За бебета и деца от 0+ месеца. Бързи въпроси, отговори и съвети. Тема 106

  • 33 843
  • 793
  •   1
Отговори
# 345
  • Мнения: 1 286
Здравейте, от кога записахте децата си на кухня (ако сте) моето е на почти 10м. и мисля от Април да го запиша, как мислите, дали е рано? И също така много слушам за частна кухня Вълшебник, някой с отзиви? Simple Smile

# 346
  • Мнения: 563
Здравейте, от кога записахте децата си на кухня (ако сте) моето е на почти 10м. и мисля от Април да го запиша, как мислите, дали е рано? И също така много слушам за частна кухня Вълшебник, някой с отзиви? Simple Smile
Записах го на 1г. на държавна кухня тъй като исках да е захранен с всичко. От 8 месеца я ползвам, и съм доволна. Има пуешко, пилешко, риба и телешко. Понякога заешко или свинско. Не се усеща сол, понякога добавям аз, а десертите не са бъкани със захар.

# 347
  • до най-прекрасния мъж
  • Мнения: 12 568
На 11 м я записах на държавна кухня. Храната е подходяща и достатъчна за обяд. След годинката има сол, захар и някои съставки, които преди годинката не се предлагат - като белтък, прясно мляко и т.н. Давам супата и основното за обяд, а десертите не ги давам, предпочитам да яде плодове.
По принцип на държавна кухня може да се запише детето след навършени 10 м по преценка и желание на родителя.

# 348
  • Мнения: 3 505
Преди съм взимала за проба от няколко кухни, от менютата за над година, че поне да не е пасирано всичко. Вълшебник беше най-блудкава, Хер бебе една идея по-добре, Българче - доста овкусена, но биваше, Юначе по меню беше най-интересна. Като краен продукт всичко сосообразно и с плуващи две-три лъжици нещо съществено вътре. Нищо общо с предлаганото от мен у дома и приключих с експеримента. Държавна не съм пробвала.
На тази възраст детето може да се храни с домашната храна, адаптирана към него. И без пасиране.

Последна редакция: нд, 26 мар 2023, 14:01 от Enter Sandman

# 349
  • Пловдив
  • Мнения: 2 022
На моята и давах частна кухня, откакто беше на десет месеца, а след година и половина я записах на държавна.
Нашата държавна е чудесна, чак ме хвана яд, че по- рано не я бях записала там. Цената е минимална, а яденето е много вкусно.

# 350
  • Мнения: X
Интересно. На държавна кухня е от 10 месечна възраст. Никога не са делили вида храна преди и след годинка. Винаги е имало и белтък и мляко. Никога не е имало месо различно от свинско и пилешко евентуално. За София става въпрос. Вашата кухня в кой град е/ квартал ако става въпрос за София?

# 351
  • Мнения: 563
Аз взимам от Драгалевци. Има меню от 10м до 1 г. без белтък и прясно мляко, меню за алергични деца и от 1до 3г. Свинско има рядко, най-често е пилешко, пуешко. Понякога заешко и телешко. Готвят вкусно, детето ги одобрява. Не готвят там, карат ги от кухнята майка.

# 352
  • до най-прекрасния мъж
  • Мнения: 12 568
Ние сме в Пловдив, Тракия. Дават предимно пилешко, пуешко, заешко, телешко. Свинско по-рядко. И от двете кухни съм доволна, понеже е по избор и може да купя купони и да вземам от където реша. При нас се готви на място и определено не пестят от материал. Яденето е предимно месо, зеленчуци и ориз/картофи/макарони и готвят с масло. Рядко сгъстяват с брашно, от което съм най-доволна. Пък и сумата е смешна 1 лв на ден. За мен си струва да се опита, в някои кухни наистина храната е разкошна.

# 353
  • Мнения: X
Аз взимам от Драгалевци. Има меню от 10м до 1 г. без белтък и прясно мляко, меню за алергични деца и от 1до 3г. Свинско има рядко, най-често е пилешко, пуешко. Понякога заешко и телешко. Готвят вкусно, детето ги одобрява. Не готвят там, карат ги от кухнята майка.
Интересно. И при нас се води държавна детска кухня. В официалния сайт на Sofía.bg са изброени всички райони и ясли в които се раздава. Изрично пише, че храната е една за от 10 месеца до 3 години. Иска се и документ при записване, че детето няма алергии.
Дори днес като взимах храната попитах с какво месо се готви. Основно е свинско, понякога телешко. Заешко каза изключително рядко. Аз за 14 месеца никога не съм видяла да има заешко/пуешко. Много е странно че има такива разлики в един и същ град в държавната кухня. Цената е 1.30 на ден.

# 354
  • Мнения: 1 139
Здравейте, тези от вас, които дават Омни Биотин Панда - как го разтваряте? Аз кърмя и го разтварям в кърма, но сякаш консистенцията остава гъста и го давам с лъжичка.. Благодаря предварително.

# 355
  • Мнения: 3 178
Здравейте, тези от вас, които дават Омни Биотин Панда - как го разтваряте? Аз кърмя и го разтварям в кърма, но сякаш консистенцията остава гъста и го давам с лъжичка.. Благодаря предварително.

Аз я слагам в малко АМ и изчаквам 10мин. Можеш и във водичка да я разтвориш ако даваш вода.

# 356
  • Мнения: 5 170
Детските кухни винаги правят различно меню за деца до 1 година и за по-големи. Не добавяйте сол, преценено е, че не им е необходимо. Познавам (на живо) бебе, на което му създадоха проблеми, защото баба му реши, че кухнята е блудкава и му солеше и добавяше олио допълнително.
Аз съм с лоши впечатления от детската кухня в Младост (2). Кара се от кухня-майка. Вързана бях да вися с малкия на опашка, беше точно в зимни месеци, по обяд. Често започваха да раздават след 12.30, понякога и след 13 ч. сме се прибирали с храната, а той към 12 е гладен. Настройвах си разходките според кухнята, което много ме дразнеше, тъй като понякога по-рано е хубаво времето, понякога точно по обяд започва да вали.
Храната не беше хубава. В началото десертите само ставаха, едва ядеше от другото. После нещо смениха и за около месец супата и второто бяха хубави, ядеше ги, дори бих казала, че рибената супа например беше вкусна, с достатъчно риба. Но бързо развалиха всичко - например всеки ден имаше нещо като за запълване - боб, зеленчуци извън сезона (едни безвкусни лигави тиквички в яхния няма да ги забравя, това насред зима), месото беше много малко, а най-отвратителното беше зеле, варено във вода, рядко, гадно, само като отворих буркана и ми се повдигна от мирис на престояло зеле. Десертите станаха толкова редки, че спрях да му давам  - грис с мляко, който е течен, рядко нишесте с по две-три парчета обикновени бисквити.
Върхът беше един ден, когато уж трябваше да има телешко, а взехме някаква яхния с боб.
Започнах да му правя аз храната и това се оказа по-лесно и далеч по-вкусно. Изобщо не е трудно, ползвах много програмата на мултикукъра за готвене на пара, купих две малки тенджерки и за няма и час имах обяд от проверени продукти. А и бързо започна да яде храна от общата, като отделях преди да сложа силни подправки и повече сол.

# 357
  • Мнения: X
Детските кухни винаги правят различно меню за деца до 1 година и за по-големи. Не добавяйте сол, преценено е, че не им е необходимо. Познавам (на живо) бебе, на което му създадоха проблеми, защото баба му реши, че кухнята е блудкава и му солеше и добавяше олио допълнително.
Аз съм с лоши впечатления от детската кухня в Младост (2). Кара се от кухня-майка. Вързана бях да вися с малкия на опашка, беше точно в зимни месеци, по обяд. Често започваха да раздават след 12.30, понякога и след 13 ч. сме се прибирали с храната, а той към 12 е гладен. Настройвах си разходките според кухнята, което много ме дразнеше, тъй като понякога по-рано е хубаво времето, понякога точно по обяд започва да вали.
Храната не беше хубава. В началото десертите само ставаха, едва ядеше от другото. После нещо смениха и за около месец супата и второто бяха хубави, ядеше ги, дори бих казала, че рибената супа например беше вкусна, с достатъчно риба. Но бързо развалиха всичко - например всеки ден имаше нещо като за запълване - боб, зеленчуци извън сезона (едни безвкусни лигави тиквички в яхния няма да ги забравя, това насред зима), месото беше много малко, а най-отвратителното беше зеле, варено във вода, рядко, гадно, само като отворих буркана и ми се повдигна от мирис на престояло зеле. Десертите станаха толкова редки, че спрях да му давам  - грис с мляко, който е течен, рядко нишесте с по две-три парчета обикновени бисквити.
Върхът беше един ден, когато уж трябваше да има телешко, а взехме някаква яхния с боб.
Започнах да му правя аз храната и това се оказа по-лесно и далеч по-вкусно. Изобщо не е трудно, ползвах много програмата на мултикукъра за готвене на пара, купих две малки тенджерки и за няма и час имах обяд от проверени продукти. А и бързо започна да яде храна от общата, като отделях преди да сложа силни подправки и повече сол.
Да, очевидно са различни. Но със сигурност, гаранция че не готвят различно за до 1 година и след това. Поне в нашата държавна. Сега осъзнах, че самостоятелните детски ясли с кухня си готвят специално. Заради това е разликата във вида месо.

# 358
  • Мнения: 151
Дъщеря ми е на държавна кухня записана. Разделена е на три възрастови групи, имат и за деца с алергии. Менюто им е разнообразно. Доплащам 1лв. на ден и ми я доставят до адрес, и така целия ми ден е свободен. Лично аз съм я пробвала и за мен е вкусна, малката си я яде без проблем.

# 359
  • Мнения: 1 380
Кога започнахте да давате кленов сироп в закуската? Моят е на 1г.7 м., мога ли вече да дам?

Общи условия

Активация на акаунт