Фурна и плот за вграждане - избор на марка и модел. Тема 6

• 51 023
  • 875
  •   1
Отговори
# 555
  • на Мелмак
За мъфините - crio-то, примерно на 160,170 С. Щерката пече мъфини, аз само кекс Grinning
Може да видите и автоматична програма кекс.

# 556
Тук обръщам внимание единствено на неравномерното гриловане,на патладжана не му трябва кой знае колко така или иначе,за да е готов.
Според мен трябва всички шайби в тавата да са равномерно зачервени.

При печенето на грил, разстоянието е от голямо значение - по-близо означава по-горещо. Когато тавата е на първото ниво, разстоянието от нагревателя до повърхността на по-тънките шайби е около 5 см, а до по-дебелите може да достигне 4 см. Това е разлика от 20-25%, която няма как да не се отрази на степента на изпичане.

Просто продължи експеримента и опитай грил по цялата ширина, но на 2-рото ниво. Там разстоянието до нагревателя е около 12-13 см, съответно разликата между близостта на тънката и на дебелата шайба би била около 8%, което 3 пъти по-малко. Вярно, ще се пекат повече време, но може да компенсираш с по-висока температура. При всички случаи, ще се изпекат по-равномерно.

При режим „конвекция“ температурата е почти еднаква и разстоянието няма голямо значение. На този режим е по-вероятно да получиш всички шайби равномерно зачервени.
Подкрепям от личен опит.Височината на продуктите трябва да е максимално еднаква, за да се постигне равномерно изпичане. Дори за функция "изсушаване" важи - писах преди в друга тема, че рязах и суших чесън на тънки шайби за детето. Ами колкото и да се старах, не съм машина и шайбичките не бяха напълно еднакви. Разлика в 1мм се отразяваше и на степента на сушене, и на цвета на шайбичките, при това съществено.

# 557
  • София
Ако някой си търси бюджетна фурна за вграждане, може да види тази оферта, важи до 8-ми октомври:

https://www.emag.bg/furna-za-vgrazhdane-bosch-elektricheska-samo … bs0/pd/DKDRP6BBM/

Фурната е старичък и опростен модел, но си има всичко важно: основните режими, вкл. грил, конвекция с кръгов нагревател и класически режим, каталитични панели на всички стени и тавана, врата с 3 стъкла и вътрешно покритие от качествен емайл. Управлението е механично, което я прави подходяща за вила или за ползване от традиционалисти, но все пак има и електронен таймер.

Заедно с доставката, цената ѝ излиза 515 лв.

# 558
  • Бургас
Днес се сдобих с фурна Bauknecht с пиролиза, конвекция, телескопични водачи и плавно затваряне на вратата...някой има ли опит с такава?

# 559
Днес се сдобих с фурна Bauknecht с пиролиза, конвекция, телескопични водачи и плавно затваряне на вратата...някой има ли опит с такава?
Честита! Това е Whirlpool, така че и неговите собственици могат да кажат.

# 560
Момичета, изгоря ми реотан на вградена фурна в събота. Струва ми се, че ремонтът ще ми е колкото половин нова, а тя е вече на няколко години и се чудя какво да я правя...На това отгоре кухнята ми е ретро, много светло кремава и фурната ми беше точно като кухнята, с месингово часовниче, което се развали първо Sad При разглеждане на магазини виждали ли сте нещо подобно?

# 561
Момичета, изгоря ми реотан на вградена фурна в събота. Струва ми се, че ремонтът ще ми е колкото половин нова, а тя е вече на няколко години и се чудя какво да я правя...На това отгоре кухнята ми е ретро, много светло кремава и фурната ми беше точно като кухнята, с месингово часовниче, което се развали първо Sad При разглеждане на магазини виждали ли сте нещо подобно?
Смег? Май и Електролукс имат такива фурни. Пиши в Гугъл "ретро фурна" и ще ти излязат всички.

# 562
Някога "Горение" имаха такива фурни.

# 563
Нагреватели се продават и смяната е лесна.
Кой модел е фурната?

# 564
Някога "Горение" имаха такива фурни.
И сега имат, но не посмях да предложа от новите Simple Smile

# 565
Здравейте, предстои ни ремонт на кухнята и подмяна на електроуредите. Колебая се между тези два модела на бош:

https://veto.bg/products/furna-bosch-hrg5785s6 - серия 6 с добавена пара
https://veto.bg/products/furna-bosch-hbg7742b1 - серия 8

До колкото успявам да се ориентирам, основните разлики са че при серия 6 има добавена пара (не знам до колко бих ползвала), при серия 8 има възможност за air fry тава (със сигурност бих ползвала, но пък не мога да намеря никакви отзиви). Основните функции които търся ся: пиролиза, дистанционно управление, таймери, самоизключване и тем подобни (май и двете фурни ги имат). Живеем близко до парка и искам на спокойствие да изляза с детето за няколко часа, докато манджата се сготви във фурната. И със сегашната фурна бих го направила, ако имаше някакви функции за таймер и самоизключване, защото знам точно колко отнема вече почти всяко ястие, но ме е страх да изляза и да зарежа работеща фурна, все пак всичко се случва. За фурната от серия 8, не мога да намеря почти никакви мнения, може да е защото се предлага отскоро, не знам. И за още нещо не мога да се ориентирам. Изчетох темата тук и се говори за някакви пиролитични водачи. Ако фурната няма такива, трябва нещо да се разглобява преди ползването на пиролиза, което автоматично ще ме откаже да я използвам. До колкото виждам, фурната от серия 6 се предлага с едно ниво на телескопичен водач, при серия 8 трябва да се закупи допълнително. Водача който е посочен в аксесоарите за серия 8, пише че е подходящ за пиролитична фурна, но не и дали трябва да се маха при използването на пиролиза. За фурната от серия 6 не мога да открия никаква информация относно тези водачи и трябва ли да се разглобяват.

# 566
Пак докато дойде Вилемина - за водачи и аксесоари при пиролиза виж упътването на всяка, пише си изрично дали се вадят или не. Не разчитай само на информацията в търговски сайт.
Ако се вадят, става много лесно. Бих била доволна от едновременното им почистване с камерата, но не ми е било водещо,  по-скоро гледах функциите и удобствата при ежедневно ползване.

# 567
  • София
Здравейте, предстои ни ремонт на кухнята и подмяна на електроуредите. Колебая се между тези два модела на бош:

https://veto.bg/products/furna-bosch-hrg5785s6 - серия 6 с добавена пара
https://veto.bg/products/furna-bosch-hbg7742b1 - серия 8

До колкото успявам да се ориентирам, основните разлики са че при серия 6 има добавена пара (не знам до колко бих ползвала), при серия 8 има възможност за air fry тава (със сигурност бих ползвала, но пък не мога да намеря никакви отзиви). Основните функции които търся ся: пиролиза, дистанционно управление, таймери, самоизключване и тем подобни (май и двете фурни ги имат). Живеем близко до парка и искам на спокойствие да изляза с детето за няколко часа, докато манджата се сготви във фурната. И със сегашната фурна бих го направила, ако имаше някакви функции за таймер и самоизключване, защото знам точно колко отнема вече почти всяко ястие, но ме е страх да изляза и да зарежа работеща фурна, все пак всичко се случва. За фурната от серия 8, не мога да намеря почти никакви мнения, може да е защото се предлага отскоро, не знам. И за още нещо не мога да се ориентирам. Изчетох темата тук и се говори за някакви пиролитични водачи. Ако фурната няма такива, трябва нещо да се разглобява преди ползването на пиролиза, което автоматично ще ме откаже да я използвам. До колкото виждам, фурната от серия 6 се предлага с едно ниво на телескопичен водач, при серия 8 трябва да се закупи допълнително. Водача който е посочен в аксесоарите за серия 8, пише че е подходящ за пиролитична фурна, но не и дали трябва да се маха при използването на пиролиза. За фурната от серия 6 не мога да открия никаква информация относно тези водачи и трябва ли да се разглобяват.

Вземете втората, ще ви върши много повече работа. Много по-комплексна е и наистина може да си нагласите готвенето и да я оставите. Първата е по-обикновена, а цената ѝ е висока само заради парата. Тя (парата) е хубаво нещо, но струва почти колкото всички екстри на серия 8, а те са много - сензори за изпичане, автоматични програми и т.н.

Аксесоарите, на които пише, че са походящи за пиролитична фурна, могат (и се препоръчва) да се оставят вътре по време на пиролизата. Обикновено номерата им завършват на 70, а не на 00. Все пак, внимавайте кое е подходящо и кое - не, защото понякога водачите са подходящи, а тавите и/или решетките не са.

# 568
За 3 години купих 2 фурни за вграждане от ЗОРА. Пълни боклуци! Аристон ,цена 550 лв. :  всички скари ръждясаха , включително и вентилатора, който изхвърча през решетките. От сервиза не повярваха и дойдоха на място заради гаранцията. Установиха, че толкова е ръждясала, че няма как да се захване новия вентилатор. Бракува я!
Отидохме в ЗОРА и си избрахме следващия боклук :АЕГ bes351110m  за 900 лв. 1 година по късно започна и тя да ръждясва . Ползвах я така още 1 година, но вече е невъзможно. Ръждата хвърчи из фурната в яденето. Свързах се с АЕГ- България.... решетките не се покриват от гаранцията и така ми предложиха: хоризонтална скара 50 лв. странични скари 100 лв. ,телескопи 150...300 лв. Не мерси! Повече нищо от България.. тук само боклуци продават. Преди 5 г купихме за майка ми фурна с плот за вграждане, втора употреба внос от Германия за 350 лв. Работи прекрасно и скарите и са като нови. 

ПП: След готвене оставям врата отворена . Почиствам с меглио и подсушавам.

# 569

ПП: След готвене оставям врата отворена . Почиствам с меглио и подсушавам.

Меглиото е обезмаслител. Дадох на свекърва ми моя фурна Нарди и с него и тя я съсипа. Пръска и чисти и изгни вътре. Решетките ръждясват също.
Тя фурната като има конденз много лесно се забърсва и без препарат. Аз рядко ползвам и то само веро с фурната, която няма пиролиза.

Общи условия

Активация на акаунт