БАЗЕДОВА БОЛЕСТ - тема 14

• 35 970
  • 794
  •   1
Отговори
# 675
Води се перименопауза, нали така? Менопауза е ако не ти дойде половин или 1 година? Не че не се е случвало при някои да спре от раз, но повечето минават през периода на перименопаузата, като тя е с различна продължителност. При някои година, две, пет, при други дори 10.
Ако греша поправете ме.
При нормален последователен цикъл, един месец липса не значи менопауза.
При мен още на 32-33 г, с поставяне на диагноза Базед и последващо лечение, след 10 месеца цикъла избяга. Имах по капка на месечен период. Самонаплаших се, че с Базеда влизам в ранна менопауза, защото е възможно, и много тежко го изживях.
Дано все пак не е това. На 47 г си е рано. На 52 г е нормално.

# 676
От 42 нататък е Пременопауза. Всяко отклонение в цикъл не е нещо извънземно предвид годините. ....Симптомите започват още тогава,че и по рано....Докога ще има кървене/цикъл е др работа. И не е рано въобще

# 677
От миналата година, ендокринологът ме пита идва ли ми още. Аз също имам колебания в цикъла от около година и половина, не съм стигнала още годините дори за перименопауза.

ПП Миналият месец за първи път видях падане на трак с единица. Въпреки че съм на половин таблетка, от декември до април е паднал от 6 и нещо на 5 и нещо.

# 678
Още на 19 години ме диагностицираха с базед ...тогава 2 пъти ли се е случвало да ми прескочи цикъла с по цял месец...тсх беше с много нули отпред тогава

# 679
Различно е при всички, кой на 42, 45, 50, а има и на 55, 57,  първоначално и аз взех да се шашкам, тегаво ми беше, когато ми спря МЦ окончателно,
но след известно време взех да намирам предимствата и на това състояние....нямаш проблем с ходенето на плаж, СПА и т.н., икономия от помощни
материали, пък и като нямаш вълни и други неудобства, направо си е супер.
Не знам тия лекари как след едно закъснение и си правят извод пременопауза, то има и други фактори, които могат да забавят или забързат МЦ, освен чисто
здравословните, както е при нас.

# 680
  • София
На 47 съм, и гинекологът ми каза, че тези неща са от Базеда, преди това Хашимотото, че някои тук имаме и двете Simple Smile И ендокринолога каза, че е това. Изследвали сме всичко. Иначе не пречи човек да си има и перименопауза, но трябва да се провери дали е така, а не да се правят заключения на теория.

# 681
Много сте ми интересни😂😂😂😂. На 47 кво си мислиш,че те чака-втори пубертет ли? Прехода към окончателната менопауза трае години...Нивата на хормоните в организма спадат рязко след 35 г. . Вие си завирайте главата в пясъка колкото щете.....

# 682
  • София
Много сте ми интересни😂😂😂😂. На 47 кво си мислиш,че те чака-втори пубертет ли? Прехода към окончателната менопауза трае години...Нивата на хормоните в организма спадат рязко след 35 г. . Вие си завирайте главата в пясъка колкото щете.....
Не виждам повод за грубост. Хубаво е като нещо ти има или ти няма да се знае от какво е. Иначе можеше и до диагнозата за Базед да не стигнем, ако приемаме, че всичко е от възрастта. И няма за какво да си завираме главата в пясъка, това е логиката на живота, но ако човек наистина има климакс е добре да знае, че е точно това и да вземе съответните мерки против остеопороза и прочее. А ако не е това да се види какъв друг проблем има.

# 683
Не знам кое намирате за грубо.... И пак не съм съгласна. Била съм повече от 10 г с Хашитоксикоза без да  знам и въпреки това проблеми с цикъл не съм имала. Така че ,категорично от кое е ,не може да се твърди. Тъпото е да твърдиш,че на 47 не си в преходния период към менопаузата-това исках да кажа.

# 684
  • София
Същото казах на лекарите ми и те казаха, че те са лекари, не аз и трябва да се търсят реалните причини за нещата, когато човек е болен от нещо. Нито ще раждам, нито ми трябва цикъл, за да се вълнувам от него, но няма и да си правим психоанализа в тема за хормони. Ти си имала хашикотоксикоза, аз имам и хашимото, и Базед, вероятно и още нещо, но за цикъл споменах в отговор на потребителка с въпрос. Нямам драма с моя цикъл, нито съм поставяла въпроса, за да ми се говори къде си завирам главата. Ето това е грубо, но само отбелязах, също не ми пречи и друг да го блъска хормона в нервите.

# 685
Момичета, тук сме да си взаимопомагаме, аз споделих фактите около моите -перименопауза, менопауза и постменопауза /не знам дали има такъв термин/, като преминала през всички фази и с това да внеса поне малко успокоение.
Аз направих поне 3 теста преди да ми дойде наум за перименопауза. Не ми се спомня колко ми беше смотано като сложих 4-ка в годините, за 5-цата да не коментирам, сега ме чака 6-цата ...Споделяме, някой казва едно, друг друго и така
понякога се намира обяснение, а понякога  и решение на някои от  проблемите. Благодарна съм на всяка една от вас, която е коментирала по повод мои въпроси, относно Фон Базедов /в самото начало бях като
ошашавена и съм питала какви ли не щуротии/. Ако не беше групата за  много неща щях да си блъскам главата и да се притеснявам.

# 686
  • София
Именно. И аз споделям при мен обратното. Сигурна бях, че е пременопауза и така съм изгубила повече от 6 месеца да си открия Базеда. Отгоре на всичко убедена, че човек има или Хашимото, или Базед. И лекарите ми се караха, че трябва човек да се изследва първо и после да прави изводи. Съвсем спокойно ми беше всеки януари да пускам хормони, заради Хашимотото, което ит 12 години си стои без лекарства в норма. Отделно съм на възраст и 40 дни без цикъл през лятото не ми се виждаха никаква драма. После се оказа, че не е така и е трябвало и лятото да си пусна щитовидни хормони. Понякога се получават кръвоизливи, понякога аменорея и при двете посоки на отклонения на ТСХ. Това ми обясниха, като прочетох виждам и да си го пише, затова споделих. Не защото е страшна драма, че остаряваме, та да трябва да отричаме чак този факт.
Като може да е и нещо друго е добре да се знае какво е овреме

# 687
Ехе, май моят пост е провокирал.
Не мисля че някой си заравя главата, Демонче. Просто ако ти идва всеки месец МЦ, макар и на 47 г, и изведнъж не ти дойде в месеца, и доктор ти заяви - в менопауза си- ей така, мисля че няма да вземеш това мнение сериозно, само защото си на 47 г. Да, при всяка жена е различно. При някои спира цикъла на тия години. Но от една липса на МЦ ми е крайно това заключение. Не говорим за перименопауза. Ще пусне изследвания, ще види последващите месеци. Може да си е в перименопауза още и да има прескачане на един цикъл, а може и хормоните да влияят. Просто по начина, по който сподели заключението на ендокринолог (гинекологът нищо не е казал), крайно ми дойде това заключение- В менопауза си.

# 688
Нямах предвид твоя пост. И едно прескачане или скъсяване , естествено че ,не можеш да наречеш менопауза...Друго имах предвид-че тези аномалии в цикъл на 47 г се преписват единствено и категорично на Базед,Хашимото и прочие..  Нещо,с което не съм съгласна. Затова дадох пример със себе си. Има хора с тези заболявания,които  нямат промени в цикъла. Има и такива,които имат....Предвид и  възрастта, не мисля,че има лекар,който категорично да заяви,че това се дължи на щитовидни проблеми-единствено и само.Вече кой как ме е разбрал е друга работа

# 689
  • София
Предвид и  възрастта, не мисля,че има лекар,който категорично да заяви,че това се дължи на щитовидни проблеми-единствено и само.Вече кой как ме е разбрал е друга работа
Изследвания се назначават и се вижда от какво е, така може лекар да твърди. На око не може да се твърди нито, че е от възрастта, нито че е от жлезата. Това казваме през цялото време точно, защото без изследвания лекар е заявил от какво е. Ако не е гадател няма как да знае. Реално може да е и от двете, а може и да е нещо трето. Имам приятелка без да иска забременя на 47, та и това е възможност 😁

Общи условия

Активация на акаунт