Войната на буквите - Тема 2

• 34 912
  • 735
  •   1
Отговори
# 465
Наистина сякаш сценаристите са си харесали Духовникова и са изградили целия си проект около нея. Попринцип тя играе страхотно и е интересен персонаж, но сериала се казва "Войната на буквите", а засега нищо не видяхме от тях, освен някакви загатнати моменти. И доколкото разбрах от интервюто й, няма да намалее екранното време на Мариам, понеже тепърва имало много неща да се случват около персонажа й. В такъв случай доста погрешно заглавие са избрали.

# 466
Изобщо за мен сериалът е направилно позициониран като исторически и направен по книга. Очевидно се опира на исторически събития и личности, но те са доста свободно интерпретирани. Същото е и с книгата - от прочетенето тук оставам с впечатление, че сценаристите са направили доста промени и с текста на Филипова. След първоначалното разочарование, аз лично вече не го гледам нито като исторически, нито като по книга, и чак започна да ми харесва Simple Smile

# 467
Мъжът ми не е чел книгата, знае каквото съм му разказвала. Снощи ме пита за Мариам, дали наистина е била такава кучка и дали е останала в историята като властна царица. Викам "Мило, тя е останала в историята като втората жена на Симеон, сестра на Сурсувул, даже първо име си няма". Той седи и ме гледа и казва "Е, тези защо така си измислят и заблуждават хората?". Ами, а де! Що така си измислят Представете си каква представа ще остави сериалчето в масата народ. Особено като чета във ФБ колко велик сериал е това... даже вече се чудя да не са им платили за тези коментари Grinning

# 468
И на мен изненадващо ми хареса еп.- а Flushed Нямам логично обяснение за тоз' феномен  Stuck Out Tongue Winking Eye

След толкоз натръшкани монаси се сетих за...

ПП Не съм гледала тази версия (само с Шон Конъри Heart Eyes ), но ще се поправя Nerd

# 469
Приключих с този продукт, но ще следя за публикации от Манол Глишев и темата, заради интересните коментари.
Чакам с нетърпение испанския филм „Васил”, там вече май ще имаме повод за радост и гордост от български актьор. Ако има тема във форума за този филм, ще се радвам да ви видя и там. Засега с търсачката ми излиза на първо място Васил Божков 😀

# 470
И на мен изненадващо ми хареса еп.- а Flushed Нямам логично обяснение за тоз' феномен  Stuck Out Tongue Winking Eye

ПП Не съм гледала тази версия (само с Шон Конъри Heart Eyes ), но ще се поправя Nerd
О, страхотна е тази версия! Препоръчвам!

# 471
  • Бургас
....

Тази адаптация е политкоректна версия , но няма да издавам тайни . Дано Bи хареса!

Последна редакция: пн, 06 фев 2023, 13:26 от lady Koup

# 472
Сега прочетох инфо в друга тема, че предлагали ролята на Баян на Наум Шопов. Е, можело е и да е много по-зле значи Joy

# 473
  • Другата България
Тези свещеници би трябвало да са убити от същите, дето подпалиха книгите в началото...

И аз не мога да приема Бахаров като нещо, различно от Иво Андонов. Добре, че не са взели Билалов да играе Симеон...  Joy
Най-логично и на мен ми се струва това, но все пак реших да си сверя часовника. Благодаря.

# 474
Аз пък си помислих, че зад убийствата седят пратенциите на папата, които искат да изкоренят ереста по нашите земи - демек пазителите на забранените букви. То и те сякаш намекваха нещо, че са настанали лоши времена с външно влияние.
А и каква е логиката Лакапин, който трепери и води война да се занимава с това, още повече че той прати Баян да намери тайната, а сега все едно сам му пречи?

# 475
  • София
Този епизод бе най-малко слабия. Ами просто прекалено ниско бяха свалили летвата и сега някак си този иначе скучен филър ми изпъкна. Изпъкна, защото в епизода нямаше толкова много крещящи глупости. Но пък пак видях яко преписване от велики западни филми.

Аз Духовниквоа си я харесвам и няма смисъл да казвам, че е велика, в момента тя изнася сериала. Голяма грешка обаче на екипа на продукцията да я превръщат в центъра на всичко. Но явно са прекалено повлияни от днешните световни тенденции и това сваля много от качеството и реализма. Но пък случиха на актриса, представям си ако бяха взели някоя друга, е тогава вече трагедията щеше да е пълна.
Чакам да видя тази Война на буквите, 4 епизода минаха и нищо. Виждам само една отровителка, която убива царе и князе... И тройна врътка около Марийка.

Иначе, 4 епизода минаха, нашите завземат градове, Цар Симеон умря, голям династичен брак ще има и т.н., а ние още гоним подпалвача в гората край Преслав. Браво!

А някакъв екшън в този сериал ще видим ли? Но не дуел един на един, а с поне с 5, 6 човека...

Зоран е по-добър от българина режисирал предните 3 епизода, но ако може Зоран да не прави тази бърза смяна на кадрите в следващите епизоди, които режисира, че се подразних. Иначе видяхме и самия Зоран за малко към края на епизода, когато гонеха Мария.

# 476
За първия свещеник не знам, но вторият (обесеният) имам чувството, че го ликвидираха за да не издаде нещо на Баян.
Но не мисля, че са същите, които в началото подпалиха манастира.

На мен продължава да ми харесва сериалчето, симпатично ми е по някакъв начин Simple Smile

# 477
  • Другата България
Аз пък си помислих, че зад убийствата седят пратенциите на папата, които искат да изкоренят ереста по нашите земи - демек пазителите на забранените букви. То и те сякаш намекваха нещо, че са настанали лоши времена с външно влияние.
А и каква е логиката Лакапин, който трепери и води война да се занимава с това, още повече че той прати Баян да намери тайната, а сега все едно сам му пречи?
А де! Виж, че всички, или почти, предполагаме, консултираме се помежду си кой какво разбрал, някои от нас мислят различно....по едно време ме беше срам да питам това, което не съм схванала, после реших, че дори и да звуча тъпо, по-добре да се допитам, защото иначе сама се чувствам още по-тъпа....Flushed

# 478
  • Галифрей
Според мен ако бяха търсели писателката и се бяха се консултация с нея,нещата щяха да са различни. Аз снощният епизод не съм гледала,  нещо нямам мотивация… може да го превъртя на бързо заради Снежанка ( Баян,аз така си го наричам) 😄 Ясно,че Баян и Мария няма да са end game можеха да се оформят като свястна двойка,защото е бг сериалите са малко. Повечето са токсик.

# 479
Мери Ан, не е в теб проблема и аз някои неща не ги разбирам защо се случват...

Иначе си мисля, че Лакапин си действа на няколко фронта за унищожещение на буквите и България. Не може да разчита нс 100%, че Баян ще му донесе тайната. За това подпалва всичко и убива всеки, който знае нещо. А може и Папа-та да е..

Общи условия

Активация на акаунт