Има ли Господ и вярвате ли в него?

• 63 671
  • 1 388
  •   1
Отговори
# 270
  • Linz
според мен пък, това че всяко нещо си има научно и логично обяснение не си противоречи с вярата
Не, но в случая коментирахме "чудесата" и обяснението им.

# 271
  • Ямбол
щом нещо не е научно доказано, все още не значи, че не съществува. Има още толкова недоказани и неоткрити от науката неща, а и толкова много противоречия... Имах познат математик, който твърдеше, че може да ми докаже, че 1+1=3. Сигурно е прав, но аз като нематематик, ми е трудно да го повярвам, но допускам, че може да е прав - просто моите познания по математика са крайно недостатъчни, за да си го представя. Така е и с вярата в Бог.
Съгласна Peace Това с 1+1=3 като математик ти казвам, че е невъзможно. Има трик, който се използва и някои ненаблюдателни може и да се хванат. аз мога да докажа, че 1=2, но знам, че на едно място има забранена операция от законите на математиката, но не всички я знаят и не е задължително.

# 272
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
според мен пък, това че всяко нещо си има научно и логично обяснение не си противоречи с вярата
Не, но в случая коментирахме "чудесата" и обяснението им.

Какво значи "чудо"....по- голямо чудо от живота аз не съм виждала.......няма обяснение за него , но е факт

# 273
  • Linz
Чудеса като плачеща икона или пораснал наново ампутиран крак.
Животът е друг вид чудо Laughing

А 1+1=1 как ви се вижда? Wink

# 274
Проблем е когато искаме всичко да разберем и тогава да повярваме!
И то е защото не искаме да проумеем, че независимо от това, че не са научно обяснени съществуват много неща и явления, както и тези , които са вече научно обяснени, преди да ги обеснят.
Има много чудеса за които няма обяснение- например- операция  на стомаха с обикновен голям нож- /това съм го гледала по телевизията/, след и по време на което, нито кръв, нито нищо. По време на операцията- без упойка- няма болка, целият нож е наврян буквално в стомаха на човека!
Друго чудо- Ванга!
Има много други примери. Разбира се, че зад тях стои научно обяснение. За нас са чудеса, защото все още не сме достигнали до обяснението.
Но за да повярваш в нещо не е нужно непременно да го видиш или чуеш. Както писах по горе- "Да вярваш само на това ,което виждаш или чуваш означава, че си глупак!"Извън нашите разбирания, усещания и възприятия съществуват явления и факти, които ние не можем да си обесним- защото мозъкът ни е несъвършен! И ако продължаваме да се напъваме да разберем всичко, което Този , който ни е създал е създал за нас сме меко казано смешни.
Аз поне не съм виждала нищо, което да не мога да си обясня по логичен път.
Няма начин да повярвам, че на човек с ампутиран крак ще му изникне от самосебе си нов (или нещо от този род).
Това е абсурдно. Как си обесняваш например безкрая, Вселената. Къде свършва? Какво има след това?
Издава ми съобщение за 2 нови отговора докато пиша- извинявам се ако се повтарям с някого.

# 275
  • Linz
Снощи гледах филмчето "От жаба до принц". Интересно е, има логика в него. Аз не мога да отговоря на поставените въпроси за това откъде идва новата информация за еволюцията или за междинните видове между земноводни и сухоземни. Ще потърся информация по въпроса, защото се заинтригувах. Но това въобще не прави теорията на Дарвин невалидна и по никакъв начин тя не може да се отрече. Във всяка наука има бели петна (и особено там, където процесите не могат да бъдат изследвани понастоящем).

# 276
  • Linz
Няма начин да повярвам, че на човек с ампутиран крак ще му изникне от самосебе си нов (или нещо от този род).
Това е абсурдно. Как си обесняваш например безкрая, Вселената. Къде свършва? Какво има след това?
Не съм била там Laughing

"Да вярваш само на това ,което виждаш или чуваш означава, че си глупак!"
Започнахме с обидите, а? Ти си по-умна, щото вярваш на неща, които няма начин да знаеш дали са истина  Mr. Green

Последна редакция: пт, 29 дек 2006, 15:48 от РЕНИ

# 277
   Вярвам, че има сила, която е над всичко. Дали е Бог или нещо друго, не знам. По принцип би могло да се каже, че вярвам в Бог. Но не ходя на църква редовно, а само когато, душата ми го поиска. Не мисля, че организираната вяра носи нужното просветление.

# 278
Не съм била там Laughing

Започнахме с обидите, а? Ти си по-умна, щото вярваш на неща, които няма начин да знаеш дали са истина  Mr. Green
В някой от предните си постинги писах, че това не е моя мисъл- поставих я и в кавички и не искам никого да обидя. Не си спомням точно на кого е- Маркес или Казандзакис - ще сгреша.  Всеки има право да вярва в това, което иска мила Рени, и това е още едно право,което ти е дадено от Бог!
 За да вярваш в нещо трябва да го и познаваш! А познанието не идва само с четене на книги. Усещанията , които са ни дадени, чувствата, чудото на любовта на една майка например. Те също могат да ни научат да вярваме. Един въпрос? Защо на България се случват големи нещастия ,катастрофи, Индиго,  все срещу религиозни празници- Коледа и Великден?
Тук някой попита в началото-Пуполино  мисля, кои книги с научни доказателства за създаването на света да прочете. На Ив не й е достатъчен Мулдашев.  Прочетете "Тайната доктрина "на Елена Блаватска, тогава. Ако и тя е недостатъчна , то прощавайте .Обяснения за всичко как е станало като по учебник няма никъде. Знанието никому не се дава наготово.

# 279
Цитат

не обръщай внимание на това , то не визира теб , просто е нещо като аксиома

# 280
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
Чудеса като плачеща икона или пораснал наново ампутиран крак.
Животът е друг вид чудо Laughing

А 1+1=1 как ви се вижда? Wink

Joy Joy Joy Joy

е в тези чудеса не вярвам

# 281
  • Linz
Един въпрос? Защо на България се случват големи нещастия ,катастрофи, Индиго,  все срещу религиозни празници- Коледа и Великден?
Виждаш божествена намеса ли? newsm78

# 282
  • Ямбол
Някой е казал, че ако вярвам само на очите си - то аз съм глупак. Ми нека съм глупак, но няма да кажа какво е за мен вярата и подчинението на измислица. Няма, защото все още не ми е много ясно причината и подбудите на вярващите. Много обичам обобщения и клишета, ама много.
Един въпрос? Защо на България се случват големи нещастия ,катастрофи, Индиго,  все срещу религиозни празници- Коледа и Великден?
Виждаш божествена намеса ли? newsm78
Ми те религиозните празници са пръснати в цялата година, много ясно, че все ще до някой празник. За теория на вероятностите да сте чували случайно?

# 283
Ми аз затова казах чудеса и псевдочудеса. Не всичко, което изглежда необяснимо, се приема за божествена намеса. Самата църква преди да обяви някого за светец, провежда дълги и сериозни проучвания, включва специалисти от различни сфери - не е толкова просто. Това, че трупът не се е разложил, още не е свидетелство за святост - и правилно църквата е призовала към здравомислие.
Чудото с ампутирания крак е факт - случило се е в Испания, ако не се лъжа през ХVІІ век. Човекът, на когото се е случило, е бил съвсем обикновен, дори е бил професионален, така да се каже, просяк. Запазена е документацията от процеса, който е воден.
Разбира се, че вярвам в чудеса, защото за Господ, който е  всемогъщ, няма невъзможни неща. Но не всичко, което се случва като нещо необяснимо и странно, може да се приписва на Него или да се обявява за чудо. Това, че някой е вярващ, не означава, че е сляп, кон с капаци и няма здраворазсъдъчно мислене. Не означава също, че е против науката, научните постижения като цяло. Защото вие как си представяте вярващите - като елементарни и ограничени хора, без собствено мислене или като някакъв особен вид? Те са като всички останали, само че в ценностната им система на първо място би трябвало да е винаги Бог. В тази дускусия имам впечатлението, че на вярващите се гледа малко иронично и с превъзходство. А не би трябвало да е така, аз лично не подценявам никого от пишещите тук, не мисля, че който не вярва, е глупак.

# 284
В мисълта ,която цитирах -"Да вярваш само на това, което виждаш и чуваш означава, че си глупак"според мен се крие следния смисъл. Не е признак на трезвомислие, ако не разбираме, че отвъд нашите възприятия ,които са несъвършенни, съществуват явления , за които ти няма как знаем. Пак казвам - сетивата ни са несъвършенни!Мозъкът ни - също! Нима смятате, че няма по висш разум от нашия?  Аз пък съм виждала и усещала неща, които със земната логика не се обесняват. Човек не вижда само с очите си. Разбира се те имат своето научно обяснение, но на нас то не е ясно и затова ги наричаме чудеса. Ами това, че живеем само в три измерения, а дори не знаем колко са? Писах по-горе за феноменът Ванга. Нима ще ме попитате пак дали  виждам  Божествена намеса? Добре, а според вас обеснява ли се със земната логика този феномен? Или Рени ще ми отговори, че не е била там. Не се заяждам, просто считам, че спорите нелоялно в определени моменти.
 Опитах се да отговоря на въпросите, които някой зададе- какво е Бог? и как си обеснявам несправедливостите.Прави ми впечатление, че от  постингите ми  извадихте само за празниците и мисълта в кавички. Вие знаете защо.
Ми те религиозните празници са пръснати в цялата година, много ясно, че все ще до някой празник. За теория на вероятностите да сте чували случайно?
За теорията на вероятностите съм чувала, но също така знам, че няма нищо случайно.

Всеки има право да вярва или не. Но вярата освен всичко е знание и то далеч не само богословско. Вярата е и наука- нещо повече тя обединява всички науки. Не може да се обясни всичко в един разговор. Това,което човек е прочел и научил за цял живот от самия живот не може да се разкаже.

Общи условия

Активация на акаунт