Отговори
# 315
Честито на всички мами. Да са здравички бебечетата, а на вас бързо възстановяване.
Някоя кърмеща мама пие ли лактогонен чай, от кой сте доволни?
Май не ми достига кърмата и смятан да редувам кърмене и АМ.
Вие как смятате, удачно ли е така?

# 316
Честито на всички мами. Да са здравички бебечетата, а на вас бързо възстановяване.
Някоя кърмеща мама пие ли лактогонен чай, от кой сте доволни?
Май не ми достига кърмата и смятан да редувам кърмене и АМ.
Вие как смятате, удачно ли е така?

Аз мислих да го взема и добре, че не го, че и аз имах малко кърма и много се притеснявах, но сега (5-6ден от както ми е дошла) се усили. Внимавай с чайовете, за да не направиш хиперлактация. Не знам кой ден от идването на кърмата ти е, но по-добре изчакай още 1-2 дни и тогава прецени ако е малко, все пак тя се усилва постепенно. Blush

# 317
15 дни след раждане съм. В началото имах доста кърма, но се изцедих вчера пробно заради съмнение на педиатъра, че не се храни достатъчно и докрай цедих и двете гърди. 20 мл успях да събера.
Днес  пак опитах и подобно количество изцедих. Затова се чудя как да процедирам с АМ.
Дали през хранене да давам или изцяло да минем на него.

# 318
Може би е добре тогава да вземеш чая, знам, че доста хвалят Лактеса. Ако искаш да кърмиш, не се отказвай. Иначе педиатърът ни каза още в началото да дохранваме ако трябва с АМ, защото малката беше доста дребна. Аз обаче се изцеждах и дохранвах с изцедена кърма, не ми се искаше с адаптираното, сега от 2 дни имам доволно кърма и си я храня само на гърда, ще видим на прегледа как върви, но си хапва често и пълни памперсите, това ме успокоява, а и видимо има промяна.

# 319

На мен ми похвалиха този, бил Турски. Много доволни жени има тука покрай мен, сега дали е точно от чая, не знам, но го пият.

# 320
  • София
Момичета, от раждалите в МД София, хидхте ли на тези два безплатни прегледа, които ни се полагат?
Какво точно включват и как преминават? За мен или за детето са? Не съм особено наясно. То докато се сетя ще ми изтече времето хахах

# 321
Честито на новите мами, здрави и щастливи бебчета пожелавам!

Хинт,  на въпроса ти за ам, бих казала, че отговорът зависи от това дали искаш да кърмиш или да храниш с ам.
Производството на кърма зависи от това дали се стимулират гърдите, без значение дали от бебето или с помпа. Като няма търсене, няма и производство. Т.е. ако редуваш хранене с ам и кърмене, кърмата ти ще изчезне съвсем и накрая ще спре.

Относно пробното цедене, помпата не е фактор. Аз примерно нищо не мога да изцедя с помпа. Бебето обаче си се нахранва супер, пишка, ака и наддава.

Викси, за теб са прегледите. До месец след раждането. Отиваш през спешното и там.

# 322
Хинт, как разбра че кърмата не стига? Никога не съм изцеждала повече от 20 мл, бебето беше само на кърма до 6м и съм кърмила до година и половина. Знаци за това да не стига са да не пишка и не ака достатъчно, както и да не наддава. Помпа и бебе са две  много различни неща.
Ако редуваш кърма и ам ще намалее и после спре лактацията. Реално вместо на около 3 часа ще суче на около 6. Гърдите ще повярват че не трябва да произвеждат повече мляко и ще намалее.
Виж, няма верен отговор. Ако искате да сте на кърма, говори с консултант, достатъчно рано е да се засили лактацията и да се паснете. Ако ти е тегаво и не е твоето, минавайте на ам. Вие ще си усетите - майката и бебето, кое е вашето нещо.

# 323
Бебчето не наддава. Рядко пишка.
Като го сложа на гърда уж суче, но след 2 минути заспива, аз се мъча да го държа буден и да суче, но след като пусне гърдата и го преместя  в кошарата намя и 5 минути  и започва да плаче, върти глава  и си лапа пръстите.
Пак слагам на гърда и така докато се измори и му давам залъгалка.
Едко кърмене продължава над час и половина и след около половин  час отново иска да яде.
Вчера като цедях и за няколко часа събрах около 90 мл и от двете гърди и след като наведнъж  ги хапна, си спа 3 часа много  спокойно.
Чак не можах да повярвам.
А педиатъра като видя, че не наддава и като казах как се храни, ме съветва да изцедя пробно, като каза, че има съмнения, че не се храни добре поради малко количество  кърма и сякаш ме остави с впечатлението, че е по-добре да мине на АМ бебето да не съм го мъчила ...
Не било ок спор него това хранене неа поискаване. Той съветва на 3 часа да съм давала. Да, ама моето бебе иска на 2 и е мъничко и се изморява...
Аз се притесних от това и затова  реших да изцедя пробно.
Много  съм объркана вече и не знам честно казано как постъпвам и дали не бъркам като упорствам да е само на кърма.

# 324
Бебчето не наддава. Рядко пишка.
Като го сложа на гърда уж суче, но след 2 минути заспива, аз се мъча да го държа буден и да суче, но след като пусне гърдата и го преместя  в кошарата намя и 5 минути  и започва да плаче, върти глава  и си лапа пръстите.
Пак слагам на гърда и така докато се измори и му давам залъгалка.
Едко кърмене продължава над час и половина и след около половин  час отново иска да яде.
Вчера като цедях и за няколко часа събрах около 90 мл и от двете гърди и след като наведнъж  ги хапна, си спа 3 часа много  спокойно.
Чак не можах да повярвам.
А педиатъра като видя, че не наддава и като казах как се храни, ме съветва да изцедя пробно, като каза, че има съмнения, че не се храни добре поради малко количество  кърма и сякаш ме остави с впечатлението, че е по-добре да мине на АМ бебето да не съм го мъчила ...
Не било ок спор него това хранене неа поискаване. Той съветва на 3 часа да съм давала. Да, ама моето бебе иска на 2 и е мъничко и се изморява...
Аз се притесних от това и затова  реших да изцедя пробно.
Много  съм объркана вече и не знам честно казано как постъпвам и дали не бъркам като упорствам да е само на кърма.

Хинт, и аз минах почти през същото и не кърмя- и кърма нямам и бебенцето ми не иска. Вече е само на АМ, тъпо ми е малко но предпочитам бебето яде. Не ти го казвам за да ти повлияя,а да ти кажа че не си сама и каквото и да решиш то е най-доброто за твоето бебче. HugHeart

# 325
Е, няма как да стане бебе на няколко дни да се храни с кърма на 3 часа. Моето лично мнение е, че педиатрите не разбират от кърмене. По-добре позвъни на консултант.
Но ето какво е основното:
Първо, бебето се изморява и заспива, както казваш. Трябва да го изчакваш да си почине и да го будиш. При мен едно хранене също отнемаше около час и нещо. Сега е на 21 дни и вече заякна и се нахранва много по-бързо и суче по-ефективно. Вече е професионалист по сукане. Но началото беше както го описваш.
А и кърмата се усвоява по-бързо от ам, затова бебето огладнява по-често.
Второ, както казах, когато има търсене, има и производство. Честото сукане казва на тялото, че има нужда от още кърма и да започне да произвежда. Така млякото ще се увеличи. Много е важно нощното кърмене, тогава лактацията е най-силна. Да има поне едно кърмене между 12ч и 6ч,а в началото най-добре за са две.
Трето, не е мъчение за бебето- на него му е най-добре да бъде в прегръдките на мама, гушнато, да си суче като е гладно и да си поспива като се измори. Не случайно наричат първите месеци "четвърти триместър".
Мъчението е за мама, защото не се наспива добре. Но и това отминава. Ако даваш на всяко мрън и на всеки признак на глад, кърмата бързо ще се увеличи. Най-добре без дохранване с ам, защото ще стане по-бързо и ще се регулира количеството точно според нуждите на бебето. Което не може да стане ако се дава добавка и трябва да се компенсира с цедене. Което от своя страна е хамалогия. Аз бих казала да махнеш помпата и да даваш само на бебето. Така направих аз.

Но... Кърменето не бива да е на всяка цена. Ако си притеснена, несигурна и разстроена, не бива да продължаваш. Каквото и да решиш, то ще е най-доброто за вас.

Последна редакция: сб, 11 фев 2023, 17:51 от Elektra.13

# 326
Благодаря ви много  за включването, полезни сте ми.
За сега много  ми се иска да си му давам на поискване, каквото и да казва педиатъра. Колкото често иска, ще опитам още така и определено ще се свържа с консултант.
Не на всяка цена ще кърмя, ако станат нещата, ще е супер, ако не- АМ.
Важното е бебчето да яде.

# 327
Много добри отзиви съм чувала за Ася Демирева. Може да поискаш консултация да ви види вкъщи или онлайн.
Иначе има и безплатни консултанти от Ла лече лига https://lllbg.org/kontakti/
  и НАПК https://www.podkrepazakarmene.com/consulting

# 328
Лично мнение- според мен не е ок толкова малко бебе да стои гладно. Давай си му всеки път да суче, но дохранвай с поне малко АМ.
А кърменето на 3 часа даже не е за коментиране Unamused До кога ще го приказват това педиатрите като отдавна е отречено?!

# 329
Да, моето бебче е малко и се изморява като суче, по малко и бавно, заспива и определено не издържа повече  от 2 часа и малко без кърмене.
Абсурдно  ми е да го храня на 3 часа и да реве от глад.
От шише успява по 50 мл да изяде наведнъж, заспива и след малко пак хапва.
Вие кога мислите да изведете на разходка за първи път вашите бебенца и за колко време като за първи път?

Общи условия

Активация на акаунт