В момента чета...82

• 40 174
  • 737
  •   1
Отговори
# 615
Реших да чета само книги на български автори до края на този месец и март месец също, че са се натрупали вече доста вкъщи. Та по-миналата вечер прочетох "Новата прическа на Вики" от Цветелина Цекова - тежка тема се засяга - за домашното насилие, за което не се говори. Хареса ми книгата. Дадох й 4*.
Снощи започнах "Плюшеното приключение" на Благой Иванов - рязка промяна в жанра направих. Има много симпатични илюстрации книжката и смятам, че би се харесала на по-малките деца. Историята е добра, шрифта е голям и както казах има доста илюстрации. Днес предполагам, че ще я завърша.

# 616
Sparks, мога ли в такъв случай да препоръчам Йосиф Перец- изключително много ми хареса този роден автор, освен разказите в читанката които четох, успях да си намеря (засега) само “Сянката на снега” и много ми хареса- е, имаше разкази, които може би не чак толкова много, но успя да ме изненада, успя да докосне душата ми, успя да ми бъде толкова интересен, че да искам от време на време да си го препрочитам, много разведряващо ми се отрази.

# 617
Феникс, благодаря за препоръката 💙 записвам си го и ще потърся онлайн негови неща.
Довърших "Плюшеното приключение" - 3* й давам. Говори се много за приятелството в книжката, за това че трябва да сме добри, да си помагаме, да открием себе си.
Започвам "Крехар" на същия автор.

# 618
  • Варна
Прочетох "Вечен град" на Богдан Русев. Много приятно криминале, действието се развива в Пловдив.

# 619
Негова книга още не съм чела, благодаря за препоръката, но бях забелязала, че е негов превода на “За ваше собствено добро”, книга която ми хареса.

# 620
От два дена буксувам още в началото на "Моята прекрасна съпруга" и дори не си задавам въпроса "Какво и има на тая жена?", ами по-скоро "Има ли надежда въобще?" ... Май ще я прекратявам по бързата процедура.

# 621
  • В полите на Пирин планина
Прочетох съвсем скоро "Тъмна материя" на Блейк Крауч. Страхотна книга. Има философия в нея, освен оригиналния сюжет. Харесва ми стила на писане на автора.

# 622
“Моята прекрасна съпруга“ - за нея имаше недобри отзиви (да, чета отзиви, защото ми помага да съкратя или пренаредя списъка за четене), но “За ваше собствено добро” е и тересно за мен книга, защото засяга проблеми учители-ученици-родители, и то достатъчно добре представени. Криминалната нишка ми беше по-малко интересна.
За “Тъмна материя” съм на противоположното мнение, но зависи с каква фантастика се сравнява. За мен беше тя повече като трилър, отколкото научна фантастика с философия, но като харесвам автори-класици като Клифърд Саймък, или пък по нови- Анди Уеър и Тед Чанг например, няма как и да е по-различно мнението ми за Блейк Крауч.
Скрит текст:
Ако трябва да бъда съвсем откровена, за мен “Тъмна материя” си беше за малинка сред книгите, които миналата година четох.

Последна редакция: чт, 16 фев 2023, 09:58 от fenyx

# 623
На мен идеята за алтернативните реалности ми импонира силно. Единствено финалът ми е леко на кантар, към негативно клони.
Това не пречи да харесвам Саймък и то много.

Иначе съм си набелязала български книги - има добри отзиви за Виктория Бешлийска.
А също и за "Червенохалата" на Цветелина Владимирова.

# 624
Да, идеята е чудесна, но недоразвита смислено и съответно достатъчно добра. И не е нова, за да направи с това книгата по-задълбочена. По-интересни например ми бяха различните по размерност светове в трилогията на Лиу Цъсин.

# 625
Стои и ме чака трилогията на Цъсин.

Сега подхванах "Спасението на Хенингтън" на Патрик Нес.

# 626
Трилогията изисква доста време за четенето и не става въпрос само за обема, когато я четох ми се искаше да спирам и да размишлявам върху идеите, толкова много са, че някой ден трябва да се върна към нея отново (“препусках”, бързах да я прочета, защото ми беше интересно какво ще е развитието. С риск за спойлер - но идеята за “тъмната гора” беше доста добра, макар че не е съвсем нова, както се оказва, подозирам, че и Цъсин все пак е заимствал някои от идеите, включени в книгата му, но все пак се е постарал да ги доразвие, или поне част от тях. Една от включените обаче ми беше особено отблъскваща - нека който е чел книгата само да погледне спойлера:)
Скрит текст:
Идеята за изхранване в условията на концентрационен лагер и ограничени ресурси, предложена(или наложена) от трителяните, когато цялото човечество беше натикано в Австралия. Много гадна концепция.

# 627
Сдобих се с Яхина "Деца мои" и нямам търпение да я почна, но първо трябва да свърша със "За благодарността като изгубено умение" на Ал. Маккол Смит. Изключително добра, препоръчвам с две ръце!

# 628
Трилогията изисква доста време за четенето и не става въпрос само за обема, когато я четох ми се искаше да спирам и да размишлявам върху идеите, толкова много са, че някой ден трябва да се върна към нея отново (“препусках”, бързах да я прочета, защото ми беше интересно какво ще е развитието. С риск за спойлер - но идеята за “тъмната гора” беше доста добра, макар че не е съвсем нова, както се оказва, подозирам, че и Цъсин все пак е заимствал някои от идеите, включени в книгата му, но все пак се е постарал да ги доразвие, или поне част от тях. Една от включените обаче ми беше особено отблъскваща - нека който е чел книгата само да погледне спойлера:)
Прочети "Странник в странна страна" на Хайнлайн и ще ти мине... Wink За мен лично много по-трудна за преглъщане (ако ми позволиш тази игра на думи) е основната идея в "Митът за Сизиф".

# 629
По препоръка от тук започнах "Хартиеният дворец" и много ми харесва

Общи условия

Активация на акаунт