Обмисляте ли в момента придобиване на нови знания и умения?

 • 4 983
 • 34
 •   1
Отговори
 • Мнения: 245
От кой от двата типа хора сте - тези, които имат тенденция да потъват в установената рутина, или другите, които непрекъснато се стремят към нови знания и умения?

Ако отдавна не ви се е случвало да учите активно нещо ново, може би сега ще променим нагласата ви. И дори да не ви се налага да се научавате на нещо с конкретна, практична цел, ще помислите за различни и стимулиращи занимания!

Науката е категорична, че усвояването на нови знания и умения е изключително полезно за здравето ни. То може да намали чувствително риска от деменция. И освен това ни кара да се чувстваме горди от себе си, по-ефективни и в крайна сметка по-уверени и щастливи.

Замислихте ли се за това кога за последен път усвоихте нещо ново?



Не е задължително да сте записвали магистратура или да сте започвали курс. Да учите думи на чужд език в мобилно приложение също важи. Или да следите интересен подкаст и да обогатите познанията си по история. Да се захванете с предизвикателно хоби.

Списъкът можем да довършим заедно!

Какво ново научихте напоследък или учите в момента?

А планирате ли да придобиете скоро нови умения и какви?

Последна редакция: ср, 11 яну 2023, 10:48 от Пeтя

# 1
 • Мнения: X
Не съм от хората, които обичат рутината. Постоянно има нови неща за учене и аз имам глад за тях. В момента уча магистратура, редовно и тя отнема много от моето време. Допълнително правя и курсове за да се развивам професионално.

# 2
 • Мнения: 1 463
Нямам свободно време и енергия. Но ако имах, бих започнала:
1. Английски език - по-високи нива
2. Диригент на хор.

За информация съм икономист, учител по икономика и информационни технологии. Имам и математика.
Свирила съм на инструмент и съм наясно с елементарната теория на музиката.
Имам предвид хор от певци-аматьори, които изпълняват духовна музика. Пък аз съм свързана с тази музика и диригенти, които не са я слушали, трудно биха могли да се включат на място.

# 3
 • Крайбрежен район
 • Мнения: 2 195
Миналата година завърших един професионален курс, след което започнах да уча нов език онлайн. Искам да уча психология, но засега финансово не ми е възможно. Интересувам се освен от психология, от философия и езотерика и попълвам знанията си от книги и от интернет.

# 4
 • Mars Hotel
 • Мнения: 4 862
Вчера завърших курс по немски и планирам да продължа февруари и следващо ниво. Едновременно с това, упражнявам немски и италиански през приложение. Професионално също уча нови неща, най-вече през LinkedIn Learning. Обичам да се занимавам с учене.

# 5
 • София
 • Мнения: 337
В момента взимам уроци за усъвършенстване на акцента ми на английски. Остава ми съвсееем малко да си доошлайфам интонацията. Много е удовлетворяващо. След това започвам да уча италиански от нулата. Уча се да карам сноуборд. Подобрявам готварските си умения, понякога ходя на някой курс за екзотична кухня. За работа чета непрекъснато, посещавам конференции и обучения няколко пъти в годината. Гледам да се развивам всестранно Simple Smile

# 6
 • Мнения: 1 141
За мен е много важно да научвам всеки ден нещо ново. Затова и обожавам документални филми.

Уча испански език от няколко месеца. Доставя ми удоволствие, не мисля, че ще ми е полезен кариерно, по-скоро за пътувания.

Изкарах онлайн курс по SQL, надявам се тази година да мога да го приложа в работата си.

# 7
 • Мнения: X
Успех с испанския, любимият ми чужд език е! Огромно удоволствие ми беше да го уча и да го говоря, разбира се! ❤

# 8
 • София
 • Мнения: 1 361
Искам да тръгна скоро на шофьорски курсове. Някой ден, по-напред в годините, бих учила френски и руски. Ей така, да ги знам просто, на някакво примитивно ниво.
Много се чудя дали да се пробвам лятото с курс за водолази, или свободно гмуркане. Парите ме спират най-вече.
Обичам да уча.
Spring again, кандидатирам се да пея в хора ти. Wink

# 9
 • Мнения: 1 282
По принцип съм от тези, които придобиват с охота знания и умения, във всичко това, което ми е интересно и ми харесва.

Смятам обаче, че за здравето има по-полезни неща. Да се чувстваш споделен. И в мислите, в интересите и в чувствата си. Това е важно за вътрешната хармония. Оттам за мирогледа. Удовлетворен емоционално човек, в здраво тяло.  За какво ти е да учиш чужд език, ако няма с кого и къде да го практикуваш ? Да се научиш да свириш на китара примерно, ако не е споделено усещане пред публика или поне свириш на китара любими песни в компания ? За какво ти е да учиш нещо, ако не е споделено като усещане ? Ако не споделяш наученото, интересите, опита и знанията си и с други хора ...?

За мотивацията. Тези дни гледах едно сръбско тв предаване - "Nikad nije kasno". "Никога не е късно". Предаване, което дава шанс на хора, независимо от тяхната възраст, които искат да сбъднат мечтата си и да превърнат любовта към музиката в свое осъществено призвание. Един от участниците включи в своето изпълнение и дъщеря си, която има певчески данни, но гласът й  доста трепереше и на места пееше фалшиво. Очевидно се притесняваше. Аплодираха я по време на самото изпълнение т.е насърчиха като проявиха съвсем човешко отношение.

Според мен не е стимулиращо и толкова важно какво знаем, дали сме с академични титли, а дали на първо място срещаме и откриваме себе си в другите.

Последна редакция: чт, 12 яну 2023, 07:01 от starinthenightsky

# 10
 • Мнения: 752
И аз уча испански, обожавам го.Сега започвам и немския, да си го преговарям, учен в гимназията.Записах и 6 месечен курс, за повишаване на квалификацията.Занимавам се и с хобито си- рисуване по номера, оцветяване, диам.гоблени.Така релаксирам.Танци веднъж седмично.Обичам да съм заета с много и интересни неща.

# 11
 • Мнения: 1 709
Трудно е да кажа че се опитвам да усъвършенствам английския си. Чета всеки ден и всеки ден, неизбежно попадам на фрази, които са нюансни, тънки и с едва доловима разика от някоя подобна по значение. Езикът е като народа, английският е изключително богат език (мисля че четох, че съдържа 3 пъти повече думи от др езици) - взаймките от други езици са много, в резултат е възможно да кажеш нещо по безброй начини, като в зависимост от синонима да придадеш различен смисъл на казаното. Граматиката му е проста, така че основите лесно се придобиват, еволюирал е постоянно не само с придобиването на нови думи, но и като опростяване граматически. Например немският, с когото имат далечен общ произход, доколкото знам почти не се е променил граматически от Гьоте насам.

Испанския го уча от 11г пасивно. Разбирам изключително много, но не мога да кажа цяло изречение. Не ми трябва и не го задълбочавам. Като ученичка учих и френски и немски, не са ми трябвали, малко разбирам и ако като млада мислех, че е важно да знаеш няколко езика, сега знам, че един да научиш на изключително високо ниво е много, много трудно.

# 12
 • Най-красивата страна
 • Мнения: 12 267
В момента уча още един език.
Без нова книга не оставам.
Научих се да карам тротинетка.
Обичам да готвя и да пробвам нови рецепти.
Мисля да се запиша на танци.


# 13
 • Мнения: 43
В професионален план постоянно ми се налага да уча нови неща, а и ми е интересно. Дали ще са кратки курсове в udemy/pluralsight, или нещо по-дългосрочно(например 6 месеца и нагоре), почти не оставам без странично занимание.
Сега съм след майчинство с малко дете и е една идея по-сложно, но знам, че ако искам да се развивам, няма как.

# 14
 • Мнения: 10
Според мен това да имаме рутина не означава непременно, че не можем да придобиваме нови умения и знания. Точно обратното! Рутината ми помага да си структурирам по-добре времето и така успявам да правя и нови неща. В събота винаги си отделям прозорец, все едно съм на работа. Тогава никой не можа да ме закача, хаха. И върша задачата си за учене.

Общи условия

Активация на акаунт