Войната на буквите - Тема 2

• 34 988
  • 735
  •   1
Отговори
# 330

O, sancta simplicitas! (пляскащ се по челото емотикон)

Цитат
“Историята на братята Баян и Петър е преведена през едиповия комплекс, през ужаса на това да бъдеш син на толкова могъщ и авторитарен баща и на майка, която е движена не просто от майчиния си инстинкт, но и от идеята за оцеляване в мъжки свят”, разказва Теодора Маркова, главен сценарист на сериала.

Какво ли още ни чака...

# 331
  • Галифрей
Сигорна съм,че повечето младежи изобщо не са чували за сериала  камоли да го гледат всяка неделя по БНТ 😂 От къде го взимат този “ висок рейтинг”?
И аз като част от младежта не ми хареса,подлъгах се по идеята защото изглеждаше обещаващо…😞

# 332
  • София
Сигорна съм,че повечето младежи изобщо не са чували за сериала  камоли да го гледат всяка неделя по БНТ 😂 От къде го взимат този “ висок рейтинг”?
И аз като част от младежта не ми хареса,подлъгах се по идеята защото изглеждаше обещаващо…😞

Ей от такива.
Потресаваща е неграмотността.

# 333
Шатци, точно в ОЖ имаше предостатъчно примери по тази линия.
Фотев насилваше и Ина и Нора, че първата накрая я уби. Изнасилването на Зорница не беше от никой от главните герои, но си беше голяма част от сюжета на поне един сезон. Да не споменавам и секс записа на Ина дето го повтаряха не знам колко епизода с банкера, който я изнуди да спи с него.
И не го обобщавам ей така - просто няма сериал в спомените ми, където да я няма тази тематика. Дали ще хванеш Стъклен дом, Братя, Пътят на честта, Дървото на живота, С река на сърцето. А ок - има - "Румбата, аз и Роналдо", понеже е детски сериал. И за "Вина" още има шанс да ни спестят такива елементи.

Филмово наследство... Май трябва да се промени филмовата институция в България и някои разбирания да се архивират като част от миналото.

Ето затова, може би, ми харесва нещо във филма: Баян - Мария. Има наивна чистота между тях, защото има любов. Умеят да я изиграят.

# 334
Относно вилицата. Как е било, не зная. Но в момента чета "Самуил" на Талев. Романът започва със смъртта на цар Петър. Т. е 40 години след описаните събития във филма. Е, там прочетох за употреба на двузъба вилица. Чела съм, че Талев много съвестно е проучил историческите източници. Не защитавам сериала, просто съобщавам факт.

# 335
Относно вилицата. Как е било, не зная. Но в момента чета "Самуил" на Талев. Романът започва със смъртта на цар Петър. Т. е 40 години след описаните събития във филма. Е, там прочетох за употреба на двузъба вилица. Чела съм, че Талев много съвестно е проучил историческите източници. Не защитавам сериала, просто съобщавам факт.
Двузъба може! Тази, с която хапваше Лакапин беше модерна.

# 336
# 337
Първият преразказ е много добър! И да отговоря на върпоса на автора към края: книгата е много по-добре написана от сценария за сериала.

# 338
  • Велико Търново
sea.sea, бе каква половината си изтървала, то това с отровената храна не знам дали имаше и две минути сумарно.

Ама нали от БГ филмите и сериалите човек остава с впечатлението, че българския мъж си доказва мъжеството като бие или насилва жена си. Един сериал ако ми кажете, където не сме го виждали, ще съм благодарна!
Е, не са малко сериалите, в които не сме.
Скрит текст:
"Порталът", "Мен не ме мислете", "Татковци", "Ние, нашите и вашите", "Ол инклузив",  "Скъпи наследници", "Съни бийч", "Господин Х и морето", "Аз и моите жени", "Столичани в повече". Да, повечето са комедийни и не то предполагат, но ти все пак не определи жанра Grinning В "Денят на бащата" "Отдел Издирване" и "Дяволското гърло" също не мога да си спомня да е имало такова насилие. Нищо,, че в последния насилие си имаше достатъчно, но точно за такова, каквото визираш, не се сещам.

Merri_An, правилно си чула разпореждането на Мариам. Само придворната е Дара, не Тара. За разлика от теб обаче аз даже и не го чух, просто видях в субтитрите в You Tube. Satisfied  Явно от НФЦ не само се грижат да направят продукциите гледаеми за хората с увреден слух, но и да станат "чуваеми" за всички, които се жалват от звука и от дикцията. Ми... много мрънкат тез' хора, бе...
И ми се струва, че май си наивна. Едва ли царицата има скрупули, че някой си там просяк ще умре. Важното е отровата да не е в двореца.

Объркала съм се кой точно е занесъл храната в дома на дойката. Заблуди ме това, че Макрена беше там, когато въпросната Дара изнесе храната и дрехите - нали ѝ даде нещо, което беше предназначено за Баян, ама оная взе, че надменно го хвърли. Някой видя ли/разбра ли какво беше това нещо?

За "Цариград". И мен ме подразни, но пък в Уикипедия ето какво пише (уточнявам, че не я имам за чного достоверен източник, но все пак)
Скрит текст:

И за Йоан Рилски - ако годините им на раждане от различни източници са верни, то тези, които смятат, че Йоан (р.876-та) е син на Симеон (р. 864-та), как ли си представят, че Симеон е станал баща на 12? Да не говорим, че нали третият му син е Йоан (след Михаил и Петър). Още от детската градина ли ги е започнал...

# 339
  • Другата България
Скрит текст:
sea.sea, бе каква половината си изтървала, то това с отровената храна не знам дали имаше и две минути сумарно.

Ама нали от БГ филмите и сериалите човек остава с впечатлението, че българския мъж си доказва мъжеството като бие или насилва жена си. Един сериал ако ми кажете, където не сме го виждали, ще съм благодарна!
Е, не са малко сериалите, в които не сме.
Скрит текст:
"Порталът", "Мен не ме мислете", "Татковци", "Ние, нашите и вашите", "Ол инклузив",  "Скъпи наследници", "Съни бийч", "Господин Х и морето", "Аз и моите жени", "Столичани в повече". Да, повечето са комедийни и не то предполагат, но ти все пак не определи жанра Grinning В "Денят на бащата" "Отдел Издирване" и "Дяволското гърло" също не мога да си спомня да е имало такова насилие. Нищо,, че в последния насилие си имаше достатъчно, но точно за такова, каквото визираш, не се сещам.

Merri_An, правилно си чула разпореждането на Мариам.
Само придворната е Дара, не Тара.
Скрит текст:
За разлика от теб обаче аз даже и не го чух, просто видях в субтитрите в You Tube. Satisfied  Явно от НФЦ не само се грижат да направят продукциите гледаеми за хората с увреден слух, но и да станат "чуваеми" за всички, които се жалват от звука и от дикцията. Ми... много мрънкат тез' хора, бе...
И ми се струва, че май си наивна. Едва ли царицата има скрупули, че някой си там просяк ще умре. Важното е отровата да не е в двореца.

Объркала съм се кой точно е занесъл храната в дома на дойката. Заблуди ме това, че Макрена беше там, когато въпросната Дара изнесе храната и дрехите - нали ѝ даде нещо, което беше предназначено за Баян, ама оная взе, че надменно го хвърли. Някой видя ли/разбра ли какво беше това нещо?

За "Цариград". И мен ме подразни, но пък в Уикипедия ето какво пише (уточнявам, че не я имам за чного достоверен източник, но все пак)
Скрит текст:

И за Йоан Рилски - ако годините им на раждане от различни източници са верни, то тези, които смятат, че Йоан (р.876-та) е син на Симеон (р. 864-та), как ли си представят, че Симеон е станал баща на 12? Да не говорим, че нали третият му син е Йоан (след Михаил и Петър). Още от детската градина ли ги е започнал...
В епизода съвсем ясно царицата два пъти казва Тара. В това също съм сигурна.
Не ми се връща, за да се уверя, а и няма смисъл - Тара е.
Не, че е важно
За другото.....то не е задължително просяк да вземе хляба, както видяхме, и дете го направи, все пак не може да знае предварително кой какво ще вземе. Това ме кара да смятам, че чак толкова безсърдечна няма как да е, но пък и наистина може да съм наивна в тези си хипотези.

.........даде нещо, което беше предназначено за Баян, ама оная взе, че надменно го хвърли. Някой видя ли/разбра ли какво беше това нещо?
Червено топче/камъче. Това видях, а иначе чух :„той знае какво означава“, та вероятно по-нататък и ние ще разберем евентуално какво е имала предвид Макрена, ако не се забрави този епизод с това камъче.

Последна редакция: вт, 31 яну 2023, 23:34 от Merri_An

# 340

От цялото време , което съм вложила до тук  в гледане на епизодите и  четене на коментарите тук , това ми е  най-забавното Joy

По-минималистичният  преразказ може да завърши така :  Бахаров продължава да се прави на  тежък фактор , гледа опулено , героят му се точи на сестра си , облекчава се с прислужницата , накрая не издържа , хвърля царицата върху някаква маса , ......я неколкократно , после  я убива и се самоубива .
Ние си отдъхваме .
Петър продължава да царува най-после спокойно , освободен от излишните , специални образи в сериала .

Дано  са направили нещо  интересно  с Баян . Даже ще приема и превъплъщение във вълк , но нека да не е свързано с историята ни .

# 341
  • Бургас
И аз чух Тара.
Това с изхвърлените дрехи беше направо върха на тъпотията. Как ще хвърлиш царска дреха. Те тогава са били по-скъпи от златото.

# 342

Заблуди ме това, че Макрена беше там, когато въпросната Дара изнесе храната и дрехите - нали ѝ даде нещо, което беше предназначено за Баян, ама оная взе, че надменно го хвърли. Някой видя ли/разбра ли какво беше това нещо?

И аз питам за това нещо, на мен ми заприлича на кестен, ама не съм сигурна.

А Тара или Дара - изобщо не съм го чула , аз съм от глухите и не съм гледала със субтитри 🙂

# 343
"а най-големият проблем на Баян Магесника е, че на умрелия му баща му липсвала розетката от Плиска. Брато, зеха ти трона, туриха мухльо вместо тебе, гаджето ти остана в Цариград, дето уж го обсаждате, а ти верно за тъпата розетка си се загрижил!"

JoyJoyJoy ей това ме изкефи най-много! колко сбито и кратко описание на цели 3 епизода! Joy

# 344
Мале, горкия Баян. Да ги отравя тия гадове и да се свършва.

Общи условия

Активация на акаунт