (9 основни и 8 междинни нива).

2- серия- Задна лява зона за готвене: 240 мм, 2.2 KW (макс. мощност 3.1 KW)
Зона за готвене отзад вдясно: 145 мм , 1.4 KW
Зона за готвене отпред вдясно: 180 мм, 1.8 KW
9 степени на мощност: прецизно адаптира топлината с 9 нива на мощност.
Единият има автоматичен рестарт.

Много благодаря за изчерпателния коментар.

# 605
Благодаря, ще изчета внимателно мненията, че ги прочетох набързо от телефона.

Ето за Бош плота снимка от фейса. Моят също е на петна, адски дразнещо е, при цялото треперене капка да не капне, че прави петно.

Скрит текст:

Ето за подобни петна иде реч. Търсейки снимка се оказа, че и други марки имат този проблем. Няма какво да се стърже, просто сякаш е пропило в стъклото. При мен подозирам, че се получи от влажна тенджера и после няма почистване. След това започнах голямо пазене, но вече се беше петносал.

# 606
  • София
Благодаря, ще изчета внимателно мненията, че ги прочетох набързо от телефона.

Ето за Бош плота снимка от фейса. Моят също е на петна, адски дразнещо е, при цялото треперене капка да не капне, че прави петно.

Скрит текст:

Ето за подобни петна иде реч. Търсейки снимка се оказа, че и други марки имат този проблем. Няма какво да се стърже, просто сякаш е пропило в стъклото. При мен подозирам, че се получи от влажна тенджера и после няма почистване. След това започнах голямо пазене, но вече се беше петносал.

Не знам от какво са тези петна, но появата им очевидно няма връзка с марката на плота. Това на втората снимка е АЕГ, т.е. явно се случва и при тях. Което е логично, след като и Бош, и Електролукс, и останалите европейски производители купуват стъклата за плотовете от общо 2-3 фирми в цяла Европа, произвеждащи такива стъкла.

При мен, за 2 години, няма такива петна. Състоянието на плота не е идеално, но е съвсем прилично и не е като това на снимките. Марката е SMEG, макар че това едва ли е от значение. Стъклото е EuroKera, каквото слагат както на Електролукс и АЕГ, така и на Бош и Сименс.

П.П. Не пазя плота от накапване, а само гледам да е чист преди ползване.

Последна редакция: сб, 28 окт 2023, 05:38 от Vilemina

# 607
В селската къща ползвам индукцион от 5 години, в основното жилище - от 3. Никак не ги пазя, особено от капки и нито един няма петна. Почиствам  след охлаждане. Точно лесното почистване е един от най-големите им плюсове и повече друг не смятам да ползвам.

# 608
  • на Мелмак
За жилище под наем трябва да взимам уреди. Котлони имам, фурна гледам Бош 4-та серия. Предполагам са ок?

# 609
В селската къща ползвам индукцион от 5 години, в основното жилище - от 3. Никак не ги пазя, особено от капки и нито един няма петна. Почиствам  след охлаждане. Точно лесното почистване е един от най-големите им плюсове и повече друг не смятам да ползвам.

Ето един плот, каращ шестата си година, хем от презряната марка Уърлпуул.Малко е напрашен, трябваше да забърша преди снимка, ама все едно. Вижда се обаче, че няма абсолютно никакви повреди. И не знам защо е така, не го пазя специално, но и не съм слагала тенджери с мокри дъна. Материалът е Шот серан.

# 610

Ето един плот, каращ шестата си година, хем от презряната марка Уърлпуул.Малко е напрашен, трябваше да забърша преди снимка, ама все едно. Вижда се обаче, че няма абсолютно никакви повреди. И не знам защо е така, не го пазя специално, но и не съм слагала тенджери с мокри дъна. Материалът е Шот серан.

На моите материалът е същият. Ама ти пък къде видя прах?!

# 611
Виждат се прашинки, особено ако увеличиш. Късно видях и не ми се снимаше пак.

# 612
Виждат се прашинки, особено ако увеличиш. Късно видях и не ми се снимаше пак.
По този въпрос тъна в блажено неведение, нищо не виждам Simple Smile
Пък и как не ще тръгна да увеличавам, идеята е друга и илюстрацията е ясна.   
И аз съм се учудвала от какво всъщност се получават петна като показаните.

# 613
Айде сваляйте тия очила!- какво сте се вникнали в тия прашинки и петна 😂 
Я се наконтете и си капнете по едно.

# 614
Здравейте.
Бих искал да попитам Velimina , какви са разликите между две от най – препоръчваните фурни Bosch HBA578BS0 и Bosch HBG5780B0 .
Прави ми впечатление ,че имат само разлика в големината на дисплея и цвета на фурната. Иначе и двете са с пиролиза с по 30 автоматични програми , серия 6 на горе долу еднаква цена и т.н.
Та мисълта ми е , тези двете фурни въобще имат ли някаква разлика по между си като функционалност и вие коя от двете фурни бихте избрали ?

Общи условия

Активация на акаунт