Домакини 85/ Минаваме от есента, към пролетта

• 46 792
  • 734
  •   1
Отговори
# 450
  • София/Севлиево
Мари голямата племенничка и тя отказва да говори български.Но аз ѝ казах,че с мен само на такъв ще говори и се опитва (в къщи само на български им се говори,но навсякъде другаде си е английски)

# 451
Марулетка, семейството на брат ми са в България за 2 седмици.
Говорят на малката на английски, за да е по- уверена в детската градина. Обяснението им е, че там изкарва по 8 часа, а говоренето у дома на български я обърква, и за да може да я разбират по- добре в детската градина (тръгнала е на градина откакто е станала на 1 годинка), те я насърчават да говори английски език. У дома малко говорят на български. Аз говоря с нея на български и малко на английски. Всичко си разбира и на български, но отговорите ѝ са на английски език. Почти на 3 години е.

# 452
Марулета голяма прегръдка от мен! Много сила и кураж за всички ви!
Мария правят голяма грешка с езика. На практика детето няма да говори майчиния си език... Тодор беше на 8г, без грам английски и неговата учителка беше категорична, че у дома трябва да продължим с него да говорим само на български. След 10г резултата е, че Дългун говори с по-голям речник на английски, но говори сносно и български. Чете на български, но ако пише е с толкова много грешки и граматически, и смесица с латиница....
Всичко това при положение, че е учил до 2-ри клас в България и с него сме говорили само на български....
Всеки език е богатство.

# 453
Добро утро.
Лейди, точно така ги виждам и аз нещата, но това са си техни решения.

# 454
  • в сърцата на децата <3
Добро утро!
Марулетка, сили ти пожелавам ❤️ Понякога слаби наглед хора, в такава ситуация изненадват и самите себе си. Майка ми, например, е точно така. Вярвам, че има надежда да се справите всички заедно 🍀

Мария, най-добрата ми приятелка живее и отглежда децата си в Англия. Вкъщи винаги са говорили само на български, децата нямат абсолютно никакъв проблем с английския. На български смесват думи и като цяло не се изразяват много граматически правилно, но е напълно приемливо. Ако беше такава драма, циганетата масово нямаше да знаят цигански, защото с него не могат да се "оправят" в обществото.

# 455
Здрастееее!
   Мари , наслаждавай се на тези моменти с близките !
  Благодаря ви , момичета!
Лейди , твоите изследвания как са? Ошушка ли къщата?

# 456
  • при късмета
Добро утро!

И на сестра ми децата нямат проблем с немския, за това, че вкъщи се говори само и единствено български. Объркват някои неща на български, особено малкия, но даже и пишат. Баба им, на сестра ми свекървата е учител по БЕЛ и лятото като са тук за по-дълго, са при нея на вилата. Шефа също ходи за седмица и друг внук на тази баба е там, а тя им е намерила цаката, всеки ден по половин час им дава занимания и ги кара да пишат, според възрастта. Шефа тази година е на уроци при нея, подхвана го още през август. Миналата година на сестра ми и зет ми един приятел, женен в САЩ беше тук със семейството си. И те отидоха на вилата при тях за 3 дни, да се видят, че той си идва много рядко. Неговото дете почти не знае български, само отделни думи, но пък децата нямаха никакво затруднение в общуването, въпреки, че говореха на 3 езика и са на различна възраст. Ама бяха страшна картинка. Шефа се оправя на английски, но немския само думи, покрай братовчедите. Те ту на единия, ту на другия език, а детето само с английски хем ги разбираше, хем те него. Като е за бели, явно езика на децата е универсален Joy
Вале, доматите и краставиците за едно и също време ли трябва да тръгнат? Защото доматите се показаха, ама крокодилките дето Шефа си ги донесе от морето и много държеше да са в градината тази година, никакви ги няма. По едно и също време ги засях и стоят на едно и също място. Доматите вече са 2-3 см.
Днес трябва да се разходя до центъра за едно помагало по БЕЛ, че при нас в целия квартал има само 2 големи книжарници, в които липсва. Другите 2 на пазара, където винаги трябваше да чакаш, че да влезеш и имаше много хора и бяха заредени защо ги затвориха така и не разбрах.

# 457
И аз съм Валето, знам че питаш спеца по градинарските въпроси, ама да си кажа- доматите никнат най-бързо.

# 458
  • при късмета
Колко е хубаво да си имаме няколко Валета Joy Kissing Heart

# 459
Добро утро!
На Тодор водещ език е английски... Даже бълнува на него Joy На български речника му е беден, разговорен и когато трябва да се изкаже смесва думи, защото не ги знае на български... особенно когато обяснява на баба си какво учат в училище Grinning Сега има съученичка българка, която е в неговото положение и са решили да си пишат само на български... е няма такъв смях Joy Питала съм го дали си говорят на български, а той казва, че понякога не й разбира, а тя просто говори на непознат за него диалект, но като малка това е научила JoyJoyJoy
Стремя се да поддържам българския, да го карам да гледа и различни от американски филми със бг субтитри...
Английския е страшно ограничителен в културно отношение език.

# 460
Кати гледа едно детско по бейби тв , пеят песничка за частите на тялото , има си и танц. И ние се забавляваме като я танцуваме,  тя също се опитва да помни танца.Интересно,че като запеят за отделнте части на тялото, като ги показват, и тя знае за какво става дума и вдига ръчичка, тропа с краченце, размахва пръстче. И  е научила да казвай бай-бай за довиждане.
   Синът и дъщерята работят с американци, фирмата е бг, монтанска. Профилите им са с американски имена, за улеснение на клиентите. Синът си е Крисчън/Кристиян/ , но щеркинса е Валъри, Цецко е Джак, и т.н. В служебния чат си пишат само на английски,защото имат колеги американци и индиици. И снощи, големите слязоха да пият по питие със свекърва ми, и брат и сестра си обсъждат нещо по работа, тъкмо се върнаха от среща, на английски.ВИкам добре де, що не на бг. Мамо, така ни е по-лесно , заради специфичните термини и естеството на работа. Имат си и неофициален чат техния отдел, също на АЕ , а там са само бг хора. Пишат, докато са на работа и са набрали инерция и са се съсредоточили на английски.
    Аз разбирам повечето неща,обаче ММ гледа и мига. Понякога го играя преводач.

# 461
Похвалвам се, че вече официално си купихме селската къща. Обещавам да не ви питам кога и как се садят домати.

# 462
Привет, банда!
Завърнахме се снощи и днес по задачи навън.

Мария - честита ви къща! Поне един ред домати трябва да сложиш за гости, като ти дойдем на гости. 😉

# 463
  • при късмета
Мария, честита да ви е! Никакви домати или поне агроградините ще са малка част, колкото за гости, както казва Смърфи. Ще се питаме кой райграс е най-бързо растящ, какви шантави цветя са измислили и т.н.
Синята ми роза пусна доста зелено, да видим кога ще цъфне и как. За шарената нямам търпение

# 464
Смърфи, добре дошла!
  Мари, супер,честита да ви е ! СТрахотни спомени да си създадете там.

Общи условия

Активация на акаунт