Плюсове и минуси на кварталите в София - тема 14

• 54 723
  • 742
  •   1
Отговори
# 90
Явно, като си богаташко изчадие наркоман, си някакъв висок клас наркоман и е обида да те ставняват с останалите (уайт траш) наркомани. Първите са доста по-опасни, та били те и супер умни и отличници. За пример точно онзи наркоман, който размаза Милен Цветков пред Парадайс.

# 91
За мен като човек, който не ползва лек автомобил, ми е неразбираемо тъпченето в новите квартали като Кръстова вада, Малинова долина, Витоша (особено във вътрешността им). Далеч са от центъра, за да стигнеш до него с кола в час пик, е някакъв ужас със задръстванията. Да, новото строителство е с хубави фасади, за качеството - на късмет. Манастирски ливади в частта им към Каблешков и България са доста по-приемливи, а и по България върви 64 и 304 за връзка с цивилизацията. Така че по мое мнение Гоце Делчев/Стрелбище/Борово са в пъти над Ливадите, Лозенец - в пъти над Кръстова вада и Витоша, а Дървеница - над Малинова долина. Всички - и стари, и нови са презастроени вече, но в старите има паркове, инфраструктура, повече зеленина в самия квартал. Освен това при хубаво време и липса на спешна работа винаги можеш да си направиш една разходка от половин до един час до центъра. Винаги можеш да посрещнеш гости, с които да пийнете едно-две, без да обвързваш прибирането им с такси. Единственият минус е по-лошият външен вид на жилищния фонд, но не мисля, че е болка за умиране.

# 92
Мъфин, не е редно така да се обобщава...Само да ти кажа, около 2000 г. всички в района на 127-мо знаеха къде е местният дилър - отстрани на училището в едно кафене. Бабите и дядовците, прибиращи малките деца от 1 СОУ знаеха поименно и полицево всички местни дилърчета, и това при положение, че отстрани в сградата на самото училище беше (и все още има, май) приемна на местния полицай. Френската пък до Кравай и съпътстващите субекти в онези времена, помниш ли я? Синьото кафе - около кои училища беше?
Аз мисля, че наркотици има по всички квартали, разликата е само в качеството и асортимента (респективно цената) на тези гадости. Нали ти е ясно, че децата на по-интелигентните и амбициозни родители, които се предполага и че са по-финансово осигурени, са по-желан таргет на дилърчетата. Гадости се продават вероятно във всяко по-вървежно заведение, където ходят децата (и не само те). Ако мислиш, че децата са толкова морално устойчиви, че да направят съзнателния избор да не пробват поне, си в грешка. Сигурно има и такива, но едва ли е масово.
Ето в Щатите - децата на богатите, в престижните частни училища, заради напрежението покрай изпитите зобят разни хапчета, иначе не се издържа психически.

# 93
  • Sofia
Познавам доста хора, израснали в центъра или такива, които са записали елитните гимназии, намиращи се в центъра. Говорим за хора под 30 години. Това са училищата с най-наркоманизираните съученици. Както и мандаринка написа - защото са желан таргет, а много от най-изперкалите ученици са тези на амбициозни родители, а децата им се подложени на огромен стрес - съответно лесно прибягват до тях.

Вероятно твърдящите, че тези училища са извор на нещо хубаво, са хора от старото поколение, които са учили там преди 20+ години.

Изобщо нямат представа какво се случва в момента и си пишат наизуст. Същото е с университетите - чувал съм колко невероятно трудно е било да за вършиш МЕИ (ТУ) и колко елитен е СУ. А, реално е трагедия в днешно време.

Бивша колежка пак от центъра, но учила изцяло в частни училища, пък имаше крайно лошо мнение за този тип училища:
- децата предимно са разглезени богаташчета. Не учат нищо. Получават отлични оценки. А учители и директори не смеят да ги изгонят, защото плащат, а често родителите и инвестират в базата на училищата. Тя лично съжалява, че не учила в държавно училище.
Така, че само митове се разказват тук и грам не се сеща, че дори и да имаш един реален пример (съвременен, не с инфо от преди 20-30 години) можеш да обобщиш както за кварталите (център), така и за училищата ("елитните").

# 94
Julian, с почти 1 към 1 мнение са и две мои познати, учили в едно от, ако не най-престижното частно училище в София (хайде да не казвам името, че сигурно ще скочат хора тук). Едната точно миналата седмица обясняваше, че съучиниците й били умни, но страшни пияници и наркомани.
Особена лоша комбинация е наркотици + много пари + чувство за превъзходство и безнаказаност.

# 95
Не всеки, живеейки примерно в Малинова долина има необходимост да ходи до центъра.

# 96
От моя опит (без статистически значимо изследване Simple Smile ) навсякъде има издънки. Но някои хора обожават да казват "ето, виждате ли богаташкото дете". Гроздето е кисело и елитните гимназии са ужас... да... ок. Аз обаче, завършила 91 НЕГ, мога с чисто сърце да кажа, че се гордея със съучениците си. Всъщност има изключително количество хора, много добре реализирани около 30-те си - нагоре със сигурност също, просто нямам толкова наблюдения. Бих измервала така успеха, не с глупостите, които на 17 или 18 повечето правят.

Нека си направим лично проучване за завършените гимназии на познатите ни и реализацията след това. Не заради един келеш на Парадайз БЕЗ семейно възпитание и ценности, да си вадим изводи за една гимназия, една група гимназии и едно поколение.

# 97
Не всеки, живеейки примерно в Малинова долина има необходимост да ходи до центъра.
Не знам софиянец, който не ходи до центъра.

# 98
До училище ги возят, докато са малки. Привилегия е за 10-12-токласник да го извозват до училище и след това да го чакат за прибиране.
Дете в детската градина или първокласник как да го пуснеш с автобуса да ходи само? То даже е забранено. Или аз нещо не разбрах въпроса...

А това с блъскането от автобус, тролей, кола... даже няма да го коментирам. Много крийпи мисли.

Четейки темите останах с впечатление, че хората поне цялото основно образование развозват децата си.

Крийпи или не страховете са ми базирани на случващото се около мен. За по-малко от година, при все, че не гледам телевизия и не следя медии видях:
катастрофа на Околовръстното с дете на около 10 години , което излезе куцукащо от задната врата на една от блъснатите коли;
Отцепена част от бул. Гоце Делчев със смазана спирка на градския транспорт и цветя следващите дни;
Съседка ни пита дали сме чули за катастрофа на Самоковско шосе с няколко ранени деца и едно починало и също за блъснат ученически автобус, защото преди се интересувахме от региона, а тя живее там.

Намирам го за твърде често.

А не разбирам 127-мо и 1-во елитни училища са? 127-мо дори не съм го чувала, а от Първо имах лоши лични впечатления точно около 2000-ната. Или се обсъждат училища в център?

А сега как е с учениците? Някой има ли идея? В моето мехурче си представях, че нещата са по-добре от нявга с изключение на трафика на коли в София. Или са същите, но с по-готина опаковка?

# 99
  • София
Аз съм такъв и не стъпвам в центъра, ако не е на живот и смърт

# 100
  • пустинята Гоби
Сериозно Joy ? Пълно е с такива по кварталите.

В училището на моето дете нещата са съвсем нормални, нищо общо с глупостите, които се написаха тук. Имам близко дете, което ходи само на училище, 5 клас е пътува с трамвай поне 7-8 спирки. Много съученици на моя син също пътуват сами с метрото до училището - 4 клас.

# 101
В по-голяма част от частните училища се предлага транспорт. Ние се намираме по средата на две уж добри държавни училища (41во и 20то) и детето (най-вероятно) ще е в частно, като ще ползваме транспорта, който се предлага от училището - нямам намерение да развозвам.
Иначе, познавам много хора, които изключително рядко идват в центъра. И по-добре - в хубаво време няма игла къде да се хвърли.

# 102
4-5 клас е вече друго, писах. 1-2-3 водене и взимане от училище е задължително. Има опция (юридическа) родителят да подпише декларация, че поема отговорност и училището няма вина, и детето да се прибира само. На практика не се случва. Детето трябва, като минимум, да пресича улици, най-малкото заради това. Помислете каква е психиката на 7-8-9 годишните - дечковци, мислещи за игра, в комбинация със самочувствието на големи (вече не са в детската градина). Тичат, гонят се, бързат да пресекат, почти всеки извратеняк може да ги излъже...
127-мо беше много добро училище до 7 клас в периода 2000 г. и малко след това. Вече не е, имат само 1 паралелка начален курс и то с испански, знаете кое скапва едно училище - мениджмънтът.  1 СОУ до 5 клас преди ставаше, след това - не. Сега няма особена разлика с предпочитаното 112 ОУ (в сградата на английската), по мое лично мнение.  След 4 клас има движение между училищата, точно защото децата вече могат да се придвижват сами. И тогава наличието на удобен ГТ е ключов фактор.

За частните училища и аз съм чувала негативни мнения в същия смисъл - за силни преференции към децата на "плащачите", независимо от показаните знания и качества. Гледала съм статистиките от НВО, ами на първите места някакви частни училища с 5-10-15 деца, които са се явили на тест. Моля ви се, това е с бройка като защитено общинско училище, т.е. училище в отдалечено село без транспорт до по-голямо населено място наблизо.

И да, не е необходимо всеки да идва в центъра, все пак голяма част от деня на работещите е в съответния офис, ако са семейни с деца - след работа - в къщи и така 5 дни в седмицата. През уикенда може да се мръдне някъде извън жилищния квартал, но не е задължително да е в центъра, дори не е задължително да е в София.

# 103
  • пустинята Гоби
Темата не е за качеството на образованието, даже не разбрах какво се пита точно - безопасен ли е града за деца или какво?

# 104
Нали знаеш, периодично се отплесваме към училищата и транспорта, все пак за семейните с деца, търсещи жилище, това са критерии много високо в списъка.

Общи условия

Активация на акаунт