Отговори
# 495
  • София
Аз вече дадох оризова каша чиста и си я хареса, то като мляко с ориз.. Иначе съм поръчала овесена със слива, която си е в нея без да добавям плодове. Днес бях на косъм да дам пюре от слива, защото два дни не беше акала от тази оризова каша, но броколито явно свърши работа. Ако не яде чиста каша може да добавя ябълка или слива, че са по-кисели. Сега се замислям, че не ми е много добра логиката след като вече дадох банан таааа ще видим Grinning Може би просто няма да бързам с плодовите пюрета..

# 496
Не че ме питате, ама Йоан яде оризова каша като невидял Simple Smile Чиста, с вода. На плодови пюрета продължава само да се мръщи. Опитва и после почва да дърпа лъжицата и да ме мъмри на бебешки. Ако можеше да говори със сигурност щеше да каже “кво е тва бе мамо, нали ти казах щ, че не обичам такова”.
Мисълта ми е, че не се знае какво ще им хареса. Според мен на кашата харесва консистенцията, но и приза явно му е вкусен ( той по принцип според мен има натурално леко сладък вкус), щото елдата не я хареса толкова. Ще го тествам с царевицата тия дни, но повече плодови пюрета няма да ям аз, ще изчакам за по-нататък. Иначе и аз бях чувала че не обичат чиста каша

# 497
Момичета кокичета, нали знаете, че нашите вкусови рецептори отдавна са минали обработка от какво ли не. Децата усещат вкусовете по-осезаемо от нас. Каша се въвежда чиста. Ако бях по този метод бих въвела първо всички каши и с тяхна помощ после плодовете, а не обратното. По ЗБВ давам зърнените под форма на филийки и скоро палачинки и бисквитки/гризинки.

Хоуп, знам какво е. Някъде преди време бях преписала тук моят списък с вероятни причини за отказ, май беше в предната тема. Върни се, ще я намериш.

# 498
Аз скоро бях при Бранков с голямото дете, срещу 125лв за преглед, ни прати при колега в Горна Баня Simple Smile не знам за забелване и т.н.  но не останах очарована, още повече, че бях писала в темата му в бг мамма, каза да отидем на преглед и после Хоп, не сме за хирург Simple Smile

# 499
  • гр.Пловдив
Аз скоро бях при Бранков с голямото дете, срещу 125лв за преглед, ни прати при колега в Горна Баня Simple Smile не знам за забелване и т.н.  но не останах очарована, още повече, че бях писала в темата му в бг мамма, каза да отидем на преглед и после Хоп, не сме за хирург Simple Smile

Последна редакция: пн, 06 фев 2023, 07:21 от teddynm

# 500
Ами Токуда на частно, няма как, там мисля под 80 лева преглед няма. Аз съм давала и друг път много пари за подобни неща, склонна съм и пак да ги дам, но и аз се чудя дали не сме по-скоро за уролог.

# 501
  • София
Матея какви филийки? Кажи да открадна идея за Алис, че напира за палачинки и мъфини, а ми се ще нещо полека лека да го караме...

# 502
Имам тази рецепта запазена, не съм я пробвала все още, но може да е полезна. Предполагам търпи всякакви импровизации

Вчера пекох зеленчуци със зехтин и дадох на бебето. Резултата беше изненадващ за мен - едно, че веднага посегна към тях, второ, че яде, яде, яде. Сладкия картоф беше най-харесан, тиквичката твърде много му се хлъзгаше в ръчичката, при все че не я обелих нарочно. Пълна изненада, защото вече писах за банана, който нито иска да посегне да го хване, нито иска да го яде. Беше много яко чувството обаче, за първи път готвя нещо, което да става и за него, и за нас. Също за първи път сядаме тримата да вечеряме. Ние си ядем, той си чопли и яде. Голям кеф! Ще се мислят още такива неща подходящи за ядене с ръчичка определено.

Днескашното меню надявам се също бъде одобрено - правих пилешка супа вчера, отделила съм за него също, като неговата я направих малко по-гъста. Чакам да се събуди от сън, за да му дам. Дано му хареса.

(Не ми обръщайте внимание на ентусиазма, просто за първи път му готвя 😂)

И последно прясно, прясно - имаме си ново умение! 3 месеца по-късно най-накрая се върти от корем по гръб! Голям е сладур като го прави, той много се ентусиазира и сега само се върти Simple Smile дано с това ни намалеят нощните събуждания за обръщане 😂

# 503
Най-после мога да се включа в дискутирането на захранването, почти ви догонихме. Днес въведох карфиол, след 2 дни батат, тиква, тиквичка, червена чушка и сме готови. Май-май първия месец (6-ти) ще въвеждам само зеленчуци, втория (7-ми) до средата каши, след средата каши с плодове, от 8-ми ще мисля за месо и жълтъци. Но може и да избързам с крушите и сини сливи по обективни причини. Най-после започнах да чета Маги Пашова, интересно е написана, харесва ми.

И ние сме в Пловдив, близо до него де, но си ми е студено. На 2-3 градуса слагам боди, чорапогащник или ватиран панталон, полар, дебели вълнени чорапи, гащеризон, шапка и в чувала. Като духне вятър цялата подскача и се стряска в съня си. Липсва ми коша за новородено, беше много завет вътре. Днес е около 0-лата и не ми се излиза. Знам, че трябва, но шапката й умаля и първо трябва да й взема друга Grinning Ох,  много съм зиморничева.
Нашия космонавт е 74см, имам един завещан 80см, но няма капачета за ръцете и краката да се прибират и за сега не го ползвам.

# 504
  • Замък сред облаците
Аз много се радвам на дъждобрана във ветровито време, идеално пази и от вятър.

# 505
  • София
И ние сега се прибираме, че имаше слънце и се възползвахме и сега и двамата са доволни. Алис си доспива вкъщи, Калин обядва и сега и той релаксира, а аз пия следобедно кафе на спокойствие. Днес моята маймуна се събуди в 6:30 и аз разбира се пробвах да се правя на умряла лисица, но откакто и тя се обръща по корем с търкаляне пристига при мен на спалнята и почва едно смучене по лицето, скубане и все красиви неща. Ще взема да и вдигна вече страната на кошарата и да и спра достъпа Grinning Днес пуснах нова урина и стерилна и обикновена и сега тръпна да видя всичко наред ли е. За утре съм взела спанак, ще правя спаначени палачинки и ще и дам, защото него не съм вкарала с пюретата. За обяд почваме пуешкото пък. Понеже не съм фен на кашите, ще ги сменя с мъфини, палачинки, соленки, филийки, някакви такива неща са ми в главата. Днес до обяд събирах рецепти.

# 506
Деси я "хвърли" някоя рецепта насам като имаш време 😁😊

# 507
  • София
Ето тези, които днес отделих. Имам и други, но са на skreenshot и няма как да ги пратя тук. Видях доста правописни грешки, за което предварително се извинявам, но нямам кога да си играя да ги поправям.

Скрит текст:
РЕЦЕПТИ

СПАНАЧЕНИ ПАЛАЧИНКИ

Съставки:
📍1 голямо яйце или 2 по-малки
📍1/2 чаена чаша овесено брашно
📍1/2 чаена чаша self raising брашно
📍1 ч.л бакплувер
📍шепа спанак
📍1 и половина банан
📍100 мл мляко
📍1 прахче ванилия
📍1 ч.л кокосово олио
••••
Как да си направим “Self raising брашно”
••••
✅Смесвате каквото брашно пожелаете (в моя случай сложих лимецово) - 120 гр с 1 и 1/2 ч.л бакплувер и щипка сол. Разбърквате и е готово брашното. От тази смес си взимате 1/2 ч.ч за палачинките.
••••
Приготвяне на палачинките:
✅Изсипвате всички съставки в блендер.
✅Блендирате до получаване на хомогенна смес.
✅Загрявате на средна степен котлона и изсипвате по 1 с.л за една палачинка.
✅Може да се ядат така или да се добави плод, да се намажат със сладко, фъстъчено масло, крема сирене или пък да се полеят с кленов сироп за по-големи дечица.

СПАНАЧЕНИ ПАЛАЧИНКИ СОЛЕНИ

Две шепи спанак, 1 яйце, 100 гр овесени финни, 20мл вода, 50гр сирене и бакплувер малко

ПАЛАЧИНКИ С ИЗВАРА И БАНАН

✅150 гр кремообразна извара (аз ползвам на @lidlbulgaria )
✅1 голям банан
✅6 с.л оризово брашно
✅2 яйца
✅2 с.л кокосово или краве масло
✅ванилия
••••
📍Всичко се блендира до получаване на хомогенна смес.
📍Загрявате котлона на средна степен и слагате 1 лъжица за 1 палачинка.
БЕБЕШКО МЛЯКО С ОРИЗ

📍Съставки:
✅30 гр ориз
✅120 гр кокосово мляко
✅щипка канела
✅манго
••••
Приготвяне:
📍Измивате хубаво ориза и го слагате да се свари на средна степен.
📍След като се свари го махате от котлона.
📍Слагате да се затопли млякото с щипка канела и добавяте ориза към него.
📍Оставяте да поври няколко минути и махате ит котлона.
📍Нарязвате мангото на малки кубчета.
📍Оставяте да изстине ориза и след това добавяте мангото.
📍Накрая декорирате с още малко манго и канела.

ВЕГЕТАРИАНСКИ ЗАЙЧЕТА С КИНОА И БРОКОЛИ

📍Продукти:
✅2 яйца
✅1/2 ч.ч натрошено броколи
✅1/4 ч.ч нарендосан морков
✅1/4 ч.ч сварена киноа
✅ 4 с.л брашно
✅1/2 ч.ч нарендосана моцарела
✅1/4 ч.ч прясно мляко
✅ мащерка
✅ риган

За по-големи деца може и щипка сол.
••••
✅Приготвяне:
📍Рендосайте моркова и нарежете на дребно броколито.
📍Рендосайте моцарелата.
📍Сварете киноата и отцедете хубаво.
📍Сложете всички съставки в една купа и добавете яйцето, млякото, брашното и подправките. Разбъркайте добре.
📍Сложете във форми за мъфини.
📍Печетете на 160 градуса с включен вентилатор.
📍Печете до златисто и проверете с клечка да не залепва сместа. Извадете от фурната.

КАЧАМАК

Продукти:
✅100 гр царевичен грис или полента
✅500 мл вода
✅100 гр масло
✅2-3 с.л крема сирене
✅100 гр сирене
✅кашкавал за поръсване
✅чубрица
✅червен пипер
••••
Приготвяне:
📍Слагате да заври водата и намалявате котлона.
📍Слагате гриса и почвате да бъркате непрекъснато докато сместа не се сгъсти.
📍Махате от котлона и добавяте маслото, крема сиренето, чубрицата и червения пипер.
📍Разтилате в една малка тавичка и слагате отгоре натрошеното сирене и кашкавал.
📍Запичате в предварително загрята фурна на 180-200 градуса.
📍Махате от фурната и ако искате да става като пръчици за ръчичка изчаквате да изстине, за да стегне.

ТИГАНИЧКИ СЪС СИРЕНЕ

✅100 гр сирене
✅1 голямо или 2 малки яйца
✅1 с.л зехтин
✅2 с.л лимецово брашно
✅1с.л оризово брашно
✅ чубрица
••••
Приготвяне:
📍Смесвате всички съставки в една купа. Оформяте палачинки. Една лъжица е една палачинка. Печете на умерен огън от двете страни до златисто.

КЮФТЕНЦА ОТ ТИКВИЧКИ, ОВЕСЕНИ ЯДКИ И СИРЕНЕ

Продукти:
📍1 кг тиквички
📍2 яйца
📍1 ч.ч финни овесени ядки
📍1 глава лук
📍1 връзка копър(може и по-малко, зависи колко го обичате)
📍200 гр сирене
••••
Приготвяне:
✅Нарендайте тиквичките и оставете да се отцедят няколко часа. Ако нямате време може да ги изтискате с ръце, за да премахнете водата.
✅През това време нарежете лука и копъра и смачкайте с вилица сиренето.
✅Сложете в една купа лука, сиренето, овесените ядки, яйцата и копъра.
✅Добавете тиквичките и разбъркайте с лъжица или ръце.
✅С една супена лъжица загребвте от сместа и оформете кюфтенца. Може да ги направите по-малки или големи.
✅Загрейте фурната на 200 градуса.
✅Сложете хартия за печене в тавата и ги наредете. Изпечете до златисто.

ТОПЛА КОКОСОВА КАША

📍Продукти:
✅40гр кокосови стърготини
✅80 мл кокосово мляко кенче
✅20 гр кокосово брашно
✅10-12 с.л вода (зависи, каква гъстота желаете)
✅ванилия есенция
✅канела
✅плодове по избор за гарниране
••••
📍Приготвяне:
✅Слагате водата да заври и намалявате котлона на ниска степен.
✅Добавяте кокосовите стърготини и половината (40 гр) кокосово мляко. Оставяте да поври 1 минута.
✅Добавяте ванилията и кокосовото брашно. В този момент сместа ще се сгъсти. Ако е прекалено гъста може да добавите още няколко с.л вода.
✅Свалете от котлона и добавете останалата част от кокосовото мляко.
✅Сервирайте с плодове и канела.

ПАЛАЧИНКИ
••••
📍Продукти:
✅1 яйце
✅1/3 чаша мляко или около 85 мл
✅1 с.л кокосово масло
✅1 ч.л ванилия екстракт
✅4 с.л овесено брашно
✅4 с.л брашно за торта (cake flour)
✅1 ч.л бакплувер
✅1/4 чаша сварена/пара тиква или около 30 грама
✅1/3 чаша моркови или около 40 грама
✅половин банан
✅половин ябълка
••••
📍Как се прави брашно за торта (cake flour)
✅Към 142 грама бяло пшенично брашно добавяте 2 с.л царевично нишесте и разбърквате. Тази смес може да се ползва до 2 месеца.
••••
📍Овесено брашно - може да си закупите готово или просто да блендирате овесени ядки с нутрибулет или блендер.
••••
📍Смесвате всички съставки и блендирате. Сместа я оформяте на палачинки, с каквато големина предпочитате. Аз направих мини палачинки.
••••
📍Изклютелно меки и пухкави стават, а и са божествено вкусни.
Възрастни или по-големи дечица може да ги хапват с кленов сироп.

СПАНАЧЕНИ КЮФТЕНЦА

✅100 гр спанак
✅1/2 яйце
✅50-80 гр настъргана моцарела (може да замените и с бяло сирене или кашкавал)
✅Една щипка чесън на прах
✅20-30 гр хранителна мая (не е задължителна)
✅3-4 супени лъжици галета
••••
Приготвяне:
✅Включвате котлона и слагате тенджера с вода да заври.
✅През това време измивате хубаво спанака и отцеждате в гевгир.
✅Когато заври водата изсипвате спанака да се бланшира за 30 секунди.
✅Изваждате и отцеждате, докато приготвяте останалите неща.
✅В една купа разбивате половин яйце, добавяте моцарелата, чесъна, хранителната мая и галетата.
✅Нарязвате на дребно спанака и добавяте към останалата смес.
✅Разбърквате и оформяте кюфтенца
✅Слагате в тава с хартия за печене в предварително загрята фурна на 170-180 градуса и печете до златисто.

ПАЛАЧИНКИ С БАНАН И ЯГОДИ

1 банан
2-3 шепи замразени ягоди
1 яйце
80 гр брашно (можете да ползвате, каквото обичате). Аз използвах бяло пшенично брашно мляно на каменна мелница.
75 мл мляко (използвах соево, но може да сложите друго)
1 ч.л бакплувер
2 ч.л кокосово масло
••••
📍Изпълнение:
1.Блендирайте банана, млякото, яйцето, ягодите и кокосовото масло.
2.Изсипете в купа сместа и добавете пресятото брашно и бакплувера.
3.Загрейте котлона на средна към висока степен и намазнете по желание с кокосово масло.
4.Изсипете част от сместа и печете от двете страни до златисто.
5.Повторете действието с останалата част
••••
📍От тази смес излезнаха около 10-тина малки палачинки, но не много тънки. Вижте на снимката.
••••
📍Може да ги гарнирате със свежи плодове според сезона, кисело мляко, скир, извара.
••••
📍За по-големи малчугани може да ги полеете с мед, кленов сироп, сироп от фурми или домашно сладко.

КУС КУС

♦ 180гр. сварен кус кус (около 70гр. в суров вид)
♦ 1 яйце
♦ по желание може да добавите и сирене
♦ подправки по избор - аз използвах червен пипер, чубрица и малко чесън

Сварете около 70гр. кус кус до готовност (отнема няколко минути). Добавете 1 яйце и подправките и разбъркайте добре. Загрейте котлон на средна степен и в тиган, намазан с малко масло, с помощта на шпатула оформете по-дебели палачинки (може да видите дебелината на 2-рата снимка). След като се запекат от едната страна, обърнете.

Последна редакция: пн, 06 фев 2023, 21:05 от Десислава``

# 508
Момичета, предполагам прегледа при нефролога е без памперс? Питам, защото всеки път свалим ли му памерса за повече от минутка и се опишква целия  и да се подготвя с резервни дрешки.

# 509
Много благодаря за рецептите Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт