Отговори
# 210
Dincho, сърдечни благодарности Simple Smile

# 211
Здравейте! Може ли помощ за следната задача за 6 клас? Дъщеря ми получава 29, но според учебника верният отговор е 22. За съжаление не можах да разбера как трябва да се реши, за да видя къде греши😌

# 212
  • София
Gergana, моят внук също каза, че са 29. Той не е математически капацитет, но смята така - 28+35 карат общо ски и кънки, вади 12, които се броят два пъти и остават 51. 80 - 51 = 29.
Да използвам и аз да попитам за една задача, подточки д и ж.

# 213
Според мен, т. д ) не може да е 100%, тъй като всички деца са 40, а 35 обичат само един спорт
40 - 100%
35 - х%
х*40 = 100*35
х = 3500/40= 87,5%

# 214
  • София
Аз изобщо не схващам разликата във въпросите, освен очевидното, че в единия случай питат колко деца, а в другия - каква част от децата.

# 215
И аз не виждам разлика между д) и ж) Thinking Освен да има грешка и в д) да се пита за поне един спорт.

# 216
д) Каква част от децата обичат точно един от тези два спорта?
ж) Каква част от децата обичат точно един спорт?
🤔
Възможно ли е в подточка д) да искат да се изрази с пропорция? 20:15 или 4:3?  А за ж) отговорът да е 35/40 или 87,5%?

# 217
  • София
Или е възможно задачата да е преработена от по-голяма задача с 3 спорта и да има недоглеждане. В този си вид въпросите са еднакви. Може и да искат да питат по отделно за двата спорта, но не е написано така Grinning

# 218
  • София
Здравейте! Може ли помощ за следната задача за 6 клас? Дъщеря ми получава 29, но според учебника верният отговор е 22. За съжаление не можах да разбера как трябва да се реши, за да видя къде греши😌

Аз тази я реших така:

# 219
Gergana, моят внук също каза, че са 29. Той не е математически капацитет, но смята така - 28+35 карат общо ски и кънки, вади 12, които се броят два пъти и остават 51. 80 - 51 = 29.

Правилно са решавали децата. Броят на каращите и ски, и кънки, вече е включен по веднъж при каращите ски и при каращите кънки. Отговорът трябва да е 29.

# 220
Здравейте отново! Желая помощ с разясняването на следната комбинирана задача от разделите "Функции" и "Системи", 9. клас:

# 221
  • София
Здравейте отново! Желая помощ с разясняването на следната комбинирана задача от разделите "Функции" и "Системи", 9. клас:

Линейната функция у = х + 1 има графика права линия, сключваща ъгъл с абсцисата 45 гр и отрез от ординатата 1. Единствения отговор, в който графиката на у = х + 1 отговаря на тези условия е втория.

# 222
Системата е решена графично. Нейните решения се пресечните точки на двете графики. Тъй като пресечните точки лежат и на едната, и на другата графика, техните координати са на практика тези х и y, които удовлетворяват и двете зависимости.
Графиките са лесно разпознаваеми.

# 223
  • София
Поразсъждавай малко, гледайки четирите варианта. Виждаш, че квадратната функция е с  коефициент а>0, чертеж В веднага отпада. Погледни после свободния  член и на квадратната, и на линейната. Той показва къде дадена графика пресича ординатната ос (в случая  и двете в 1). Отпадна и А. Дотук разсъжденията ти са наум за секунди. . Остава да избереш между Б и Г.  В кои точки се пресичат двете графики ще пресметнеш като приравниш х+1=x^2+1
x(1-x)=0
x=0 ; y=1 ->A(0;1) Това е първата пресечна точка.
x=1; y=2 -> B(1,2)  Другата с тези координати е в  първи квадрант => Б

Последна редакция: сб, 18 фев 2023, 00:15 от пенсионирана русалка

# 224
Помощ с тази задача, моля Cry

Височината CH и ъглополовящата AL на равнобедрения ∆ABC (AC = BC) на чертежа се пресичат в точка P, като CP : PH = 4:3. Ако LB = 6, то AC е равна на:
Верен отговор: 10
9. клас

Общи условия

Активация на акаунт