БАЗЕДОВА БОЛЕСТ - тема 14

• 35 902
  • 794
  •   1
Отговори
# 750
  • София
И аз в кюпа.

Това са ми изследванията от петък миналата седмица.
Имам високо кръвно, пия Бизолен, но ефект няма.

Еднокриноложката ме гледа на ехограф днес.
На Тирозол (2х3т) и Норваск (2х1т) съм.
Утре ще пускам ТРАК, K, Na и Cl.
След две седмици ПКК, асат, алат,... и месец  - хормони.

# 751
И аз в кюпа.
Това са ми изследванията от петък миналата седмица.
Имам високо кръвно, пия Бизолен, но ефект няма.
Еднокриноложката ме гледа на ехограф днес.
На Тирозол (2х3т) и Норваск (2х1т) съм.
Утре ще пускам ТРАК, K, Na и Cl.
След две седмици ПКК, асат, алат,... и месец  - хормони.
Добре дошла в отбора както се казва Simple Smile Класическа Базедова болест, като по учебник. И аз почнах с тази доза на тирозол. Добро е лечението, както си трябва. И контролите са на правилните периоди. Изобщо мисля че е добра ендокриноложката.
Какво показа ехографа. Има ли изменения по жлезата. Увеличена ли е?
Няма да се притесняваш, кръвното и пулса ще паднат много бързо след като се успокоят хормоните. Вит. Б12 и вит. Д има какво да се желае. На долна граница са. Могат да се вдигнат малко.

# 752
  • София
Благодаря за приема.
Какво показа ехографа. Има ли изменения по жлезата. Увеличена ли е?
Има изменения. Но бях толкова ошашавена, че не разбрах в какво се изразяват промените.
Трябваше доста по-рано да си пусна изследвания.
Пулсът днес ми падна до 58. Но не знам кое от всички лекарства го понижи Simple Smile Кръвното пак си е високо.
Имам час на 15ти при кардиолог, контрола. Ще сменя бета блокера. (Този който пия ми е противопоказен - Рейно).
Мога да продължа да го пия и да нося ръкавици и у дома Joy

Утре ще ходя при личната и ще ѝ дам изследванията. Да видим как ще вдигаме витамини.
Дъщеря ми беше с дефицит на Б12, пи илачи, но не го вдигна много.

# 753
Щом ендокриноложката не ти е обърнала специално внимание на измененията по жлезата, значи не са някакви притеснителни. Сигурно нормалните при Базедова болест. Ако имаше някакви притеснителни възли или нещо друго щеше да те прати на допълнителни изследвания.
Пулса се е понижил от бетаблокера. Тирозола не влияе на пулса и кръвното директно. Обикновено при хиперфункция изписват Пропранолол като бетаблокер, влияе много добре специално при висок пулс и кръвно при хиперфункция на щитовидната жлеза.
Почни да пиеш нещо за черния дроб още от днес. Отсега мога да ти кажа , че при такива високи дози на Тирозол, АСАТ и АЛАТ на първите изследвания ще са се вдигнали над нормата, но това е нормално и е страничен ефект от Тирозола, да не те притеснява. Профилактично можеш да вземаш нещо билково с бял трън (силимарин), влияе много добре на черния дроб. Аз пия Легалон, много е добро.

При мен нещата са долу-горе. Девети месец вече се борим с доктора да докараме хормоните в граници. На едно и половина Тирозол съм в хипофункция. Бяхме намалили до едно Тирозол на ден и минах пак в хиперфункция. Ни така, ни така. Преди три месеца доктора включи допълнително хормон и минах на комбинирана терапия - едно и половина Тирозол и 36.7 микрограма Л-тироксин. Обаче пак съм в хипофункция. Преди два дни бях на доктор и ми намали пак Тирозол-а на едно на ден да видим сега как ще е , дали ще падне ТСХ както миналия път. Изобщо борбата е продължителна, 9 месеца не можем да докараме хормоните в норма. Ту високи, ту ниски...

# 754
Това и при мен се беше случило, но само с Тсх. На 1 и 1/2 тирозол отиваше към 5-6, а на 1 таблетка 0, 45, нещо такова. Карах по-дълго време на 1 и 1/2, нищо че Тсх беше по-високо и после минах на 1 таблетка.
В случая, за да прецени нужда от тироксин, би следвало ФТ4 да е паднало /при теб май имаше нещо такова, или бъркам? /Ако не е, няма нужда да се прави комбинирана терапия. Просто малко търпение.

# 755
Увеличаваме се....бързи и дълги ремисии на всички желая.
Аз ходих на преглед при моята лекарка. Прегледа ме на ехограф, жлезата е спокойна
с нормално кръвоснабдяване. В момента не изглежда като рецидив, но повишения ТРАК налага повишено внимание.
След 2 месеца отново изследвания на хормоните, но ако усетя минимална симптоматика /при мен пулс ,сърцебиене/ веднага да направя отново за да включим лечение навреме ,в момента не е необходимо.
Merelenda, попитах за това по - - - специфичното изследване TSI,но за съжаление не се прави вече.Поради нерентабилност и слабо търсене са спрели поддържането за този маркер..Иначе докторката каза,че това е първото нещо,което бих препоръчала.
Много спокоен ,внимателен и компетентен лекар е тя ,и се радвам,че я открих.За Магърдичян не мога нищо да споделя,защото отмених часа.

# 756
  • Бургас
Какво правите, сладуриии?
Я кой е отслабнал и не прилича вече на буре:

# 757
Това и при мен се беше случило, но само с Тсх. На 1 и 1/2 тирозол отиваше към 5-6, а на 1 таблетка 0, 45, нещо такова. Карах по-дълго време на 1 и 1/2, нищо че Тсх беше по-високо и после минах на 1 таблетка.
В случая, за да прецени нужда от тироксин, би следвало ФТ4 да е паднало /при теб май имаше нещо такова, или бъркам? /Ако не е, няма нужда да се прави комбинирана терапия. Просто малко търпение.
Да, ТСХ е проблемното, но както знаеш докторите много държат на ТСХ, даже имам чувството че им е по-важно и от самите хормони. ТСХ както бече чиста нула, от високите дози Метизол за три месеца стана 5 и от тогава не може да се смъкне под 4, при доза едно и половина Метизол на ден. При едно на ден стана пак 0,02. Освен това и ФТ4 ми беше под долна граница и затова доктора изписа Л-тироксин. Сега пак ще пробваме да намалим на едно Метизол на ден да видим дали ТСХ ще падне и колко ще падне. Иначе ФТ4 и ФТ3 вече са в норма, но плътно на долна граница т.е. има мегдан и при тях да се качат още малко.
Абе много тънка работа се оказа това с нагаждане на хормони и особено ТСХ. Всеки месец изследвания, доктор, изследвания, доктор. Здравна каса естествено не поема нищо, парите хвърчат като вестници. Ама здраве да е, както се казва Simple Smile

# 758
  • София
Излезе ми ТРАК-а, пуснах вайбър на лекарката и тя каза "Потвърждава се Базедова болест". Оставам на осъденото лечение.
Като пате в кълчища съм.
Някаква специфична диета има ли?

Какво правите, сладуриии?
Ако са ти излишни килцата... дай ги на мен Joy

# 759
От хиперфункцията на жлезата сигурно си с ниско тегло. Така е при повечето хора с хиперфункция. Сега като минеш в хипофункция от лекарствата ще започнеш да качваш килограми Simple Smile
Специфична диета няма. Само като минеш в хипофункция трябва да внимаваш какво ядеш защото почва да се пълнее Simple Smile Ама това по-нататък става.

# 760
  • София
От хиперфункцията на жлезата сигурно си с ниско тегло. Така е при повечето хора с хиперфункция.
Да. Не свалям прогресивно, но съм с -6 кг.
Толкова бях като забременях с дъщеря ми Joy

# 761
  • Бургас
На мен ми махнаха жлезата, бях качила до 103 кг. Нещо не ми се усвояваха хапчетата Л Тироксин. Изписаха ми течната форма, явно се усвоява, но се и движа.
Сега съм 70 кг.
Дано се задържат така, че съм била 38 преди години, бях трагична гледка.

# 762
О, Миме, браво на теб!
Изгуби се. Дано си по-добре 🙂

Darvo12, помня че имаше нещо с ФТ4. Ще се регулират нещата. Ще се кротне на 1 хапче. Къде ще ходи 😀

AnMary, ограничения кой знае какви няма. Може да залитнеш по диети, хомеопатии и панацеи разни, но в тая тема всички си извървяваме пътя и в крайна сметка едни постигат ремисия, други не. Въпреки опитите да се справим по различни начини с Базеда.
Пробвай каквото прецениш. Човек е длъжен да опита всичко и ако може да си помогне.
Обобщено, при хипер кофеинът и цигарите най-явно пречат от всичко друго, което се препоръчва - като храни, начин на живот и т. н.
Просто тяхното действие виждаш веднага. Я пулс заблъска, я нервната система.
Иначе ако се зачетеш за храна и лечение, след няколко години книги може да напишеш 😀

# 763
На мен ми махнаха жлезата, бях качила до 103 кг. Нещо не ми се усвояваха хапчетата Л Тироксин. Изписаха ми течната форма, явно се усвоява, но се и движа.
Сега съм 70 кг.
Дано се задържат така, че съм била 38 преди години, бях трагична гледка.
А сега, с течния Л тироксин, хормоните как са. Поддържаш ли ги в границите или играят нагоре, надолу?

# 764
  • София
Излезе ми ТРАК-а, пуснах вайбър на лекарката и тя каза "Потвърждава се Базедова болест". Оставам на осъденото лечение.
Като пате в кълчища съм.
Някаква специфична диета има ли?

Докато си на високи дози лекарства много внимавай с храната, защото аз за няколко месеца скочих с 14 кг и то с доста диетично меню. Сега като ми влезе хормона в норма и съм на ниска доза успях повечето да ги сваля, но си е зор. Съжалявам да те видя тук, но не се стресирай, това особено много пречи, вместо да помага. Почивай и ще се нормализират нещата.

Общи условия

Активация на акаунт