Отговори
# 390
Мислех, че сте решавали някаква пробна матура... сборник няма смисъл да ми снимате, благодаря.
Ако тези неща по чертежите ги е писал той, значи знае и се сеща....Липсва му тренинг. Както W е казала - решаване на повече задачи е начинът. Желая ви успех.

# 391
Благодаря,полагаве усилия,и ние с.баща му,въпреки,че това е много далече вече.от нас.Луди станахме тази година

# 392
  • Пловдив
... .Луди станахме тази година
Добре дошли в клуба!
Hug

# 393
Ами нататък! Споменатият от мен десетокласник изведнъж обявява, че някакви задачи му се опират. Ами аз съм учила математика преди десетки години! Ама пуста чест трябва да се защитава. И вместо да решавам кръстословици, аз решавам задачи.

# 394
То решаването на задачи е къде по-приятно удоволствие от решаване на кръстословици. 😜

# 395
Ами лекарите съветват да се решават кръстословици, за превенция от деменция. Stuck Out Tongue Winking Eye
Задачите вършат по-добра работа, обаче.

# 396
И е голяма мотивация за детето, да може родителското тяло да му каже: стегни се, виж, даже баба ти ги решава тези задачи. Joy

# 397
  • София
Стига бе, хора, не го представяйте като наказание (за вас, де) Heart.. За децата понякога е, понеже им се струпва много - подтготовката за НВО по двата предмета, домашните за училище и за навън по БЕЛ и мат,  останалите предмети, други ангажименти, осезаема липса на свободно време и опции за пълноценна почивка. Но  сред нас, по-големите вече (майки, бащи, баби),  има много хора, които си почиват със задачи. Да, звучи може би откачено, но е факт. Особено пък, ако задачата е по-завъртяна и предполага повечко мислене, а не автоматизирано решение, тогава е още по-сладко - говоря за себе си, не гарантирам  дали  и другите са такива откачени Joy

Мис Сиксти, уви, Динчо е права. Това са  стандартни задачи, без особени капани. Нямам за цел да ви стряскам, но затова в доста постове назад може би съм прозвучала грубо с непоисканите съвети. Не е било с лошо, а именно с идеята да  мине детето през етапите на усвояване на нещата. А това само с готови решения не става, по-добре с жокерчета, подпорки, подсказки..

# 398
Да,децата са претоварени определено.Всеки ден са от 8 зо 15.30 на училище,освен това и 2 часа частен урок.Изморяват се.На мен определено решаването на задачи не ми е почивка😃😃😃😃.Първо работата ми е много натоварена и изцезсаща физически и психически,второ съм на 40 години и посреден контакт с някаква форма на математика съм имала преди повече от 20 години от училище със засилено изучаване на биология и 1 час математика кедмично,по време на който дремехме.Това ,заради което се ядосвам,е че нивото на преподаване в училище е елементарно,а изискванията за тези матури са завишени.Поручава се несъответствие и изведнъж искам-неискам трябва да започна да се занимавам и с това😃.Там е работата,че не ми се и получава,защото нищо те знам и не помня.Ето вчера до някое време гледахме даденото от вас решение на едната задача и така и не проумяхме защо еди какво си😀

# 399
  • София
НВО по мат всъщност всяка година става даже по-лесно, не по-трудно..Представете си само, че преди 12-13 години, когато беше въведено, се състоеше сборно от 30 задачи, не от 23.  Беше за същото време и не, не бяха по-лесни задачите.

Като сложност  задачите в него към момента  с  нищо на надвишават тези в учебниците (ако беше иначе,  резултатите щяха да са сигурно потресващи акто цялостна картинка), но просто материалът не се усвоява по ред причини в училище - незаинтересовани учители(да ме извинят тук качествените), препускане през материала в наличните часове без много опции за упражнение, даване на домашни, които обаче я се проверят, я не, пропуски  на самите ученици от предишни години, негативни последствия от онлайн обучението, родителски опити да се  минимизират последните с курс в група с 15-20 деца, който обаче не се оказва вярната стратегия за конкретното дете с дупки в усвояването на материала, смяна на  подхода по никое време през седмокласната година  и още, и още..И накрая  несправянето се приписва на "трудните" задачи. Моите наблюдения, не претендирам за правота, са че "подтготовката" за успешно справяне започва още в 5 клас. Не с уроци/курсове и сие, а с недопускане на пропуски на ниво училище. В някои частни училища примерно, без да са математически, има по много часове мат и БЕЛ с целодневното обучение. Не съм му принципно фен, понеже отнема (или поне силно редуцира) вариантите за занимания на децата извън училище със спорт, изкуства и т.н.  Но пък решава горния проблем, предоставя нужните опции за плавно затвърждаване на взетия материал. Като човек остане с малкото часове в ДУ, решението е упражняване  вкъщи - не с претоварване  и натискане на газта още от 5 клас, а с лека, но системна допълнителна работа с някое помагало.

# 400
Може ли някой да ни обясни задачата?

# 401
  • София
Крайното множество е множество, което има ограничен брой елементи - примерно множеството на  двуцифрените числа, кратни на 5, множеството от ученици в 6Б клас на училище Х..Човек може да преброи/пресметне от колко елемента се състои такова множество. При безкрайното не може - примерно множеството на четните числа.

Разпишете четирите дадени множества и на база горните определения преценете кои от тях са безкрайни.

Последна редакция: нд, 05 мар 2023, 11:04 от пенсионирана русалка

# 402
Добавям-правилна дроб - числителят е по-малък от знаменателя. Неправилна-по-голям или равен.
а/крайно множество, защото правилните дроби със знаменател 26 са 25.
Така процедирате нататък.

# 403
Крайното множество е множество, което има ограничен брой елементи - примерно множеството на  двуцифрените числа, кратни на 5. множеството от ученици в 6Б клас на училище Х..Човек може да преброи/пресметне от колко елемента се състои такова множество. При безкрайното не може - примерно множеството на четните числа.

Разпишете четирите дадени множества и на база горните определения преценете кои от тях са безкрайни.
излиза , че А и D са крайни, а В и С са безкрайни. Правилно ли е?

# 404
  • София
Simple Smile Да. Затова отговорът е Б-2

Общи условия

Активация на акаунт