Войната на буквите - Тема 2

• 34 901
  • 735
  •   1
Отговори
# 495
  • София
Според мен в началото изгоряха книги, написани на кирилица, а Лакапин го поръча хем, защото търси "древните тайни букви", хем за да уязви Симеон, който държи на книгите и се слави като учен и умен владетел, за разлика от него. Поне досега във всеки епизод ни показват как му е комплекс, че е неук узурпатор бз кралско потекло.
Баян пък търси древните букви(тези от розетата) по заръка на Лакапин с надежда да спечели Мария и това, което видя в пещерата бяха и древните прабългарски букви и нашата кирилица, която прилича на тях и според легендата и романа на Филипова е базирана на тези букви, а не на глаголицата(която е базирана на гръцката азбука и дава основания на византийците да си приписват заслугите). Черноризец Храбър, т.е. Симеон е бил пазителят на древните букви, които и гърците и римляните искат да унищожат, под претекст че са ерес. Хем, защото Лакапин мисли, че те носят магия и сила на българите, хем защото нямаме право да сме различни и уникални.
Не знам колко читаво го обясних. Ако някой друг може по-добре и аз ще съм благодарна.
Много добре е обяснено!

# 496
Глаголицата, макар и красива, ми се струва усложнена и с времето се налага по-опростената и сходна на гръцката азбука- кирилицата (брутална византийска преса).

Прилича ми на грузинската, доста засукана, но си пишат на нея и до днес.

# 497
Днес проверих някои дати. Кирилицата се приема, че е създадена 940 год, Петър е починал 970,царувайки около 40 години. Та, въпреки че дядо му е приел учениците на Кирил и Методи, а по време на Симеон са създадени книжовни школи, излиза, че кирилицата е създадена по времето на Петър.

# 498
Много е красива! А, буки, веди, добро, наш, инит са ми любими!
Много ме е яд, че са махали красиви букви като ят и голям юс. Толкова са красиви, много интелектуалци са били против това, но не са успели да ги запазят 😪

# 499
Не е точно така. Кирилицата е създадена от Климент Охридски, който умира 916г. Спори се кога става наша официална писменост и се приема, че е около 940г по времето на Петър, а реално е създадена доста по-рано. Явно Филипова добре е проучила историята преди да напише романа и е вплела една интересна легенда, без да преиначава факти. Проблемът е, че тези неща на екран изобщо не ги виждаме. Но добре, че е сериала да ни накара да търсим и да си споделяме интересна информация.

# 500
Аз пък си помислих, че зад убийствата седят пратенциите на папата, които искат да изкоренят ереста по нашите земи - демек пазителите на забранените букви. То и те сякаш намекваха нещо, че са настанали лоши времена с външно влияние.
А и каква е логиката Лакапин, който трепери и води война да се занимава с това, още повече че той прати Баян да намери тайната, а сега все едно сам му пречи?
А де! Виж, че всички, или почти, предполагаме, консултираме се помежду си кой какво разбрал, някои от нас мислят различно....по едно време ме беше срам да питам това, което не съм схванала, после реших, че дори и да звуча тъпо, по-добре да се допитам, защото иначе сама се чувствам още по-тъпа....Flushed

Всичко води до Мариам. Егати тъпотията
Тя да е поръчала палежа, за да започне да преобръща влиянието и силата на Симеон. Беснее против Баян, защото като отиде в Магнаура, може да развие и себе си, и знанията си, да стане още по-любим на баща си, Петър да се отдалечи от благоговението му, както и стана. В пристъп на безсилие, след като Баян набързо намира следите на подпалвача и защото ще и е трудно да се прикрие,  отравя Симеон, без да е изпипала детайлите. Иска да затвори Баян, защото знае, че той ще стигне до всички тайни. Тя със сигурност е следила Симеон, когато е посещавал Вениамин, и го е следила за доста повече от това. Въпросът тук е: защо тя иска толкова много властта и каква е силата на буквите, която работи против нея? Едва ли е било само пренебрежението на царя, от което е била недоволна. Но защо за всяко малко нещо сме оставени да се досещаме? Поне част от догадките можеше да се облекат в истории и събития, така че филмът да тръгне логично. Някакси, като за филм с историческа претенция, не му отива сюжет в стил разкази с неочакван край.

Просто от нея по-голямо зло не виждам. Даже Лакапин е обикновен самозабравил се негодник, но не и зъл. Що за тъпа евроатлантическа повърня за сценариий е това: българска безименна царица върти на пръста си империите на стара Европа по времето на най-могъщия български цар!

Остава прелюбопитен въпросът как Баян ще опази завета на магическите букви, как и дали ще ги предаде на Петър (едва ли) и каква ще е 'поуката' от този филм за нашата реалност? Дали че живеем е една историческа и културна измама? Или не, въпреки че филмът ще покаже точно това, о не, ние трябва да го гледаме само като една приказка, да оставим да го гледат и чужденци, а нас да ги гризе срамно гузната съвест, че евроатлантически допускаме да се правят и тепърва още такива филми и гаври.

Дано няма повече такива филми!
Въпреки че гледам и ще продължа да гледам, съм дълбоко възмутена!

Филм, нагоден към Духовникова и Бахаров, защото видиш ли, как да им дадат малки роли. Една личност има нужда и от достойнство!

Редакция: към края ще претупат също толкова второстепенно важността на тези букви, това имам предвид. Да не би случайно да се получи шоеинистичен филм. Незапознстия зрител няма и да разбере каква е връзката с онези букви и настоящето. Образът на Баян е взет в жертва на сензацията, както и този на 'Мариам'.

Последна редакция: пн, 06 фев 2023, 21:16 от Mama2288

# 501
Аз единствено в поведението на Лакапин виждам резон. Да, той е необразован по исторически данни. Но не е необходимо да рецитираш поети и да знаеш езици, за да имаш влиянието. А за онези времена нито човешкият живот, нито чувствата са били ценност. Затова аз не мога да го презря, че каза, че би дал Мария на първия просяк, ако това ще има полза за Империята.

Исках да видя как Петър е такъв какъвто е заради неговата духовност и християнски ценности, а не защото е страхливец, мижитурка, плужек, както се изразиха и маша в ръцете на най-великата безименна царица.

А за нея ще разберем ли какво точно иска , какви са амбициите й, без поведението й да изглежда налудничаво. Не е нужно да си зъл и луд, за да бъдеш безкрупулен и властен владетел, заради добруването на държавата, а и не всеки е Калигула в тоя живот де. А тя за какво се бори?

# 502
  • Другата България
Благодаря!
Горе долу и аз така ги виждам нещата, но благодарение на вас запълвам "дупките".

# 503
  • Галифрей
Съгласна съм с теб Mama2288
И най-тъпото е че главната сценаристка беше казвала,че жените в един мъжки свят се опитват да оцеляват и прочие глупости. Направо жал да ти стане. Това не е феминизъм.
Пак казвам за съжаление от тези глупотевини ще настане едно объркване, да художествена измислица но все пак

# 504
  • София
Мама 2288, защото яко са крали от Игра на тронове и защото там има много загадки и мистерии. Само че тук е направено много нескопосано и какво се случва сигурно и Зоран Петровски не знае...

# 505
Мама 2288, защото яко са крали от Игра на тронове и защото там има много загадки и мистерии. Само че тук е направено много нескопосано и какво се случва сигурно и Зоран Петровски не знае...

Не съм гледала нищо подобно. От години гледам доста малко филми, да не говорим, че над 10 години живях без телевизор 😀 Помня още славните времена, когато редовно ходех на кино. Пак не всичко ставаше за гледане, но винаги имаше поне един читав филм по кината.

Като цяло се наслаждавам на бг кино след живот в чужбина, но има и за какво да се възмущавам.

Защо им трябва да копират?!?
В музиката, примерно, копират само бездарниците и/или печалбарите. Творците създават своето.

# 506
Аз нищо "евроатлантическо" не виждам в тоя филм, само обикновена некадърност. Евроатлантическите стават за гледане.

# 507
  • Бургас
Аз нищо "евроатлантическо" не виждам в тоя филм, само обикновена некадърност. Евроатлантическите стават за гледане.

Ръсенето (като на всяко гърне мерудия) на мъжки персонажи - мухьовци с едипов комплекс и жени боркини "за овластяване в един свят на потисническа мъжка власт" навсякъде, си е основополагащ  евроатлантически принцип. В който по същество няма нищо лошо, но когато се преекспонира прекалено и непохватно, води до обратен ефект. Щото за какво се бори царкинята наша - тя цялата власт в нежните й ръце. Тя коли, тя беси - май дори буквално! Всички в двора превиват глава и крак пред волята й. .. И да, като гарнираме това и с обикновената некадърност, става още по-зле...

# 508
Назад имаше дискусия- кой си представяте, че е подходящ да изиграе днес цар Симеон?

ПП НИ мЪ прИбиваЙтИ Stuck Out Tongue Winking Eye

# 509
Няма нужда. Донков по- добре.

Общи условия

Активация на акаунт