БАЗЕДОВА БОЛЕСТ - тема 14

• 35 921
  • 794
  •   1
Отговори
# 765
  • Бургас
Пак играят, но ТСХ вече не се качва до 92, 28, 35...
До 5 някъде се качва.

# 766
  • София
Много хубаво си казвах, че 4 месеца ми е стабилно всичко и съм на 1 таблетка дневно, но уви, стресът напоследък (майка ми почина) си е казал думата. Миналата седмица пуснах рутинните контролни изследвания – ТСХ 0,005, ФТ4- 33. Все едно никога не съм се лекувала. Начев каза, че няма особени надежди в това лечение щом жлезата реагира толкова брутално на стрес и сега имам време, докато стабилизираме хормоните, да мисля дали да я махам пуста жлеза. На моите 48 по-скоро ще си спестя повече Тирозол и всички други екстри, но има време да мисля. Споделям да се оплача, а и да се има предвид, че има стреспродуциран Базед, на който не му пука на какви лекарства сме. Поне този път още нямам всички екстри и дори съм качила 1 кг.

# 767
Съжалявам, Бояна! Моите съболезнования!
Той главно стресът отключва и разбутва жлезата, независимо дали се касае за новооткрито заболяване или рецидив.
И при мен след стрес се разбута, но само Трак.
Аз повече не го и проверих, де. Следях Тсх, тъй като от хормоните зависеше дали ще увеличавам хапчетата или не.

Каквото решиш, само да знаеш, че с всеки следващ рецидив, по това което четох последно като проучвания, годините на поддържаща доза - 1 таблетка, преди спиране на лечение, се увеличават. След 1 рецидив - лечение 5 години , след втори - 10 години. Опитите иначе показват, че след лечение 2 години и последвал рецидив и лечение пак 2 години, спиране на терапия води в голям процент до рецидив. Явно затова бяха увеличени годините на прием на поддържаща доза. Мисля че споделях тук от PubMed сайта. Не че някой доктор тук практикува това. Съветите са да не се чака и да се оперираме или да проведем радиойод лечение.
А ако си решила радиойод или операция, то е достатъчно да ги вкараш в норма хормоните.

Още веднъж- съжалявам за майка ти! Лека и пръст!

Последна редакция: пн, 14 окт 2024, 19:51 от Merelenda

# 768
Браво бе Мимеее mariqivanova799! Преди време се бях притеснила за теб. Нямаше те дълго. Радвам се че си по-добре вече!

# 769
  • София
Мими, и в котешката тема не си наминавала.

Имам апарат за кръвно, за китка. Явно ще купувам обикновен.
Мерих си го преди прегледът при кардиолог вчера. Високо. Той ми го измери ниско - 120/60.
Даже ми намали дозата на едното лекарство, което ми изписа ендокриноложката. Норвакс.
Смени ми и бетаблокера, но каза да допия Бизолена и тогава да взема новият. Не трябва да пия Бизолен, заради синдрома на Рейно. В началото на месеца започна да се проявява.

# 770
Здравейте. Някой от темата чел ли е по разни медицински сайтове, дали има изследвания при хора, които дълго време пият метизол/тирозол как им понася продължителния прием на тези лекарства. Например дали има изследвания на хора пили 10-15 г. метизол без прекъсване, как са със здравето, черен дроб, кръвна картина и т.н. Изобщо как се отразява дългия, непрекъснат прием на метизол на здравето като цяло.

АнМари, кой е новия предписан бетаблокер?

# 771
Чела съм тук. Има най-различни. Пускаш в търсачката и сменяш въпросите, за да ти излязат всякакви проучвания.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28699478/

# 772
Общо взето, доколкото разбрах, се препоръчва продължително лечение с метизол, ако нямаш странични ефекти разбира се. При някои лечението е стигало до 120 месеца.
Ти Мереленда от колко години си непрекъснато на метизол?

# 773
В чуждестранните групи във фейсбук има всякакви. По 10-20 г. Следят черния дроб и сърцето да е ок. Но понеже пита за проучвания, в този сайт съм чела и друг път. Вече не ги помня всички, но при рецидиви и с цел избор да се продължи лечението с хапчета, стига да няма поражения върху черен дроб и сърце, няма проблем. Даже са постигати по-голям процент ремисии, когато лечението е по-дълго от 5 г. И следяха нещо Трак да е в норми няколко години.
Аз съм непрекъснато от 10 г на терапия. Мисля че последният ми рецидив беше юни 2014. Но имам скок на Трак 2020 г декември, което не е добре и ми обърка нещата. По това което четох, след моя рецидив щеше да е добре в тия 10 г да не се е повишавал Трак и да мисля за спиране на терапия. Хормоните си стояха в норма иначе. Предвид че е втори рецидив, идеалното време беше сега. 10 години поддържани хормони в норма. Трак ми обърква нещата. И TSI беше положителен.
Не ми се спират в това положение. Още един рецидив ме плаши и цялото лутане на хормони, очите, безсънието, сърце и т. н
И не съм изследвала показателите за дроба отдавна. И ехограф не съм правила, а трябваше. Преди следях на 3 месеца черния дроб. Но с годините ми писна, честно. То не е едно.

# 774
  • София
АнМари, кой е новия предписан бетаблокер?
Небилет
Имам Бизолен за още почти две седмици.

# 775
Здравейте,писала съм и друг път. Проблема е при майка ми.
Пиеше хапчета по едно сутрин . Ендокриноложката и ги спря. Защото изследванията дълго време бяха перфектни. Майка ми е на 53г , и все още и идва цикъл. Над 7месеца няма и тогава изследнията и бяха добре . Последно прави Август и тогава беше на преглед. Края на месеца и дойде,септември пак и сега направи криза на силен световъртеж и неспособност да пази ориентация.  По препоръка на невролог си пусна отново изследвания и бяха tsh  и ft4 като стоуности едното беше 0,005 а другото 36. Въпроса ми е понеже запазихме час чак за 20 Ноември за ендокриноложката дали да започне отново по една таблетка сутрин? За да не направи отново такава криза ..

# 776
Здравейте на всички! Дълги години лекувам уж Хашимото с ниско ТСХ и прием на тирозол , без почти никакво повлияване на ТСХ ( освен когато бях бременна). Към момента приемам най -високата доза 3х2 без ефект и реших самоинициативно след много чете по форуми да си пусна освен всички други изследвания и изследването ТРАК, което до сега не ми е било назначавано. Щв прикача резултатите и ще ви помоля за всякакви мнения и насоки. Какви добавки да приемам, какво да променя , включително и препоръки за читави лекари запознати именно с подобно състояние. Благодаря предварително на всеки който ще се отзове!

# 777
gal3t0, според тези изследвания си с Базедова болест. На какви стойности на Тсх и Фт4 започна 3х2 тирозол?
Хипофизата изследвана ли е?
Изследвали ли са те за инсулинова резистентност?
Имаш ли диагностицирана анемия?
Може и да си била с Хашимото (започнало с хиперфункция?), но може да си отключила Базедова болест след раждане.
Трябва ти оценка на хипофизата, захар и инсулин, защото видимо и там има проблем и ме съмнява за анемия, която често съпътства автоимунните на щитовидната жлеза.
Главните добавки при нас са витамин Д, В12, магнезий, но индивидуално може да се приемат много такива. Зависи случая.
Не мога да препоръчам ендокринолог. За гр. София ли ти трябват препоръки? При кого се лекуваш?

Kamache, майка ти ако не може веднага да се види с лекуващия ендокринолог, нека посети друг още в началото на седмицата. Трябва веднага да започне лечение. Ако имате връзка по телефон със сегашния ендокринолог, само като спомене стойностите на хормоните и ще я извика. Ако ли не, да търси друг, докато дойде часа
Не може да чака с тези хормони. Лечение с 1 таблетка нищо няма да направи. Направила е рецидив. Тсх е паднало и вероятно затова и е дошъл цикъл. Мисълта ми е, че не цикълът провокира щитовидната, а е реакция от заболяването. Някои хора нямат проблеми, но повечето имаме. Когато хормоните бушуват и цикълът играе. Или избързва, или липсва, скъсява се, удължава се. А и при майка ти наближава менопаузата.

# 778
gal3t0, според тези изследвания си с Базедова болест. На какви стойности на Тсх и Фт4 започна 3х2 тирозол?
Хипофизата изследвана ли е?
Изследвали ли са те за инсулинова резистентност?
Имаш ли диагностицирана анемия?
Може и да си била с Хашимото (започнало с хиперфункция?), но може да си отключила Базедова болест след раждане.
Трябва ти оценка на хипофизата, захар и инсулин, защото видимо и там има проблем и ме съмнява за анемия, която често съпътства автоимунните на щитовидната жлеза.
Главните добавки при нас са витамин Д, В12, магнезий, но индивидуално може да се приемат много такива. Зависи случая.
Не мога да препоръчам ендокринолог. За гр. София ли ти трябват препоръки? При кого се лекуваш?

Kamache, майка ти ако не може веднага да се види с лекуващия ендокринолог, нека посети друг още в началото на седмицата. Трябва веднага да започне лечение. Ако имате връзка по телефон със сегашния ендокринолог, само като спомене стойностите на хормоните и ще я извика. Ако ли не, да търси друг, докато дойде часа
Не може да чака с тези хормони. Лечение с 1 таблетка нищо няма да направи. Направила е рецидив. Тсх е паднало и вероятно затова и е дошъл цикъл. Мисълта ми е, че не цикълът провокира щитовидната, а е реакция от заболяването. Някои хора нямат проблеми, но повечето имаме. Когато хормоните бушуват и цикълът играе. Или избързва, или липсва, скъсява се, удължава се. А и при майка ти наближава менопаузата.
Благодаря много,ще и предам написаното. Отделно ,че жлезата и се увеличава и има доста възли.

# 779
  • София
Аз в момента приемам Д и Б12. Магнезий не съм изследвала, но приемам на сашета - не много редовно де.
Д и Б12 са ми в норма, но са ниски дози.
Може би на 8ми ще пусна по-разширени изследвания.
И понеже ще си ги пускам аз... някакви насоки какво да включа. Изкл. исканите изследвания от ендокриноложката.

Пусках захар (еднократно) и витамини (Д, Желязо, Б12).

Общи условия

Активация на акаунт