Няколко въпроса към тези с Хашимото. Алтернативно лечение?

• 640 640
  • 2 534
  •   1
Отговори
# 2 280
поредното питане - може ли един лекар да вижда хашимотото, а друг да казва - че няма?!

# 2 281
След като сама си спрях лекарствата, смених начина на живот....мога да кажа, че нямам Хашимото ( и според лекарката ми де). Съмнявам се дали бях диагностицирана правилно -но близо 2 години вземах лекарства. Никой не ме чуваше като казвах, че имам инвитро.... Та така, и цикълът ми се върха, след като липсва 2 години. И нямам никакви симптоми на Хашимото.
Дискутирахме с лекарката, кога евентуално да го очаквам- свързано е с хормоналните изменения, но според нея и според мен, мога да го овладея с начина на хранене.

# 2 282
Титина,а какво е било състоянието на жлезата при ехографски преглед преди и сега? Да разбирам ли,че структурата в момента е без нарушения, за разлика от преди? А антителата?

# 2 283
Антителата са в норма от близо 4 години. Според ехографън жлезата имаше изменение само в началото ( преди 6 години), след това си е нормална

# 2 284
Страхотно. Дано да е все така. Вероятно някой наистина се е объркал.

# 2 285
 bouquet
Здравейте , имам молба за хиперпаратиреоидизъм има ли тема и как да получа адекватно лечение , може ли да ми препоръчате ендокринолог профилиращ по хормоните, разбрах че са по профили/диабет,хормони... Мерси.

# 2 286
Това завишен паратхормон ли е? Проверила ли си стойности на витамин Д? Начев се занимава и с това.

# 2 287
Това завишен паратхормон ли е? Проверила ли си стойности на витамин Д? Начев се занимава и с това.

да

ако някоя добра душа може да ми разчете/разясни голямо  bouquet
Скрит текст:
Биохимия
Име на теста(изследване)       Резултат      Единици   Референтна стойност   Метод
ALP        83       U/l     35 - 104     PHOT

Калий        4.2       mmol/l     3.5 - 5.6     ISE

Калций        2.5       mmol/l     2,1 - 2,6     PHOT

Неорганичен фосфор   
1.56       mmol/l     0,81 - 1,45     PHOT

Магнезий        0.8       mmol/l     0,7 - 1,2     PHOT

Желязо        6.6       umol/l     6,6 - 26     PHOT

Хормони   
Име на теста(изследване)       Резултат      Единици   Референтна стойност   Метод   
FT4        17.21       pmol/l     12.0-22.0     ECLIA

TSH        2.35       uIU/ml     0.27 - 4.2     ECLIA

Паратхормон   
74.1       pg/ml     15.0 - 65.0     ECLIA

beta-CrossLaps   
1.03       ng/ml     0,162 - 0,436     ECLIA

Метаболити   

Vitamin B12        382.2       pmol/l     141 - 489     ECLIA

Витамин D Тотал        172.8       ng/ml     > 30     ECLIA

# 2 288
Попитай и тук:

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=947009.msg33935173#new

Това, което аз знам, е, че паратхормон се вдига при недостиг на витамин Д или калций. Целта е калцият в кръвта да е в точните граници. За да се поддържа това, чрез паратхормон се извлича калций от костите. Но твоят витамин Д е висок (а калций е опасно да се взима без назначение от лекар), значи има друга причина за повишаване на паратхормон.
Бях със същата стойност на паратхормон, но витамин Д беше на долна граница, като го започнах отново, ПТХ падна. С Начев съм се консултирала по въпроса. И с д-р Влахов (много приятен, не знам обаче доколко е добър) от Тиреоидна клиника на Майчин дом.

# 2 289
  • Buffyworld
Ваяна, а опасно ли е в такъв случай да се приемат тези разтворимите таблетки - Калций с Витамин С ???
по едан на ден ?

# 2 290
Pinko без да претендирам да съм някакъв експерт дори напротив това което виждам от изследванията ти е
- Не просто висок а много висок витамин Д
-Нормален статус на щитовидната жлеза

Доколкото знам има първичен, вторичен, третичен хиперпаратиреоидизъм но мисля че първия е свързан с щитовидната жлеза а някой от другите беше с бъбреци и май по-скоро това е твоя проблем в този случай се гледа не общия витамин Д ами 1,25 Vitamin d. Но не си прави никакви изследвания повече без да е назначено от ендо да не те обърквам допълнително.

# 2 291
Бъфи, не знам каква е количеството калций в тези таблетки, но по принцип недостигът на калций се получава по - скоро при недостатъчното му усвояване, тоест липса на витамин Д. При диета бедна на калций или при някои заболявания, разбира се може да се стигне до недостиг, но приемането на добавки е свързано с рискове от калциране на меки тъкани, а това е по - трудно установимо, калцият в кръвта си остава в норма. Да не говорим, че едновременно може да намалява плътността на костите и същевременно да се натрупва калций под форма на шипове.
Знам, че се взима витамин К2, което предотвратява такива усложнения , хората го взимат и заедно с витамин Д, но на мен ендото и личната ми казаха да не взимам К2.
Консултирай се с лекар за количествата и продължителността, добавките могат да бъдат опасни и при някои от тях изследвани стойности в кръвта въобще не са показател. Излишните количества се натрупват на места, на които не им е мястото и могат да вредят сериозно.

За по - кратко време и в не големи количества не е проблем, но лекар все пак е добре да прециени.

Последна редакция: ср, 26 окт 2016, 15:58 от Ваяна

# 2 292
мерси момичета bouquet
Значи януари , края при откриване на ошипен цял врат Sick ме праща GP на костно измерване и хоп остеопения, след което ме праща на ендокринолог и бам от изследванията ми се оказва висок паратхормон, и липса на витамин Д, Начев ми прави и ехо и казва много по малки възли и един 2см. това са резултатите края на януари

Ендокриноложката вижда изследванията и казва нищо няма само Д ти е нисък...назначава да пия витамин Д .. и есента да ходя на изследване пак

и аз чинно си го пих до преди 3 седмици и сега пак ехо при Начев , без промяна от януари и каза ела след една година! Аз сама отидох да си платя и пусна тези изследвания, защото никой не ми иска  / ендокринолога, GPto, Начев и не ми каза да пусна нови изследвания Shocked
та затова сега се чудя към кого да се обърна

висок Д и висок фосфор и висок бета крослапс и леко по нисък ПТХ
ето ги :

Неорганичен фосфор   
1.56 сега   1,08 преди.... mmol/l     0,81 - 1,45     PHOT

Паратхормон   
74.1 сега     7,5    преди  pg/ml     15.0 - 65.0     ECLIA

beta-CrossLaps   
1.03 сега     0,772 преди ng/ml     0,162 - 0,436   ECLIA

Витамин D Тотал     
172.8 сега   16,7 преди  ng/ml     > 30     ECLIA

Hug

# 2 293
  • Buffyworld
Ваяна, благодаря !  Hug

# 2 294
  • Пловдив
Здравейте, активна ли е още темата? От този месец започнах да ходя при дядото в Гълъбово. Надявам се да има добър резултат. Ако някой е ходил да сподели опит Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт