Плюсове и минуси на кварталите в София - тема 14

• 56 238
  • 742
  •   1
Отговори
# 285
  • София
От сайта им :

Мъфин, предполагам доброволно. Не си представям ботанически градини и водни каскади. Косене и подрязване на храсти - от 600 апартамента вярвам, че ще се намерят дори 1% хора, които и без заплащане да вложат труд и време за да е по-приятно. Аз лично бих.

# 286
Всичко е загубено. Ще бъде някаква страшна кочина. Когато 2000 души с@рат, цапат и не поддържат няколко ентусиаста няма да спасят положението. Явно се знае, че в района ще купят основно хора, за които 10-20 лева за да живеят на чисто и зелено е непосилна сума и затова инвеститорът се измъква по терлици.

# 287
Предполагам се има предвид, че ще оставят ЕС да си избере фирма за поддръжка (чистене, градинар и тн). Ама с толкова много хора - успех в избирането.

# 288
  • Сф
По принцип съм против сгъчкани комплекси, П- образни и подобни дори в престижен квартал,защото се образува едно ехо откъм вътрешните части и е много гадно като шум. Но и в Надежда и в други райони има достатъчно нови самостоятелни сгради далеч по- приемливи. Разбира се, сигурно и цената е различна. Който се хвърля да купува да си проверява строителя и т н . и кога да се включва. Факт е, че доста се строи навсякъде в Сф.

# 289
Маркираното от сайта е голяма недомислица, исках и друго да напиша, ама се самозатрих. Laughing
Личен труд на ентусиасти за облагородяване на огромна площ е кауза пердута, поне в България. На всеки отделен етап да се учредява етажна собственост също е нонсенс, най-малкото защото в документите за собственост трябва да си има фиксирани проценти от общите части към всеки отделен апартамент от тези части, които СА етажна собственост, а по отношение на общите части от парцела, до завършване и издаване на последния корпус, първите корпуси с А16 няма да имат мнозинство за взимане на каквото и да е решение. Или по-точно казано, инвеститорът, който не е завършил и продал все още недовършените корпуси, ще има винаги решаващ % и глас за това, което ще се прави с общите части около конкретния корпус.
Няма как да оградиш с линия прилежащите общи части около всеки конкретен корпус/блок (етап, според написаното),  за да ги учредяваш на всеки отделен етап. Това би означавало, че след всеки нов построен корпус ще се прави преизчисляване на % общи части за всеки отделен корпус и за всеки отделен апартамент/обект в сграда, което е нонсенс. По проект е фиксирано кои са прилежащите общи части на целия комплекс, с всички сгради в него, както и какъв % общи части от прилежащите площи има всеки апартамент/обект. Т.к. са общи части, те са неделими и не може да се огради с линийка на чертежа които са прилежащите общи части на всеки корпус. В документа за собственост имаш фиксиран % от всички общи части за твоето жилище и той не се променя във времето. Като по проект е ясно кои площи са твоя лична собственост и кои площи са обща етажна собственост. Още на ниво проект е фиксирано за отделната сграда  кои части от сградата са етажна собственост, както и кои прилежащи части (извън сградата) са обща етажна собственост за съответното жилище/обект.
Според мен това си голяма заблуда за потенциалните купувачи, повечето от които просто не са наясно със ЗС и ЗУЕС.

# 290
  • Sofia
Ако съм правилно разбрал - има един бъдещ комплекс, който се строи на етапи. Да кажем, че са три етапа, за сграда А, Б и В. Като всяка една ще си получи АКТ16 по различен момент, т.е. етап А, Б и В.
Не виждам как някой ще плаща според % идеални части в сграда А с АКТ16, когато сгради Б и В не са построени (АКТ16). Така, че е съвсем резонно, че да се обособи в управление на ЕС и естествено е, че всеки ще си плаща според текущите условия. Т.е. не можеш да форсираш някакъв план/проект с предимство пред закон, а за да има ЕС трябва да е и завършена сградата (АКТ16 - т.е. да е въведена в експлоатация). Според мен нещата не са врели некипели, не са заблуда, но и има много законови нюанси, които е трудно да се опшат с две думи.

Но съм съгласен, че голям проект, комплекс, няма как да се управлява добре, когато инвеститора не е застанал с името си и не е заявил, че той ще управлява (с предварително посочен договор с ясни условия) в следващите 3-5 години, за да се въведе ред.

В нашия комплекс ангажимента бе за 5 години, НО още на първата година се отказа от договора (не му било изгодно) и се наложи да се правят общи събрания, избор на управляваща фирма и т.н.т, като естествено Бай-Ганьовците веднага се показаха - едва се удържат нещата и то основно с аргумента, че всички са с вписани договори за управление за 5 години и че са били съгласни с условията на инвеститора, но ако всички тарикати решили да спестят от такса-поддръжка бяха купили тук жилища, гарантирам, че сега комплекса щеше да тъне в мизерия Simple Smile

# 291
От сайта им :

Мъфин, предполагам доброволно. Не си представям ботанически градини и водни каскади. Косене и подрязване на храсти - от 600 апартамента вярвам, че ще се намерят дори 1% хора, които и без заплащане да вложат труд и време за да е по-приятно. Аз лично бих.

Това е на ... Всяка седмица минаваме оттам с колата като ходим към Банкя. Шосето е супер натоварено и замърсява и зашумява ужасно, далеч е е от Билата на Бели Дунав , а Западния парк е разстояние колкото Бургас. Просто блокове в полето - до преди година две беше поле край пътя с малки къщички. Поредния инвеститор който строи в полето край София. Ако искаш апартамент край жп линия виж това което се строи до Баухауса

# 292
  • София
Novak, съвсем извъртя нещата.
Ломско шосе е много натоварено, но в момента се разширява от там до пътния възел със СОП - няма да намали трафика, но ще го улесни. До Западния парк едва ли някой ще ходи до там, но Северният е пешеходно достъпен. И в "полето" не е.
И коя жп линия? Товарната Волуяк - Биримирци / Илиянци е на над километър по права линия. Първа главна към сръбската граница е на над 2 км. Ако е съвсем тихо и на отворено и локомотив изсвири, ще се чуе. Но това съвсем не означава че си на жп линия.
Билла е на под 500 метра, от другата страна, към Обеля, има Лидл. И двата магазина са абсолютно пешеходно достъпни.

# 293
  • София
Опитвам се да се спра на няколко квартала при бъдеща покупка (идеален случай двустаен с два балкона, с тец) или в краен: гарсионера с балкон... южна, поне за начало.
 Обеля и Овча купел 1 ги познавам добре (учех и в Света тройца, и малко в Люлин... нямам добри впечатления от Люлин), като ходя чат-пат до обеля ме хваща депресията... а в Бъкстон сега ми се струва рай (като прочетох за блока в люлин и разните елементи живеещи в тях или край тях.), а и няма наоколо гета и преминаващи от малцинствата...
Панелен от 80та нататък все още ли е ОК? Яворов, Изток... не ги коментираме /заради цените/
За зелено, май е доста чакането /2г/, а и не за всеки инвеститор може да ти отпуснат кредит... но поне можеш да избереш в някой 4 етажен, с нови хора, уж по-културни се очаква да са..., последно гледах преди 2г в Карпузица строяха два такива... но малко отдалечено от транспорта.

# 294
Къде е Бъкстон, къде е Обеля, къде е Яворов;) Ти доста си се разпиляла в мнението си. Толкова като е разнопосочно, не можеш да ги съпоставиш.
Къде (ще) работиш? Виж да е наблизо. Бих взела двустаен, ако си младичка и ще се жениш

# 295
  • София
Опитвам се да се спра на няколко квартала при бъдеща покупка (идеален случай двустаен с два балкона, с тец) или в краен: гарсионера с балкон... южна, поне за начало.
 Обеля и Овча купел 1 ги познавам добре (учех и в Света тройца, и малко в Люлин... нямам добри впечатления от Люлин), като ходя чат-пат до обеля ме хваща депресията... а в Бъкстон сега ми се струва рай (като прочетох за блока в люлин и разните елементи живеещи в тях или край тях.), а и няма наоколо гета и преминаващи от малцинствата...
Панелен от 80та нататък все още ли е ОК? Яворов, Изток... не ги коментираме /заради цените/
За зелено, май е доста чакането /2г/, а и не за всеки инвеститор може да ти отпуснат кредит... но поне можеш да избереш в някой 4 етажен, с нови хора, уж по-културни се очаква да са..., последно гледах преди 2г в Карпузица строяха два такива... но малко отдалечено от транспорта.
Трябва да дефинирате критериите си.
Съгласна съм с Румчето, много хаотично звучи.
И някакъв бюджет, ако се дефинира, ще бъде по-лесно в обсъждането и съветите.

# 296
Опитвам се да се спра на няколко квартала
Ами вземаш картата на града и почваш да зачертаваш кварталите които не харесваш и тези които са ти над бюджета, определено няма да останат повече от няколко квартала възможни, градът не е чак толкова голям.

# 297
Преди всичко когато се търси жилище, трябва да сложим някакви критерии какво искаме. идеален квартал няма.

Първо следва да се определени някакъв бюджет
-после се гледа дали искаме зеленина и септични ями (Драгалевци) или предпочитаме бетонни блокове и благоустройствен план (да речем Младост).20 процента от София все още няма канализация, да речем Манастирски ливади, Владая, Мърчаево, Бусманци, Требич...положението в Горубляне и Бенковски май също не е добро.
-важно ли ни е да има бърз транспорт до работата ни (метрото оскъпява квартала), държим ли да има паркинги наблизо
-квартала трябва ли да е тих, или нямаме проблем да е гето? във втория слуачй цената ще е по-ниска
-важно ли е улиците да са добре закърпени. Някои от крайните квартали изглеждат сякаш война се е водила по тях.
-гарсониера ли търсим или мезонет и т.н.

определи бюджет и критерии и тук ще могат да ти помогнат по-ефективно

П.С-. Некултурни хора има навсякъде,  обратното е илюзия. Аз съм срещал некултурни хора и в Софийският Университет. Почти няма блок без поне една "черна овца", етажите не влияят, да не говорим че след петнадесет-двадесет години наемателите се сменят почти напълно.
Два балкона ще вдигнат доста цената.

Последна редакция: нд, 12 фев 2023, 14:20 от Лорд Сняг

# 298
  • пустинята Гоби
Не съм съгласна за балконите, аз имам сравнително малко жилище с два такива, цената му беше разумна за квартала и местоположението. Друг е въпроса какво ще ги прави господина тия два балкона, че да са му сред критериите.

# 299
Starrydream е мъж, по спомен. Продаваха наследствен 1- или 2-стаен, панелен, в Дианабад, за тотален ремонт. Може и да бъркам потребителя.
Моят съвет е да си пусне на търсачка по максимална цена, да сложи и минимална, за да не излизат и някакви имоти по 15-20 квадрата или в крайни крайнонепредпочитани квартали като Ботунец 1-2-3-4 и т.н.
Панелна гарсониера с балкон за сам човек си е съвсем ОК, според мен. С един ремонт и преустройство на кухнята в спалничка е съвсем приемливо. Ако пък изскочи 2-стаен за тотал ремонт на сгодна цена - още по-добре. Ремонт може да се прави и поетапно, в зависимост от финансовата ситуация.
Ако има избор между панелна гарсониера в по-предпочитан квартал и 2-стаен панелен по-непредпочитан квартал, за сам човек - гарсониерата. Ако се позамогне и/или задоми, докато не се родят деца 1-стайният е ОК. Пък тогава може да се мисли за разширяване, а гарсониерата - под наем, за допълване на дохода/вноската по кредита.

Общи условия

Активация на акаунт