Войната на буквите - Тема 2

• 34 835
  • 735
  •   1
Отговори
# 600
Знам,че не е бълграска. Френска е. Защото пеят латински песни по модерен начин. Звучи по епик. Видях промото за следващата седмица братята  се бият като вампири, как само го цапардоса в стената ал…

Ами по-добре не, щото нали с азбуката сме добили и правото да се водят литургиите в църквите на български език. Българска музика има толкова много, но не са се постарали. И с един дрон да бяха заснимали малко пейзажи и щеше по друга атмосфера да има филма.

Снощната серия беше с ужасни диалози, толкова откровено тъпи и неадекватни за епохата. Придворната на Мариам като пита Сурсувул "Сбърках ли нещо?", "Да, не си изключила ксерокса" Joy

# 601

Снощната серия беше с ужасни диалози, толкова откровено тъпи и неадекватни за епохата. Придворната на Мариам като пита Сурсувул "Сбърках ли нещо?", "Да, не си изключила ксерокса" Joy

Flushed това съм го изтървала, наистина ли ксерокса каза? Smile

# 602
Разбира се, че не, но ми прозвуча като някоя в офиса със срок за изпитване.

# 603
Честно да ти кажа, че не бих изненадала да са го вметнали ксерокса... така да звучи по-съвременно..

# 604
Навремето в часовете по история ни преподаваха, че Симеон най-вероятно е Черноризец Храбър. Още оттогава съм я чувала тази теория и в снощната серия не ме учуди, че припокриват двата образа.

Мария и аз не мога да разбера. На Баян му разви теория как има дълг към империята, после се затръшка, че ще я женят за Петър. Наистина като неуравновесена тийнейджърка се държи.

Макрена как можа да го отреже туй хубаво момче Grinning  не вижда ли, че Баян я възприема като сестра.

На мен ми направи впечатление как Сурсувул започна да изброява: след една секунда... след десет секунди... след минута. Зачудих се тези мерни единици по тия векове имало ли ги е Grinning

# 605
мария и баян са тийнове - в книгата, не във филма
колко от вас на 17 г. биха се отказали без съпротива от първата любов, за да спасяват империята?
разбира се, че накрая ще замине да се омъжи за петър заради дълга към въпросната империя, но няма да го направи без да се надява до последно, че баян ще я вземе

# 606
  • Бургас
Е, те по-друго яче са били възпитавани. И в ония времена на 17 г. не са ги считали за незрели. Ясно, че няма да й е присърце, но мнооого еманципирани тия жени като цяло. Да не коментираме колко фриволно разговарят прислужници с господари. Най-вероятно не са смеели да ги  гледат в очите .  Елени каза на Мария, че е глупава; Мария й промива раните...

Последна редакция: пн, 13 фев 2023, 10:09 от lady Koup

# 607
раните й бяха 2 дебели линии на кръст и нищо повече
за такова дълго бичуване трябваше да са я убили от бой

иначе да - и на марчето й се полагаше бой за сцената пред пратеника
в тогавашните времена щеше да го получи (или някакъв еквивалент), ако се беше осмелила да вика на императора пред чужд човек

Последна редакция: пн, 13 фев 2023, 10:16 от bubanka

# 608
  • София
И ходят всички едни разголени. Има достатъчно картини и рисунки от онова време, в които се вижда облеклото по онова време. За такива развети коси и разкопчани пазви е можело да ги пребият с камъни.
А новините се носят скорострелно. Теофилакт веднага каза на Мария, че се носят клюки как Баян ходи по кръчми и по жени, а той тъкмо беше влязъл в кръчмата. Очакваш да покаже клипче от тик ток за доказателство.

# 609
И аз все си мисля, че тогавашните 17г нямат нищо общо със сегашните 17г. Да не говорим за лица с подобно високо потекло. Те не са се женили по любов, а династично.
Аз нямам против да покажат тяхната невъзможна любов, но малко по-реалистично да е. Без толкоз тръшкане и незрели драми.

# 610
На мен ми направи впечатление как Сурсувул започна да изброява: след една секунда... след десет секунди... след минута. Зачудих се тези мерни единици по тия векове имало ли ги е Grinning   
Ние сме 600г преди всички, колко има да ни догонва света, ехехей 😂

# 611
Аз не съм много в час с историята, срам не срам, трудно помня тия дати, факти и събития. Биографиите на царете също, и може би е глупаво, обаче много ми е странно, че Михаил все на полето го намират със сърпа в ръка  - земеделски производител ли е бил Thinking Joy Да не говорим,че Пловдив/Филипопол/ по това време изглежда е бил житницата на България Rolling Eyes

# 612
  • Галифрей
Страх ме е да гледам епизода от това което четох…. Ако учителите по история на създателите на сериала гледат това, усещам как си късат дипломите. Ся аз не знам как се държали 17 годишните през средновековието, но сигурно са държали малко по-зряло. Тогава животът е бил кракът и труден, са били семейни.
 Ужас да бият Мария на площада…..🤐 ама верно ли така са византийците постъпвали с принцесите си? 😨 мислях,че такива като Мария за да не сгафят ги затварят в манастир. Стоят там известно време после я женят.

# 613
  • София
Спокойно, не са били Мария, но си го заслужаваше.
Петър постепенно започва от мамино синче да се превръща в разумният и миротворен държавник, какъвто го описват в историческите хроники.

Последна редакция: пн, 13 фев 2023, 11:18 от Fever Ray

# 614
Ами сценарият е като писан от седмокласници ¯\_(ツ)_/¯

Общи условия

Активация на акаунт