Има ли Господ и вярвате ли в него?

• 63 384
  • 1 388
  •   1
Отговори
# 135
За насъщния и за работа и всички благополучия в живота си знам, че се дължат единствено и само на мен и моите способности(провалите ми също са си мои), защото вярвам на себе си и на възможностите ми и не чакам някой друг да ми ги осигурява.

О, Лили, в много голяма заблуда си. Когато бях на 20, и аз си мислех, че всичко зависи от мен,  и че държа живота в ръцете си. Това беше една много хубава илюзия, с която ми беше много уютно да си живея, но... последва едно доста болезнено приземяване. Случиха неща, които недвусмислено ми доказаха, че това съвсем не е вярно. Желая ти да си запазиш това хубаво самочувствие и нека животът ти да се стече така, че да не те опровергае. Дано никога да не ти се налага да видиш колко малко нещата зависят от теб и ако нещо не е писано да стане, как може цялата вселена да се обедини срещу твоето желание! От сърце ти го желая (не влагам никаква ирония в думите си), защото си ми много, много симпатична. Тъй като сега бързам, следобят ще ти дам по-подробни примери от реалния живот в доказателство на това мое твърдение! Чао за сега и приятен ден!

# 136
Има ли Бог и намира ли той почва у нас   Crazy?
Този въпрос е неоригинален, въпреки, че има претенция за такъв. Wink

Защо възпроизвеждате доказани теории , които нямат ама нищо общо с Бога?
Я чети по-внимателно, моля!
Уважавам тези хора, които за себе си са решили, че не са вярващи, но такива изказвания  -
Айде дерзайте сега  Mr. Green. За мен няма и точка. И всички опити на убеждаване за изхвърлени   bouquet

няма теза, няма култура в зададения въпрос, а то май и въпрос няма, но е с чувство за превъзходство. Липсва и събеседник!
 Stop

Последна редакция: ср, 27 дек 2006, 12:08 от Ив

# 137
  • Ямбол
А който вярва на Дарвин и теорията му е наистина в голяма заблуда(как може да твърди,че докато един дребен вид динозавър подскачал,за да яде мухи и след време еволюирал и му пораснали крила Sickи така се появили първите птици Shocked)
Ако не си запозната добре с тази теория, по-добре не се изказвай, че звучи смешно. Нищо общо няма с подскачащи динозаври.
А ето още нещо в тази връзка или и учените са се заблудили:

Цитат
Учени за първи път показаха поетапно процеса, с който природата създава нов елемент на молекулярната механика, променяйки наличен елемент. Тяхното изследване е публикувано в американското списание "Нейчър". То потвърждава теорията за еволюцията на Дарвин и оборва неговите противници, които залагат на теорията за "интелигентния замисъл".

"Ние открихме, че разнообразието на молекулярно ниво се развива чрез трансформация, чрез процес, позволяващ на стари гени, които са натоварени чрез селекцията с напълно различни от досегашните им функции, да се променят в зависимост от новите функции", заявява биологът Джо Торнтън, който е и главен автор на това изследване. Противниците на Дарвин твърдят, че молекулните системи да твърде сложни, за да могат да се обяснят само с прогресивна еволюция, резултат от процес на естествена селекция.

"Нови техники ни позволяват да видим как старите гени, които днес са изчезнали, са еволюирали преди стотици милиони години", казва Торнтън.Биолозите са успели така да възстановят еволюцията на гена-рецептор на хормона алдостерон, съществувал преди 450 млн. години преди първото животно със скелетна структура да се появи на земята. Опитите показват, че този рецептор е имал способността са бъде активиран от алдостерона, преди самият такъв хормон да съществува и че тогава този рецептор е реагирал на друг много по-стар хормон с подобна на алдостерона структура.

Следователно рецепторът е бил подготвен да отговаря на ново функционално отношение с алдостерона, когато той се появи. "Процесът на поетапна еволюция на молекулярната механика, който ние успяхме да възстановим отговаря изцяло на теорията на Дарвин", подчерта Торнтън.

# 138
неслучайно казват че най-голямата лъжа на дявола била че той самият не съществува. следствие на което хората нямат страх за действията си, за това което става след смъртта и въобще от възмездие в настоящия живот

???
все съм си мислела, че хората трябва да трябва да са добри, защото отвътре са си такива, а не вътрешно да са лоши, но да правят добро поведение, щот ги е страх от дявола, разбираш ли.

и изобщо повече такива теми няма да чета. тука очевидно всяка форумка говори с Бог и той й е първо другарче и само тя го разбира, а останалите са тъпи и нищо не схващат. и всички много обичате Бог и сте изпълнени с любов, но иначе сте готови да разкъсате другарчето по тема, защото мисли нещо по-различно от вас. повече ми прилича на кавга в кварталния магазин, отколкото на разговор за духовното.

# 139
"Аз съм господ, Бог твой; да нямаш други богове освен мене"[/i] - това последното ми звучи като условие, та това е първата рамка, за която говорех преди. " Не си прави кумир и .... - това до някъде ми е ясно, но пак не разбирам смисълът му. Третата за напразното изговаряне няма как да спазвам, защото засяга само вярващите. Но четвъртата, я кажете - всички ли почивате в неделя(събота) Thinking, м, май не и май нарушавате една от заповедите, а уж Господ ги е казал. Останалите в общи линии и аз ги спазвам, вече обясних защо.
Десетте Божи заповеди се срещат в Стария Завет на две места. Те са отправени към евреите. Старият Завет е написан на еврейски, а Новият завет е написан на старогръцки, в основата му е личността на Исус, като Месия, като Спасител.
За Първа и Втора заповед - знаем, че е  имало езичество- различни идоли, ритуали, на които са се покланяли хората, за това Бог откроява себе си. Но това важи и за днес, да разпознаваме истинния Бог.
Библията е книга с много кодове, символи, и освен това е добавена апокрифна литература (аз имам първото издание на Библията на Българската православна църква с добавени апокрифи). Появата на сектите е обусловена от това, че някои изкривяват тълкуването й, или дори не я тълкуват правилно (например Адвентиската църква - мисля, че така се пише или Църкавата на седмият ден - почитат изключително Съботния ден и всъщност изключват Новия Завет- доколкото съм запозната, възможно е да греша). На времето (около 1930 - 1939 г.) старите хора в БГ и семейстъвата им, са спазвали тази Божа Заповед - Четвърта, но аз лично не го правя. И това не ме прави, по-малко вярваща. По стечение на обстоятелствата, го правя напоследък, защото така се получава, не е съзнателно. Съвършени хора няма (а и Бог не иска от нас да бъдем такива, обича ни такива, каквито сме - това ще се прочете на много места в Библията), няма и чак до толкова праведни, ето защо казвам, че вярата е лично общуване с Бог, всеки човек има за себе си духовна култура.

Последна редакция: ср, 27 дек 2006, 11:34 от Ив

# 140
Единствено в християнството човека е представен като образ и подобие на Бога. В останалите религии човека е същество което се стреми да се самоосъвършенства, за да заслужи по някакъв начин любовта на Бога или сам да стане такъв...

Бих искала да има такава фигура, на която да стоваря всичките неразбираеми и нежелани от мен събития, бих искала да има справедливост в моралните норми, които аз разбирам.Страхотно е чувството на освободеност когато не ти си отговорен за това, което се случва, но някак си не мога да повярвам във всичко това.

Аз лично знам, че каквото човек сам си направи, никой не може да му го направи. Ако аз изневерявам на съпруга ми, няма да обвинявам Бог, че ми се разбило семейството. Ако вземам наркотици и умра, Бог ли ще ми е виновен?! Но знам, че когато се покае човек, Бог го измъква и от най-големите каши. Проблема е, че разбирането за морални норми за всеки човек е различно. За едни хора е морално да послъгват понякога, за други е морално да имат извънбрачни връзки, просто за развлечение, за други да живеят без брак, но това означава ли, че това е стандарта за морал?
Все съм си мислела, че хората трябва да трябва да са добри, защото отвътре са си такива, а не вътрешно да са лоши, но да правят добро поведение, щот ги е страх от дявола, разбираш ли.

и изобщо повече такива теми няма да чета. тука очевидно всяка форумка говори с Бог и той й е първо другарче и само тя го разбира, а останалите са тъпи и нищо не схващат. и всички много обичате Бог и сте изпълнени с любов, но иначе сте готови да разкъсате другарчето по тема, защото мисли нещо по-различно от вас. повече ми прилича на кавга в кварталния магазин, отколкото на разговор за духовното.

Хората не могат да бъдат добри, защото такива неща като да обичаш враговете сиб, да дадеш връхната си дреха си дреха, ако някой ти иска ризата, да обърнеш другата буза ако някой те удари...Тези неща не можем да ги направим просто така, защото са против инстинкта ни за самосъхранение, защото, за да ги направи човек трябва да пренебрегне собствено си аз. За това ни е небоходима свръхестествена намеса.

Да, мила, наистина Го познавам лично и ми е първо другарче. Когато се случват неща около мен, често знам как да постъпя, дори това да не е най-логичното което трябва да се направи. Дава ми свръхестествен мир в душата когато всичко около мен се руши. Избавя ни по свръхестествен начин от много ситуации (катастрофа с колата например).
Никой обаче никъде до сега не спомена, че другия който е на противоположното мнение е тъп?? Ти къде го прочете? Ние уважаваме твоето мнение, но когато човек е преживял нещо толкова велико...как да не го сподели. Лично аз никога не бих могла да спра да говоря, какво направи Бог за хората и, че те имат нужда от спасение. Съжалявам, че се чувстваш по този начин! Имаш една голяма прегръдка от мен  Hug

А относно Дарвин, той сам се е отказал от теорията си преди смърта си и е казал, че нещата немога да се случат без външна намеса. Айнщайн също е казал, че има Бог. Wink

# 141
тука очевидно всяка форумка говори с Бог и той й е първо другарче и само тя го разбира, а останалите са тъпи и нищо не схващат. и всички много обичате Бог и сте изпълнени с любов, но иначе сте готови да разкъсате другарчето по тема, защото мисли нещо по-различно от вас. повече ми прилича на кавга в кварталния магазин, отколкото на разговор за духовното.
За първото, де този късмет Eden, де този късмет! Simple Smile
Ето за това казвам, че вярата не бива да се излага на показ. Lilqna тук каза, че иска да знае, момичето в разговор, а не от книги (въпреки, че имам много богата библиотека у родителите ми, жалко - че са далече), в какво вярваме, кой е Бог и как вярваме. Е, през цялото време това обяснявах за себе си, моята позиция, моето разбиране и тук там, където се налагаше съм вмъквала факти, доказани неща.
На коментари за дяволи, Ад и т.н. не отговарям.

Последна редакция: ср, 27 дек 2006, 12:12 от Ив

# 142
Относно сектите - В тях проблема не е спазването на събота или не. Те изкривяват делото на Христос и спасението. Адвентистите освен Библията, четат и посланията на някаква тяхна пророчица, а Яховистите изобщо не признават, че Христос е син на Бога, Сватия Дух е някакво помощно духче там....Кхххх.
Христос е казал "Да обичаш Бог повече от всичко на света и да обичаш ближния както себе си, в това се изразява смисъла на закона и пророците" В това изречение има много повече от това да спазваш десетте Божи заповеди. Това е един стандарт на добрина, който със собствени сили не можем да достигнем. Ако във Стария завет, Бог беше дал закон с правила, които да се спазват, то в Новия завет, Той поставя летвата много по-високо, за Него е важно не толкова какви дела вършиш, а какво има в сърцето ти. Защото много хора правят на пръв поглед добри неща, но мотивите им не са добри...Можеш да нахраниш човека, а в същото време да го мразиш...
А за мен съботата е ден който да посветиш на Бог, да четеш да се молиш, да го търсиш....Лично аз не държа на законона това да е точно събота, но е необходимо поне един ден в седмицата да е напълно за Него, защото житейските грижи толкова ни налягат, че забравяме изобщо за Него...

# 143
Относно сектите - В тях проблема не е спазването на събота или не. Те изкривяват делото на Христос и спасението. Адвентистите освен Библията, четат и посланията на някаква тяхна пророчица, а Яховистите изобщо не признават, че Христос е син на Бога, ...
По - спокойно!
Отговорила съм на Lilqna, нямах намерение да намесвам сектите, но исках да й дам пример. И това, че тълкуването на Библията, дава повод Четвъртата Божа заповед да заформи свои поклонници. Нали, все пак искаме да има обективност. И не обичам, нещата да се вадят от контекста им, нека четем, моля.

Никога не споря на тема религия.

Последна редакция: ср, 27 дек 2006, 12:19 от Ив

# 144
  • Варна
Христос е казал "Да обичаш Бог повече от всичко на света и да обичаш ближния както себе си, в това се изразява смисъла на закона и пророците" В това изречение има много повече от това да спазваш десетте Божи заповеди.

Това Е смисъла на 10-те заповеди - нито повече, нито по-малко... Те не са дадени просто да си ги прочетеш, има смисъл да се изучават и спазват.
БТВ Те не се отнасят само за Старозаветните евреи, а за всички и по всяко време. Исус Христос също декларира спазването им.
Ив, не е само четвъртата заповед повод за разделение. Който се интересува, има и история на църквите и деноминациите /т.нар. у нас секти/

# 145
Все съм си мислела, че хората трябва да трябва да са добри, защото отвътре са си такива, а не вътрешно да са лоши, но да правят добро поведение, щот ги е страх от дявола, разбираш ли.

Никой обаче никъде до сега не спомена, че другия който е на противоположното мнение е тъп?? Ти къде го прочете? Ние уважаваме твоето мнение, но когато човек е преживял нещо толкова велико...как да не го сподели. Лично аз никога не бих могла да спра да говоря, какво направи Бог за хората и, че те имат нужда от спасение. Съжалявам, че се чувстваш по този начин!   

за Него е важно не толкова какви дела вършиш, а какво има в сърцето ти. Защото много хора правят на пръв поглед добри неща, но мотивите им не са добри...Можеш да нахраниш човека, а в същото време да го мразиш...

много добре казано  newsm10
а колкото до еден - като няма да четеш недей и писа. постингът ти е обиден, с намек че сме луди и т.н. и че сме нарекли някого тъп. мисля че въпреки спора дискусията е в рамките на нормалното общуване и никой не е обиждал някого

# 146
Ив, това което казвам потвърждава това което и ти. Моля те да ми простиш ако съм те засегнала.   bouquet
Логично, е Стария завет не е отделен от Новия и казаното е в единия е казано и в другия.

# 147
и аз вярвм, но не ходя често на църква. смятам, че Бог е в сърцето на всеки един от нас и не е нужно, ходейки на църква да му засвидетелстваш нещо. честно казано имам доста познати, които ходят на църква често и после обясняват как не вярват в Бог, но си ходели ' ото има било успокояващо, пък и хората ги гледали  Shocked

# 148
  личността на Исус, като Месия, като Спасител.

Ив, кажи с накратко "спасителната мисия" на Исус в това да повярват хората в християнството ли е или има друга цел?  Извинявай ако въпроса ми звучи глупаво, но е сериозно зададен.

# 149
За тези, които искрено се интересуват, ще препиша малка извадка от книгата "Закон Божий" - книгата е православна и в нея има отговор на всички въпроси, които вярващият може да си зададе: "В сътворения от Бога свят няма и не може да има нищо безсмислено. Ако човек живее без вяра в Бога, не живее според Божиите заповеди и не живее, за да получи вечния живот, съществуването на такъв човек на земята става безсмислено. За хората, живеещи без Бога, животът излежда непонятен и случаен, а самите такива хора стават често по-лоши и от зверове"... ... И така, за нашето спасение са необходими правилна вяра и живот според тази вяра (добри дела).

Ето отговор на въпроса защо Исус Христос е Спасител?
"Грехът е беззаконие", т.е. престъпване, нарушаване на Божия закон. Грехът се появил у хората чрез дявола, който съблазнил в рая Ева, а чрез нея и Адам, като ги придумал да нарушат Божията заповед, т.е. да съгрешат. Грехопадението на първите хора - Адам и Ева - разстроило човешката природа. Грехът в хората помрачил ума, волята, като внесъл в тялото болестите и смъртта. Хората започнали да страдат и умират. Сами, със своите сили, вече не могли да победят в себе си греха и неговите последствия: да излекуват ума, волята, сърцето и да унищожат смъртта.
Това е могъл да извърши само единият Бог - Творецът на всичко.
Милосърдният Господ обещал на хората, че на земята ще дойде Спасител, Който ще ги избави он властта на дявола и вечната смърт.
...Нашето спасение Исус Христос извършил чрез Своето учение, живот, смърт и възкресение.
Неговото учение за нас ще стане спасително, когато ние го приемем с цялата си душа, постъпваме според него и в живота си подражаваме на Спасителя. Както лъжа на дявола, приета от първите хора, пося в хората семето на греха и смъртта, така и истинността на Христовите думи, усърдно приети от християните, стават в тях основа на свят и безсмъртен живот."

Общи условия

Активация на акаунт