Има ли Господ и вярвате ли в него?

• 63 569
  • 1 388
  •   1
Отговори
# 240
  • Linz
Благодаря ти за времето и старанието  bouquet Но аз пак не разбирам защо нещо толкова съвършено като Бог създава нещо толкова несъвършено като човека.

"... Затова умират деца..." - с какво конкретно дете е заслужило да умре? Заради чужди грешки ли?

# 241
Значи в началото бе Бог. И Той е създател на всичко. Включително и на злото, което унищожава човека  newsm78 Или не е така?  Crazy
Не забравяй свободната воля ... ако някой те прави насила добър това е насилие , а Бог не е насилник. Ако нямаш избор - не си свободен .

# 242
РЕНИ-защото Господ е Създател и Той решава кой да се роди и кой да умре и кога,а смъртта на детето е изпитание за родителите му-в такъв момент е много трудно да останеш вярващ и там е ,,уловката,, или изпитанието.Господ ти дава свободна воля и ти решаваш кой път да поемеш.

Като не си религозна,какво мислиш ще стане с теб след смъртта-това ми е интересно да чуя!

# 243
Благодаря ти за времето и старанието  bouquet Но аз пак не разбирам защо нещо толкова съвършено като Бог създава нещо толкова несъвършено като човека.

"... Затова умират деца..." - с какво конкретно дете е заслужило да умре? Заради чужди грешки ли?

Първите хора Адам и Ева Бог е създадл по свой образ и подобие - те били безсмъртни. Образът и подобието Божие преди всичко се изразява в свободата на волята у човека, но заради първият си грях, нарушавайки забраната на Господ да ядат от плодовете на дървото за познаване на добро и зло, били прокудени от Рая и станали смъртни.

За втория ти въпрос: по принцип за вярващият, както обясних и по-горе, земният живот е временен и е подготовка за вечния живот, така че смъртта е едно ново раждане, тя не е нещо лошо, не е наказание. Ние сме тук, за да се опитаме да заслужим вечен живот чрез добрите си дела и разкаяние за греховете си. Детето не е отговорно за постъпките си, така че когато умре дете, то наследява вечния живот. Вярно, че е ужасно тежко за родителите и дано никой да не изпита тази огромна болка. Но... Бог дал - Бог взел. Той си знае защо.

# 244
Вярвам безрезервно. Но не ходя на църква толкова често, колкото ми се иска, което не ми прави чест. Confused

# 245
Значи в началото бе Бог. И Той е създател на всичко. Включително и на злото, което унищожава човека  newsm78 Или не е така?  Crazy
Не забравяй свободната воля ... ако някой те прави насила добър това е насилие , а Бог не е насилник. Ако нямаш избор - не си свободен .

Именно! Откъде идва злото - от човека, от греховете ни, от пороците ни - всички лоши неща стават заради гордостта човешка, алчността, похотта, завистта, злословието. Всеки трябва да избере своя път - по-трудния (да си добър и да се опиташ да живееш праведно) или по-лесния и по-приятния (да правиш каквото ти се харесва - ако ти се изневерява - ами това заздравява на брака; да абортираш детето си, защото не е улучило удобния момент, пък и това е право на избор) и още много, много примери мога да дам от живота на средностатистическия човек (не визирам никого конкретно, говоря си по принцип).

# 246
  • Linz
Но все пак Бог е създател и на злото/ Дявола/ Сатана.

РЕНИ-защото Господ е Създател и Той решава кой да се роди и кой да умре и кога,а смъртта на детето е изпитание за родителите му-в такъв момент е много трудно да останеш вярващ и там е ,,уловката,, или изпитанието.Господ ти дава свободна воля и ти решаваш кой път да поемеш.

Като не си религозна,какво мислиш ще стане с теб след смъртта-това ми е интересно да чуя!
Ясно, че е изпитание за родителите. Но едно невинно дете заслужава ли страданието си? Не просто смъртта, а страданието преди нея.
За смъртта въпроси нямам- всека нощ изпадаме в състояние, в което мозъкът ни "изключва". Е, при смъртта процеса е необратим.

# 247
Сатана е бил ангел - те също имат собствена воля и е избрал своя път, на е създаден изначално лош.

# 248
РЕНИ
затова не можем да сме Бог и да го проумеем, той твори свободни същества , а ние можем само роботи и за съжаление мислим по роботски ...то затова и толкова можем де Simple Smile

# 249
Да Господ е създал и Сатаната,който е бил ангел,но е отказал да се поклони на Адам,възгордял се е и е помолил Бог преди да иде в огъня завинаги,да му  даде възможност да докаже,че Адам и поколението му също заслужават да му ,,правят компания в Ада,,-с най-прости думи казано.
А за страдащите дечица има възмездие и награда,след смъртта и повярвай ми страданията на Земята са нищо в сравнение с тези които са след смъртта,за който го заслужава...

# 250
  • Ямбол
Бог е извън всяко човешко възприятие , да се опитваш да го обхванеш с човешкия си разум или представи е абсурд .
Щом е така, тогава вие как разбирате какво казва бог, какъв е той и т.нКазвате, че е добър, че е милостив, че е справедлив, а в същоте време е абсурд да бъде разбран. За мен това е чисто противоречие.
Съжалявам , че не разбираш какво съм казала ... или може би го разбираш , както ти е удобно , но аз наистина не казах това .
Колкото до "как разбираме Бог" ...ами Той ни говори така ,че да го разбираме ... невярващият е забранил тази "опция" Simple Smile затова и му е непонятно
Може да не разбирам, но поне се опитвам, затова и питам. Не разбрах кое не си казала, а и не отговори на въпроса ми. От последните ти думи разбирам, че само ако съм вярваща ще имам отговор, така ли е, или пак не съм разбрала.

. Бог е най-великото същество.
Маги, извинявай, че така вадя думите ти, но само по това изречение искам да питам. Ето моята логика и как разсъждавам аз. Да приемем, че бог е същество. Същество е понатие, изразяващо единица организирана жива материя. То може да е от всякакъв биологичен вид, включително и човек. Тогава следва, че и бог е жива материя от биологичен вид.

# 251
Лиляна
никой не иска от теб да си вярваща ... просто трябва да поискаш да слушаш , да позволиш да ти говорят . Не може да ми казваш ,че не съществувам и да не желаеш да ме опознаеш и да общуваш с мен ...ми остави ме да ти покажа ,че ме има , позволи ми да го направя. За тази цел трябва да се обърнеш към мен нали ... същото е и с Бог ... поискай и ще ти се даде . Не е нужно да ходиш по църкви , просто се обърни към Него и му кажи с прости думи , че ако Го има , ти искаш да Го познаваш.

# 252
  • Ямбол
Значи, ако Му повярвам, той ще ми се представи Crazy Значи пак трябва да вярвам. Аз искам да разбера, но като неутрален или не става?
Ако говоря с някого пред мен, няма как да отрека, че съществува, защото го виждам пред мен.
Изглежда аз вярвам след като видя, а вие вярвате преди това.

# 253
Не е задължително да ти се представя. Твоя воля дали вярмаш или не. Освен това са неведоми пътищата Божии и не знаеш дали няма да дойде такъв момент в живота ти (дай Боже!), където ще се обърнеш във вярата. Има много такива случаи (като почнем от св. Павел) на върли атеисти, които в един миг се обръщат във вярата.
Аз искам да попитам невярващите - какви са вашите обяснения за чудесата - например чудото описано от Месори - където ампутиран крак бива възстановен. Или чудесата с кървящите Причастия, или запазените тела на светци, разнасящи благоухания, или стигматиците, или плачещите икони. Ясно, че "чудо" е разтегливо донякъде понятие. Има чудеса и псевдочудеса. Говоря за чудеса, признати от църкавата (известно е, че преди църквата да обяви дадено изцеление например, за чудодейно, изследва случая, включва и екипи от специалисти лекари и т.н.). Как например от позицията на атеист може да бъде обяснено чудото, единствено в историята, с възстановяването на ампутиран крак? Или Хостия, която периодично прокървява?

# 254
Бог е извън всяко човешко възприятие , да се опитваш да го обхванеш с човешкия си разум или представи е абсурд .
Щом е така, тогава вие как разбирате какво казва бог, какъв е той и т.нКазвате, че е добър, че е милостив, че е справедлив, а в същоте време е абсурд да бъде разбран. За мен това е чисто противоречие.
Съжалявам , че не разбираш какво съм казала ... или може би го разбираш , както ти е удобно , но аз наистина не казах това .
Колкото до "как разбираме Бог" ...ами Той ни говори така ,че да го разбираме ... невярващият е забранил тази "опция" Simple Smile затова и му е непонятно
Това за опцията ми хареса и е вярно.
Благодаря за интересната тема и аз. Първото нещо, което искам да споделя е, че много от информацията за сътворението на света, за нас самите ни е отнета през вековете. Защото с голяма част от нея ние – човеците си служим неправилно.
Какво е Бог?- няма точен отговор. За мен е усещане.Всеки ден виждам присъствието му. Но ако трябва да обесня какво е- енергия е, но тя не е концентрирана на едно място. Човешката душа е също енергия, която се преражда, но не всичката енергия т.е. не цялата си душа човек взема за всяко следващо прераждане. Как си обеснявам несправедливостите- защо умират деца? Законът на кармата. Бог не наказва- наказваме се самите ние. Защото всяко сторено от нас зло е енергия, която се излъчва в пространството. Ако тази енергия е предназначана за някого част от нея ще го застигне и той ще пострада, но голямата част отива в пространството . А вселената е така устроена, че стореното от теб – добро или зло ти се връща  многократно уголемено.
Бог  е създател, но не избира кога да се родим, а и тук ни е дал свободната воля да избираме ние. Така човек се ражда- праражда, като предварително избира своя живот, за да изчисти душата си образно казано или да поправи грешките си от предишни прераждания. Информацията за тях се съдържа в така наречените Акашови хроники и е недостъпна за съзнанието ни. Вечният живот е този, който ние живеем и се прераждаме. Вечен е животът на душите ни. Душата е енергия, а енергията не се губи , нали?След смъртта се превръща в дух. И така се повтарят нещата. И в края на краищата Бог е създал човека- струва ми се няма да си хаби труда, за го създава само за някакви си 70 години живот. Това нашега. Grinning

Общи условия

Активация на акаунт