Колко Ви е сметката за ток на месец? - тема № 6

• 52 661
  • 788
  •   1
Отговори
# 705
77 лв в извънградската ни къща. Цял месец бяхме там. Перални всеки ден по няколко пъти, бойлер, работещ денонощно, готвене рядко.

8 лв в градското ни жилище, като има включен хладилник с фризер само.
Всеки ден по няколко пъти? С малки бебета ли сте?

55 лв всичко е на ток, климатици лятото не пускаме.

# 706
Нужно е да съм с бебета ли, че да пера?
Детето ми е почти на 4 години. В къща с двор сама си правете сметката колко пъти я преобличам и къпя на ден. Спално бельо и завивки сменям през 3-4 дни. Отделно с нея минаваме сутрин, обед и вечер през банята, та това са си още по 3 ката дрехи на всяка. И дрехите на мъжът ми като добавим. И хавлии, които всеки ден се сменят. И обувките пера в пералнята. Кошовете са винаги пълни и нямат край.

# 707
Не да переш, а да переш няколко перални на ден ... звучи като само това да се прави по цял ден. 😵‍💫 4 години е почти бебе, да.

# 708
Това с пранетата скоро ги бистрихме.Аз нямам мания за чистота, но всеки ден пускам 1-2 перални, с големи деца съм при това, но спортуват и поне 2 ката дрехи на всеки идва за пране всеки ден.

# 709
Зависи и колко голяма е пералнята и колко човека живеят заедно, но лятото дрехите са много тънки, като сме по цял ден в офиса не си сменяме дрехите по 5 пъти на ден, така че двама човека пускаме два пъти в седмицата пералня.

# 710
Изобщо не е до мания, но като “извират” какво да ги правя 😆 Реално това е нещото, което правя всеки божи ден. Сутрин със ставането пускам пералня. Докато се оправим с детето, да я измия, нахраня и т.н., е изпрала. Простирам и зареждам следваща да върви, докато сме на разходка. На обяд я простирам и е ред на другата 😆 И така…
T. Valcheva, вие може по цял ден да си седите в офисите, но ние сме си у дома, с двор и малко дете, та разликата е огромна.

# 711
Всеки да пере колкото иска, аз не му плащам тока.Казвам, че без бебета, с две големи деца, аз и ММ, пера всеки ден.Спално бельо и кърпи:хавлии- 1 път седмично.Пералнята събира 7-8кг пране на програма за устойчиви, не помня вече.Но все пак пера и доста фини дрехи, които не са с масовката.

# 712
  • Пловдив
Не е до колко събира пералнята .Разделям ги на бяло ,средно цветно ,тъмни ,розово-червени ,деликатни .Отделно,  чаршафите на всички поотделно ,хавлиите .ММ има работни дрехи. В най-добрият случай около 10 перални на седмица .

# 713
  • ново
Ние сме двама и се пере почти всеки ден. От няколко месеца мъжът ми е болен и си е вкъщи. Пуска душ по няколко пъти на ден  поради здравословното му състояние и сменя дрехи няколко пъти. Хавлии, кърпи и чаршафи…. Отделно моите дрехи. Та, на всеки положението е различно, не е до бройка или възраст.

# 714
Трима сме, пускам пералня всяка вечер, понякога и по две, събота и неделя по 3-4 перални. Водата ни варира от 15- 20 кубика всеки месец. Странно ми е някой като каже че за 3-4 членно домакинство имат 5-6-7 кубика и го считат за нормално, че и много им се вижда!Чела съм в темата за Топлофикация, че имат много високи сметки 3 куб.м - 30 лв Thinking!
 Не искам да засегна никой!  Имам такива роднини, то да те е гнус да ги прегърнеш, вечно са лепкави от пот Disappointed!

# 715
  • Sofia
Не знам как продължавате да се връзвате на тези сметки. Някои хора са горди, че харчат 30лв са ток, други са горди, че харчат 200лв.

При мен върти вентилация 24/7 и вероятно само от вентилацията и филтрацията на въздуха в жилището харча поне 20лв на месец, но получавам здравословна, добре вентилирана среда срещу тези пари.

Така, че не е въпроса колко харчиш, а какво получаваш срещу тях.

# 716
Нашите сметки в преходните сезони, пролет и есен, когато не ползваме сушилня и климатик, са около 35 лв. Не се горедея, само се "отчитам" в темата. Не се лишаваме от нищо. Когато имахме проблем с влагата, влагоабсорбаторът ни работеше по 16 ч. на ден и дърпаше близо 20 лв месечно. После си решихме проблема и поддържаме здравословна влажност без машина. Не беше без пари, отидоха няколко хиляди за изолация и други неща, но въпреки че беше по-евтино с влагоабсорбатор, преценихме, че ни е важно да премахнем проблема, а не само да го "лекуваме".

Всичко е и до интереси и навици. Писала съм го и назад. Има например фенове на компютърни игри с мощни компютри, ами разбира се, че харчат повече от един обикновен. Друг пък харесва звук като на кино и има усилватели, трети кулинарни експерименти, затова печката му работи тройно повече и т.н.

Аз работя от вкъщи и денем обичам да е абсолютна тишина. Чак вечер пускаме телевизор. В спалните работят, само ако някой е болен и лежи цял ден. Не е за пестене, просто не сме фенове.

Заради здравословни проблеми менюто ни в 99% от дните се изчерпва с печене на месо или риба за около 30 мин. Ако можех да си позволя баничка, кекс и други подобни всеки ден, с удоволствие бих, пък нека ми е висока сметката.

Мисълта ми е, че хората имат различен начин на живот, затова има и разлика в сметките. И за някой, за когото едно нещо е важно, може да си мисли, че друг се лишава заради пестене, но всъщност причината да е съвсем друга.

По въпроса с пералните - пускаме всеки ден, някои дни по 2 (когато перем спално бельо и хавлии), трима сме. Пералнята ни е малка, за 4.5 кг., ако беше за 8-9 кила, щеше да е през ден. Но тази ни е удобна, тъй като нямаме къде да събираме двойно количество, а и с дъщеря тийн, въпреки препълнения гардероб, положението е, че вечно нещо, което супер много ѝ трябва не е изпрано Imp

Скрит текст:
Natt***, към Топлофикация се плаща за загряване. Кубиците не са много, защото не се използва в максимално загрято състояние (над 55 градуса), а се комбинира със студена.
Ние тримата например харчим около 4 кубика топла месечно и това е с висене под душа, без да се замисляме. За евтино, не е евтино, но си заслужава.
Иначе студената ни е 14-16 кубика месечно.

Последна редакция: чт, 03 авг 2023, 11:43 от Не се сърди, човече

# 717
  • София
Темата, все пак, не е за гордост или хвалене. Отчетна е.
Вече кой и колко харчи, както написа НСЧ, зависи от начина на живот на семейството.
Един харчи много за сметки, защото си стои повече вкъщи и потребява повече. Друг харчи много за храна, защото може или не може да яде всичко. Трети харчи много за пътувания. Четвърти за нещо друго.
Няма как всички да сме еднакви, нито пък ниските сметки означават някакво ограничаване,а високите разхищение. Просто начин на живот.

За пералните. През лятото не пускам всеки ден, защото не се събира какво. По цял ден сме на плажа и по бански, а дрехите извън плажа са по една шепа буквално.
Вентилация не ни трябва, защото сме на такова място,че по цял ден бризът ми носи чист въздух и аромат на море.
В София пък имаме съвсем различен начин на живот.
И т.н.
Не очаквам, че трябва всички останали семейства да живеят точно като нас.

# 718
84 лв. И преди съм писала- с малкото сме вкъщи. Сега и баткото заради ваканцията. Готвя, пускам пералня + сушилня по много. Нямам начин за съхнене навън, защото са ми усвоени и двете тераси.

# 719
  • София
84 лв. И преди съм писала- с малкото сме вкъщи. Сега и баткото заради ваканцията. Готвя, пускам пералня + сушилня по много. Нямам начин за съхнене навън, защото са ми усвоени и двете тераси.
Последният месец 102 лева за ток, но половината месец ни нямаше - море. От друга страна при връщането имаше доста да се пере/суши.
В нормален летен месец между 120-150 лева на месец. Зимата стигаме до около 350-400 лева ток.

Отоплението/охлаждането е на конвектори и климатици (доста стара техника). Топла вода няма - бойлер. Основно от нещо е и по-голямата лятна сметка. Отделно като по-големи консуматори са: сушилня, пералня, миална машина. Плюс стандартните печка, хладилник, еър фрайър, кафемашина и други дребни уреди.

Уточнявам, че и през лятото всичко минава през сушилня - нямаме нерви за простиране навън, което си носи и разхода съответно на ток. Климатик за охлаждане само ако сме през деня вкъщи и навън е над 35 градуса.

Общи условия

Активация на акаунт