За бебета и деца от 0+ месеца. Бързи въпроси, отговори и съвети. Тема 106

• 33 678
  • 793
  •   1
Отговори
# 720
Принципно изследвания се правят 10тина дни след прекратяване на терапия, най-добре 14. В случая обаче не знам какво се има предвид под "слаб антибиотик". Например ако смуча Трахизан не бих чакала. Ако обаче съм с цистит и пия антибиотик си трябва време.

# 721
Именно заради този витамин К голямата ми дъщеря получи хеморагична болест на новороденото броени часове след раждането. Това през 2021 и моите съмнения са, че в болницата изобщо не са дали дозата.
А относно витамин Д тези дни с изненада разбрах, че по най-нови данни бил по-скоро хормон отколкото витамин.

# 722
malinakupina, не съм в БГ, тук от болницата изпращат бебето у дома с витамин Д и витамин К, мисля че в БГ е витамин К1, но ако говоря пълни глупости моля някой да не поправи.
Спряхме приемът на К във вторият месец
Пробиотици тук не изписват, когато питах за еспумизан, заради газове при бебето, педиатърката ме изгледа така все едно за цианкалий я попитах 🤷🙈
Здравейте, давали ли сте допълнителни витамини или нещо друго на новороденото си бебе, ако да какви и в какво количество и до каква възраст горе-долу?

# 723
  • Пловдив
Витамин К даде личната една или две капки на първия месец на детето. Не мисля, че в болницата са и давали.
В общия случай няма нужда от пробиотици, затова така са ви изгледали. Имам чувството , че само в България се надпреварват да изписват добавки на здрави деца.

# 724
Витамин К даде личната една или две капки на първия месец на детето. Не мисля, че в болницата са и давали.
В общия случай няма нужда от пробиотици, затова така са ви изгледали. Имам чувството , че само в България се надпреварват да изписват добавки на здрави деца.
Струва ми се малко вероятно да не са сложили витамин К в болницата, освен ако не е българска такава. Точно четох, че няма развита държава, в която да не се дава веднага след раждането.

# 725

Струва ми се малко вероятно да не са сложили витамин К в болницата, освен ако не е българска такава. Точно четох, че няма развита държава, в която да не се дава веднага след раждането.
Преди няколко месеца родих в българска държавна болница и в епикризата пише, че са дали витамин К. Не ми се вярва да не са го направили щом го пише.

# 726
Погледнете си епикризата. Би трябвало да се дава на всички.

# 727
Нямам епикриза!! Това в Св Лазар. Бебето се влоши сериозно и след 2 дена беше приведена в болница Иван Митев. Е оттам вече имам епикриза, в която пише че са дали витамин К.
Изобщо няма да се усъмня че не са дали в Св. Лазар. Първо неонатоложките ги подбраха посред нощ в 2 да идват и бяха кисели, че са на работа по нощите. Второ там са "модерни" и подписваш декларация, че не искаш ваксини и витамин К!!! Аз разбира се не съм писала, че не искам. Трето бебето ми не отговаряше на никакви индикации за подобно развитие, защото се роди едро, а не недоносено. Тоест при профилактика с витамин К още при раждането шансът за хеморагична болест е почти нулев. Та затова клоня към идеята, че не са си направили труда да сложат.
Иначе при второто раждане в Шейново сложиха. После трябваше пак там да отида след месец, защото личната не можела да даде, нямало!

# 728
Нямам епикриза!! Това в Св Лазар.

Второ там са "модерни" и подписваш декларация, че не искаш ваксини и витамин К!!! Аз разбира се не съм писала, че не искам.
Не може да не ви издадат, ако си поискате Simple Smile

Декларация, че не искаш? Няма как да задължат някого да подпише, че не иска ваксини. До сега да са ги съсипали, колкото и платена и модерна болница да е. Вече декларация дали искаш се попълва навсякъде.

# 729
На синът ми сложиха на първият преглед след изписването - някъде на първият му месец. Той лежа две седмици в неонатологията в Токуда и помня много добре, как му капнаха двете капки тогава.
Не знаех даже, че се дават веднага след раждането.

# 730
Нямам епикриза!! Това в Св Лазар.

Второ там са "модерни" и подписваш декларация, че не искаш ваксини и витамин К!!! Аз разбира се не съм писала, че не искам.
Не може да не ви издадат, ако си поискате Simple Smile

Декларация, че не искаш? Няма как да задължат някого да подпише, че не иска ваксини. До сега да са ги съсипали, колкото и платена и модерна болница да е. Вече декларация дали искаш се попълва навсякъде.

Не съм казвала, че ги задължават да не искат ваксини. Обясняват колко било ненужно да се слагат ваксини и особено витамин К. Бил ненужен за доносени деца...Затова много раждащи там декларирали отказ от ваксини. Така съм чувала.
Сега се замислям, че в Шейново не знам да съм подписвала декларация за съгласие за ваксини. Но може и да съм подписала, не се сещам.

# 731
В комплекта документи за прием има и такава декларация. Ако си ги подписвала на крак, може да не я помниш, но е там. На мен акушерката ми ги даде предварително и ги попълвах на спокойствие, затова и си спомням.

# 732
Малко звучи поста като запитване за имуностимулатори. Иначе терапиите следва да ви ги назначи личния лекар. Стандартно витамин Д се изписва след първия месец. Вотамин К е по схема, описана в епикризата от болницата. В България има протокол за прилагане на витамин К и следва личния ви лекар да го приложи. Прави се за предотвратяване на кървене, не заради прием на витамин Д.
Питането ми беше свързано с това какво изписват лекарите на Вашите бебчета и дали някой е сметнал че това е недостатъчно или пък в повече, защото все пак си е синтетика. Може би аз не се изразих правилно, но К1 е витамина който би трябвало да се дава на бебетата след раждане, дали се прави е друг въпрос, а какво пише в епикризата още повече. К2 е този който се приема заедно с Д и поради това че най-общо казано спомага да се разпредели калция където трябва в тялото, ми стана интересно дали се предписва и на бебетата или те нямат нужда от това както ние възрастните?!

# 733
За прилагането на витамин К има протокол, който е задължителен по закон и всяка болница и личен лекар са длъжни да го спазят. Имаше скандал наскоро заради бвбе, което е получило кръвоизлив, защото не е получило дозата си. Това е подсъдно и са започнали да откриват много такива нарушения.
На моите 2 деца в епикризите от 2 различни болници има отразен прием в болницата.
След първи месец беше изписан витамин Д за профилактика на рахит. Това е, нищо допълнително или в помощ за усвояване. И двете са кърмени никакви допълнения към това.

# 734
здравейте някоя мама имала ли е подобен проблем , вечер ми е много трудно да приспивам моя бебок който вече е на 7 месеца , хем му се спи но когато започна да го приспивам се изпъва като ластик в ръцете ми , всяка вечер търча из стаята люшкайки го в ръцете ми , то даже не е люшкане ами яко шейкване все едно извършвам някой шамански ритуал че така да заспи , незнам вече какво да направя вече малкия започна и да тежи , с часове се приспиваме ….

Общи условия

Активация на акаунт