Отговори
# 345
  • Варна
Благодаря, разясниха се задачите с вашите обяснения Heart

# 346
Честита баба Марта! Heart

Ще може ли помощ с тази задачка:

Допустимите стойности на израза

са:
Верен отговор: x ∈ (-1;0) U (0; +∞)

# 347
Изразът под корен трябва да е положителен
х + 1 > 0
x > -1
Изключва се опцията да е равен на нула, понеже е в знаменател.

Имаме и х ≠ 0, защото единият знаменател е х и не може да е нула.

От първото неравенство се получава интервал x ∈ (-1; +∞) , а заради х ≠ 0 изключваме нулата и затова:
x ∈ (-1;0) U (0; +∞)

# 348
Grinning Ще може ли помощ и с тези:

1. На рафт има 3 книги на Иван Вазов и по една на Христо Ботев и Димчо Дебелянов. По колко начина могат да се подредят, така че книгите на Вазов да са заедно и книгите на поетите да са една до друга?
Верен отговор: 24

2. Дадени са отсечки с дължина 1 cm, 2 cm, √5 cm, 3 cm, √10 cm. Каква е вероятността случайно избрани три от тях да са дължини на страни на правоъгълен триъгълник?
Верен отговор: 0,3

# 349
1. Книгите на Вазов могат да се наряд по 6 начина една до друга' на поетите по 2-общо 12
В зависимост от това кое е отляво и кои отдясно 12.2=24
2. Комбинации които могат да образуват правоъгълен
1,2, корен 5
1,3,корен 10
2,3, корен 5
Благоприятни 3
Общо всички възможности са 5.4.3=60/6=10
Р(А)=3/10=0.3

# 350
Отсечки 1,2 и 3 не могат да образуват триъгълник.

# 351
  • София
Отсечки 1,2 и 3 не могат да образуват триъгълник.

Това няма значение. Никъде в условието не е казано, че всичките възможни комбинации от три числа  могат/трябва да бъдат страни на триъгълник. Важно е в числителя (m) благоприятните случаи да са такива, при които  вече съществува триъгълник и той в добавка е правоъгълен. Просто за знаменателя (n) се изчислява комбинация от 5 елемента от трети клас - тоест колко тройки имаме, без значение дали са страни на триъгълник или не елементите в тях.

# 352
Ако радиусът на вписаната в равностранен триъгълник окръжност има дължина a cm, то страната му има дължина:
Верен отговор: 2√3a cm

Последна за днеска Joy

# 353
# 354
Ако радиусът на вписаната в равностранен триъгълник окръжност има дължина a cm, то страната му има дължина:
Верен отговор: 2√3a cm

Последна за днеска Joy

Къде е центърът на вписаната окръжност? В равностранен триъгълник ъглополовящи, медиани и височини съвпадат. В какво отношение се делят медианите? И колко е синус от 60?

Русалка ме е изпреварила, но моето е различно и няма да трия.

Последна редакция: чт, 02 мар 2023, 23:19 от Dincho

# 355
Може на два реда без синус, само с Питагор. 7 клас, предполагам.

Картинката е от интернет, нека r = a

Катет, лежащ срещу 30°, е равен на половината от хипотенузата.
Намирате другия катет с Питагоровата теорема.

# 356
  • София
В това решение като при предложеното от Динчо трябва пак да се знае тази точка О на какво е пресечна точка в  равностранен. Тоест трябва да има обосновка за тези  30 градуса  (дори  само по чертежа), както и за това, защо допирната точка разделя страната на две. Simple Smile Та все е замесен осми клас, дори и Питагор да се учи в шести.

Пуснатите от  различни дялове задачи (тригонометрия, комбинаторика, геометрия) от един и същи потребител в последните дни ме кара да си мисля, че става дума за подготовка за НВО в 10 клас. Ако съм права,  всичко от всички предложени дотук варианти е учено.

Последна редакция: чт, 02 мар 2023, 23:31 от пенсионирана русалка

# 357
Центърът на вписаната окръжност е пресечната точка на ъглополовящите. В равностранен триъгълник те съвпадат с медианите и височините. Медианите се делят в отношение 2:1. Радиусът е а, цялата отсечка е 3а. Имаме правоъгълен триъгълник с катет 3а срещу 60 градуса и хипотенуза х.
 х= 3а/синус от 60.
Все пак не знаем коя формула трябва да се използва, т.е. кой е ученият материал.

# 358
Здравейте на празничния 3-ти март.Ще помоля за помощ при зад.20,подточка б и зад.21 подточка б и в.Задачите са за 7-ми клас,Основни геометрични фигури:

# 359
  • София
Здравейте на празничния 3-ти март.Ще помоля за помощ при зад.20,подточка б и зад.21 подточка б и в.Задачите са за 7-ми клас,Основни геометрични фигури:

20 б)
120х/1,6х = 75 km/h

21 б)
а = - 6
21 в)

При а = 9 М = 15х^2 + 17х + 4
Приравняваме М = 0, корени на уравнението са - 1/3 и - 4/5.

М = 15( х+1/3)( х+4/5) .

Последна редакция: пт, 03 мар 2023, 12:27 от buty

Общи условия

Активация на акаунт