Сватба - Булките на 2023 |Тема 11|

• 66 911
  • 912
  •   1
Отговори
# 705
  • Melmak
Трябва да решиш дали искаш сама, или смяташ, че агенция би отговорила на очакванията ти. Имай предвид, че никой не може да знае какво искаш по-добре от самата теб. Понякога дават големи обещания, а накрая резултатът не е това, което ти искаш.

Ако цялата организация ти се струва натоварваща, може би е добре да работиш с агенция.
Ако ти се струва зареждащо и яко да организираш, тогава давай сама. Аз лично съм от вторите, дори да имах по-голям бюджет, нямаше да дам друг да ми организира нищо. Но на мен ми е приятно, не ме товари, а ме зарежда.

# 706
Аз ползвах агенция само за украсата, точно защото съм контрол-фрийк и исках да си мина през нещата.
Имах дебел файл в гшийт с всички подробности, разбивки, цени. Иначе зависи колко са гостите, каква е украсата и т.н.
Ние дадохме доста пари, но всичките ни вендори бяха топ. Повечето ги бях запазила над година по - рано. Grin

# 707
И аз ползвах агенция само за украсата и пак като сложих чертата накрая ми се видя скъпо + хиляди нерви.
През това цялото време търсех, разпитвах, уговарях си срещи с управител ресторант, ДЖ, водещ, фото, видео и то с някои от тях по 2 пъти дори да не кажа и повече. Накрая денят като настъпи му отпуснах края, но това моето вманиачаване май беше и от зодията. Joy
Сега на бъдещите булки препоръчвам агенция, без излишни нервни - те са професионалисти всичко ще оправят. Hands V

# 708
На Белите скали лятото можеш да пукнеш, дано да са ви предивидили тента или нещо. Според мен не си заслужава парите, които искат, но те винаги са си били така, яко надути цени, дори и да не е за събитие.

# 709
Белите скали ли са с надути цени? За там цена не са ми дали, но човекът от агенцията каза, че цените са нормални.

Иначе ние мислим за юни или септември. Тогава се надявам да не е толкова жега.

Колкото до агенцията, честно казано, ние вече имаме предвид фотограф, певец с DJ, за украса сэм харесала едни мацки или моя приятелка дизайнер ще я прави. Аз съм си измислила шоуто, искам да е доста специфично и индивидуално, сэс сигурност ще намеря и артисти за него (за едната част ще е с дизайнерката). Реално остават ритуалите, евентуални игри (даже не знам дали искам игри), самото подписване и чисто организационно - разпределяне на маси, логистика и т.н. Но за основните неща - вендори и шоу програма вече имам идея и хора. В такъв случай, май май не ми трябва агенция. Още повече, че цените, които агенцията ми дава, са много по-високи от цените на моите вендори (уж били най-добрите техните и правели денят приказка). Да, но 6000 лв. за фото и видео, при условие, че мои познати са платили 1500 лв на един фотограф, който ги е снимал и е направил прекрасно 5-минутно видео (не виждам смисъл за повече, честно казано), снимките са прекрасни (а аз имам опит в модните среди и разбирам от фотография). Е, защо да давам 6К за тези неща. Да сме имали видео-тип собствен филм, със сюжет и разкоз от сватбата. Е готино е, ама кому е нужно. Още повече като прашляса след време. Единствено ми се иска в самия ден да не ме занимават с нищо, нито гостите ми. Затова обмислям в групите за фриланс да си наема някой координатор за деня, да бъде домакин и да кажем предишните 2-3 да я запозная с нещата и после да не се занимавам.

Като цяло, аз имам опит в ръководенето и организирането на проекти и събития и знам какво и как трябва, тоест имам доста голямо предимство. Отделно съм и юрист (защото от агенцията, като още едно предимство ми изтъкнаха, че отговарят и за сключването на договори и проследяване на вратички в тях). Така че и това отпада, като предимство на агенцията. Абе, май не ми трябват 😀

Мисля, като изберем дата и място, правя един project plan файл или в Clickup, хващам шаферките и разпределяме задачите по проекта. Настройвам се на честота, че ще е емоция, забавно и позитивно. Пък за разни тънкости, които самата агенция би дала - имам иаферки, с които да мислим, пък и вие тук сте страхотни и знам, че вече минали през организация булки, ще помагат Grin

Решено е, официално се отказвам от агенция. Grin

Последна редакция: чт, 25 яну 2024, 00:49 от KPP

# 710
Здравейте,
Ще правим сватба в тесен семеен кръг в София. Ще има граждански, църковен брак и ресторант. Сватбата ще е през седмицата и няма да е нищо особенно, просто искаме да зарадваме семействата си.Общо сме 15 човека. Търся ресторант с отделно помещение или малка зала за часно парти. С приятелят ми много държим да сме отделно от другите гости на ресторанта.
За сега съм намерила само vip залата на Щасливеца (Сан Стефано) и след два дни ще отида да попитам как стоят нещата.
Моля препоръчайте ми и друг подобен вариант Simple Smile
Благодаря предварително и успех на всички
По същият повод ние бяхме в Старият чинар на Дондуков. Имат една малка зала, много уютна. Храната и обслужването са супер.

# 711
Оо за видеото и аз мислих така, но да си изглеждаш сватбата след това е безценно. Виждаш реакциите на близките ти, слушаш обетите, пожеланията и всичко случило се на свежа глава. Аз си помня идеално сватбата, но от притеснението през деня има много неща, които просто са минали и аз не съм ги отразила, а всичко това се вижда на видеото.
Винаги бих препоръчала видео, определено си заслужава. 6000 не е нещо уау за фото и видео, срещала съм и по-високи оферти, но определно има и по-ниски цени.
При нас за 4000лв. имахме фото и видео за 12 часа и нямам никакви забележки по изпълнението им.

Последна редакция: чт, 25 яну 2024, 08:59 от JustLinn

# 712
Който не е гледал истинско, готино и професионално направен сватбен филм, той не си е пожелал такъв. Само това ще кажа. Не просто нахвърляни тъпи кадри едни върху други. Най - дълго избирах видеограф, изгледах над 10 цели филма на 3-ма човека. Най - смислено дадените ни пари са за фото и видео. От това точно и лев не бих спестила.

# 713
Белите скали като локация е страхотно! Много е красиво! Но един минус, май е с малко места за спане и част от гостите спят долу в последното село (не помня сега името). Аз лично имам кофти впечатление и откъм отношение на собствениците, за това мога да напиша на лично, ако някой иска. Не ми се коментира тук, защото може и да е било кофти късмет при нас

Но за другото съм съгласна - хубава декорация под 3к вече е много трудно. За белите скали специално е хубаво да има и покривки, текстилни салфетки и други подобни, които ще оскъпят още повече.
6к за фото и видео също звучи реалистично за съжаление. За мен фотото е много важно и любимите ми фотографи са около 2,6-3 отделно пътни защото не са от района и то си става…

Момичета, аз имах среща с една агенция. Дадоха ми идея за Белите скали около Гоце Делчев. Наистина приказно място, а е и между Сандански и Златоград. Може би и там да сме.

Обаче ми разбира на пух и прах представите за бюджета. Май под 40-50К за това, което си представям, няма да паднем. Или другият вариант е агенциите да бутат вендори, които взимат по-високи цени. Например, каза ми за украса - 3-4К. За фото и видео 6К (общо).
Обаче пък има и разни малки детайли, които, ако взема сериозно да се занимавам, няма да изпусна, въпросът е, че заема ли се сама, си става голям работен проект, който ще ми отнеме цялото внимание. Агенцията спестява точно този стрес. Сигурна съм, че ако се заема сама, ще сваля бюджета, но ще си сваля и нервите. И не знам сега кое повече си заслужава. Може би да си взема помощник главната шаферка (сестра ми), но тя каквато е шматка...

# 714
Благодаря, момичета за отзивите!
А можете ли да ми препоръчате вашите фототрафи и видеографи? С удоволствие ще разгледам, пък може и да прежаля сумата Simple Smile

new leaf, ще се радвам да ми напишеш на ЛС отзиви за Белите скали. Вие там ли бяхте? Много ще ми е полезно някакво инфо за там. От снимки, които гледах, ми се стори че.масите и дансинга са на тревата, а жените знаем какво се случва, когато сме с обувки на ток и не ми се иска да го причиня на мен и гостите си. Само това би ме отказало от там Simple Smile

Колкото до местата, не ме притеснява, дори и да не съберем всички, защото обмислям шатъли, така че и да има някой в съседните села, ще има транспорт (като комплимент, че не поемаме нощувките).
Момичета, иска ми се да направя перфектната сватба, с красива украса, фотографии, поети нощувки и топ вендори, но просто няма как да дам 80-100К за сватба... чисто от психологична гледна точка.

# 715
И не трябва! Освен ако нямаш сума специално заделена за това е абсолютно излишно да си изхарчите спестяванията или да се тегли кредит. И с малко средства може да имаш прекрасна сватба, накрая ти остава спомена от деня, а не украсата и всички малки нещица покрай нея.

Ние бяхме с 4к студио - видео, а за фото с Георги Цонков от Love lens. Георги е младо и много амбициозно момче, което пое ангажимента 4 дни преди сватбата, защото избрания от нас фотограф отказа ангажимента поради здравословни причини. Единствено, защото Жоро имаше личен празник датата му беше свободна и прие да ни заснеме деня. Направи страхотни кадри и за миг дори не съм съжалила, че предния фотограф не дойде.
За 4к студио каквото и да кажа, ще е малко. Големи професионалисти, с голям опит. Именно те взеха присърце липсата на фотограф и ни предложиха различни опции, като от тях избрахме Жоро. Имаме страхотен филм, който получихме за около 3 месеца малко преди коледа. Имат огромно портфолио и трейлъри във всякакъв жанр.
От Пловдив са, но заснеха сватбата ни в София.

# 716
Моите топ 3 избори за видео бяха - Chuks films, Skytrip Studio и Пламен Бижев, като последния отпадна веднага след като му изгледах първия филм.
Над седмица се чудих между Чъкс и Скай трип, в крайна сметка избрах Чъки. Абсолютно най - добрият ни избор. В един момент забравихме, че някой изобщо ни снима, беше истински гост на сватбата. Точно такава гледна точка исках да имаме от сватбата. Филмът беше готов 20 дни след сватбата. Чак ме е яд, че само веднъж ще се женя за момента. Иначе сме се разбрали, ако много ни залипсва да обличаме тоалетите и втори тур на видео. Joy
Фото - Яна Пенева. Но тя така или иначе е институция в сватбената фотография. ДЖ ни беше много изненадан, че изобщо съм успяла да я навия да дойде до София за тая сватба, но явно няма невъзможни неща. 4 дни след сватбата имахме абсолютно 1000 снимки, обработени и готови за изтегляне. Даже ми се извини, че ни е забавила. Още съм уау. А дори лев не сме й дали допълнително за това, че дойде от Варна, за да ни снима.

# 717
Еха... 27-30 мин филм. Нашата сватба е събрана в 2 части филм с обща продължителност 4 часа. Първата част е приготвянето, взимането, ритуалната зала, църквата и видеосесията, а втората е изцяло от ресторанта.

Много е важен избора на фото и видео. Съвета ми е да гледате освен портфолио, така и да поискате да видите цяла сватба. Аз докато търсех имах страхотни попадения спрямо портфолио, а от цялата сватба всички снимки със заспали гости, без добър фокус или обработка, а пък филмите просто сглобени кадри без нищо.

# 718
Допълних в коментара по- горния си и отзив за декоратори и място за избор на рокли. Дано съм била полезна.

# 719
И ние бяхме с 4К за сватбено видео - много съм доволна от тях, както и от трейлъра и сватбеното видео. В самия ден се стараха да ни предразположат и самият факт, че и те бяха спокойни, ни предразположи и нас.

За украса с две ръце препоръчвам Милена - Цветята на Милена Николаева. Най-страхотната украса (бяхме с живи цветя), аранжировка, консултация - беше до нас във всяка стъпка от процеса. Имахме украса за маса на гостите, младоженска маса, за изнесения ритуал, маси и столове за гостите и арка. Дори и ни предложи да аранжира и постави подаръчетата за гости. За мен това е най-добрият избор, който направихме за сватбения си ден.

Общи условия

Активация на акаунт