БАЗЕДОВА БОЛЕСТ - тема 14

• 35 894
  • 794
  •   1
Отговори
# 780
Аз нищо странично не изследвах. Ако някой има препоръки нека пише с насоки.
Когато бях на високи дози тиреостатик следях тези дежурните - Асат, Алат, левкоцити (ПКК по-точно) и СУЕ. И то тия неща започнах да следя след като направих рецидив. Лекуващият ме доктор даже не ми беше казал. Добре че нямах никакви проблеми Smiley
Като минат няколко месеца и жлезата се кротне, виж следи и захарта/инсулина, че нерядко и такива проблеми ни се отключват. Но когато си с активен Базед показателите не дават точна картина. Захарта може да е повишена поради основното заболяване. Затова, когато се кротне жлезата, тогава ще проверяваш.
Иначе добре е че си знаеш стойностите на В12 и Д. За да почнеш да покачваш стойности ще трява по-високи дози в началото. Ендокринолог ли предписа дозите? Защото с ниски дози няма да се запълни дефицит. С тях може да се вкарва по нещо, колкото да не е без нищо.
Магнезий няма нужда да изследваш. То ако излезе недостиг в картина на магнезий, значи положението е много зле. Може да си пиеш магнезий, витамин С, В комлекс. Някои пият Геритамин-Герикапс за месец по 1 на ден / това еднократно за годината. Абе, караме я всеки според случая. На първата страница имаше описано преди за витамини, добавки, ако не е махнато, че вече не помня какво има и какви промени са правени.

# 781
  • Бургас
Браво бе Мимеее mariqivanova799! Преди време се бях притеснила за теб. Нямаше те дълго. Радвам се че си по-добре вече!
Благодаря,  много мило!
Бивам уж вече.
Ха дано се задържи за дълго, към 50 години поне...
И на всички дъъълги ремисии...

# 782
  • София
Ендокринолог ли предписа дозите?
Не, ЛЛ. Това за Д и Б12.
Препоръча ми спрейове на BetterYou. Не съм в дефицит, най-много да задържа нивата.

Да си призная първият пост не съм го чела. Ще се поправя.

# 783
  • София
Здравейте,писала съм и друг път. Проблема е при майка ми.
Пиеше хапчета по едно сутрин . Ендокриноложката и ги спря. Защото изследванията дълго време бяха перфектни. Майка ми е на 53г , и все още и идва цикъл. Над 7месеца няма и тогава изследнията и бяха добре . Последно прави Август и тогава беше на преглед. Края на месеца и дойде,септември пак и сега направи криза на силен световъртеж и неспособност да пази ориентация.  По препоръка на невролог си пусна отново изследвания и бяха tsh  и ft4 като стоуности едното беше 0,005 а другото 36. Въпроса ми е понеже запазихме час чак за 20 Ноември за ендокриноложката дали да започне отново по една таблетка сутрин? За да не направи отново такава криза ..
Отидете спешно при друг. д-р Начев, например приема в Панацея понеделник и сряда от 14,30 и ако отидете в 14 часа можете да минете набързо само с изследванията. Много време е до 20-ти ноември. Аз съм с такива резултати, докато съм на терапия, 1 хапче и сега съм на 3х1. При началната криза пак с такива ме сложиха на 3х2.

gal3t0
, и аз уж бях с Хашимото 15 години, но сега имам и Базед. И при мен се започна с твоята доза, но на две седмици пускахме контроли. Няколко месеца отне да отлепи от 0,005 и взе, че скочи на 28 Simple Smile На някои им отнема доста време, за да реагира жлезата на лечението. А Трак показва, че имаш Базед. При мен го пусна д-р Начев веднага, за да е сигурен, че е Базед, а не Хашимото да се активира през епизод на хиперфункция. Но при теб пък ФТ4 е под норма, специалист може да се изкаже, нямам идея защо е така. При Базед ТСХ е ниско, ФТ4 е над норма.

# 784
Доктор Начев е в МД и всеки делничен ден от 8 сутринта до обяд. Дори да има много пациенти, бързо се извървяват и не се чака много.

# 785
  • София
Пуснах изследвания на 14ия ден

За черният дроб ЛЛ ми изписа Лагоза (2х1) поне за месец.
Чернодробните са се повишили от предното изследване, но все още са в границите.
Благодаря за предупреждението.

# 786
AnMary много добри са ти изследванията. А иначе Лагоза можеш да пиеш много повече от месец, аз пия подобен препарат откакто съм на лечение с метизол, 10 м. вече. Много е добре за черния дроб, билков е и помага на дроба.

# 787
Здравейте, не знам къде да питам и се извинявам, ако не е правилната тема. Ендокринолог ми пусна изследвания за ЩЖ, всички са в норма освен Тат - той беше 8.06 от референтни под 5.
Ходих и на ехограф, че се съмнявах за някаква буца на гърлото ми, но лекарката каза, че ми е гръкляна и просто съм слаба. Откри ми малка киста и малък възе, но не били опасни. Още нищо не ми е предписала, но как се сваля този Тат?

# 788
An Mary, добре вървят нещата. Даже и чернодробните са добри. Дано върви добре лечението нататък.

Горска катеричка, следи се периодично. На 6 месеца ТСХ и ФТ4. Няма да е лошо да пуснеш изследванията да видим.
ТАТ са антитела и активирането им показва наличие на автоимунен процес.
Имаш ли някакви УНГ инфекции, които биха могли да са провокатор? Нещо хронично, тлеещо.

# 789
  • София
Прочетох първият пост. Полезен ми беше.
При мен препъни камъчето е било преди 2г. Стрес.

# 790
Банално звучи, но си е фактор. Пусти му проблеми. Аз след системен стрес завиших антитела години стояли в норма.
Но и внезапен /шоков стрес/е фактор също.
А подозренията за отключване на Базеда са след месеци лечение на рецидивиращ цистит. Първо скочи Мат. Месеци след това отключих Базед.
Май не съм единствената тук отключила го след такава имфекция. Има и други.

# 791

Здравейте! Лекувам Базедова болест с Тирозол 2x3 почти три седмици, не усетих подобрение обаче, най-вече в пулса. Почти постоянно над 100, дори вечер е 120-130, което вече много ме притеснява. Вчера ендокринолога ми изписа и Пропранолол 3x1/2, но не усещам кой знае каква промяна. При вас как подейства, кога започнахте да се подобрявате от лекарствата? Записан час за кардиолог имам, но всички твърдят, че трябва да изчакам Тирозола да подейства, но при FT4 - 72, това дали ще е скоро, имал ли е някой подобни стойности и как се развиха нещата при вас? Благодаря предварително за отговорите.

Последна редакция: пт, 25 окт 2024, 12:57 от Mariyaa.L

# 792
Пропранололът не сваля толкова бързо пулса. Дайте му време. Поне две седмици.
Да, когато спадне ФТ4 ще се успокои и жлезата и по-нататък ще се намалява и дозата пропранолол.

# 793
Merelanda, благодаря! Страдам от хроничен стрес. Отключих го при екстремно стресова ситуация. Пролетта ми се подуха много лимфни възли на веднъж, пусках изследвания - нищо. Скоро боледувах и от гърло (упорито беше).

# 794

Общи условия

Активация на акаунт