Афра Сарачоулу и Мерт Рамазан Демир/Рибарче/ШахМаран/Преди и След /Тема 4

• 36 496
  • 762
  •   1
Отговори
# 165
  • Яко в Матрицата...
Gungerbob продължава да се обяснява с цитати от статии на Гюлсерен... В ТТ го разкъсаха Grinning

По-добре да видим нашият любим Мерт Рамо какви ги споделя Animal Snake

Последна редакция: сб, 21 яну 2023, 15:51 от Reni - BG

# 166
После ми хрумна, че много ще му отива да я успокои с целувка Smiley

Ау, ето това щеше да е ама много хубаво Wink

Иначе не мисля, че би я ударил или поне не ми се иска. Като знам в АФК Емир като удари Фериа колко време трябваше да се сдобрят и сръдни и т.н т.н....Thinking

# 167
Може ли някой да  ми каже какво му е хубавото на това якенце на Мерт от премиерата Шахмеран.  Опитвам се да загледам първи епизод, ама нещо не ми тръгва. Може да е заради Серенай- безпътницата.

# 168
Здравейте! Да се запиша и аз при Чапкъна – гледам го от по-късно, но наваксах. Само последния епизод не съм гледала, защото чакам бг превода. Последните серии малко го разводниха, но все още ми е интересен. В повечето случаи съм на страната на Ферит, защото разбирам каква изгубена душа е, но никой не се е опитва да му помогне, а го поучава. Дори и Сейран, която дава вид, че го разбира, но пред него се държи все едно е куче. Дори и след целувкага не падна по гърба си да каже истинската причина за нея, а вади от девет кладенеца вода да докаже, че е заради близките му, които искали да го задържат в Истанбул. Ако беше умна жена и в университета вече щеше да е. Пред баща си гък не можеше да каже, а сега много свободолюбива стана. А оня паун, дето мачка жена си, седнал да дава акъли на другите как да се държат със своите жени. Него пък от властен и жесток го превърнаха в клоун. С този договор съм сигурна, че Ферит ще е прав, но Сейран нали е много умна, всичко знае и иска да му прави напук, ще се насади на пачи яйца. Вярно е, че Ферит има нужда от психиатър, но и Сейран също, според мен. То толкова години да те бият, унижават, да гледаш как правят същото с майка ти и сестра ти, и да ядеш огризки... едва ли ще останеш нормален.

В "Шахмаран" много ми хареса Мерт, но сериалът е доста мудничък, въпреки засяга интересна тема.

# 169
Весело им е

# 170
Снежи, изключително приятно ми е да те "срещна" отново! Kissing Heart

Нещо любимо, което си харесах в Туитър, разбира се СейФер

https://twitter.com/lilzenda/status/1616470657922891782?t=YKyI7C … 9U8TgW93un8A&s=19

В момента тече туит KendineGel YalıÇapkını

# 171
  • София
Аз чакам превода, за да коментирам по-обстойно, защото от поясненията на някои сцени на Рени, Еви и др. (да не забравя някой) смисълът се променя и нещата изглеждам съвсем, съвсем други. За мен серията беше доста добра, явно има и доста добри реплики. Някой беше писаш назад, че за да осъзнае любовта си, Феро трябва да откачи, и аз мисля, че Сейран е на прав път. Гледам с интерес.

# 172
Здравейте! Yellow Heart
Всички искаме Сейран и Ферит, но заглавието е „Yalı Çapkını“, т.е. „Ферит“.  Ферит е основното в сериала. Двойката зависи от това, как от женкаря „ще се роди“ птицата рибарче, за да станат истинска моногамна двойка.
Психоложката беше казала, че за нея най-важно е развитието на действието да става психологически вярно. За мен сериалът следва точно психологическата логика. Ние искаме да виждаме любовната линия и тя се развива, но тя е в зависимост от промените в психологията на героите.
Ако се сравни началото на сериала с момента, в който се намира действието в 18 еп., според мен, се вижда следното:
Когато се ожениха, Ферит си мислеше, че бракът няма нищо да промени, той ще има жена, но и Пелин ще е с него. Това е моделът, с който Ферит влезе в тази история и който следва до момента. Ако до брака Пелин беше основната жена и е имало случайни други, след брака Сейран влезе в ролята на основна, а Пелин на „другата“: повторение на семейния модел, в който Ферит е изграден и който следва досега.
В момента се вижда, че Ферит вече не успява да контролира този модел. Сейран отказва да изпълнява определената и роля в присъствието на Пелин, а Пелин, от своя страна, иска да започне нов живот със Сертер или чрез него манипулира Ферит – това в случая не е от такова голямо значение, важното е, че въвежда друг непредвиден в модела мъж. Моделът, който е в главата на Ферит не функционира, Сейран и Пелин се съпротивляват, Ферит е паникьосан и тича от едното място на другото, води битки със Сертер и Ефе, гневен е, невъздържан, груб. В същото време се пропука тайната на семейния  модел прототип, но Ферит даже не може да се види в неговото огледало и да проумее, че това, което иска, е същото като това, в което живее, но Сейран и Пелин са различни от Гюлгюн и Ифакат.
Размърдването на всяка от трите важни опорни точки в модела на Ферит: Сейран, Пелин и домашните, обърква мозъка му и той е точно като компютър заразен с вирус: действа хаотично, опитва се да дисциплинира както Пелин, така и Сейран, засега безуспешно, но междувременно има вече врагове. Това развитие вкарва Ферит в задънена улица.
Нямам идея как ще се развият нещата нататък. Но едно от местата, откъдето може да тръгне някакво ново развитие, е Суна. Интересно беше как по различен начин Султан говори пред Ферит и Ифакат. Пред него тя каза, че тайната на Ифакат е това, което тя готви за Суна и Фуат. Докато на Ифакат каза, че Ферит вероятно се е досетил за връзката между Ифакат и Орхан. Мисля, че това не беше случайно. Какво точно Султан цели не знам, но се вижда неспокойството на Ифакат, което тя предава и на Орхан и те може сами да се издадат, а може Султан това и да иска, може да е изгодно за Султан Ифакат да се провали, не знаем още цялата  история на Султан с Ферит. Но това, което каза на Ферит, излага Ифакат и Ферит вече взе мерки като предупреди Суна. Може тази двойна игра на Султан да изиграе роля в този заплетен възел от отношения. Въпросът за дете е актуален от първия момент на брака, а сега Ферит говори за дете от Пелин – смятам, че така той плаши Сейран, притиска я, кара я да се върне в ролята и на съпруга. Но то много прилича на схемата, по която Ифакат готви Суна да роди дете на Фуат. Ако някъде се пресекат двете намерения, може да произлезе един доста добър взрив. Защото по тази тема ще се включат Фуат и Асуман, която говори за щастие и чете книга за осиновяване на дете, а също и Аби. Тук вече Ифакат може да пострада, а пъзелът бавно да започне да се подрежда.

В руския форум намерих по-дълъг цитат с думите на сценариста, част от който е публикувала Reni-BG.
Понеже е по-дълъг, слагам този откъс в скрит текст.
Иначе ми се струва, че той е важен, защото ни насочва как да мислим това, което гледаме.

Скрит текст:
https://vk.com/wall-129463937?offset=0&w=wall-129463937_614670%2Fall
Мехмет Барыш Гюнгер, сценарист нашего сериала, опубликовал следующие стори:

«Людей, которые могут нас заставить переживать боль из своего детства, мы узнаем по глазам. Не в другого, а именно в него влюбимся. Жизнь заставит нас нащупать его руками.

Когда каждый посмотрит на свою жизнь, ясно увидит следующую закономерность: либо вы проживаете в эту минуту чувства очень схожие с насилием и угнетением, которое проживали в отчем доме, либо выбрали противоположное и очень несчастны.»

А после дополнил:

«Если мы проанализируем наше прошлое и сможем увидеть, откуда, при каких условиях, с какими болями и ранами мы пришли к этим дням, мы уже сможем знать наперед, как гадалка, куда приведет нас эта дорога.

Даже если наши условия жизни изменятся, знать, какие эмоции доминируют в нашей жизни, так же важно, как достижение истины.

Познание своего прошлого впервую очередь позволит нам понять, через что проходят другие, как они прошли до этой точки, что они чувствуют, научат нас проявлять сочувствие (эмпатию).

И даже просто попытка понять не только себя, но и беды, проблемы и боли других немного приблизит нас к истине.

Видя в других положительное, поняв, что и зачем они делают, мы учимся смотреть на свои проблемы с другого ракурса, развиваемся, взрослеем и учимся смотреть на себя с большей любовью и терпимостью.

Понимание другого человека приближает нас на один шаг к самим себе - к себе, на которого мы злимся, которого постоянно критикуем и который нам не очень нравится.»
Аз виждам в сериала точно това, което той е казал. Серенай и Ферит се влюбиха един в друг и всеки от тях кара другия да изпита болка от своето детство. Ферит кара Сейран да изпитва чувства на насилие и потисничество, каквито е изпитвала в дома на баща си, но тук физическото насилие е заменено от психическо: да живее със съпруг, който си има и друга жена, да стои вкъщи и да ражда и гледа деца, без право да има личен живот. Докато Ферит е избрал различното – Сейран от първия момент е жена, чийто глас се чува, тя се бори за правата си и т.н., но Ферит е нещастен, защото тази Сейран не се вписва в брачния модел в неговата глава, в който присъства и Пелин и на който Сейран твърдо се противопоставя.
Дали ще успеят да направят тези дълбоки анализи всеки на себе си и оттам – на другия, ще видим. Но това е пътят и на този път стои психолог, който трябва да ги води. От този текст става ясно, че и двамата трябва да стигнат до такъв кабинет. Кризите на Сейран са по-слаби, първата тя преживя преди първата брачна нощ, последната беше след думите на Ферит за дете от Пелин. Интересно кой пръв ще постави въпроса за психолог: да се говори за психология в атмосферата на Корханови ми изглежда направо революционно.
Сейран се омъжи за Ферит със сватбената рокля на майка си. За турските сериали това е знак, че ще има и втори път, когато героите сами ще пожелаят, дали обаче ще има и кога…

# 173
Vanja@ , благодаря за изчерпатрлния анализ.
Феро според мен започна да "вижда в огледалото" . Изречението в което Казъм каза, че не иска Сейран да е нито като майка си , нито като свекърва си  му дойде като шамар в лицето и посърна.

Относно психолога си е видно, че и Сейран и Ферит са си лика -прилика и вкупом трябва да тичат на там.

# 174
Благодаря за хубавите анализи
Мерт и Серенай зад кадър за интервюто

https://twitter.com/HercaiP/status/1616843366616158209

# 175
  • Яко в Матрицата...
Ваня, с удоволствие те прочетох Simple Smile

Не преведох втория цитат, от другото интервю на Гюлсерен ханъм, защото за да се разбере какво е искала да каже жената, трябва да се преведе цялото интервю. Задачата на сценариста е да ни накара сами да достигнем до тези изводи, а не да се обяснява чрез Инстаграм с цитати. Не мога да разбера как се пишат такива хубави реплики на някои герои, а Сейран по едно време беше зациклила на: "нямам думи", "не намирам думи", Ферит последните серии само "полудява"... Та вместо да се занимава с обяснения чрез соц.мрежи, да вземе да се съсредоточи върху писането. И без това го обвиняват в пристрастие към Пелин и актрисата, нека покаже, че обича всичките образи, които е създал, а не едните да са като сирачета...

ПП Въпреки всичко, за 21 часа серията има 5.1 М гледания... Феномен след феномен създава това дизи Joy

Последна редакция: сб, 21 яну 2023, 20:19 от Reni - BG

# 176
Reni - BG , напълно съм съгласна, че един сценарий трябва сам да води до изводи. Но за мен този сценарий постига това. Поне аз съм си направила своите изводи преди да прочета този текст. А когато го прочетох, беше за мен само потвърждение, че не бъркам посоката. Не знам по какъв повод сценаристът е споделил това, но едва ли е с намерение да казва на хората как да разбират сценария му. Не е трудно да се види, че Сейран страда от натиска, който Ферит упражнява върху нея, а той, че е разбрал колко Сейран му харесва, но не пасва в представите му за семейство. С други думи казано, но това се чете в различните мнения – значи, сценарият се разбира.
Много зрители искат Пелин да си отиде, но Пелин ще трябва да остане по-дълго, а може би и до края, за да се види промяната във Ферит, ако такава има. Тогава Ферит трябва да бъде напълно неутрален към нея. Пелин ще бъде мярката за тази промяна. Така си мисля.

# 177
  • Яко в Матрицата...
Моят проблем е, че има несъответствия във фактите. Аз съм по детайлите и това ме дразни. Не са минали 218 серии, за да не помнят какво са писали в началото. Качеството на репликите също ме дразни. Някои действия на героите са ми непонятни, защото няма информация за тях. Ето този Ефе например, ми не разбрах какво иска той от Сейран. Може би си е сваляч, може би иска да натрие носа на Ферит, защото го нападна пред дама, може би... много неща... Вкарват се нови герои, а за Абидин, Султан, че дори и Латиф нищо не знаем... За Асуман и Фуат само позагатнаха нещо... Ифакат... Защо е останала сама? Хубава жена е, можела е да си намери мъж. Заради Орхан ли е останала в имението? Не знаем... Да, сериалът може да е за Ферит, но само с него няма как да ни занимават 2 часа и половина на серия. Да не говорим, че историите на другите герои от имението са оказали голямо влияние върху оформянето му като личност.

Сценаристът споделя това, защото го нападат в социалните мрежи, че заради неговия сценарий и любовта му към Пелин зрителите са се отдръпнали, и за 3 седмици са загубили много % рейтинг. И той поства цитати от интервюта на Гюлсерен, по чиято идея е сериала. Пак казвам, и двата му цитата са извадени от интервюта, които чак като ги прочетох целите, разбрах какво е искала да каже жената. Особено първият цитат, така изваден от контекста, бе грешно разбран от повечето.

# 178
Много зрители искат Пелин да си отиде, но Пелин ще трябва да остане по-дълго, а може би и до края, за да се види промяната във Ферит, ако такава има. Тогава Ферит трябва да бъде напълно неутрален към нея. Пелин ще бъде мярката за тази промяна. Така си мисля.

Съгласна съм със всяка твоя дума.
В миналата тема бях писала, че Пелин вероятно ще е там, докато виждаме старият Ферит. Когато спре да присъства в живота му, ще е ясно, че промяната се случва.
И за мен сценарият се развива логично, а за семейство Корхан и в частност Ферит, може би ще научаваме заедно със Сейран. Най- вероятно, за това миналото му, детството му не ни се разкриха, както нейното.

# 179
Здравейте! От скоро ви следя и изчетох всичко на един дъх Grinning искам да попитам има ли определен ден, в който излиза сериала с БГ субтитри? Тоест сега издирвам епизод 18. Благодаря ви предварително Blush

Общи условия

Активация на акаунт