Има ли Господ и вярвате ли в него?

• 63 371
  • 1 388
  •   1
Отговори
# 600

Дискусиите за противоречията на атрибутите, които следва да заключава в себе си Бог, е смешно да се провежда на толкова ниско ниво. Вярвай си в каквото желаеш, но неосведомеността с какво точно ти помага, не знам? Започвайки с Томас Аквински, хората- теолози, филисофи и учени векове наред дискутират тази тема. Малко повече осведоменност за темите в тези дискусии няма да ти навреди.

Хайде, аз се позаблявах да видя сега дали нещо интелигентно все пак ще се каже тука (уви...), сега- чао, май е време червеният химикал да надраска нещо.

За какво ниво питаш? Хората тук задават въпроси, естествени, логични и искат да си обяснят нещата, както и аз съм искала преди да повярвам. Дискутираме си и си общуваме приятно засега! Не мисля, че някой специално в този форум има нужда от академичен стил на обсъждане на тези проблеми но, ако е така, да каже!
Аааа, не рабрах, за каква неосведоменост говориш? Ако е по въпросите на философията-определено съм неосведомена. Но и тя не ме вълнува.

Последна редакция: ср, 17 яну 2007, 15:12 от SilIli

# 601
  • сред маслини и портокалов цвят
Обръщам се към всички вярващи християнки, за да ви предложа да се молим за тези, които искат, но не могат да имат деца:  УРИЕЛ, Black diamond, jasmin.  Praynig Praynig Praynig
Вале и аз това мислех да напиша! Включвам се!
Момичета, ще се моля за вас с цялото си сърце! Hug  Знайте, че винаги има надежда! Praynig

Благодаря ви! Трогнахте ме! Наистина! Hug

# 602
Bori7, не е моя задача, цел и работа да образовам форумската общност. Има си книги и библиотеки за разширяване на кръгозора, а и повечето от нас явно и време в излишък имаме…. Ако ти трябва библиография, ще ти напиша.

Заглавието на тези тема се състои от 2 части,:
1  Едната е- Бог съществува ли (т.е. факт ли е съществуването и ако някой твърди това, какви са доказателствата),

2 А другата (подтема, продиктувана от заглавието) е отделният потребител в какво вярва, това не еособено интересно: хората вярват в каквото си искат; това, например, че съществува "Съсловие в Подкрепа на Тезата, че Земята е Плоска", не значи, че е така (хей, а това съсловие се наричат креационисти, межу другото, нека поне аз да дам пример за светила на тази псевдонаука!).

Но. Нека все пак да се придържаме към елементарно разграничаване между факт, мнение и вяра. Всеки един вярващ в монотеистична религия може да каже, че съществува съответният бог, защото така пишело в съответната свещена книга, но това (съществуване) не е факт.

Както казах, за мен мненията (от рода на "аз вярвам в зелени човечета") не са интересни (макар и занимателни). Ако има факти или поне някакъв що-годе образован аргумент, би ми било интересно да го чуя. Но това явно няма да е тук, но нищо.

SilIli, ти учен ли си? По какво? Мнозинството от научната общност определя научния креационизъм като псевдонаука, тъй като той не се придържа към научния метод. ( През 1987 година Върховният съд на САЩ определя научния креационизъм за религиозно учение, а не наука).

# 603
....
SilIli, ти учен ли си? По какво? Мнозинството от научната общност определя научния креационизъм като псевдонаука, тъй като той не се придържа към научния метод. ( През 1987 година Върховният съд на САЩ определя научния креационизъм за религиозно учение, а не наука).

Занимавам се с научна работа, физик съм, в Софийски Университет. Пиша дисертация. Но, да се определя като учен все още нямам самочувствие. А и едва ли някога ще придобия.
Не съм съгласна, че научния креационизъм не се придържа към научния метод, напротив, точно това прави и в това се състои трудната му задача-да покаже и докаже, чрез методите на науката (които са ограничени)-съвършенството и замисъла на Творението.
Това за Върховния съд, не го знам, но в САЩ се намират едни от най-сериозните академични общности, които са и на креационистка основа. Thinking  Само учение научния креационизъм не може да се нарече, защото  отговаря на всички критерии, за да има статут на наука, поне в BG е така. PeaceИма голяма разлика между двете понятия. Отклонихме темата...извинете!

Последна редакция: ср, 17 яну 2007, 17:35 от SilIli

# 604
Da se hodi na zurkva samo v nedelite i na prazdnitzite ne e dostata4no. Istisnskata vyara e vinagi vutre v surtzeto. Ne e zadulgitelno da se molite v tzurkva,Ako ste sami v ku6ti  molbata vi pak 6te bude 4uta...vinagi kadeto u da ste! Hodeneto na zurkva ne e opredelya6t faktor kolko 4ovek vyarvav Bog.
 A Znaete li kakvo e Bog?! Predpolagam 4e pove4eto si mislyat za edin 4i4ko s byala brada sednal na tron na nebeto... Laughing he he....Pulni gluposti! Rolling Eyes
Bog e energia,nie go nari4ame Bog, tova e vselenata,energitata okolo nas nvsyakade ....Zatova kazvat Bog e navsyakde! Kogato u4enitzite pitali Hrsitos da im pokaga Ba6tata(Bog) toi kazal..."Ne moga da vo go pokaga,ponege to e v men i izvan men!!" Toi e navsyakade!!" Kakto znaete vsyaka misul se prevra6ta v realnost rano ili kusno...misulta e energia i se matearilizira.Takv e prirodnia zakon,vsi4ko tragva ot misulta! Vsi4ko e sazdadeno ot misulta....naprimer computar,televizor,gsm...nyako parvo go e pomislil...kak 6te izglegda? Predstavil si go e v glavat i togava go e realiziral! Kogato sme gladni,purvata ni misule ...gladen sum i 6te si sgotvya omlet(naprimer) i posle omleta se realizira v realnost,no omleta purvo e roden v glavata ni kato misul,nali? Kogato se molite vie izpra6tate energini vulni kam vselenata...kam energiata,tova e Bog....koito izpalanyava na6ite jelania Simple Smile ....vinagi...ako vyarvate,kolkoto po dulboko vyarvate  i sikate ,tolkova po-burzo se "sbudva" jelanieto vi.Toi(Bog) ne moge da se vidi a samo da se 4uvstva  i use6ta,navsyakede...ponege Bog ne e li4nost!! Nie horata sme si izgradili predstava za BOG kato edin staretz s brada ,za da e p -lesno na horata da vyarvat v ...ne6to  ili v nyakoi (koeto se vigda.) ,Nie horata sme sazdadeni ot materia i enrgia!! Zatova se kazva 4e sme sazdadeni po Bogie podobie...ponege Bog e vsevi6na energia.... tya e v nas i okolo nas...toet nie vsi4ki sme Bogove.
Kogato 4ovek meditira,toi navliza dalboko v sebe si i otiva do drugi dulboki niva...tam sre6tame svoya vutre6en "AZ"Ili svoya Bog! Koito se zanimava s meditazia razbira za kakvo stava vapros..
 4udesata stavat kogato 4ovek povyarva dalboko v sartzeto si,ponege Bog e v nas...energiyata e v nas...i nie sme energiya! Toest kogato povarva6 4e ne6to 6te stane,s pulno sartze go vyarva6 i si pozitiven,ti izpra6ta silni pozitivni energiini vulni koito se realizirat burz...zatova uspe6nite hora i biznesmeni sa pozitivni i optimisti4ni hora! Za tyah nyama predel.Taka i obratnoto....kogato 4ovek e negativen,zavistliv i samo se oplakva...togava toi izpra6ta silni negativni vulni i se realizirat lo6i ne6ta(ne6tata koito toi misli). Tova e BUMERANG! kAKVOTO izpratite v VSELENATA ,takova 6te polu4ite obratno! "Kakvoto posee6 tova i 6te pogene6" glasi to4ni tova,Vsiyak na6a misul ...VSYAKA....pozitivna i negativna se REALIZIRA,takav e prirodniay zakon.Ttaka 4e vnimavaite za kakvo si mislite prez tzyaloto vreme...tova e koeto 6te vi s e slu4va. Horata koito se oplakvat neprekasnato se 4udyat"za6to vse na tyah im se slu4vat takiva lo6i ne6ta? Te se 4uvstvat k"karuk" i vse " ne im vurvi"...zabelegete kakva silna negativan valna e tova...EEEE AKK TKAV 4OVEK DA O4AKVA HUBAVI NE6TA sled kato e pratil v vselenata samo 4erni misli?!
I nai-nakraya...ne e vagno kakvi iskate i kolko go iskate,a v kakvo VYARVATE!! Ako mnogo iskate hubav rabota,hubava ku6ta,ama mnogo iskate oba4e dulboko v sebe si  is kazvate" Abe iska mi se,am ne vyarvam na men da mi se lsu4i" ili !" NAMAM KASMET I TOVA E!!!...PO TOZI NA4IN  S TAZI MISAL VIE VE4E SI OTRYAXVATE KASMETA...ponege podsuznatelnio izpra6tate misalta 4e "naymate kasmet" i kakto vi kazah Energiatat vinagi realizira na6ite misli...i stav to4no tova KOETO STE SI POMISLI...4e nyamate kasmet.Aide sega opitaite obratnoto da si mislite,4e vie ste vinagi s kasmet i Bohg e vinagi s vas...ama ne se samnyavaite NITO ZA MOG v tova i 6te vidite mnogo skoro rezultatite! 100 % garantirano e ....Simple Smile
Horata si mislyat :
" Kak da vyarvam v ne6to koeto ne moga da vidya?! 6te povyarvam ako vidya...no istinata e druga , tya glasi:" Povyarvai za da vidi6!" a ne " Vig za da povyarva6!" Shav6atet li razlikata?  Sunglasses
Mnogo hubava i dulboka tema!!!
Uspeh i smenete "na4ian na mislene" i izpra6taite na VSELENATA (BOG) samo 4isti i hubavi misli...6te vi se varne stokratno!!!

# 605
  • Ямбол
Ех, roza66, хубаво си се постарала, но моляте не ме мъчи да чета на маймуница. Ползвай кредора, ако нямаш кирилица.

# 606
За мен има и вярвам

# 607
krivondela  Laughing  smile3501 смело момиче! Кой ти каза, че не си вярваща миличка? Вярваш в силата на желанията си, в силата на човешкия дух и търсиш Богородица, когато имаш нужда от нея. Това е повече от достатъчно. Ходенето редовно на църква, спазването на ритуали и четене на молитви са първата масова психотерапия. Казвам го с най-добри чувства. Но, не мисля, че те са в основата на връзката ни с Бога. Вярвам в силата му и два пъти повече вярвам в силата на Богородица. Вярата ми е ирационална, не е свързана с Библията или с молитви в църква. Но, това не я прави по-малка.

И се помолих за всички жени тук, които искат да имат деца.  Praynig

Тука нещо пак не ми е ясно!
Аз не твърдя, че съм права, но предпочитам да убедя другия, да повярва във силата на собствената си воля.
 Няма значение как ще го постигна - за мен целта оправдава средствата.

Обаче, ако съществува нещо наречено Бог в най-общия смисъл на думата и това нещо има сила на волята да ми противостои, аз съм съгласна да призная, че то или той съществува - без да го виждам или чувствам по някакъв физически начин.
Въобще не ме интересува под каква форма на материята съществува, в коя част на пространството или времето.
Засега не мога да го почувствам и затова не вярвам в Бог.

Другият вариант е, Бог да е човешката воля. Това означава, че той е във всеки от нас, съществува със нас във времето и пространството.

Може и да не съм права, но за мен Нищото си е Нищо,  а Нещото, за да съществува  трябва да има материя (видима или невидима с просто око - биополето не се вижда с просто око) и да съществува (дори аз да не подозирам) във пространството и времето под някаква форма казано съсвсем условно.
Всичко друго е илюзия - чувството, че си обичан, подкрепян от Бог, или пък вярата или страха от него. Единствено волята му може да ме убеди, че има Нещо.
Плачещите икони, сиянието около нещо има своето обяснение от научна гледна точка и може да се постигне и с човешка намеса.
Цирковият  фокус  с разделянето на човешкото тяло на части е също такъв визуален ефект, но е илюзия. Въпреки, че виждаш с очите си как става - е  илюзия.

Затова не съм повярвала във Бог -  не съм почувствала волята му!

# 608
Mersi Lilqna:-)
Ama  predpo4itam da si karam na latinetza,eee ima tuk tam  naykoi gre6ki(tova e ot burzoto pisane) no 4ovek kato im  high IQ  nyama problemi da  si 4ete  na kirilitzi,latinetzi,englishi,yaponski,i t.n Nai-vagnoto e smisala, a na kakav ezik e nyama tolkova zna4nie.....sorry, ama tova e moi  li4en izbor Sunglasses  taka 4e 6te ti se nalogi d mi 4ete6 maimunyatzite  Rolling Eyes a ako iska6 nedei da gi 4ete6....tova 6te e tvoya li4en izbor.Ne se burkam na nikoi  v izbora:mrgreen: Dosega   pone ne sam polu4ila oplakvane....Simple Smile

Последна редакция: ср, 17 яну 2007, 19:58 от roza66

# 609
  • сред маслини и портокалов цвят
Mersi Lilqna:-)
Ama  predpo4itam da si karam na latinetza,eee ima tuk tam  naykoi gre6ki(tova e ot burzoto pisane) no 4ovek kato im  high IQ  nyama problemi da  si 4ete  na kirilitzi,latinetzi,englishi,yaponski,i t.n Nai-vagnoto e smisala, a na kakav ezik e nyama tolkov zna4nie.....sorry, ama tova e moi  li4en izbor Sunglasses  taka 4e 6te ti se nalogi d mi 4ete6 maimunyatzite :flutter:ako iska6 nedei da gi 4ete6....tova 6te e tvoya li4en izbor.Ne se burkam na nikoi  v izbora:mrgreen:Dosega   pone ne sam polu4ila oplakvane....Simple Smile

Да се пише по разбираем за четящите начин е въпрос на възпитание.
И няма нищо общо с  IQ -то, а с очите- избодох ги, докато ти прочета писанията.

# 610
  • Linz
roza66, имаш още едно оплакване. Виждаш ли други постове на латиница? Не вярвам някой да се мъчи да чете писанитята ти независимо колко интелигентно са написани.

# 611
Gorkata mi Jasmin,kakvo 6te te pravim bez o4i ?? newsm78 Mnogo vreme 6te mi otneme za da polzavm kredor be hora,6te ima da pi6a  do utre....Sorry 4e sam tolkova nevazpitana!!:-) Am 6te is ya karam po staromu pak kavoto 6tete si mislete za men.. Sunglasses

# 612
Да се пише по разбираем за четящите начин е въпрос на възпитание.
И няма нищо общо с  IQ -то, а с очите- избодох ги, докато ти прочета писанията.

и на правила, аз не чета маймуница също

# 613
Ok,az se otteglyam ot tuk...mnogo mi stana Embarassed Rolling Eyes 
Reni  v tozi forum ima dosta koito pi6at na latinetza,otvori drugite temi i 6te vidi6,,,,ne sam samo az....Iskah samo da napi6a svoeto mnenie i misleh 4e zna4enieto e po-vagno  no ne6to sam se oburkala tuk....Klaviaturata mi e samo na latinetza....nyamam BG klaviatura,i zatova s KREDOR ne stava....toest stava no  eneveroyatno bavno.4ao na vsi4ki i si ostanete s zdarave!  Heart Eyes

Последна редакция: ср, 17 яну 2007, 20:23 от roza66

# 614
  • Linz
Е, случва се някой новак да изпише нещо на латиница, но това е инцидентно. Латиницата не се толерира по форумите, много е затормозяващо за четене. Няма причина да се сърдиш, просто свикни да пишеш по-бързо на кирилица.

Общи условия

Активация на акаунт