Войната на буквите - Тема 2

• 35 020
  • 735
  •   1
Отговори
# 240
Добре де, ние тук сме лаици, простосмъртни зрители, които нищо не разбират, но Николай Овчаров, Манол Глишев и други хора, които се предполага разбират повече от нас? Поне тях да чуят създателите на това не знам как да го нарека ... Някои от тези хора явно изобщо не искат да коментират, като проф. Стоянович онзи ден при Жоро Любенов  направо каза, че не иска да се скарва с ръководството на БНТ. Joy
Най-много ме дразни самочувствието, което демонстрират тези така наречени сценаристи. Вярно, че троновете са вдъхновение за много хора, но като гледам заемките от там ми се струва, че сценаристите изобщо не са разбрали за какво става дума в сериала, ама изобщо. Много хора виждат в троновете само инцеста и жестоките сцени, но той е много повече от това. Не може просто да вземеш някакви неща и да ги сложиш в X век в Царство България.
За речника на героите изобщо не ми се говори. За декорите също. Интересно къде са отишли всички тези пари???????

# 241
След еп.1 се бях пошегувала в старата тема, че само остава царицата да отрови Симеон. Когато се пошегувах така, не съм допускала подобна простотия действително да се случи в сериала.  Снощния епизод не съм го гледала, но четейки отзивите тук, разбирам, че така се оказало. Кому тогава беше нужна линията с отсечената глава на статуя и идеята за смърт чрез магия. Все тая.
Поста на Манол Глишев го прочетох заради коментара на Viviiv, ще потърся как е коментирал и предишните епизоди, които съм изгледала.
Радвам се, че има и позитивни мнения в темата, защото непредубеденият зрител може да обърне внимание на нещо, което да ми е убегнало. При толкова много кусури всяко сполучливо решение и добра актьорска игра заслужава да се отбелязва.

Последна редакция: пн, 30 яну 2023, 11:32 от Mama xxl

# 242
Аз явно съм така широко скроена, защото съм изгледала много сериали в жанра "историческа драма" и мога да кажа, че има три рецепти за успех пред масовия зрител - интриги, любов и блясък. Проблемът на нашия сериал, че третият компонент напълно отсъства, а и по първите две направления има какво да се желае. Другото е, че книгата на Филипова не ги покрива тези неща, защото има друга насоченост.
Иначе в най-гледаният и популярен китайски исторически сериал две от наложниците му му изневериха и пробутаха децата си за негови - едната от брат му. И това се случва в "забранения град" . Трябва да се отбележи и как ставаха стерилни като изпият един чай или вдишват парфюми, как умираха като след две крачки си ударят главата в стената и как накрая отровиха императора. А той милия няма да коментирам колко управляваше от обикаляне на наложниците Joy Но декорите и костюмите бяха топ, имаше усещане за величественост, силна актьорска игра и много, много интриги и драма.
Трябва им време да се научат нашите. Неслучайно за момента най-достоверно стоят Духовникова и Бахаров, които имат повече опит в кино продукции.

# 243
Минали са наш'те покрай пищни декори и блясък Joy Толкова е тъмно, мрачно, депресиращо, явно, за да скрият колко са евтини декорите..

# 244
Скрит текст:
Аз явно съм така широко скроена, защото съм изгледала много сериали в жанра "историческа драма" и мога да кажа, че има три рецепти за успех пред масовия зрител - интриги, любов и блясък. Проблемът на нашия сериал, че третият компонент напълно отсъства, а и по първите две направления има какво да се желае. Другото е, че книгата на Филипова не ги покрива тези неща, защото има друга насоченост.
Иначе в най-гледаният и популярен китайски исторически сериал две от наложниците му му изневериха и пробутаха децата си за негови - едната от брат му. И това се случва в "забранения град" . Трябва да се отбележи и как ставаха стерилни като изпият един чай или вдишват парфюми, как умираха като след две крачки си ударят главата в стената и как накрая отровиха императора. А той милия няма да коментирам колко управляваше от обикаляне на наложниците Joy Но декорите и костюмите бяха топ, имаше усещане за величественост, силна актьорска игра и много, много интриги и драма.
Трябва им време да се научат нашите. Неслучайно за момента най-достоверно стоят Духовникова и Бахаров, които имат повече опит в кино продукции.

Разбира се, че им трябва време и доста сериали да направят, за да се научат. Съгласна съм. Но кому е нужно да се правят на велики? Да не приемат никаква критика и да се държат нагло и надменно? Това е, което мен ме вбесява. Това отношение към зрителя.

# 245
Еми какво да се прави - след като умря Симеон и вече не гледам Донков, сега ще се моля по-бързо да свърши и войната, че да не ме дразнят 20те статисти като 15-хилядна страшна войска.
Иначе ми е много интересно как Мария ще се адаптира в двора със свекърва като Мариам и съдбата на лошата кралица. И според мен ще е трагичен краят й, защото и Петър ще се опита да се откопчи от нея, а и брат и не е такъв гад като нея. Видя се, че той е изпитвал благодарност и уважение към Симеон, а тя най-нагло му се подигра как е смятал, че е там заради качествата и усилията си, а не заради нейните креватни манипулации пред мъжа й.
Ани, права си, че прави лошо впечатление да не приемат критика, но кой ли кога иска да си признае, че се е издънил. Всеки от 10 кладенеца вода вади да ти каже как ти си го разбрал грешно. А и нека видим до 12ти епизод как ще са нещата. Може да задобреят още. Според мен няма да си признаят грешките, но ще ги отчетат зад кулисите. За мен разликата в нивото от първите ни сериали преди 15г и сега с "Вина" е осезаема в положителна посока.
А някои проблеми за жалост са си вечни и от старото ни кино. Аз и там винаги съм се плашела колко е зле озвучаването, всичко е сиво и мрачно, шептят си и о, да - изнасилването пак присъства често. Тая извратенящина от едно време ни гони.

Последна редакция: пн, 30 яну 2023, 12:35 от EdelV

# 246
  • Варна
Уж гледам, а не можах да разбера, как стигнахме до извод, че Симеон е отровен от жена си?

# 247
  • София
На Бахаров нищо не му се разбира.
Е толкова ли е скъпо да вземеш няколко урока по дикция?

# 248
Все повече заприличва на детска приказка, дори не е фентъзи, а сбирка от приказни случки и стандартните приказни реплики от детските книжки за 1001 нощ (¬_¬ )
Брой реплики и случки от филма които не са клише: 0
Петър всеки път като го дават в близък кадър изглежда като актьор попаднал на чужда снимачна площадка и се оглежда дали някой друг е забелязал че не е на място.

Мечовете че личат че са тъпи, окей, декор. Обаче царят да хваща меч за острието все едно знае, че е тъп е тъпо.
Цар Симеон въпреки че бил много мъдър, се заобиколил с хора, които считал за мижитурки Neutral Face
Исторически факт на деня: в обсаден град готвещ се за война има неохранявани порти.
Любопитен факт на деня: струнен музикален инструмент може да издава мелодичен звук и без да са му натегнати струните.
Rolling Eyes
Стражите са ужасно смешни, като в детски театър. Въобще с изключение на няколко сценки "за възрастни" филмчето е като правено за деца под 10г Smile
Чакам с нетърпение следващата серия, вече очаквам да дойде Аладин с летящото килимче.
И да се появи Хагрид и да каже, "Баяне, ти си магьосник!"
А царицата да даде на Мария отровната червена ябълка, след което да я положат в стъклен ковчег и Баян да я събуди с целувка.
Ако някой се възмущава, че подобни идеи не са на място, то ще ги успокоя че няма страшно, те ще са само кратък епизод без особено значение за следващата серия, както направиха с краткия епизод по мотиви от Мулан (с жената дето отиде да се прави на мъж в армията) Hands V

# 249
Точно и аз за Мулан се сетих и си помислих как и от там са откраднали нещо. Некадърна работа.

# 250

аз не разбирам въз основа на какво е толкова възхваляван
нито може да играе, нито може да говори Rolling Eyes

# 251

аз не разбирам въз основа на какво е толкова възхваляван
нито може да играе, нито може да говори Rolling Eyes

И аз не разбирам - през цялото време виждам една мутра с карнавално облекло

# 252
Мен направо ме потриса Мариам със жестокостта си. От епизода снощи се разбра как като дете е пускала кръв на Баян, за да го излекува от демоните му. Да се чудиш той като дете какво е видял и каква майчина обич е получил, за да дойдат?
Петър уж го обича, ама само като пионка. На брат си му е създала някакъв як сестрински комплекс, чрез който се надява да си го манипулира и него. А Симеон понеже не успяваше по никакъв друг начин, се опитваше чрез секса да го манипулира.
Направо е дявол тази жена. Всички мъже тъпче.
Другото интересно ми е кой е в крайна сметка обезобразеният мъж в пещерата. Нали мислехме, че е третият брат - Иван, но се оказа, че не е той.

# 253
А, това със струните беше впечатляващо. Клатеха се. Какъв звук можеш да произведеш с това нещо?

# 254
третият мъж
Скрит текст:
е близнак на баян, роден уродлив
мариам е искала да го убият, симеон го е спасил и обучавал в подземията на църквата
той е петият брат

едно време много неща са се лекували чрез пускане на кръв
затова ми се струва нормално мариам да вярва, че така може да излекува баян

Общи условия

Активация на акаунт