Отговори
# 330
Даден трапец ABCD' описана окръжност около ABC ,която се допира до AD. Това не мога да си обесня -как  се допира до АD. Идеи?
АD е перпендикулярна на АВ?
През точка от окръжност минава само една допирателна Thinking

Пп: Не ми е правилно предположението...
АD е перпендикулярна на АО, а О е под АВ. Ъгъл АСВ>90

# 331
Даден трапец ABCD' описана окръжност около ABC ,която се допира до AD. Това не мога да си обесня -как  се допира до АD. Идеи?

Ако се допира до АД няма да минава през А ?

# 332
# 333
Пенева,русалке благодаря
Изобщо не се сетих' че се допират в т.А

# 334
  • София

Защо да не  е? Принципно е също възможен случай, при който просто О лежи на голямата основа АВ и АВС е правоъгълен, както и трапецът. Няма  го цялото условие, че да се знае със сигурност кое е вярното.

# 335
Ant много благодаря
10 ми идва над възможностите, но ще я разгледам
 9 я разбрах почти, само не ми стана ясно откъде следва ,че AOKP е вписан

А на тази задача, това че AD е височина, а СВ  допирателна, означава ли ,че  А е център на окръжността

# 336

Защо да не  е? Принципно е също възможен случай, при който просто О лежи на голямата основа АВ и АВС е правоъгълен, както и трапецът. Няма  го цялото условие, че да се знае със сигурност кое е вярното.
Възможен е, но е частен случай Simple Smile Затова се допълних, че AD трябва да е перпендикулярна на радиуса през т.А... Иначе задължително минава през А допирателната, няма как една допирателна да има две общо точки с окръжността, а по наличната част от условието, окръжността минава през А, В и С Simple Smile

# 337
  • София
Даден трапец ABCD' описана окръжност около ABC ,която се допира до AD. Това не мога да си обесня -как  се допира до АD. Идеи?

Възможен е, но е частен случай Simple Smile Затова се допълних, че AD трябва да е перпендикулярна на радиуса през т.А... Иначе задължително минава през А допирателната, няма как една допирателна да има две общо точки с окръжността, а по наличната част от условието, окръжността минава през А, В и С Simple Smile
Mисълта ми беше, че няма как да знаем дали е частен, не беше пуснато цялото условие. Може нещо в него да определя еднозначно триъгълника АВС като правоъгълен.

# 338
Ant много благодаря
10 ми идва над възможностите, но ще я разгледам
 9 я разбрах почти, само не ми стана ясно откъде следва ,че AOKP е вписан

А на тази задача, това че AD е височина, а СВ  допирателна, означава ли ,че  А е център на окръжността

Задача 9: Това е една от дефинициите за вписан четириъгълник. От минута 05:00 до минута 07:00 на линка по-долу.
https://www.youtube.com/watch?v=a0hgh8vwUEs

Задача 10: Стратегията за тази задача е сравнително проста. Понеже триъгълникът е равнобедрен и остроъгълен, то ортоцентърът H лежи на ъглополовящата (също медиана и височина) CD. Вписаната окръжност има само две пресечни точки с CD. Точка D не може да бъде ортоцентър и следователно, трябва да докажем, че това е другата обща точка на вписаната окръжност и CD.  Понеже CD минава през центъра на вписаната окръжност I, то втората пресечна точка (X) на CD и окръжността е другия край на диаметъра, който минава през D и I. Сега просто трябва да докажем, че точките H и X съвпадат, което става най-лесно като се докаже, че CH = CX. Останалото са сметки.

„Новата“ задача 10: Не означава. Основната идея на тази задача е да се докаже, че ако O е център на дадената окръжност с радиус r и М е среда на страната АС (r = OD = OM), то триъгълниците ADM и DMO са подобни, откъдето, диаметърът (2r) е равен на 2r = b2/2h.

# 339
Благодаря много Ант
Не е мойто нещо математиката, ама се опитвам да помагам

# 340

Как да намеррим ОА1 , че да пиложим след това Косинусова теорема? (10 клас)

# 341
Първо намирате АО - Питагорова теорема или синус/косинус от 45 в правоъгълен триъгълник АОВ с хипотенуза а.
После правоъгълен триъгълник АОА1 Питагорова теорема.

# 342
С Питагорова теорема за тр.АОА1 (АА1 е перпендикулярна на равнината АBCD, следователно е перпендикулярна на АО)

# 343
  • Варна
Здравейте, може ли отново помощ за 16 и 17 задачи? От 6 клас за Множества са, урокът е взет днес и това е част от домашното..

# 344
Здравейте, може ли отново помощ за 16 и 17 задачи? От 6 клас за Множества са, урокът е взет днес и това е част от домашното..

16. Чертаете две окръжности, които се пресичат - ски и плуване. В частта на окръжността ски, която не е пресечена от окръжността плуване поставяте  5. В частта на окръжността плуване, която не е пресечена съответно 3. В пресечената част.на двете окръжности 10. И така имате 5+10+3=18 деца, които карат ски, плуват или и двете. 40-18=22 деца които нито карат ски, нито плуват.

17.  Отново чертаете две пресичащи се окръжности - "математика" и "спортист".
В частта  на окръжността математика, която не е пресечена поставяте 6. Съответно в непресечената част на спортист 9. В пресечната част остават 10 абонирани и за двете списания. Форумът не ми дава да кача снимка.

Общи условия

Активация на акаунт