Сериалите на НВО - Домът на дракона и Игра на тронове - 46

• 37 315
  • 702
  •   1
Отговори
# 555
  • Варна
Абсолютно. Дори когато Егон Недостойния признава копелетата си, всички - и "великите" и от разни кръчмарски слугини, това не ги прави законни, още по-малко наследници на престола. Има си наследник - от законния брак.
Това, че на Горчивата стомана и Демън Блекфир им се е искало друго - продължава сто години и май пет нашествия към Вестерос. Неуспешно.

# 556
Не мисля така, но няма как да решим спора.
Джендри лесно може да бъде припознат за законен (както и стана после) и тогава кръвта му си има предимството. А братът на краля винаги е след сина му в реда на наследяване.

Абсолютно. Дори когато Егон Недостойния признава копелетата си, всички - и "великите" и от разни кръчмарски слугини, това не ги прави законни, още по-малко наследници на престола. Има си наследник - от законния брак.

ОК, виж първия ми пост. Но ако нямаше наследник от законния брак тогава какво?

# 557
  • Русе
Впечатленията ми от откриващия първи епизод са, че е като цяло ОК, но някак среден и невпечатляващ. И нямам предвид излъгани очаквания за батални сцени.

Цялостно ми създава вкус на нереализиран потенциал, подсилен от каквото си спомням от книгата навремето. Още в първи сезон забелязвах някои проблемни концепции, които сега си припомних. На първо място ясното разделение на добри и лоши. Черните, на които първоначално бях горещ симпатизант и впоследствие не можех да трая, тук са излъскани и лустрирани, горди, трагични, благородни, низвергнати, ограбени и дъра-бъра. Зелените са представени като група извратеняци-онанисти-изнасилвачи-крадци-изверги-фетишисти-страхливци, чието най-добро качество всъщност е болната амбиция. Категорично липсва духа, който направи Играта известен навремето – че дори и лошите всъщност са персонажи с реални мотивации и качества, на които можеш да съчувстваш. Или поне които главно обичаш да мразиш тип Джофри. Към момента по-скоро сме близо до стандартното фентъзи – онези са лошите и въплъщават в себе си всички качества, които са специално подбрани да ги намразиш, отвратителни, грозни, гадни и тъпи.

Някои от проблемите на съвременното кино като мигновените телепортации също са налице – в едната сцена Демън е при Ренира, в следващата се развява из вражевата столица. Неприятно ми напомня на късните сезони на Играта. Динамиката е "сюжетът го изисква, тъй че персонажът е там и се случва Х, не го мисли много".

Най-големият пропуснат конкретен потенциал е в заключителната сцена, както виждам е обсъждано по-рано в темата. И аз напълно недоумявам защо е взето решението Хелена да бъде бавноразвиваща се, аутистка или каквото там са я турили. Макар и фонов персонаж, тя е изключително важна с две случки – едната е именно тази с децата, другата ще е във финалните фази на войната и е обусловена именно от това, че младата принцеса е всеобща любимка на простолюдието – а не някаква невзрачна особнячка, над чиито Касандрийски реплики и празна физиономия снизхоздително да се майтапи и да върти очи с досада прислугата. С нищо не допринася тази промяна и само разваля вътрешната логика на самото повествование. Ярък пример за последното е
Скрит текст:
как дори не потърси помощ, явно понеже по спектъра са я класифицирали, че няма да се държи по този инак напълно очакващ се начин, което съсипа сцената – и още повече, че двамата убийци я оставиха да го стори, защото явно са чели сценария и са наясно, че няма да извика стражите да им се изсипят отгоре, преди да успеят да офейкат – само и само понеже сценаристите са решили да насилят нещата така, че да ни покажат как майка ѝ отново се шляка под път и над път просто за да има секс.

Не е лош резултатът, но можеше да бъде велик и да остане в историята за дълго време. Не че е късно или невъзможно да го стори, ала предвид влошаващото се качество (напълно категоричното ми лично мнение) на филмовата индустрия като цяло по-скоро ще е понеже е нелоша продукция на фона на мизерна откъм качество конкуренция, отколкото наистина отличила се на фона на силна такава.

# 558
Джендри лесно може да бъде припознат за законен (както и стана после) и тогава кръвта му си има предимството.
Можеше, но не е. Ако Робърт го беше узаконил, щеше да има спор.
Неузаконените копелета нямат никакви наследнически права.

# 559
Джендри лесно може да бъде припознат за законен (както и стана после)

узакониха го, защото не остана друг жив баратеон и защото беше на страната на победителите
и ако не бяха го, щяха да затрият дома

# 560
Джендри лесно може да бъде припознат за законен (както и стана после)

узакониха го, защото не остана друг жив баратеон и защото беше на страната на победителите
и ако не бяха го, щяха да затрият дома

Именно, той има кръвта (най-важното, но недостатъчно), а после идват политическите аспекти, както писах в най-първия си пост. Ако нямаше кръвта никакви актове не могат да го направят глава на рода или наследник на каквото и да е.

# 561
Джендри например също беше първият по ред за наследяване на короната въпреки, че е копеле.
Глупости. Нищо такова няма.

И кой е преди него по право, ако децата на Серсей са незаконни? А защо искаха да го убият?
Станис. Искаха да го убия защото бе доказателство, че Джофри е нелегитимен, но сам по себе Джендри не е претендент.
За филмовия Джендри няма да говоря, той поначало е смесен образ между Джендри и Едрик Буря.

# 562
Щом се говори за узурпатори, тогава по право на трона защо да е на Станис, който произлиза от узурпатори, а не на Денерис или брат й?

# 563
Правото на силния. Робърт си е завоювал правото и останалите са го признали, Таргите са свалени и така. Както и Егон Завоевателя си е завоювал правото навремето.

# 564
  • Русе
Е, в интерес на истината могат – титуловат го за правоприемник по силата на декрет и оттам може или да основе собствен наследяващ дом, или да приеме името на стария и да го продължи въпреки иначе липсваща пряка фамилна приемственост. Има го преди във Вестерос, самите Баратеон възникват така – вземат замъците, земите, знамената, герба и мотото на Дърандън и единствената смяна е във фамилното име. Преди Теон да си сътвори глупостите със ЗХ пък Старките обсъждаха така да се процедира и при загиналия Хорнууд, който нямаше свой законен наследник, и един от най-лансираните варианти наред с признаването на копелето му бе по-далечно свързано благородно момче от друг род да стане новия лорд, като условие беше да си смени фамилията и да стане Хорнууд.

То самата идея разни родове като Старк и останалите да съществуват от хиляди години, като при това за продължаване на рода по закон се приема само непрекъснато наследяване по мъжка линия, налага висока степен на гъвкавост Simple Smile

# 565
Прави сте за колелетата, колкото и да мразя тази дума.
Чарлз II има куп незаконни деца, някои от които признати, но от брака си деца няма и съответно няма и наследник на трона. Брат му го наследява.

# 566
  • Варна
Джендри лесно може да бъде припознат за законен (както и стана после) и тогава кръвта му си има предимството. А братът на краля винаги е след сина му в реда на наследяване.

ОК, виж първия ми пост. Но ако нямаше наследник от законния брак тогава какво?

Няма да решим спора, но пък можем да разчепкаме всичко Simple Smile
По принцип копелето може да се узакони само с кралски указ. Това е и в нашето (западно) Средновековие.
От GOT - Рамзи (Болтън) - с указ на Томен и Джендри (Баратеон) - от Денерис. В книгата Роб узакони Джон преди Червената сватба. Рикон и Бран се смятаха за мъртви и Кат естествено орева орталъка, че Санса е жива и Роб й отнемал правото.
Другото, което си спомням, беше за дъщерята на Карстарк. Чичо й искаше да докопа имота и се опитваше да се ожени за нея, защото "дъщерята е преди брата".
Т.е. ако има живи синове - наследяват. След тях - дъщерите. Накрая чичовци, братовчеди и т.н. Може и копелета, но узаконени. Не съм сигурна дали при Старк нямаше такъв случай - спомена го Игрит в приказката, която разказа на Джон, но може да е само приказка, а може да има и истина в нея.

Друг е въпроса със синовете на Ренира. Те реално са законни, защото са родени в брака. Сега, това че Ленор не е таткото...
Ако Ренира беше забърсала чичо си, а не Стронг, и децата бяха с бели косички, пак можеше  да се забъркат каши заради братята от друга майка. Но пък какво щяхме да гледаме?

Не съм сигурна дали Визерис държеше Ренира да му е наследница от единия инат или заради кръвта - тя беше единствения Таргариен и по двете линии. Вие как мислите?

# 567
според мен по няколко причини - от инат, защото я обичаше много и защото беше дете от любимата му жена
а защо пренебрегна как той се е качил на трона, ми е съвсем неясно

# 568
  • София
Защо пък Ренира да е Таргариен и по двете линии? Майка й беше половин Арин, нали?

# 569
  • Варна
Да, но Алисън няма грам Таргска кръв. Ринира е по-"чиста". От гледна точка.на пророчеството говоря.

Направи ми впечатление, че Алин удобно е с бръсната глава. Случайност?

Общи условия

Активация на акаунт