Фурна и плот за вграждане - избор на марка и модел. Тема 6

• 51 104
  • 875
  •   2
Отговори
# 480
Черна станция хвалеше един Whirlpool с много функции на добра цена. Bosch са много надеждни и препоръчвани тук в темата.
Аз държа много на пиролизата затова загледах тази, има и няколко ревюта и е приблизително в бюджета Ви 749 лв https://www.technopolis.bg/bg/Furni-za-vgrazhdane/Furna-za-vgraz … ?tab=availability

Последна редакция: ср, 20 сеп 2023, 07:59 от drago_2008

# 481
Черна станция хвалеше един Whirlpool с много функции на добра цена. Bosch са много надеждни и препоръчвани тук в темата.
Аз държа много на пиролизата затова загледах тази, има и няколко ревюта и е приблизително в бюджета Ви 749 лв https://www.technopolis.bg/bg/Furni-za-vgrazhdane/Furna-za-vgraz … ?tab=availability

Има ли нещо вярно, че пиролизата скъсява живота на фурните заради високите градуси?

# 482
Сигурно скъсява, ама това все пак е предвидено в конструкцията на фурната, а и не се прави всеки ден.

# 483
  • София
Аз пък изобщо се съмнявам да скъсява Simple Smile Тези фурни са проектирани с материали, които да са устойчиви на висока температура. Нали всички сме съгласни, че такива има? Защо ще е по-скъпа фурната, ако не заради вложените материали?

# 484
Аз пък изобщо се съмнявам да скъсява Simple Smile Тези фурни са проектирани с материали, които да са устойчиви на висока температура. Нали всички сме съгласни, че такива има? Защо ще е по-скъпа фурната, ако не заради вложените материали?
Тони, права си. Това за скъсяването на живота (ще речеш, че без пиролиза ще са вечни) са си от онези приказки на "разбирачи", на които електроника им пречи, ноу-фрост системите им  изсушавали, 'нам си кой уред не бил пригоден за нашите географски ширини... и все велики митове и легенди.

# 485
  • София
И като извод накрая "вземете си една с почистване пара", нали? Пък че то е същото като да сложиш една купа вода вътре, няма да кажат "разбирачите" Simple Smile

Скрит текст:
Като решихме с ММ да строим дървена къща, попаднахме при архитект, която настояваше, че не били пригодни тези къщи за нашия климат, все едно в Копривщица не е стъпвала да види дърен градеж над масивна основа Simple Smile Или в Родопите. После ни убеждаваше, че се строяли с дървесина от "радиационните гори край Чернобил" и стигна дори до вноса на сухо мляко от украински крави, пасли край Чернобил и как 80% от млякото тука било такова Simple Smile Оказа се, разбира се, че освен, че е чалната, никога не е проектирала дървена къща Simple Smile Ама няма да каже, докато не притиснеш...

# 486
Според мен не е напълно изключено /и пак си е до клас уред и вложени компоненти и изработка/ с една идея по-бързо да се амортизират някои детайли, но пък на кого му дреме...предпочитам да се амортизира фурната ми, отколкото аз. Като се амортизира фурната, ще я сменя, ама ако се амортизирам аз, ще ме смени ММ Simple Smile
Та, изборът е очевиден...

# 487
Той, животът на фурната, се скъсява и при употреба на силни почистващи препарати и то много повече! По-евтините фурни са по-леки от скъпите, защото се ползват по-тънки ламарини и по-евтини части. По-бързо ръждясват от моя опит. Та фурната и без пиролиза ще замине много по-бързо от добра марка фурна с пиролиза, а и Бош и Електролукс са с 5 г гаранция в момента.

# 488
  • София
От няколко седмици се каня да питам къде изчезна Вилемина...

...
Надявам се, че почива (и от нас Simple Smile ) някъде без интернет, иначе и аз бях се замислила за същото ...

Благодаря ви, момичета, тук съм!

Скрит текст:
Отсъствието ми беше нещо като почивка, но не от приятния вид почивки, а такава по тъжен повод. Майка ми почина и имах нужда от малко време насаме. От друга страна и ангажиментите ми се увеличиха.

Обмислям модел Bosh PUJ61RBB5E. Сравнявах модела с по-скъпите на същата марка от Серия 4 и 6 и не можах да отрия много големи разлики, а цената е значително по-различна. Например с PIF645BB5E (освен че е с 4 котлона)

Може ли да ми съдействате? Какво пропускам?

Разликата с PIF645BB5E е най-вече в броя и формата на зоните. С други модели има разлика и в начина на управление. При двата споменати модела, степента на мощност се избира с многократно натискане на + и -, но има и модели с директно избиране на желаната степен. Директното избиране е доста по-удобно, така че преценете това спрямо разликата в цената.

Това е един от най-сполучливите модели. Нейният вариант HBA578BS0 неколкократно е обсъждана назад в темата, вижте тук:

https://bg-mam.ma/p/1513338/45949063
https://bg-mam.ma/p/1375873/45534622

... Други два варианта на HBA578BS0 наскоро станаха победители в класацията на Stiftung Warentest - Bosch HBG579BS0 и Siemens HB578ABS0. Третият победител, с равен резултат, е друга фурна на Bosch групата:

https://www.chip.de/artikel/Backoefen-Test-Testsieger-der-Stiftu … st_172749453.html

Между другото, в Технополис и в Техномикс в момента я продават на доста по-добра цена - 1159 лв:

https://www.technopolis.bg/bg/Furni-za-vgrazhdane/Furna-za-vgraz … BG5780B0/p/650085
https://www.tehnomix.bg/furna-za-vgrazhdane-bosch-hbg5780b0

Здравейте, има ли едноличен лидер сред бюджетните фурни до 700лв?

След доста четене се спрях на BOSCH HBF154ES0

Лидерството е субективно понятие, но за мен това е най-добрият избор. Има няколко варианта на този модел, които са доста близки:

HBF154YS0 - с телескопични водачи на 2 нива;
HBF154ES0 - с телескопични водачи на 1 ниво;
HBF154BS0 - без телескопични водачи.

Много подобен модел е HBF134ES1, но тя има каталитичен панел само на задната стена, докато HBF154**0 имат както на задната, така и на страничните стени и на тавана.

Има ли нещо вярно, че пиролизата скъсява живота на фурните заради високите градуси?

Според мен - не съвсем. Стоманата и други сплави стават червени при около 600 градуса, което означава, че елементи от всяка фурна доста често достигат температура, по-висока от тази, която обявяват за пиролизата (400-500 градуса). Препоръките за по-рядко ползване на пиролиза вероятно са свързани по-скоро с манията на някои чиновници за икономия на енергия. Само че сметките показват, че едно пускане на пиролизата струва не повече от 1,50 лв по цена на тока за домакинствата. В същото време обаче се спестяват пари и вреди от химическите препарати.

Последна редакция: ср, 27 сеп 2023, 09:14 от Vilemina

# 489
Съболезнования, Вилемина, да почива в мир и светлина майчицата ти! Hearts
А ние тук егоистично те търсим за фурните и котлоните си. Хвана ме срам.

# 490
Съболезнования, Vilemina

# 491
  • София
Съболезнования, Вилемина, да почива в мир и светлина майчицата ти! Hearts
А ние тук егоистично те търсим за фурните и котлоните си. Хвана ме срам.

Благодаря ти, Кубратова! Вече съм добре, нямам никакъв проблем да обсъждам фурни и котлони Simple Smile

Съболезнования, Vilemina

Благодаря, Блу!

# 492
Съболезнования, Wilemina!
Добре си дошла отново. Липсваше в темата. Flowers Hibiscus

# 493
  • София
Благодаря, Петя!

# 494
Привет група, моля за съвет...предстои ни  цялостен ремонт и съответно смяна на оборудването в апартамента, в който ще живеем. Търся препоръка за фурна за вграждане в ценови диапазон 1600-2000 лв и котлони (3ка или 4ка) за 1000-1200 лв.
С две малки деца съм и ми е трудно да прочета всичко, което сте обсъждали до момента...та, всяка насока ще е от полза.

Общи условия

Активация на акаунт